Čtrnáctiletá juniorka Kostjuková v Melbourne proměnila svůj grandslamový debut v triumf

28. 1. 2017, 08:44
Aktuality 36
AUSTRALIAN OPEN - Teprve čtrnáctiletá Marta Kostjuková proměnila hned svůj první start na grandslamu juniorek v triumf. Ve finále Australian Open talentovaná Ukrajinka zdolala ve třech setech nejvýše nasazenou Švýcarku se slovenskými kořeny Rebeku Masárovou.
Profily hráčů
Marta Kostjuková

Marta Kostjuková loni v červnu oslavila teprve 14. nerozeniny, ale už měla na kontě jeden titul z juniorského turnaje. V průběhu roku přidala druhý a v úvodu sezony 2017 předvedla, že bychom o ní v budoucnu mohli slyšet čím dál více. 

Talentovaná Ukrajinka si nejprve zahrála finále v australském Tralalgonu a následně si odbyla snovou premiéru na dívčím grandslamu, když z pozice nasazené jedenáctky nenašla přemožitelku. V dnešním finále porazila nasazenou jedničku Rebeku Masárovou ze Švýcarska.

Kostjuková vyhrála nad o tři roky starší Masárovou, která loni vyhrála dívčí Roland Garros a ve Gstaadu došla i díky výhře nad Jankovičovou do semifinále turnaje WTA, po boji 7-5 1-6 6-4.



"Když začal druhý set, tak jsem začala myslet na to, že bych mohla vyhrát a úplně jsem vypadla ze hry. Ale pak jsem se víc uvolnila a to mi pomohlo," komentovala Kostjuková, jejímž manažerem je Chorvat Ivan Ljubičič. Bývalý třetí hráč světa a v současnosti trenér Rogera Federera.

"Už pro mě udělal opravdu hodně. Dal mi trochu ze svých zkušeností z velkého tenisu," řekla Kostjuková. "A dnes jsem se konečně setkala s Rogerem. Pogratuloval mi a já si s ním udělala fotku. Byla jsem z toho velmi nadšená."

• AUSTRALIAN OPEN 2017 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 13.694.800 dolarů
sobotní výsledky juniorek (28. 01. 2017)
• Dvouhra - finále •
Kostjuková (11-Ukr.) - Masarovová (1-Švýc.) 7-5 1-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
skott
Velmi kvalitní finále, přestože podle statistik na konci to nemusí úplně tak vypadat. Vyhrát juniorku ve 14 letech je hodně speciální, až se trochu bojím jestli to pro Martu nepřišlo příliš brzo, protože bude mít kvůli věku jen omezené možnosti měřit síly s ženami. Nicméně právě s Rebekou, která už na WTA schopnosti ukázala, si mohla ověřit, že na to bez problémů má. Ve výměnách byla lepší hráčkou a věděla si rady i s Rebeky nadprůměrným prvním servisem. Během utkání pak bylo vidět i srovnání průměrné rychlosti úderů na turnaji oproti Venus a Sereně, kde Marta zaostávala jen o 6 km/h. Naopak kde musí zapracovat je určitě koncentrace, kdy mi hodně připmíná Elinu před pár roky s jejími otrávenými reakcemi po každém zkaženém úderu. To jí dnes stálo druhý set a málem i celý zápas. Rebeka se začala mnohem víc hecovat a výborně zabojovala.
Jsem také zvědavý jaké teď budou její cíle, když jeden z hlavních splnila hned na úvod sezony. Určitě post světové juniorské jedničky, kde byla už před sezonou favoritkou, ale lákavé bude i získání dalšího grandslamu, což se tuším od Belindy nikomu nepovedlo.
Reagovat
ptpc
S tým hodnotením finále súhlasím.
Len by som dodal že sa mi veľmi páčil beckhand Marty.

P.S.: Čo sa týka koncentrácie tak to si ju mal vidieť tak pred ôsmymi mesiacmi. Vtedy to "teprve" boli otrávené reakcie...
P.S.2: Že má Marta potenciál a nie malý ukazovalo už to že bola európskou jednotkou do 14 rokov.
Reagovat
skott
já bych řekl, že má obecně údery bravurně technicky zvládnuté jak forhend tak bekhend, těžko mezi nimi volit. Mě osobně dnes překvapili její voleje, měla tam několik povedených zásahů.
1; Máš na mysli něco konkrétního? Vím, že je dost emotivní, což může mít různé podoby, ale právě ta negativní gesta a mumlání hodně škodí, protože soupeřkám to jen ukazuje slabost.

2; jo, Martu sleduju zhruba rok a něco a je podobně dominantní jako současná juniorská jednička Nasťa Potapova, tipuji že po ní právě Marta převezme pozici má pro to všechny předopklady.

ještě bych dodal, že Ukrajinky mají celkově velmi silné současné mladé ročníky. Před Martou je o něco málo starší Jastremska, naopak hned za ní o rok mladší její kamarádka Daša Lopatěcka, která navíc dnes postoupila do finále v Tarbes, kde právě loni Marta vyhrála tradiční Les Petits As. + několik dalších talentovaných teenagerek.
Reagovat
ptpc
1.Áno, mám. Minulý rok som mal tú príležitosť vidieť jej zápas naživo. A v tom zápase po pokazenej loptičke prichádzali oveľa dlhšie komentáre ako dnes a niekedy "sme si" aj poplakali... Takže v tomto finále to bolo o dosť ale o dosť lepšie.

2.Tak s tvojím tipom súhlasím. Ale ja tam vidím ešte zopár iných kandidátok na tento post...
Reagovat
skott
Tak to je zajímavé, v tom případě tam nějaký posun asi je. Martu jsem naživo neviděl, ale každopádně doufám, že letos budu mít příležitost to změnit.
Pokud juniorský tenis sleduješ, tak to můžeš trochu rozvést, přidat nějaké své tipy pro letošní sezonu (ať už kdo by mohl zabojovat o první místo nebo GS, nebo jen koho sledovat..).
Marta má podle mě náskok před vrstevnicemi podobně jako loni Nasťa, jinak to bude souboj především ročníku 2001 - loňské fedcupové vítězky Iga Swiatek a Maja Chwalinska hlavně na antuce, grandslam bude chtít určitě urvat Amanda Anisimova, ale nejsem si jistý jestli jí půjde o celkový ranking. V Melbourne se zranila Olga Danilovic, ta by do toho také měla promluvit. A posun čekám třeba od Vlady Koval nebo Daniely Vismane.
Reagovat
ptpc
No o juniorský tenis sa zaujímam ale primárne čo sa týka slovenských hráčok(v prvom rade) a hráčov. A samozrejme popri tom sa mi do hľadáčika dostanú aj hráči zahraniční. Takže neviem či by ťa moje tipy zaujímali.
Určite nemám taký celkový prehľad ako ty.
Reagovat
skott
tak cokoliv co se netýká zdejších tisíckrát omletých debat na téma RF vs. RN nebo řešení každého pšouku českých tenistek je osvěžením...:-) je jedno z jakého pohledu, určitě se rád dozvím jestli někdo následuje Viki Kužmovou nebo Mihalikovou.
Reagovat
ptpc
Tak by som ti odporúčal sledovať dve dievčatá ktorých hra sa mi nesmierne páči. A to Lenku Starú(ročník 2000) a Romanu Čisovskú(ročník 2002).
Reagovat
skott
díky za tipy!
Reagovat
horska.kraslice
Zase Masarovova. To je jakoby se říkalo Gajdosovova nebo třeba Navratilovova.
Reagovat
EllNino
No ... ještě že tak, na míčky prohrála 101:105 ...prohrávala 2:6 4:5 0:40, ve třetím setu 3:5 15:30, to vše proti 328. hráčce světa :) Ale možná tohle je výhra, která psychicky pomůže z té nepovedené Austrálie :) ... Výhra je výhra a snad to bude momentum, které ji pomůže narvátit se do formy z konce roku :)

V dalším kole Stefka Voegele, ta má teď formu docela, Denisa bude muset zlepšit prakticky vše, skoro v každém zápas má více než 6 dvojchyb a hlavně 2. servis je teď velká slabina, měla by se naučit lift, protože je to v podstatě slabší 1. podání a není tam jistota
Reagovat
bIbec
https://twitter.com/AustralianOpen/status/825239766400589825
Reagovat
bIbec
Aby Denisa nešla ve šlépějích Terezy Smitkové. Stát se to může.
Reagovat
EllNino
nechápu tu letošní mizerii, vždyť na konci roku hrála tak dobře ...
Reagovat
EllNino
tak jsem si myslel, že se tím zápasem s Cibulkovou uklidnila ... a ona předvede tohle
Reagovat
EllNino
No utekla hrobníkovi z lopaty a uhrála první letošní set ... tak snad
Reagovat
smazaný uživatel
Ale s 328. hráčkou to je děs co Denda předvádí, má navíc proboha
Reagovat
EllNino
hlavní je, aby vyhrála, zase ztratila servis
Reagovat
bIbec
jj, odvracela myslím i tři MP v řadě.
Reagovat
EllNino
no ... zase 1:3
Reagovat
EllNino
nekecejte, Maďaři už vítěze juniorky mají ...
Reagovat
EllNino
Tak Maďaři se dočkali juniorského GS vítěze, snad nedopadne jako Márton Fucsovics a dostane se aspoň do té stovky :) ...
Reagovat
EllNino
Akorát jsem nepochopil nedůstojnost v podobě malého kurtu, holky hrály na centru ...
Reagovat
kada.tom
jj, mohli dát kluky třeba zítra a pokud nechtěli, tak je dát do RLA (tam ale byli vozíčkáři s australskou účastí, no) ..
Reagovat
EllNino
no smysl by to mělo hrát před finále mužského singla juniorské finále mužského singla ...u holek to fungovalo, tohle bylo zvláštní, ale zase tam byl bezprostřední kontakt s diváky, no, každopádně zvláštní :)
Reagovat
kada.tom
je to zvláštní ... ale kdyby v tom finále byl Australan, určitě by RLA dostali :-D ... každopádně myslím, že Zsomborovi to nevadilo :-)
Reagovat
EllNino
No jasně, ale stejně, Ukrajinku a Švýcarku taky dali na centr, ikdyž Beka je teda nasazená jednička :) ...
Reagovat
dadaft
taky ne.
Reagovat
EllNino
http://www.protennislive.com/LSHD/main.html?year=2017&wkno=99&eventid=&tour=2&lang=en&ref=http://www.wtatennis.com

Los docela slušný, škoda, že nejsou každá v jiné půlce, Lucce nakonec to sanazen nevyšlo :)
Reagovat
tommr
sanazen? :)
Reagovat
EllNino
nasazení :D nevím co to je za paskvil
Reagovat
EllNino
Bombička :)
Reagovat
kada.tom
lepší jak ta Švýcarka :-)
Reagovat
dadaft
rozhodně velmi, velmi zajímavá hráčka, útočně laděná, ale dobrá ve všech aspektech hry, s přehledem na kurtu.
Reagovat
tommr
na 14 let vypadá hodně vyspěle ... :)
Reagovat
ptpc
sa na kurte veľmi skľudnila, čo jej evidentne prospelo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist