Helena Suková: Elitní deblistce scházejí grandslamy ze dvouhry

21. 2. 2015, 13:00
Legendy tenisu 12
V dětství se Helena Suková chtěla stát lékařkou či fotbalistkou, jako dcera předsedy tenisového svazu a finalistky Wimbledonu však byla přímo předurčena k bílému sportu. Ve dvouhře to dotáhla až na čtvrté místo světového žebříčku, daleko větších úspěchů se nicméně dočkala ve čtyřhře. Bývalá nejlepší světová deblistka, mezi jejímiž trofejemi se skví 14 grandslamových titulů i dvě olympijská stříbra, oslaví v pondělí 23. února padesátiny.
Profily hráčů
Helena Suková

Vyznavačka útočného stylu hry vyhrála během své kariéry devět grandslamů v ženské čtyřhře a dalších pět přidala ve smíšené (z toho tři s mladším bratrem Cyrilem). Ve sbírce má i dvě stříbra z OH v Soulu 1988 a Atlantě 1996 (obě s Janou Novotnou), tehdejšímu Československu pomohla v 80. letech ke čtyřem triumfům ve Fed Cupu. Na okruhu WTA si připsala celkem deset turnajových titulů ve dvouhře a 69 ve čtyřhře.

"Debl je úplně něco jiného. Ten mi pocit vítězství v singlu nikdy nenahradí," přiznala svého času Suková fakt, že k naprosté spokojenosti jí chybí grandslamový triumf ve dvouhře. Čtyřikrát jí přitom scházel poslední krok, avšak postupně byly ve finále nad její síly hvězdné soupeřky Chris Evertová, Martina Navrátilová a dvakrát Steffi Grafová.

Pražská rodačka se na okruhu WTA poprvé objevila v roce 1981 krátce před svými šestnáctými narozeninami. Hned následující rok se v Newportu radovala ze svého premiérového titulu, o další dva roky později si zahrála finále Australian Open, když v semifinále ukončila Navrátilové sérii 74 zápasů bez prohry. O titul bojovala v Austrálii i v roce 1989, leč stejně jako na US Open v letech 1986 a 1993 neúspěšně.

Zatímco ve dvouhře svěřenkyni trenéra Jaromíra Jiříka grandslamové tituly unikaly, ve čtyřhře uspěla na všech čtyřech turnajích "velké čtyřky" s různými partnery. Kromě bratra a Novotné se radovala i po boku Němky Kohdeové-Kilschové, Španělky Sánchezové-Vicariové, Švýcarky Hingisové či Australana Woodbridgeho.

Profesionální kariéru ukončila 188 centimetrů vysoká tenistka v roce 1998, přestože v té době stále patřila mezi nejlepší světové deblistky. "Možná bych ještě čtyřhru hrát mohla, ale odpočinek se mi celkem líbí," přiznala Suková, jež se přes pět let držela v první desítce světového žebříčku ve dvouhře.

Poté se věnovala práci v předsednictvu Českého klubu olympioniků, stala se také zakladatelkou nadace podporující český juniorský tenis. V roce 1999 se zasloužila o znovu založení domácího International Lawn Tennis Clubu a byla zvolena jeho prezidentkou. Kromě řady dalších aktivit vystudovala psychologii a působí v tomto oboru jako poradce. Je taktéž velkou milovnicí zvířat.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
babolat.cz
Ten její hluboký hlas mi chybí
Reagovat
George_Renel
a utíkají všem. Helenu si pamatuji ještě jako děvče a již jsou tu její Abrahámoviny. Neuvěřitelné. Tak ať slouží zdraví a těší život.
Reagovat
Fandina
nejlepší k narozeninám. Zdraví, štěstí, spokojenost. Ať se daří!
Reagovat
FulnekUltras
Připojuji se.
Reagovat
tommr
já jsem ted hlavně zvědavej jak si povede jako trenérka Terezy Smitkový ... :)
Reagovat
Fandina
Terky? Já myslela, že Katky Siniakové.
Reagovat
EllNino
já myslel, že spolupracuje s Katkou :)
Reagovat
tommr
opravdu? Tak to jsem si to asi trochu poplet. Typově by mi ale pasovala spíš k Tereze než k defenzivní a běhavý Katce ... :)
Reagovat
janek_da
btw: Helena byla po nasypání kritérií jako turnajové úspěchy, hra na grand slamových turnajích, pozice na žebříčku,... jako nejlepší hráčka historie bez vítězství na Grand Slamuu
Reagovat
smazaný uživatel
vsechno nejlepsi k padesatinam a hodne spokojenosti v letech dalsich! :-)
Reagovat
janek_da
přidávám se ;-)
Reagovat
mrafe
Výborná tenistka, bohuže je škoda, že uniká zájmu "historiků z ATP". Tady mají materiálu na příspěvky. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist