Djokovič jako pátý v historii slaví 1000. vítězství a postup do 12. finále na římském Masters

14. 5. 2022, 22:22
Aktuality 31
ATP ŘÍM - Srb Novak Djokovič na antuce v Římě porazil Nora Caspera Ruuda a jako teprve pátý tenista v historii zaznamenal 1000 vítězných zápasů. O první letošní titul a rozšíření rekordní sbírky 37 trofejí z podniků Masters 1000 si pětinásobný šampion zahraje s Řekem Stefanosem Tsitsipasem, s nímž na antuce ještě neprohrál.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič se letos kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19, které připravilo o několik turnajů, těžko dostává do formy i zápasového tempa. 

Až tento týden na antuce v Římě, kde absolvuje pátou letošní akci, poprvé v sezoně neztratil set alespoň ve třech zápasech po sobě, poprvé vyhrál  čtyři duely po sobě a poprvé postoupil do finále.

Po Aslanu Karacevovi, Stanu Wawrinkovi a Félixi Augeru-Aliassimem si poradil i s Casperem Ruudem. Norského protivníka porazil 6-4 6-3 a vzájemnou bilanci upravil na 3-0.


Srbský tenista, který za týden oslaví 35. narozeniny, v úvodu získal první čtyři gamy. O výhodu jednoho brejku sice přišel, ale vážěnjší komplikace nepřipustil. Začátek druhé sady byl vyrovnaný, od stavu 2-3 však Djokovič získal čtyři hry po sobě a duel uzavřel.

Djokovič si dnes připsal jubilejní 1000. vítězství, což před ním dokázali jen Jimmy Connors, Roger Federer, Ivan Lendl a Rafael Nadal.




V Římě Djokovič startuje pošestnácté a pokaždé byl alespoň ve čtvrtfinále. Semifinále hrál potřinácté a bilanci si v něm vylepšil na 12-1. Postupem do 12. finále v italské metropoli vyrovnal rekord desetinásobného šampiona Nadala, sám má ve finále bilanci 5-6.

O rozšíření rekordní sbírky 37 trofejí z turnajů Masters 1000 si Djokovič zahraje se Stefanosem Tsitsipasem, s nímž ve vzájemné bilanci vede 6-3, z toho 4-0 na antuce. Poslední tři antukové souboje, včetně loňského v Římě, ale pokaždé nabídly vyrovnané bitvy.

23letý Řek Tsitsipas v semifinále porazil 4-6 6-3 6-3 Němce Alexandera Zvereva, oplatil mu týden staré vyřazení z Madridu a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 8-4

Světovou jedničku Djokoviče čeká 125. finále, v němž se pokusí získat 87. titul. Pátý hráč světa Tsitsipas bude v jubilejním 20. finále usilovat o 9. titul, z toho třetí z akcí Masters. První dva slavil v Monte Carlu, kde před měsícem obhájil loňský triumf.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 5.415.410 eur
sobotní výsledky (14. 05. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Ruud (5-Nor.) 6-4 6-3
Tsitsipas (4-Řec.) - Zverev (2-Něm.) 4-6 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
mahycek
Ahojte. Nebyl jsem tady, dnes jsem přijel zpět
na starý dobrý kontinent. Neviděl, neslyšel, jen
jsem vás občas četl. Vypadá to, že Alcaraz, je
v poslední době nejlepším tenistou světa.smile
Reagovat
Pe3k
Novak sice začal skvěle a vedl 4:0, ale pak začal hrát Ruud velice dobře, servíroval perfektně a ve výměnách přestal kazit a to sem si říkal, že může i celý zápas vyhrát. Sice prohrál 0:2, ale chvílemi hrál velice dobře, chytře. Mít silnější backhand byl by top 8 hráč. Novaka rozhodilo publikum a pak i dostal od rozhodčího varing za zdržování, ale on čekal než přestanou diváci hučet a pak až začal servírovat a za to dostal waring...Ve finále je sice favorit, ale štefan může vyhrát. Jejich poslední zápasy na antuce byly vyrovnané. Zápas se hraje už ve 4, čekal jsem že začne později, tak uvidíme, pořádný zápas by měl být na 3 sety.
Reagovat
Marduch
Podle mě 50:50, jinak souhlas s Veprikemsmile
Reagovat
steve79
Djokovic hraje opravdu skvele. Za mesic se neuveritelne smilezlepsil.
Reagovat
turista
Novaku, velká gratulace ke zdolání přetěžkého soupeře a k dosažení milníku 1000 vyhraných zápasů na okruhu ATP. Zkus zítra toho Řeka porazit a získat první letošní titul. Bude to zase strašně těžké. Ale nic není nemožné. Tak ať se to zítra podaří!
Reagovat
JohnB
Upřímně si nedovedu představit, že RG letos nevyhraje Djokovic. Za mě je dost blízko své top formě, hlavně s Augerem to byla paráda.
Reagovat
turista
Potřeboval se rozehrát. Novak nedokáže přijít na kurt po delší přestávce a hned drtit soupeře jako Rafa. Vypadá to, že se mu to povedlo. Škoda toho finále v Bělehradu. Tak snad zítra.
Reagovat
Rafaeoli25
FO může vyhrát jak on, tak Alcaraz, tak Nadal, to stále platí. Jejich šance budou hodně vyrovnané aktuálně.
Reagovat
Patik
Hovorí sa že 70 percent tejto planéty pokrýva voda zvyšných 30 percent pokryje Djokovic..tisic zápasov z toho približne 100 s Fedalom ..vyzerá ze na RG ho budeme mat v plnej paráde..Caspera mi bolo dnes trosku ľúto aj keď od Miami sa nejako zasekol..
Reagovat
PetaM
100 je samozřejmě velmi nadsazené číslo. Jen 58. Žádná senzace.
Reagovat
Patik
58 ?
Reagovat
wojtop
Djokovic - FEDAL:
Djokovic-Nadal 30-28 = 58
Djokovic-Federer 27-23 = 50
Djokovic-Fedal= 58+50 = 108
Reagovat
Fandina
Vyhraných?
Reagovat
panzer.dragon
zajímavá statistika
Reagovat
Marduch
Vyhranych 58
Reagovat
Patik
Hej.. Som sa domylil som si splietol 1000 odohraných zápasov s 1000 výhrami..
Reagovat
NoletheBest
Gratulace Novakovi za vyhraný thousand smile Není ale čas na oslavy a hlavně se dát dohromady na zítřek. Skvěle mluví italsky, kromě angličtiny a němčiny, ale taky se domluví francouzsky a tuším, že se začal učit španělsky, jednoho času i trochu čínsky. Neskutečně inteligentní chlap a neuvěřitelně silný mentálně. Trochu jiná liga oproti interview Nadala po zápasem se Shapovalovem. To spíš vypadalo jako preview na nový sitcom.
Reagovat
Patik
Je vidieť že ten človek chce rásť a aj rastie ako športovec ale hlavne ako človek..rozvija svoje telo dušu aj mozog..veľmi obsiahly človek..keby existovali na planéte všetko takí ľudia ako on so záujmom o progres vyzmykat z existencie a života jednotlivca maximum ani neviem co by to bolo..namiesto toho je tu len sami primitiv s nulovým záujmom o niečo..
Reagovat
Rafaeoli25
Proč máš potřebu strefovat se do Nadala, můžeš říct? Kdybys četl třeba jeho knihu, tak bys zjistil, že to žádný hlupák není. Žádný hlupák se totiž v tomto sportu nemůže dostat na absolutní vrchol.
Reagovat
turista
Nadal rozhodně žádný hlupák není. Vyhrávají hráči, kterým to dobře myslí a mají dobrou psychiku. Na tiskovce byl logicky hodně zklamaný a bolesti mu taky nepřidaly. Fandím Novakovi, ale Rafu velmi uznávám.
Reagovat
Rafaeoli25
smile. Ty jsi opravdu fér. Fakt se mi tohle nelíbí, ano, Novak má větší talent na jazyky, v tom před ním smekám. Ale říct podívejte jaký je Nole megalingvista a Nadal proti němu nějaký prosťáček málem bez mozku, to je nepochopitelný.
Reagovat
NoletheBest
Hele, tohle není žádné forum na chvalozpěvy, ale forum, kde se volně diskutuje včetně vyjadřování kritiky, samozřejmě v rámci slušnosti. Můžeš s někdy souhlasit nebo ne a pak uvést argumenty proč myslíš jinak. Já tady nikoho neoslovuji, ale ty s tím problém nemáš. To jen ukazuje, že nerozumíš základním principům fungování fóra a bohužel ani psychologii sportovce. S tím strašným vyjadřováním Nadala to platí obecně, tzn. i v rodném jazyce. Já jsem těch rozhovorů s Nadalem před lety slyšel stovky a můžu říct, že nic tak primitivního jsem od žádného top tenisty nikdy neslyšel. Mozná náš běžkař Standa Řezáč, když mluvil německo-anglicky. Ten argument s knihou, to už je fakt možný jen od fanouška Nadala.
Reagovat
Rafaeoli25
Je to jen tvůj názor, já jsem zase vyslechl řadu výborných tiskovek, kde mluvil víc než dobře. Je to jen tvůj názor, ano, vidíš, že ani jiní fanoušci Noleho ho takový nemají.
Reagovat
Krisboy
Standa Řezáč je skutečně případ smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak chtěl bych vidět tebe, kdyby tě bolela noha jako čert, jak bys odpovídal při rozhovoru chytráku..
Reagovat
brixner
No, úplně v pohodě:
"Zasraná, pokurvená hnáta...!"
smilesmilesmile
Reagovat
paddy
náhrada za Big3 se rýsuje, ale ještě jsou v juniorech smile
https://www.youtube.com/watch?v=mtOD19C7J48&t=48s
Reagovat
brixner
Čenda by tam stvořil GOATí invalidovnusmilesmile
Ale je prdel ty zmetky pozorovatsmile
Reagovat
SwissMaestro
Novak píše neskutečný příběh. Poté co byl předmětem politické hry, nebylo mu jako zdravému hráči dovoleno hrát a nevěděl co bude... se opět dokázal vrátit na absolutní vrchol a dosahuje dalších milníků. Další finále Masters, 1000. výhra, 370 týdnů n pozici světové jedničky.....GOAT :-)
Reagovat
brixner
Jojo, vypadá to, že se vrací do formy! Ale myslím si, že na RG bude on i Bejk docela velkou neznámou, pokud se nepletu, Novak bude hrát na tři vítězné poprvé od USO, takže...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist