Djokovič pošesté dobyl Řím a má první letošní titul

15. 5. 2022, 20:18
Aktuality 81
ATP ŘÍM - Novak Djokovič porazil ve finále antukového turnaje v Římě Stefanose Tsitsipase 6-0 7-6 a získal první triumf v sezoně. Čtyřiatřicetiletý rodák z Bělehradu si upevnil pozici světové jedničky a v italském hlavním městě triumfoval pošesté v kariéře. Celkem na turnajích kategorie ATP Masters 1000 vyhrál 38. titul a posunul vlastní rekord.
Novak Djokovič (© AFP)

"Byl to pro mě perfektní týden," řekl v pozápasovém rozhovoru Djokovič, který se dobře naladil na blížící se Roland Garros. V Paříži bude od 22. května obhajovat loňský triumf.

"V posledních týdnech jsem pracoval na své formě a načasování před Roland Garros snad ani nemohlo být lepší. Do Paříže pojedu sebevědomý," doplnil srbský tenista.

V Římě byl ve finále podvanácté. "Zdejší kurty jsou pro mě speciální a vždy mi to tady pomůže. Když mám pokles formy, v tomhle městě najdu vždycky novou energii," doplnil Djokovič.

Dvacetinásobný grandslamový šampion Djokovič porazil řeckého protivníka pošesté za sebou a posedmé z devíti vzájemných duelů. Tsitsipas se ve finále v Římě představil poprvé a i přes porážku si v pondělním žebříčku polepší o jednu příčku na čtvrté místo.

Djokovič, který v semifinále vyřadil Caspera Ruuda z Norska a získal jubilejní 1000. vítězství na okruhu ATP, měl výborný začátek. Za půl hodiny nadělil soupeři "kanára", což se mu ve finálových zápasech turnaje Masters podařilo potřetí v kariéře.

Třiadvacetiletý přemožitel Alexandera Zvereva ze semifinále se nevzdal a v úvodu druhé sady prolomil Djokovičův servis. Za stavu 5:3 ale set nedoservíroval a duel dospěl do tie-breaku. Řecký tenista následně za stavu 5:6 neodvrátil při svém podání mečbol a po hodině a 38 minutách hry mohl jen přihlížet Djokovičovým oslavám.

"Když jsme dnes od 16 hodin začínali finále, můj sedmiletý syn Stefan hrál svůj první tenisový zápas. Doufám, že ho vyhrál. Tohle vítězství je pro něj," dodal Djokovič. Triumfu se dočkal po půl roce, naposledy vyhrál na začátku listopadu v Paříži.

Nikola Mektič a Mate Pavič v Římě oslavili první triumf od loňské olympiády a sérii 18 turnajů bez titulu. Chorvaté, kteří loni proměnili 9 z prvních 14 startů v triumfy, ve finále udolali po odvrácení mečbolu 6-2 6-7 12-10 americko-argentinský pár John Isner a Diego Schwartzman.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 5.415.410 eur
nedělní výsledky (15. 05. 2022)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6-0 7-6(5)
• Čtyřhra - finále •
Mektič/Pavič (3-Chorv.) - Isner/Schwartzman (USA/Arg.) 6-2 6-7(6) 12-10
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

81
Přidat komentář
Patik
Thiem úplne bez formy žiadny náznak progresu úplný nezaujem..kazdy turnaj hneď v prvom kole out..on už nechce..
Reagovat
Pe3k
Bylo tak vážné, že už dnes trénuje smile Pokud nevyhraje RG měl by alespoň dostat nějakou cenu za ten herecký výkon smile
Reagovat
Rafaeoli25
Chápeš, že bolest jeden den je a může být obrovská a za dva dny už je to skoro ok? Ale zase se to může kdykoli vrátit. Asi to nechápeš..
Reagovat
turista
Já tomu rozumím. Pokud už Rafa dnes trénuje tak bude na RG zcela standardně nebezpečný pro všechny soupeře což znamená, že Novak si na něj bude muset dát velký pozor. Ale je fajn, že v Římě vyhrál velký antukový titul a na Foro Italico exceloval. V počtu velkých antukových titulů už je 13 kousky druhý za Nadalem, který jich má 39. Všichni ostatní antukoví velikáni Open éry jsou až za Djokerem. V procentech vyhraných zápasů na antuce je Nole čvrtý v historii Open éry.
Reagovat
Patik
ale Rafaeli tvrdí že dnes môže síce trénovať ale v prvom kole môže byť bolesť obrovská.
Reagovat
Tennisfan77
Nadal se celou kariéru zranil vždy až poté, co prohrál zápas. smile
Reagovat
Pe3k
Když už věděl, že prohraje, tak přišlo záhadné zranění, které zase záhadně rychle po zápase zmizelo...No a věří tomu jen fanatičtí a vyjmečně naivní jedinci typu Rafaeoli...
Reagovat
Tennisfan77
A někdy mu to i nevyšlo, třeba se Shapem vypadl, že na AO umře, pak zjistil, že to Shapovalov vyhází, tak začal hrát a druhý den řekl, že to bylo jenom lehčí zranění a je fit, pak hrál dalších 20 hodin na 100% a nebylo mu nic až do té doby, než prohrál s Fritzem.

To byl samozřejmě taky zraněný. Já nechápu, že to ti fanatici nevidí. Je to vyloženě k smíchu někdy.
Reagovat
Patik
je to bojovník..ide cez bolesť..čo ťa po nohe tituly treba..smile
Reagovat
Nola
Rafa je bojovnik, sice tvrdi, ze to Novak je posadly rekordmi.....

ja mu to nezazlievam, tenis je u neho zrejme najvacsia priorita, Novak ma rodinu, tak musi svoje priority inak vnimat, podobne aj Fedex...
Reagovat
Patik
presne ako píšeš Nola...
Reagovat
QacO
všetkých po dlhšej dobe sa my sem podarilo zaregistrovať. Veľa rokov fandím dobrému tenisu a som odohral kopec zápasov tak viem oceniť kvalitu.
Som rad ze sa djoko včera dostal do správnej pohody a vyhral aj keď ten 2 set som chvíľu rozdychval až do stavu 5:5 potom už to bola klasika....teším sa pZdravímrinesie Paríž ale hlavne super 2 týždne tenisu takže djoko pod.
Reagovat
Mayo
Novak Djokovic a jeho beast mode, už v Paríži vyrovná legendárneho Rafaela Nadala.
Reagovat
Rafaeoli25
Předčasné.
Reagovat
Rafaeoli25
Strašně moc si přeju, aby to Nadal dal, když vidím, jak už ho zase mnozí hejtují o sto šest, snaha snížit ho doslova za každou cenu je odporná smile
Reagovat
Skeec
Ne to jen ty si neumíš přiznat realitu. Nadal je out a Novak si jde pro titul. Může ho zastavit Alkaraz, ale letos to asi ještě nedá. Vystrč hlavu z Nadalovo prdele.
Reagovat
Rafaeoli25
Nechápu tu vulgaritu, ubohý smile. Jinak záleží na tom, jak bude vypadat jeho noha, když bude ok, šanci bezpochyby má. Jinak kdyby to bylo jak říkáš, tak by asi měl kurz tak 10, ne pod 3, skoro nastejno s Nolem. Bookmakeři mu tedy také mají vylézt z pozadí?
Reagovat
Patik
tak ako to teda je jeden deň trpí druhý deň zase nie v prvom kole najväčší favorit v druhom kole zase na ukončenie kariéry..už len preto že ten jeho problém je nevyspytatelný nemôže byť favorit lebo ten problém tam proste je schovaný.
Reagovat
Pavol
Hlavne preto že ukázal že zásadovosť je viac ako GS titul že neustúpil austrálskym politikom. smile
Reagovat
Tennisfan77
True, Djokovič jednoznačný favorit French Open, Nadal je zraněný (jako vždy když prohraje), Alcaraz ho na tři sety letos nedá.smile
Reagovat
Tennisfan77
Nadal bude poprvé v kariéře na RG asi čtvrtý největší favorit. smile
Reagovat
Rafaeoli25
To jsi vzal kde?
Reagovat
woody
Nechápu jak může Novak umět ještě tak dobře italsky a francouzsky. Ta tiskovka v italštině mě dostala..
Reagovat
woody
Co se hry týče úplně nerozumím tomu proč stojí tak daleko za BL i při druhém podání, vždycky chodil na druhé blíž, teď často hraje po returnu takovej kopec.. Ve druhém setu, když začal prohrávat to pak změnil a ten set otočil.
Reagovat
Marduch
Já bych řekl, že to je reakce na kick Alcaraze, se kterým měl v zápase s ním obrovský problém a nevěděl, co s tím. Takže zkouší tuhle variantu. A ty kopce jsou na antuce docela účinný zpusob, jak po returnu získat čas návrat do středu kurtu. Zároveň z toho padáku malokdo dokáže zabíjet. Taková antuková Nadalovka:-)
Reagovat
woody
Dejme tomu, že rozumím té variantě proti Alkáčovi. Ale jinak je to pasivní varianta pro return. Moc se mi nelíbí vzhledem k tomu,že Novak dokázal tím rychlým retrunem po druhém podání získávat tlak.
Reagovat
Marduch
Jak řikám, podle mě spíš trénink na Alcaraze, se kterým neproměnil hromadu 40:40 na returnu. Uvidíš, až na něj na RG Alcaraz nastoupí s těmi hopsakoulemi nad hlavu ven z kurtu z obou servů.. Při jeho výšce to je vlastně skvělě zvolená a skvěle provedená varianta.
Reagovat
woody
ten zápas s Alcarazem jsem neviděl. Uvidíme jak to bude platná varianta smile
Reagovat
Pe3k
V tom zápase do DjoKovidovi nedařil return, ale v příštím střetnutí to bude určitě lepší, už bude vědět co čekat a taky se bude více snažit. Na druhou stranu lépe může hrát i Alkáč. Těším se na jejich další zápas, ten první byl jeden z nej zápasů tohoto roku.
Reagovat
turista
Souhlasím s tím, že Novak na antuce letos uplatnil některé herní prvky, kterým Rafa celou kariéru na antuce drtí své soupeře což jsou právě ty kopce. A ono to fungovalo i v Novakově podání.
Reagovat
Usm
to musí mít vyloženě talent na ty jazyky - nedovedu si představit, jak bych se kromě tréninků naučil ještě takhle obstojně minimálně 3 cizí jazyky. Údajně se trochu domluví ještě i německy a španělsky
Reagovat
NoletheBest
Německy mluví plynně, byl pár let v Německu, kde trénoval u Piliče.
Reagovat
Usm
tak to je psycho, pokud se domluví plynule pěti cizími jazyky :-)) většina lidí by byla happy za dva :-))
Reagovat
Orgasmator
To rozhodně, když je polyglot. Tato skupina lidí se dokáže naučit nový jazyk během krátké doby min. na úroveň B1.
Reagovat
NoletheBest
Novak dle https://www.nationalworld.com/sport/what-languages-does-novak-djokovic-speak-how-many-dialects-can-serbian-tennis-ace-speak-after-bbc-interview-3569705

mluví plynně anglicky, německy, francouzsky, italsky a podle sportskeeda.com mluví čínsky, španělsky, arabsky, rusky, portugalsky a japonsky. Tak to už trochu přehnali smile
Reagovat
Pe3k
Na druhou stranu Rafa mluví téměř plynně Španělsky a někdy to dokonce dává i smysl smile
Reagovat
George_Renel
Tak je obecně známo, že italština a španělština jsou velmi podobné jazyky, skoro jako čeština a slovenština.
Reagovat
Patik
ja nechápem kedy sa to stíha učiť všetko keď väčšinu času trávi na turnajoch alebo na tréningoch..si vezmi že si mesiac doma a máš konečne volno tak to posledné načo pomyslíš je ísť sa učiť cudzí jazyk..ešte keby to bola angličtina ktorá je svetovým jazykom ale načo ďalšie keď ich až tak nepotrebuje..kde berie tú motiváciu.
Reagovat
woody
podle mě mu to musí jít velmi snadno, jinak to není možné..
Reagovat
Pe3k
On chce umět posílat srdíčka ve všech jazycích...smile
Reagovat
Patik
Po zápase to robi dokonca posunkovou rečou..
Reagovat
Rafaeoli25
FO bude jednoduše zajímavé a lze si jen přát, aby Nadal byl 100% ok a měl šanci v rovnocenném souboji o pařížský trůn.
Reagovat
papucRF
Borci,listky pro dva na dva dny do halle?Napiste,diky
Reagovat
turista
V Djokolandu je velká radost z Novakova prvního letošního titulu, navíc velkého titulu Masters 1000, navíc z pomalé antuky na níž ho kdekdo podceňuje. Forma jde nahoru a na antuce bezesporu umí. Bravo!
Reagovat
Patik
Keď vypadne v Parizi ten titul z Ríma ho neutesi.. On už mieri na tie najväčšie ciele.. Môže byť spokojný s prípravou ale to prečo bojoval v Ríme ešte len príde..
Reagovat
turista
Budiž. Ale vyhraná antuková tisícovka v Římě Novaka těší a má letos konečně titul o který ho už žádní političtí ingousti jako na AO nebo na Sunshine Double nepřipraví. Takže super!
Reagovat
Patik
tak to ánosmile
Reagovat
Rafaeoli25
Nevím, proč by ho měl někdo na pomalé antuce podceňovat, je na ní skvělý jako na kterékoli antuce.
Reagovat
brixner
Jestli se Novak dostává do dřívější, anebo aspoň dobré formy, je jen dobře, protože pokud bych měl přát titul z RG jemu nebo Bejkovi, jednoznačně Novak! Ale chápu, že jisté to není, pokud tam bude třeba i J1rka...smile

A Dlouhej Janek a Krátkej Diego je taky dobrá squadrasmile, škoda, chyběl míček...
Reagovat
Patik
Djokovic si ten grandslam zaslúži už len za tu saskaren v Austrálii..
Reagovat
brixner
Neřekl bych, že zaslouží, GS se zatím ještě za zásluhy nikomu nevěnujísmile Ale rozumím ti, byla by to asi formální satisfakce, ale blbý je, že Novak si to bude muset vybojovat s pálkou sám...Roger už je mimo hru, takže zbývá Big2 a tam prostě fandím Novakovi, prostě na stará kolena bych chtěl, aby tu honbu za GS vyhrál Novaksmile
Reagovat
Patik
Myslím ze by si zaslúžil prekonať GS rekord porazal svojich rivalov naprieč všetkými povrchmi snáď na každom GS ale aj všeobecne na ktoromkoľvek turnaji co sa dalo..
Reagovat
Patik
No vieš ako to myslím.. Chápeme sa..
Reagovat
brixner
Jasně, chápeme! Dalo by se jednoduše napsat, že by Novak měl potvrdit pozici GOATa. Roger měl začátek svého "tažení" asi nejlehčí a to opravdu nechci snižovat umění Hewitta, Roddicka, Agassiho, Baghdatise &spol.,všichni to byli velcí hráči, kteří měli smůlu právě na Rogera. Pak ale přišel Rafa a situace se hodně změnila, vždyť mu "vzal" ve finále snad 6-7 GS titulů! A pak se objevil Novak a ten se musel "prokousat" v podstatě vrcholem výkonnosti Rogera i Rafy(+dalších) a co? No - uspěl! Pokud pomineme fanouškovskou základnu a velikost sympatií a budeme se zabývat pouze strohými výsledky, Novak by si to svoje GOATství neměl zasloužit, ale potvrdit ho! Osobně jsem byl hater celou Novakovu kariéru, ale teď jsem jednoduše změnil názor a výsledkově je ten největší GOAT opravdu Novak, ať už se mi to líbí, nebo ne! Takže ano, přeji mu letošní RG a i další GS, protože ten nejlepší může být opravdu jen a jen jeden a já si myslím, že Novak to měl z celé Big3 zdaleka nejtěžší.
Reagovat
Patik
lepšie by som to nenapísal/nezhrnul..súhlas..smile
Reagovat
Tennisfan77
Djokovič je výsledkově nejlepší tenista historie už teď, Nadalových 21 GS neznamená vůbec nic.

- Australian Open vyhrál letos totální náhodou a to tam ani Djokovič nestartoval,
- Je z BIG3 absolutně nejslabší v počtech týdnů na n.1, tam mu chybí 100 weeks +
- V životě neobhájil GS mimo antuku, vlastně ani žádný titul
- Nikdy nevyhrál turnaj pro osm nejlepších hráčů sezóny
- Duo DJOK/FED skoro 10 let neporazil mimo antuku.
- 65% titulů z jednoho povrchu

Takový hráč nikdy nemůže být GOAT, Rafa je nejlepší antukář všech dob, ale určitě ne nejlepší tenista.
Reagovat
Patik
Obhájil jeden krát Montreal smile
Reagovat
Tennisfan77
Ne, obhájil ho myslím v Torontu (nebo naopak), to není stejný turnaj.
Reagovat
Krisboy
Je to tak, 2018 vyhrál v Torontu, 2019 v Montrealu. Taková poloviční obhajoba :)
Reagovat
Patik
hej no je to tak na polovicu..je to neporovnatelné s jeho rivalmi ktorí obhájili niekoľko rôznych turnajov viackrát aj to je vec ktorá opäť niečo dokazuje.
Reagovat
Krisboy
Co to dokazuje?
Reagovat
Tennisfan77
Že je to nejlepší antukář všech dob, který sbíral tituly i mimo svůj nejlepší povrch, od roku 2013 se jeho útoky na turnajové vavříny mimo antuku odvíjely pouze od toho, zda po cestě k titulu nepotká Djokoviče, nebo Federera, čili Acapulco, Dauhá, Stuttgart, Peking atd.
Reagovat
Patik
neviem čo to znamená keď Federer a Djokovič obhájia turnaj majstrov kde sú najlepší hráči sezóny zatiaľ čo Nadal nevie obhájiť ani turnaj kde niesú jeho rivali trebárs..teda obháji to..ale len na antuke.
Reagovat
Krisboy
To není odpověď na mou otázku. Kličkuješ jak zajíc. Řekni na rovinu, že Nadal je a zřejmě navždy bude až ten třetí za Federerem a Djokovičem. smile
Reagovat
Tennisfan77
I přesto, že má nejvíce GS.

Paradox, který ukazuje realitu, že méně je někdy více.

Přijde čas, kdy si to uvědomí i jeho fanatičtí fans, sice za 20 let nejdříve, ale přijde.
Reagovat
Patik
tak Djokovič ho zachvílu prekoná aj v počte GS a bude to definitívne podčiarknuté..Federer ho v GS už asi neprekoná ale čo sa komplexnosti týka má navrch..
Reagovat
Patik
no čo sa tohoto týka tak áno..nedosahuje také kvality celoročne..len obdobne..niekedy sa hovorí že nieje umenie zvíťaziť ale obhájiť..
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Rafaeoli25
To je tvůj pohled, počet GS prostě zásadní je, bez ohledu na to, jaké složení titulů co se týče povrchu je. Takže pokud by Nadal zakončil kariéru s největším počtem GS, bezpochyby bude mít silný argument v debatě o tom, kdo je GOAT. A tak to vnímá i většina odborníků.
Reagovat
Tennisfan77
Odborníci se snaží být nestranní, platí je mnohdy média, nemohou říct, že 21GS Nadala má nejmenší váhu.
Reagovat
Nola
I have so much respect for him. Every single decision he has made, I understand it, even the ones in the past. I support them. He's a very wise person and he knows exactly what he's doing when it comes to his career and life.

klobucik Stefanos
Reagovat
Pe3k
Pokud Novakovi zdraví vydrží a bude i motivovaný, tak jsem zvědavý, kam až se posunou jeho rekordy. Masters 1000 bude mít přes 40, to už je celkem jasné, počet týdnů jako jednička bude mít přes 400. Co se týče gs, uvidíme jak to dopadne, Rafa bude chtít něco urvat a brzy začne vyhrávat i Alkaraz. První set byl o ničem a druhý si Stefanos nechal lajdácky uniknout. Zápas S FAA i s Ruudem byl lepší než celé finále...
Reagovat
Marduch
Připadá mi, že s věkem mu začala víc sedět antuka a naopak méně hard, tam ho i v dobré formě poráží opakovaně víc hracu.. Zverev, Medvedev, Alcatraze už tam taky počítám, bude skvělý i na hardu. Djoko na hardu už není tak rychlý v defensu a silový na bh jako dřív, přirozeně. Takze kdoví.
Reagovat
Usm
no, ale paradoxně ve Wimbledonu bude Djokovic opět favorit č.1, protože next gen tu trávu umí tak maximálně jenom hulitsmile
Reagovat
NoletheBest
jj, nejen . Tak hulí i Noleho vrstevníci, třeba Fognini a pak rozhodně Paire, ten v tom už jede fest smile
Reagovat
Patik
smilesmile
Reagovat
Pe3k
Tak ta konkurence je nejsilnější na hardu, ale zas na AO ho už dlouho neporazil nikdo.
Reagovat
Patik
on je na harde stále neporazitelný viacmenej podľa mňa len mi akurát príde že už tie zápasy nezvláda psychicky...na GS sa to nestáva ale na dva víťazné mi príde už taký že no dobre tak na tu máš..aj tak som to tu vyhral storazy ty ani raz doprajem ti..navyše aj tí ľudia mu častokrát nefandia tak akoby podlahol situácii a emociam.
Reagovat
turista
Ano. Pokud se Djokovič dostane do formy tak se na antuce v současnosti cítí jako ryba ve vodě. A s věkem mu antuka vyhovuje stále víc. To co doklouzne v obraně za základní čárou a jeho pokrytí kurtu je neuvěřitelné.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stefanos spíš kam klobúčik tam plášť viz jeho covidové kličkování před AO. A myslím, že tam Jokera nijak nepodpořil, ba možná naopak. Je to falešnej komediant, jen aby se zalíbil...smile
Reagovat
Pe3k
No, ale asi mu to moc nejde, protože při hlasování fanoušků se umístil na prvním místě jako nejvíce nenáviděný tenista...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist