Djokovič na US Open ve čtyřech setech přehrál Brooksbyho a čeká ho další souboj s Berrettinim

7. 9. 2021, 04:48
Aktuality 45
US OPEN - Novak Djokovič měl proti Jensonovi Brooksbymu mizerný vstup do zápasu, ale nakonec po setech 1-6 6-3 6-2 6-2 a třech hodinách boje 20letého domácího mladíka zdolal a na rozdíl od předchozích dvou ročníků osmifinále US Open zvládl. Další krok v cestě za kalendářním grandslamem bude muset udělat proti Matteovi Berrettinimu, kterého letos porazil ve čtvrtfinále French Open i finále Wimbledonu.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič vyhrál letošní Australian Open, French Open i Wimbledon, vyrovnal rekordmany Rogera Federera a Rafaela Nadala, kteří v New Yorku letos nestartují, a mohl jako první muž v historii získat tzv. Golden Slam. Dvacetinásobný grandslamový šampion však v semifinále olympijských her neudržel vedení setu a brejku proti Alexanderovi Zverevovi a nakonec z Tokia odjel bez medaile.

Stále však může dosáhnout na kalendářní grandslam, což se v minulosti povedlo pouze Donovi Budgeovi (1938) a Rodu Laverovi (1962 a 1969). Útok na historický milník zatím neprobíhá nijak přesvědčivě. V úvodním kole ztratil set s nezkušeným kvalifikantem Holgerem Runem a po třísetovém vítězství nad Tallonem Griekspoorem musel skoro čtyři hodiny bojovat s Keiem Nišikorim. Další potíže měl dnes proti Jensonovi Brooksbymu, kterého zdolal po třech hodinách.

Čtyřiatřicetiletý Srb nemá na osmifinále US Open hezké vzpomínky. Trojnásobný šampion v něm předloni musel vzdát Stanovi Wawrinkovi a loni byl po nešťastném nastřelení lajnové sudí diskvalifikován. Do té doby první zápas ve druhém týdnu vždy zvládl.

Podobně jako s Nišikorim měl mizerný vstup do utkání, kupil nevynucené chyby (soupeř udělal jedinou za celý set) a proti skvěle hrajícímu Američanovi dokázal získat jediný game. Brooksby se tak stal teprve pátým hráčem v historii, který Djokovičovi na grandslamech uštědřil takový výprask.

Další komplikace přišly v polovině druhé sady. Djokovič prohrál maratonský game na servisu a dovolil domácímu mladíkovi snížit na 2-3. Ztracené podání však rodáka z Bělehradu naopak povzbudilo a ve zbytku zápasu už dominoval, když odvrátil jediný brejkbol a Brooksbyho ve výměnách většinou přehrával.

"Musím říct, že jsem neměl skvělý začátek. Jenson na mě vlítl, měl jednoduchý plán a výborně ho naplňoval. Já neměl rytmus, byl příliš vzadu a chyboval," popsal Djokovič úvod. "Set a půl skvěle četl hru, ale začal jsem míč trefovat čistěji a konec už byl povedený," uvedl Djokovič.

Brooksby dostal do soutěže divokou kartu a ve dvaceti letech se stal nejmladším osmifinalistou turnaje po krajanovi Andym Roddickovi. "Novak vás nejdřív připraví o nohy a potom i o duši," psal vítěz US Open z roku 2003 Roddick na sociálních sítích, jak je těžké Djokoviče porazit..

"Děkuji Andymu za poklonu, ale pravdivá je jen první část, druhá ne," reagoval Srb a doplnil: "Duši nikomu neberu. Každý máme svoji nádhernou duši a já si každého vážím."

Na grandslamech už 25 zápasů neporažený Djokovič bude hrát pozítří své 51. čtvrtfinále na největších akcích, 12. v New Yorku, kde v této fázi nikdy neprohrál. Jeho protivníkem bude Matteo Berrettini, se kterým se letos potkává už potřetí a opět na grandslamu. Italského kolegu z Top 10 ve čtyřech setech porazil ve čtvrtfinále French Open i finále Wimbledonu. Ve vzájemné bilanci vede 3-0.

Pětadvacetiletý Berrettini přehrál 6-4 3-6 6-3 6-2 kvalifikanta Oscara Otteho a zabojuje o vyrovnání svého maxima na závěrečném grandslamu sezony (semifinále 2019).

Alexander Zverev dál suverénně postupuje a už má 15. vítězství v řadě. Šampion olympijských her a Masters v Cincinnati si v osmifinále bez ztráty setu poradil 6-4 6-4 7-6(7) s Jannikem Sinnerem, i když ve třetím dějství zahodil náskok brejku a likvidoval pět setbolů. Ve čtvrtfinále se loňský finalista utká s Lloydem Harrisem.

Čtyřiadvacetiletý Harris v souboji debutantů v osmifinále grandslamových turnajů porazil 6-7(6) 6-4 6-1 6-3 domácího Reillyho Opelku, vrátil mu nedávnou porážku z Toronta, znovu vylepšil své maximum na akcích velké čtyřky a stal se po Kevinovi Andersonovi teprve druhým jihoafrickým čtvrtfinalistou grandslamů od roku 2003.

Už v úterý budou o postup do semifinále bojovat Félix Auger-Aliassime s Carlosem Alcarazem a Botic van de Zandschulp s Daniilem Medveděvem.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
pondělní výsledky (6. 9. 2021)
• Dvouhra - osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Brooksby (USA) 1-6 6-3 6-2 6-2
Zverev (4-Něm.) - Sinner (13-It.) 6-4 6-4 7-6(7)
Berrettini (6-It.) - Otte (Něm.) 6-4 3-6 6-3 6-2
Harris (JAR) - Opelka (22-USA) 6-7(6) 6-4 6-1 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

45
Přidat komentář
RF46
"Děkuji Andymu za poklonu, ale pravdivá je jen první část, druhá ne," reagoval Srb a doplnil: "Duši nikomu neberu. Každý máme svoji nádhernou duši a já si každého vážím."
-
smile to vis že jo... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hlavně když prohrajesmile
Reagovat
turista
Zbytečný hejt.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Myslel jsem: ... každého si vážím, hlavně když prohraje. smile
Neřekl bych, že jsem daleko od pravdy.
Reagovat
Patik
Hovoril som to veľakrát ale poviem to ešte raz zápas s Djokovičom na tri víťazné nieje šprint ale maratón..je to proces a kalkulovanie..úplne predvídatelný priebeh zápasu na základe chovania mladého premotivovaného chlapca ktorý poskakoval po každom vyhratom fiftíne..bolo úplne jasné že v druhom treťom sete bude krotký ako baránok..robia to tak všetci mladí a neskúsení hráči a Djokovič to veľmi dobre vie ..vie že si stačí počkať kým z naivného chlapca opadne herkules nálada a profesorsky si ho rozloží po každej stránke..nechcem byť k nemu zlý veď nehral až tak zle ale keď už chce byť nahypovaný tak nech si to nesie celý zápas alebo nech s tým nezačína vôbec..a nie po prvom sete narazí kosa na kameň a uvedomí si že aha mal som sa asi radšej tešiť potichšie..ale budiš no je to jeho vec ale byť Djokovičom by som sa pousmial nadtým smile
Reagovat
gigin
Ogara 20 roků, panebože. Bych chtěl vidět tebe, jak si uhraješ fiftýn, gemík, set se Serbinátorem a budeš v těžkým klídku, šak co a nebudeš sa těšit...
Reagovat
Patik
no ja určite nie..pokora nezaškodí..Djokovič je jeden z goatov..a ja nikto..skromná zaťatá päsť pre seba môže byť..nie však výkriky a podskoky alá vlastním to tu a predvediem šou..ale v druhom sete ho to nečakane prešlo smile
Reagovat
smazaný uživatel
no ja určite nie..pokora nezaškodí..Djokovič je jeden z goatov..a ja nikto..skromná zaťatá päsť pre seba môže byť..nie však výkriky a podskoky alá vlastním to tu a predvediem šou..ale v druhom sete ho to nečakane prešlo smile
Reagovat
RF46
ja bych ho vystrelil z trenek!smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ked Rafa po dlhej prestávke zahučal v tesnom zápase s Harrisom, povazoval som to za blamáž.

Ale ten chlapik ma naozaj dobré vysledky a QF grandslamu má už cveng.
Reagovat
gigin
Konkurence prostě roste, to je jen a jen dobře. Otázne je, jak mu to a dalším takovým podobným vydrží. Anebo to bude velký otazník před každým GS, kdo se tam zblázní. Já jim, těm novým prostě na nějakou delší, stabilní úroveň nevěřím. Uvidíme, no :)
Reagovat
smazaný uživatel
To áno, konzistencia je problém u týchto mladíkov, nazvime to druhej vlny.

Medvedev, Zverev a predtým Thiem sú a DOM bol pár rokov konzistentný, ale rozhodnie nie naprieč povrchmi. Po odchode Djokovica s Nadalom sa tenis vráti tam, kde bol dlhé roky, že ak sa aj nájde dominantný hráč, tak antuka alebo tráva bude problém.
Reagovat
gigin
Njn, kdoví co bude a jesti to ještě nějak budou upravovat, že set do 4, no ad apod....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Lloyd je můj oblíbenec, hraje moc pěkně, ovšem má problémy se zdravím, tak se trochu obávám, aby to nebyl další DelPosmile
Reagovat
paddy
Je to nemotorný kolohnát, motorika na kurtu nevypadá dobře

A při dalším pádu se i zranil

https://www.youtube.com/watch?v=9N78WLNGKH0
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, měl by se dát radši na akrobacii nebo gymnastikusmile Ten přemet nebo přesmyk přes síť by mohl být i za 10bodů, zatímco v tenisu za 0.smile
Reagovat
Pe3k
Samozřejmě je to ve 3 ráno, ale Žádenchlup vs Medvěděv na to můžeme všichni podívat v 18:00 smile smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Pochopitelne, ty guma. V Amerike je totiz iny čas ako v Ostrave, mimoň.
Reagovat
serbianfan
????????????
Reagovat
peRFect
Zápas jsem neviděl, ale z HL je patrné, že mladej hrál všechno na střed. Žádný úhly a když, tak to letělo jak plíva. Divím se, že vůbec uhrál první set. Pokud Mateovi budou lítat bomby, tak je schopen Novaka utavit.
Reagovat
Pe3k
No těch setů už pár prohrál, ale upřímně nepamatuju si, že bych Djokovice viděl někdy unaveného, možná po finále AO 2012. Snad Mateo uhraje více než set a jeden z dvojice Zverev Medvěděv ho porazí a ukončí tu jeho hrůzovládu, které můžou fandit jen pomatenci typu Nola, Turista nebo kozoprd. Nakonec ten Marduch je z nich nejvíce v pohodě.
Reagovat
kolapse
prosím tě nebreč zas z nějaké hrůzovlády, oni nemůžou za to, že jsou neschopní kryplové co neporazí světovou jedničku. Djoker tam nechá všechno, úplně všchno aby byl kalendářní GSsmile
Reagovat
peRFect
Tak Roger ve finále W19 také nepůsobil unaveně, ale musel být servanej. I Novaka lze utavit, žádné pinkání, hnedka to rvát k lajnám je recept. Oběhá toho mraky, ale kanóny už nechytá. Jeho výhodou je, že když míček z nějaký imposibl situace vrátí, tak jeho soupeř zpravidla nezahraje další útočný balón, ale začne chystat pozici - pinkat, a to je voda na Novakům mlýn. Mateo umí hrát velmi agresivně, líbí se mi jeho styl, víc než Medvěděvův. Problém je ovšem konzistence.
Reagovat
soloo
bekend bekend tam nema sanci vyhrat s takym bekendom a novak to uvidi
Reagovat
Marduch
Kdyby se hrál tenis jednou rukou, je Matteo no. 1. Jeho 1.servis a FH to je peklo. Uvidíme, kolik času od Noleho dostane na obihani..
Reagovat
Marduch
No né jednou rukou, ale z jedný strany:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hmm, představoval jsem si Jokera a jeho jednoručáksmile Dobrýsmilesmile
Reagovat
paddy
Když málem prohrál s Otíkem a Ivashkou? smile
Reagovat
Mantra
V tom HLvideu je přesně vidět proměna obou hráčů, jak na startu byl v zoně mladej a pak se to přelije a Srb je v tom Wavrochově modu zabijáka smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Co k tomu dodat, další mladej, co eumí dobíjet, když může. Tenisovou hloupostí pustil 2.set, ještě měl malou šanci ve 3., ale přestal si věřit a hra šla do kopru. V tvrdosti byl schopen Jomera přehrávat a to i v delších výměnách. Fritz ho v tomhle směru dost prověřil.
No co, Jomer si odškrtl dalšího naivku, ale zapotil se a nějaké síly taky vydal. Vajda a spol měli sevřené p...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
proč tam mám 2x Jomer netušímsmile
Jediné možné vysvětlení je, že se Joker pomalu mění v Homerasmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tvl, ten rábus má fakt tak jednoduchý řešení? Dvojitý překlep?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Fakt nevím, ale víc se mi líbí ta proměna v Homerasmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak jsem si to zapnul na začátku druhého setu, že se podívám na jeden gem, než půjdu spát, a ten gem trval jako Rogerovi v nejlepších časech celý set.

Novak si kus zápasu vyzkoušel, jak se cítí ostatní, když hrají proti němu. Hrát proti zdi, která na ránu vráti ještě větší ránu a na umístěný míč vrátí ještě líp umístěný balón. Dokonce musel tvořit hru a zachraňoval ho servis! Nevídané.

No a pak se mladík zjevně utavil a vše se vrátilo do známých kolejí...
Reagovat
Ela-fon-isi
To stejné! Druhý set stál za ponocování.
Reagovat
Mantra
že vždycky ten úvod prostě soupeře, které nezná, naštuduje a pak je to už jen formalita.

Bohužel tam není nikdo, kdo by měl byť jen 30% šanci. Fakt by se musel nějakým totálním kiksem porazit sám. Max. ve finále, že by soupeř byl rychlej, tam čekám z počátku velkou nervozitu Srba z té možnosti.Ale pokud soupeř bude posera, tak ho nechá rozkoukat a je hotovo. Ale tady mi to vadit nebude. Protože jsme u psaní tenisové historie. Tady jdou i mé antipatie stranou.
Reagovat
gigin
A já si zase myslím, že ten budižkničemu a lúzr Zverev, jak je tu prezentovaný, ho klepne.
Reagovat
Mantra
bodejŤ,

budiž mu to přáno, já jsem ve win win situaci, já si přeji vlastně obojí smile
Reagovat
SwissMaestro
Jedinej kdo jej může porazit je Medvedev nebo pozitivni test na covid
Reagovat
Mantra
no možná Medvěd, ale spíš ne, musel y to fakt nalupat ve třech do dvou hodin
Reagovat
Mantra
tak jsem kouknul na video z konference a tam to sám potvrzuje, že tam jde a nezná ty mezery ve hře neznámého soupeře, takže to zlomí až když to načte. To je tak, když je herně inteligentní, jako u kopaček, v životě běžném je to houpací koník, ale řešení ve hře to je prostě u některých takové, které by ředitel mensy nevymyslel
Reagovat
Mantra
ještě tam mluví o tom, že mu připomíná Floriana Mayera - to byl hráč, co měl velkou smůlu na zdraví, to byl talent a hrál chytře technicky.
Reagovat
Mayo
Dajte Djokimu súpera.
Reagovat
gigin
http://imgway.cz/v/4Ds0.jpg
Reagovat
gigin
Nejhorší na tom je, že je to tenisové poleno, neohrabané, nekoukatelné...

Si vždycky vzpomenu:

https://youtu.be/QaltQJpzSKk?t=181
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist