Auger-Aliassime je na třetím grandslamu v řadě ve čtvrtfinále. V Melbourne vyzve Medveděva

24. 1. 2022, 11:18
Aktuality 48
AUSTRALIAN OPEN - Světová devítka Félix Auger-Aliassime v Melbourne na čtvrtý pokud zdolal Chorvata Marina Čiliče a na třetím grandslamu v řadě postoupil do čtvrtfinále. O zopakování semifinále z předchozího US Open bude 21letý Kanaďan usilovat proti největšímu favoritovi Daniilu Medveděvovi, s nímž má rovněž nepříznivou bilanci 0-3. Poslední čtvrtfinálovou dvojici vytvořili Stefanos Tsitsipas s Jannikem Sinnerem.
Félix Auger-Aliassime (© AFP)

Félix Auger-Aliassime v úvodu sezony dovedl Kanadu k triumfu na ATP Cupu v Sydney a nyní se mu daří i na úvodním grandslamu roku v Melbourne.

21letý Kanaďan sice v prvním kole dostal kanára od Fina Emila Ruusuvuoriho a prohrával 1-2 na sety, ale vývoj otočil, následně zvládl více než čtyřhodinovou tie-breakovou bitvu se Španělem Alejandrem Davidovichem, smetl Brita Dana Evanse a druhý rok po sobě postoupil do osmifinále Australian Open.

A zatímco loni v něm neudržel vedení 2-0 proti Karacevovi, dnes zdolal Marina Čiliče, přestože prohrál první set a ve druhém čelil setbolu. Chorvata porazil po více než třech a půl hodinách boje 2-6 7-6 6-2 7-6 a ve čtvrtém vzájemném střetnutí zaznamenal premiérový úspěch.

"Porazil jsem ho poprvé a navíc v tento důležitý okamžik, což je dobré pro moje sebevědomí. MArin je velký šampion na kurtu i mimo něj, takže to pro mě byl velký test. Ulevilo se mi, že jsem to zvládnul. Hlavně jsem spokojený se způsobem, jak jsem zápasem prošel," pochvaloval si Aliassime.



Auger-Aliassime navázal na krajana Denise Shapovalova, který už včera v osmifinále vyřadil Alexandera Zvereva, a poprvé v historii Australian Open jsou tak ve čtvrtfinále dva Kanaďané.

Vítěz chlapeckého US Open z roku 2016 a bývalá juniorská dvojka Auger-Aliassime startuje na celkově 11. grandslamu a po loňském Wimbledonu a US Open se potřetí v řadě dostal do čtvrtfinále. V New Yorku prohrál dokonce až v semifinále s Daniilem Medveděvem (h2h 0-3) a právě na ruského favorita, kterému podlehl i před dvěma týdny v Sydney, narazí ve svém prvním čtvrtfinále na Australian Open. 

Světová dvojka Medveděv loni na US Open získal první grandslamový titul a dnes svou neporazitelnost na grandslamech prodloužil už na 11 zápasů. V osmifinále se 70. hráčem světa Maximem Cressym to však neměl vůbec jednoduché. Přestože ani jednou nepřišel o podání a čelil pouze jednou brejkbolu, zvítězil až po 3 hodinách a 27 minutách boje 6-2 7-6 6-7 7-5.

24letý Američan, který si na začátku roku v Melbourne zahrál první finále na okruhu ATP a na Australian Open se poprvé dostal přes druhé kolo grandslamu, dostal favorita do čtvrtého setu a v něm odvrátil osm brejkbolů.

"Po servisu hned chodil na síť a já s tím měl problémy," komentoval Medveděv. "Hrál opravdu dobře. Když jsem prohrál třetí set a ve čtvrtém nevyužil osm brejkbolů, řekl jsem si: 'Takhle teda ne'," dodal pětadvacetiletý rodák z Moskvy, který vyhrál 17 z posledních 18 zápasů na grandslamech na tvrdém povrchu.



Loňský finalista Medveděv má šanci po turnaji vystřídat v čele světového žebříčku Novaka Djokoviče. Srb letos nemůže obhajovat titul po prohraném soudním sporu o zrušené vízum do Austrálie, které původně získal na základě výjimky z očkování proti koronaviru.

Ruský tenista se navíc může stát prvním tenistou v Open éře, jenž získá svůj druhý grandslamový titul hned na dalším turnaji 'Velké čtyřky' po premiérovém triumfu. Na Australian Open je ve čtvrtfinále podruhé.

Sinner vyrovnal grandslamové maximum
Jannik Sinner vpodvečer přehrál 7-6 6-3 6-4 domácího Alexe de Minaura, vyhrál i třetí vzájemný duel a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své grandslamové maximum z French Open 2020.

Sinner navázal na včerejší postup krajana Mattea Berrettiniho a poprvé po 49 letech jsou tak ve čtvrtfinále grandslamu dva Italové, vůbec poprvé se jim to povedlo mimo antukové Roland Garros.


Čtvrtfinálové dvojice:
Berrettini (7-It.) - Monfils (17-Fr.)
Nadal (6-Šp.) - Shapovalov (14-Kan.)
Tsitsipas (4-Řec.) - Sinner (11-It.)
Medveděv (2-Rus.) - Auger-Aliassime (9-Kan.)

20letý Sinner si o první grandslamové semifinále zahraje se Stefanosem Tsitsipasem (h2h 1-2). 23letý Řek v Melbourne ztratil už čtyři sety, dnes proti Američanu Tayloru Fritzovi musel dokonce otáčet stavu 1-2 na sety, než zvítězil 4-6 6-4 4-6 6-3 6-4. 

"Byl to epický zápas. Dal jsem do něj všechno. Jsem na sebe pyšný. Hlavně za to, jak stabilně jsem hrál. Byl to fyzicky hodně náročný zápas, jsem teď plný emocí a těžko se mi hledají slova," komentoval Tsitsipas. "Věděl jsem, že ani na chvíli nesmím přestat věřit a musím makat na sto procent. Moc mi pomohla podpora publika."

Finalista loňského French Open Tsitsipas v Melbourne útočí na vyrovnání svého maxima z let 2019 a 2021, kdy prohrál až v semifinále.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
pondělní výsledky (24. 1. 2022)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Medveděv (2-Rus.) - Cressy (USA) 6-2 7-6(4) 6-7(4) 7-5
Tsitsipas (4-Řec.) - Fritz (20-USA) 4-6 6-4 4-6 6-3 6-4
Auger-Aliassime (9-Kan.) - Čilič (27-Chorv.) 2-6 7-6(7) 6-2 7-6(4)
Sinner (11-It.) - De Minaur (32-Austr.) 7-6(3) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

48
Přidat komentář
RFanousek
Letošní nasazování zápasů je od organizátorů dost dementní.
Reagovat
Ondra979
je, jsem nastvan tesil jsem se na zapas Rafa - Shapo nechapu proc neni v night session..sakra
Reagovat
Rafaeoli25
Celé letošní AO je z pohledu organizátorů no..ještěže areál je pořád stejně pěkný a prostředí celkově dobré.
Reagovat
RFanousek
taky
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Dyž voni to maj všechno hlavou dolu...
Reagovat
RF46
Tak Tsitsi to asi urve...
Reagovat
vojta91
Byla návštěva hajzliku za stavu 1:2?
Reagovat
RF46
Covece ani nevim :)
Reagovat
Rafaeoli25
Se Sinnerem mu už žádná návštěva nepomůže smile
Reagovat
brixner
Ale pomůže, já, když hraju pětiseťák, chodim po třetim taky pokládat kabel, dycky v klidu v mobilu sjedu novinky ze světa, dam dvě žvára, rozkopu kýble hajzlbábě a zase du. pomáhá to!
smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Nepomohla by mu ani návštěva Aristotela Onassise, kdyby ještě žil smile
Reagovat
Rafaeoli25
Když porovnám dnešní i celoturnajové výkony těchto dvou pravděpodobných soupeřů v semi, zatím mi vychází o něco líp Janik, hraje líp, s větším espritem. Jejich souboj bude velmi, velmi zajímavý, jako na TM.
Reagovat
soloo
Medvedev vs Berdych smile
Reagovat
Rafaeoli25
Sinner je jinde kamaráde.
Reagovat
dappe
Pravda, Sinner na úrovni Berdycha zatím opravdu není.
Reagovat
Rafaeoli25
V kolika letech byl Berdych poprvé v sf na grandslamu?
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych vyhral 1000ku vo veku Sinnera, alebo mal aj menej možno. Berdychova kariéra plynule pararelne s velkou trojkou. Ak bude Sinner v sf po výhre s Tsitsipasom, bude to aj vzhľadom na fakt, že sa nestretol s big3.

Cez Tsitsipasa ale neprejde, buď v kľude.
Reagovat
Rafaeoli25
Tsipa dá 3:1, v klidu smile
Reagovat
Rafaeoli25
Argument s Berdychem beru, ale jen částečně. Rozhodně nebyl schopen prohánět Nadala na antuce tak jako Sinner. Těch srovnání by mělo být víc.
Reagovat
dappe
Prohání Nadala v důchodu. Navíc stejně prohrává. Berdych hrál proti velmi silným verzím všech top 4 hráčů, přesto pro ně byl velmi nebezpečný, i na GS. V roce 2004 dokázal porazit Federera na OH, což je výsledek, kterému se současný Sinner nemá příliš nárok přiblížit. Pravda, že si konkrétně s Federerem ke konci dost zhoršil bilanci na GS (snad 2:8 nebo 2:9), ale s Djokovičem má kolik? 2:3 nebo 2:4? S Nadalem také vyhrál jeden zápas z nějakých pěti.

Celkově Berdycha podceňuješ a ještě daleko více přeceňuješ Sinnera. To je pořád pouze hráč s velkým potenciálem.
Reagovat
RF46
Pamatuju si, jak Berdych rika, ze nechape, proc se Nadala vsichni tak boji, ze on s nim v juniorech hral v pohode... pak uz sou jen spekulace - nabrani svalu a nekonecna vydrz. Zazraky do roka a do dne smile
Reagovat
smazaný uživatel
Medvedev 3:0, Sinner veľmi preceňovaný v tvojich očiach, zatiaľ nikoho nevyradil.

Ja si myslím, že Cilic hral veľmi dobre a Medvedev by mu teoreticky mohol sedieť, ku ich súboju ale neprišlo.
Reagovat
Rafaeoli25
No vidíš, najednou je De Minaur nikdo, to tedy souhlas smile
Reagovat
Pe3k
na třetím grandslamu v řadě postoupil do čtvrtfinále smile smile
Reagovat
Rafaeoli25
Větší ovace ale zasluhuje Sinner, z něj se stává slušná mašina. V sf by neměl chybět a kdoví, co ukáže proti Medvedovi.
Reagovat
Rafaeoli25
Bohužel si nemyslím, že by mohl Daniilovi nějak ublížit, nevím, ale nemá zbraně a intenzitu potřebné k tomu, aby porazil Medvedeva, Djokera a Nadala, ani Berrettiniho zatím nedokázal přehrát. Je to pořád málo, ano, poráží většinou ty co má, ale na nejlepší to pořád není, snad jen Tsipa by aktuálně dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, je to taký otloukánek. Asi preto s ním Pe3k sympatizuje, stotožnil sa s rolou otloukánka aj tu na TP, má teda k Felixovi blízko :)
Reagovat
Rafaeoli25
Je tohle nutné? Vy dva jste pořád v sobě, nechápu, nechápu i další. Beru srandu, beru ironii, ale čeho je moc..
Reagovat
Ondra979
tak uvidime, asi FAA prohraje, ale je to porad mladoch, takovy Zverev uz mel byt nekde jinde, on ma jeste porad cas a ted hraje velmi dobre jak se zda...to by mel byt druhy tahak v QF po zapase Rafa - Shapo, a snad bude v night session
Reagovat
Rafaeoli25
Větší tahák bude myslím Monfa vs Matteo.
Reagovat
dako
Rafa začína zajtra opäť cez deň. Nechápem, že uprednostnili na night session Monfilsa s Berrettinim.
Rafovi na AO nehrá snáď nikdy nič.
Reagovat
RF46
tu posledni vetu bych poopravil - Rafa na AO nehrá snáď nikdy nič.
Reagovat
dako
Mne osobne sa práve na AO páči jeho hra najviac (mimo RG), stále mi prišlo, že tu hrá veľmi dobre. Na USO sa mi herne páčil stále menej, nechápem, že čo sa titulov týka, tak je to naopak.
Reagovat
RF46
ale jo, i tady ma moc pekny momenty.
Reagovat
Rafaeoli25
Nikdy nic? Titul, čtyři finále, jedno semi, sedm čf, to je nic? Tak jo smile
Reagovat
RF46
Nadsazka, humor...nic?
Reagovat
Rafaeoli25
Ale jo, ale to se tu občas neví, jak víš smile
Reagovat
vojta91
Tak nemá manýry jako elegan, aby si diktoval kdy a kde chce hrát
Reagovat
dako
Elegán po 30 už len výhradne mimo slnka, aby mu zle neprišlo...
Reagovat
Rafaeoli25
Proč myslíš, že zápas pod sluncem bude pro něj horší? Já si myslím, že Šapo by se právě víc rozparádil večer, pod světly.
Reagovat
smazaný uživatel
Tiež tomu schedulingu nerozumiem, Nadal hral zo 4 zápasov zatiaľ len raz night session, o to prekvapivejšie je, že ho nasadili opäť cez deň.
Reagovat
Rafaeoli25
Tohle mu řekl bych nevadí a v zápase s Denisem by pro Šapa byla night lepší.
Reagovat
Ereinion
to nasazení zápasu Nadal - Shapovalov na den je hodně zajímavý...je to jednoznačně atraktivnějšáí duel, takže si myslím, že tímto chtějí pomoct Rafovi...obecně mu asi víc sedí denní podmínky (větší odskok, rychlost), ale u tohoto match-upu nevím, nevím
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, je to zlváštne. Naozaj pripúšťam možnosť, že tam zohrala úlohu loby. Hoci si nemyslím, že 40st teplo prospeje 35r hráčovi.
Reagovat
Paixx
To teplo je asi jediný negativum, jinak mám pocit, že Rafa sám letos říkal, že ve dne je to pro něj lepší, jelikož je vetší odskok a nemusí tak blízko baseline při returnu.
Paradoxně mi přijde, že ten jeho jediný noční zápas odehrál nejlíp (Khachanov).
Reagovat
smazaný uživatel
Jj ved to, naozaj dobre hral len s Khachanovom
Reagovat
RF46
TsiTsi ma hezky tricko...ted jeste aby zacal hrat.
Reagovat
Rafaeoli25
Nezačne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist