"Ledová panna" Evertová slaví šedesátiny

24. 12. 2014, 08:55
Legendy tenisu 20
Přestože na kurtu působila americká tenistka Chris Evertová uzavřeně, stala se miláčkem publika. Vítězka 18 grandslamových titulů ve dvouhře po celou kariéru udivovala strojovou přesností, drtivým obouručným bekhendem a dokonalou hrou od základní čáry. V čele světového žebříčku strávila v 70. a 80. letech 260 týdnů, což ji řadí na třetí místo za Steffi Grafovou a Martinu Navrátilovou. Jedné z nejlepších tenistek všech dob bylo 21. prosince 60 let.
Chris Evertová

K rekordním sedmi titulům z French Open a šesti z US Open přidala Evertová i tři triumfy ve Wimbledonu a dva na Australian Open. S celkovými 18 primáty z turnajů Velké čtyřky se v historickém pořadí dělí o čtvrté místo se svou největší rivalkou Navrátilovou a současnou královnou Serenou Williamsovou. V otevřené éře získala víc titulů pouze Grafová (22).

 

K velkým přednostem "Ledové panny" patřila i vyrovnanost výkonů, z níž pramenilo unikátních 34 finálových účastí na grandslamech či fakt, že v letech 1974 až 1986 vyhrála třináctkrát za sebou aspoň jeden turnaj Velké čtyřky ročně. Její devadesátiprocentní zápasová úspěšnost na okruhu WTA rovněž nemá obdoby. Celkem získala 157 titulů ve dvouhře a 32 ve čtyřhře.

 

Rodačka z Fort Lauderdale začínala s tenisem jako pětiletá pod vedením svého otce a profesionálního trenéra v jedné osobě, "bílému" sportu se s úspěchem věnovali i všichni čtyři její sourozenci. Již v 15 letech šokovala "Chrissie" výhrou nad tehdy suverénní Margaret Courtovou, o rok později došla při svém debutu na US Open až do semifinále a za další tři roky se už radovala ze svého prvního grandslamového titulu z Paříže.

Svět slavil novou tenisovou královnu, k popularitě dívenky s culíkem přispěl i její románek se stejně slavným kolegou Jimmym Connorsem. Do historie se však zapsaly hlavně její bitvy s kamarádkou a zároveň největší rivalkou Navrátilovou, jež většinou rozhodovaly o tom, kdo získá vítěznou trofej.

Zatímco na rychlých površích se více dařilo Navrátilové, na antuce dominovala Evertová, jež zde 125 výhrami v řadě za sebou vytvořila nový rekord. Obě dámy se několikrát vystřídaly v čele světového žebříčku, společně dovedly celek USA k řadě triumfů ve Fed Cupu (Chris jich má na kontě osm).

Evertová, která jako první tenistka v historii prolomila hranice jednoho milionu vydělaných dolarů, tisícovky vyhraných zápasů a 150 vítězných turnajů, získala svůj poslední grandslam v roce 1986 v Paříži. O dva roky později podlehla ve finále Australian Open Grafové, následující rok po čtvrtfinálové prohře na US Open zamávala divákům naposledy.

Po ukončení kariéry zůstala ještě několik let předsedkyní Ženské tenisové asociace WTA, později se stala vyhledávanou televizní komentátorkou, trenérkou a založila též nadaci na ochranu dětí před drogovou závislostí. V roce 1995 byla jednomyslně přijata do tenisové Síně slávy.

V osobním životě se Evertové už tolik nedařilo, všechna tři manželství s britským tenistou Johnem Lloydem, americkým sjezdařem Andym Millem i australským golfistou Gregem Normanem skončila rozvodem. "Jsem jako každá jiná máma, jsem normální člověk. Když jsem hrála tenis, tak jsem jím nebyla," prohlásila bývalá tenisová královna, jež má z prostředního vztahu tři syny.

pva, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
FulnekUltras
Když v sedmnácti poprvé při zápase ukázala nejen divákům v hledišti, ale i fotoreportérům a následně čtenářům renomovaných sportovních časopisů své hýžďové partie až do poloviny bílých krajkových kalhotek (kam se hrabou soudobé bulvární trapky), bylo všem jasné, že ženský tenis už nikdy nebude jako dřív. Ve čtyřiasedmdesátém záviděl kdekdo "Jimbovi", že se mu podařilo "klofnout" právě ji. A když kolem třicítky začala Chris propagovat kondiční gymnastiku pro ženy středního věku, vylepovaly si její vystřižené fotky v těsně obepnutém cvičebním úboru a černých "tights" do skříněk zdaleka nejen široké masy továrního dělnictva.
Ve vnímání tehdejší mužské generace se tato nenásilně atraktivní plavovláska podepsala nezapomenutelným způsobem - tuplem pak u nás mlaďochů, pro které byly Raquel Welch, Claudia Cardinale, Sophia Loren, Marie Drahokoupilová nebo Hana Talpová oproti ní přece jen už "větší holky"... ;-)))
No a porody tří synů, ještě k tomu i v biologicky poměrně vyšším věku víceméně hladké a bezproblémové - ty už stoprocentní ženskost této dámy jen podtrhují.
Rádi se na ni podíváme kdykoliv i dnes, třeba v hledišti wimbledonského centru při dalším finálovém vítězství naší "lvice" Petry... ;-)
Be very well and always happy, Chrissie !
Reagovat
dadaft
Chris bohužel nepamatuji LIVE, tenis jsem začal sledovat pár let po konci její kariéry, ale statistiky hovoří jasnou řečí -- nesmírně silná a stabilní hráčka, mašina na vítězství, kterou bylo vážně těžké porazit.
Skutečná legenda.
Reagovat
FulnekUltras
Méně vydařenou charakteristiku v titulku jsem už dlouho neviděl. Při hře tak snad Chrissie ještě mohla na někoho působit, ale už jen mezi jednotlivými fiftýny to bylo něco zcela jiného. ;-) Podobný přirozeně vyzařující sex-appeal neměla žádná hráčka do té doby - a ani nikdy potom. Mírně se mu přibližovala snad jen Evonne Goolagongová, jinak nikdo. Ještě dnes - aspoň u mě - Chris s přehledem strká do kapsy i drtivou většinu současných tenistek na okruhu...a po pravdě řečeno, vybral bych si ji i ve společnosti Any Ivanovič. Samozřejmě - můj názor, jak se říká, podle vkusu každého soudruha... ;-)
Reagovat
George_Renel
S tím sex-appealem bych se ještě zmínil o Gabriele Sabatini.
Reagovat
FulnekUltras
Ano - ta by u mě patřila na historicky čtvrté místo za Anu... ;-)
Reagovat
FulnekUltras
vlastně na páté za čtvrtou Anu...třetí prostě musí být Virginia Ruzici, na kterou jsem dočista zapomněl... ;-)
Reagovat
VlS
Chris byla krásná holka, o tom není pochyb a určitě nebyla ledová královna.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to bylo, někdo si to pamatovat nemůže, ale může si najít informace ...

She was known first as the ?Ice Princess? and later as the ?Ice Maiden? because Evert remained completely stone-faced on court?unflappable, stoic, and determined.
Reagovat
FulnekUltras
Někdo to zase může vidět na vlastní oči a udělat si vlastní názor... ;-)
Reagovat
Frick
Kdyby byla o 30 let mladší a aktivní kariéru prožívala nyní? Myslim, že by platila za "sexy hráčku" jako třeba Maša nebo Kerolajn.
Reagovat
EllNino
určitě :) hezká elegantní dáma :)
Reagovat
Frick
Bohužel, doplatila na to, že byla mladá v úchylných 80-tkách.
Reagovat
FulnekUltras
Proč úchylných? Možná tak trochu módou, díváme-li se na to izolovaně jen očima dneška.
Reagovat
VlS
Tak tenhle příspěvek je vážnej kandidát na kravinu roku
Reagovat
Mayo
2.naj po Steffi
Reagovat
Davor1
a pre mňa najkrajšia tenistka, aká kedy hrala :-))
Reagovat
FulnekUltras
A s tím NAPROSTO A PLNĚ souhlasím... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
bola úžasná hráčka ,ked som pozeral záznamy tak sa mi veľmi pačil jej backhand :)

Je jedna z najlepších hráčok histórie. Radí sa na tretie miesto za Navratilovu a Grafovu a ked Serena bude pokračovať v skvelych vysledkoch ešte aspon 2 roky tak Chrissie predbehne.

Dnes som akurat premýšľal nad tým, že ako vysoko by skončila Selesova , pokiaľ by nebolo toho bodnutia. Dominovala by v 90. rokoch?
Podľa mňa , nebyť toho bodnutia, by dnes mala Selesova tiež niečo okolo 18. GS , pri najmenšom. :) a Grafova by nemala až 22. titulov z GS , asi len z Wimbledonu, kde sa veľmi Selesovej nedarilo (oproti iným Grand Slamom)
Reagovat
Kozoroh
O její vyjímečnosti rovněž hovoří fakt, že jejím nejhorším výsledkem na GS turnajích je 3. kolo (a to v této fázi ztroskotala jen 2x), což je výsledek, s jakým se ostatní megahvězdy Navrátilová, Grafová nebo S. Williamsová nemohou chlubit, neboť alespoň 1x skončily v kole 1.

Rivalita Evertová & Navrátilová byla tou největší, jakou kdy tenis viděl. 80 zápasů na WTA Tour, 61 finále turnajů WTA, 22 zápasů na GS podnicích a 14 GS finále. Myslím, že to řekla B. J. Kingová, že právě rivalita Chrissie a Martiny velkou mírou přispěla k mohutné popularizaci ženského tenisu, který do té doby byl ve stínu toho mužského.

Když se dívám na tu fotku, tak bych 60 Chrissie nehádal :-)
Reagovat
FulnekUltras
V dnešní době je už naštěstí takových skvěle zachovaných žen víc než dost... ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist