Juniorku na US Open ovládli Auger-Aliassime a Dayová

12. 9. 2016, 09:28
Aktuality 5
Letošními vítězi juniorských dvouher na posledním grandslamu sezony US Open se stali Kanaďan Felix Auger-Aliassime, který smetl po setech 6-3 6-0 Srba Miomira Kecmanoviče, a domácí Kayla Dayová, jež si skoro stejně snadno poradila se Slovenkou Viktorií Kužmovou 6-3 6-2.
Profily hráčů
US Open

Šestnáctiletá Kayla Dayová zvládla finále dívek na US Open na jedničku, když si na Grandstandu snadno poradila se svou slovenskou soupeřkou Viktorií Kužmovou. Američanka tak po čtyřech letech ukončila čekání na další americké prvenství mezi juniorkami, naposledy totiž vavřín získala Samantha Crawfordová právě na US Open v roce 2012. „Jsem hrozně šťastná. Věděla jsem, že Američanka nevyhrála juniorku čtyři roky. Hrát za svou zemi pro mě hodně znamená. Je to skvělé,“ sdělila Dayová WTA.

Kayla Dayová; © Pete Staples/USTAAmeričanka se začíná pomalu prosazovat i mezi ženami. Letos si na US Open jako divoká karta zahrála i hlavní soutěž žen. V prvním kole překvapivě přehrála krajanku Madison Brengleovou, která jí zápas ve druhém setu vzdala. Ve druhém kole už nestačila na osmičku turnaje další Američanku Madison Keysovou, jež ji ale za předvedený výkon pochválila. „Psychicky to nebylo vůbec lehké, jsem tu skoro už tři týdny. Trenér mi řekl, že musím oba turnaje v hlavě oddělit a soustředit se na juniorku jako na nový turnaj,“ svěřila se Američanka.

Dayová se proti Kužmové ujala rychlého vedení 4-1. V dalším gamu nevyužila dvě brejkbolové šance a Slovenka snížila. Vypadalo to, že si Kužmová vezme ztracený servis zpět, když si vypracovala hned tři brejkboly. Domácí hráčka si však značně pomohla servisem, nakonec vývoj hry otočila a zvýšila vedení na 5-2. „To byl hodně důležitý game. Byla jsem trochu nervózní, ten obrat mě pak hodně nakopnul,“ řekla Dayová novinářům. I druhou sadu začala Američanka ve velkém stylu. Slovence nedala nejmenší šanci na obrat, vypracovala si rychlý náskok 4-0 a poté bez problémů zápas ukončila esem.

Kayla Dayová tak vyhrála svůj první grandslamový titul mezi juniorkami. To však není jediné prvenství, které získá. V novém vydání dnešního žebříčku juniorek vystřídá na trůnu Rusku Anastasii Potapovovou. „Tohle byly nejlepší dva týdny v mém životě. Každý den byl skvělý,“ radovala se Američanka po získání svého nejcennějšího titulu.

 

Felix Auger-AliassimeChlapecký triumf získal šestnáctiletý kanadský tenista Felix Auger-Aliassime, který na dvorci č. 17 doslova smetl pětku turnaje Srba Miomira Kecmanoviče. I pro Kanaďana je vítězství na US Open prvním grandslamovým titulem. Jednu šanci měl již letos na French Open, tam ale nestačil v třísetové bitvě na domácího Geoffreyho Blancaneauxe. Po triumfu Felipa Peliwa v roce 2013 se stal Auger-Aliassime teprve druhým Kanaďanem v historii, kterému se povedlo juniorskou trofej ve Flushing Meadows získat.

Na začátku první sady byl průběh zápasu velmi vyrovnaný, hodně se hrálo přes shodu, Kanaďan však většinu důležitých bodů získal na svoji stranu. Šestnáctiletý rokák z Montrealu si náskok brejku pohlídal a po čtyřiceti minutách ukončil první set přímým bodem ze servisu. Ve druhém dějství nedal soupeři ze Srbska žádnou šanci a za pouhých sedmnáct minut slavil svůj první grandslamový titul mezi chlapci. Kanaďan nečelil ani jednomu brejkbolu a ve druhém setu ztratil jen šest fiftýnů.

„Je to neuvěřitelný pocit. Vím, jaké to je prohrát grandslamové finále. Jsem rád, že jsem to tentokrát zvládl. Všichni včetně rodiny a trenéra mě celý týden podporovali. Chtěl bych poděkovat všem, co mi k tomuto výsledku pomohli,“ sdělil novinářům po zápase Auger-Aliassime.

 

• US OPEN 2016 •
USA / New York, tv. povrch, 18.162.048 dolarů
nedělní výsledky juniorů (11. 09. 2016)
• Dvouhra - finále •
Auger-Aliassime (6-Kan.) - Kecmanovič (5-Srb.) 6:3, 6:0
Dayová (5-USA) - Kužmová (13-SR) 6:3, 6:2

 

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
sprchon
Kužmová se mi v Praze líbila. A teď finále juniorskýho USO. Super, snad bude časem vidět i mezi ženami. :)
Reagovat
smazaný uživatel
škoda, že finále nedala, je to šikulka. Aspoň nejaká radosť. Mladé talentované tenistky potrebujeme ako soľ.
Reagovat
spaniel
Paráda. Felix je asi největší talent mezi mladíky.
Reagovat
Davor1
Za pár rokov budú v DC s trojkou Raonič, Shapovalov, Auger asi najsilnejšou krajinou...
Reagovat
spaniel
Jj, Kanada zabrala. Zjevně to dělají dobře. Laver cup bude zajímavější
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist