Henman: Murray vyhraje ještě několik grandslamů

6. 12. 2016, 16:04
Rozhovory 0
Bývalý čtvrtý hráč světa a čtyřnásobný wimbledonský semifinalista Brit Tim Henman mluvil minulý týden během turnaje veteránů v londýnské Royal Albert Hall o životní sezoně svého krajana Andyho Murrayho, jenž se stal v 29 letech nejstarší novou světovou jedničkou. Věří, že vítěz US Open 2012, Wimbledonu 2013 a 2016 přidá do své sbírky ještě několik grandslamových titulů.
Profily hráčů
Tim Henman

Překvapilo vás, že Murray zakončil rok jako světová jednička?
Žebříček nelže. Už od Monte Carla začal stavět základy této skvělé sezony. Když hrál dobře na antuce, na které vyhrál Masters v Římě a postoupil do finále Roland Garros, začal si věřit, že umí hrát dobře i na jiných površích. To ho posunulo dál a v posledních sedmi měsících hrál opravdu konzistentně.

Prohra ve čtvrtfinále US Open s Nišikorim ho rozhodně musela mrzet. Ale pak vyhrál posledních pět turnajů v sezoně a porazil svého největšího rivala v boji o post světové jedničky. Lepší konec roku mít nemohl.

Tim Henman a Andy MurrayČelil jste během své kariéry podobnému tlaku, jako teď Murray?
Myslím, že jsme to měli podobné. Ale oba jsme pochopili, že musíme dělat dobrou práci ve věcech, které můžeme ovlivnit a kontrolovat, jako je příprava a naše výkony. Co se napsalo v novinách, řeklo se v televizi nebo dokonce někde mezi fanoušky, je něco, co nedokážeme ovládat. Nemá smysl si s tím lámat hlavu.

Osobně jsem vždycky miloval zápasy na domácí půdě, užíval jsem si úžasnou podporu fanoušků. A jsem si jistý, že Andy to má stejně.

Čeho může ještě dosáhnout během své kariéry?
Myslím, že má ještě na několik grandslamových titulů, nejen na jeden. Je teď ve skvělé fyzické i psychické pohodě. Když se podívám na jeho největší rivaly, tak Novak Djokovič měl velmi těžkou druhou polovinu roku. Roger Federer a Rafael Nadal řešili problémy se zraněními. Jsou tam sice další nebezpeční hráči jako Stan Wawrinka, Milos Raonic nebo Kei Nišikori, ale Murrayho vidím na vrcholu téhle party a očekávám, že se tam udrží.

Jaká byla vaše nejlepší dovolená?
Když jsem se v prosinci 1999 oženil, tak jsme líbanky s manželkou strávili v safari a pak jsme jeli dolů do Kapského města. Byli jsme tam jen týden, ale byla to jedna z mých nejhezčích dovolených.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist