Kližan v Hamburku doslova vydřel první výhru po 5 měsících

13. 7. 2016, 11:29
Aktuality 2
ATP HAMBURK - Martin Kližan včera na antuce v Hamburku zdolal Nizozemce Igora Sijslinga a poprvé od únorového triumfu v Rotterdamu postoupil do druhého kola turnaje ATP. V něm se utká s domácím outsiderem Louisem Wesselsem, který zaznamenal premiérovou výhru mezi dospělými a zároveň se stal nejmladším vítězem v této sezoně.
Martin Kližan

Martin Kližan v únoru oslavil svůj největší úspěch v kariéře, když dobyl halový turnaj ATP 500 v Rotterdamu. Jenže pak začal mít zdravotní problémy s pravou nohou a s krční páteří a formu ztratil. Za posledních pět měsíců odehrál jen čtyři turnaje ATP - v Dubaji, v Indian Wells, na French Open a ve Wimbledonu - a na všech skončil hned v prvním kole, z toho dvakrát po skreči. Tři výhry si připsal pouze před měsícem na domácím challengeru v Popradu. 

Na okruhu ATP si první vítězství po téměř půl roce připsal až včera na antuce v Hamburku. Přitom nechybělo moc a čerstvě sedmadvacetiletý rodák z Bratislavy mohl utrpět pátou porážku v řadě. Nad Nizozemcem Igorem Sijslingem vyhrál první set, ale pak ztratil devět z deseti gamů a rázem v rozhodujícím dějství prohrával 0-3. Nakonec však překvapení odvrátil, získal posledních šest her a zvítězil 6-4 1-6 6-3.

"Byl to velmi těžký zápas hlavně na psychiku. Strašně dlouho jsem nevyhrál řádný zápas a byl jsem v rozpoložení, že musím, protože na tomto turnaji vidím velkou šanci postoupit někam daleko. O to náročnější to dnes bylo," svěřil se Kližan na facebooku. "První set jsem získal dobrou hrou, druhý set byl katastrofální. I třetí jsem začal špatně, prohrával jsem 0-3, ale kousnul jsem se a srdcem vybojoval vítězný konec," komentoval průběh. 

V případě neúspěchu měl Kližan v plánu odletět do Maďarska a pomoct Slovensku v boji o postup do baráže Davisova poháru. Vinou nabité olympijské sezony ale týmová soutěž koliduje s turnajem v Hamburku a už nyní je jisté, že slovenská jednička v Budapešti hrát nebude. "Tímto pádem mě moc mrzí, že nebudu moct pomoct slovenskému týmu v Davis Cupu v Maďarsku. Ale budu jim moc držet palce a věřím, že to zvládnou i beze mě," dodal Kližan.

Jak už naznačil, má v německém přístavním městě velmi hratelný los. Ve druhém kole se utká s domácím outsiderem Louisem Wesselssem, který vůbec nefiguruje ve světovém žebříčku. Sedmnáctiletý Němec nemá na kontě ani jednu výhru na turnajích Futures, ale v Hamburku dostal divokou kartu a při svém debutu na okruhu ATP využil solidního losu. Kanadského kvalifikanta Stevena Dieze, jenž je 200. hráčem světa, porazil 5-7 6-2 6-1 a zaznamenal tak premiérovou výhru mezi dospělými.

"Nevím, jak mám dnešní den popsat. Cítím se opravdu dobře. Odehrál jsem úžasný zápas, nejlepší zápas v životě. Vůbec nevím, co na to říct. Je to pro mě první turnaj ATP a hned na pětistovce v Německu. Každý mi fandil, byl to úžasný pocit," řekl německý mladík.

"Musím přiznat, že jsem byl nervózní. Hodně jsem na ten zápas myslel. Ještě před dvěma dny jsem hrál zápas na trávě ve Wimbledonu. Vrátil jsem se v neděli ve dvě ráno a na antuce trénoval jen den a půl," dodal Wessels, který si v All England Clubu zahrál deblové semifinále mezi juniory.

Sedmý nasazený Kližan mohl v případném čtvrtfinále narazit na turnajovou dvojku Benoita Paira, francouzský favorit ale vypadl hned v prvním kole, když podlehl 5-7 6-3 4-6 Danielu Gimenu-Traverovi ze Španělska.

V Kližanově polovině pavouka už není ani čtvrtý nasazený Alexander Zverev. Devatenáctiletý Němec ve svém úvodním utkání nepotvrdil roli favorita proti Španělu Inigu Cervantesovi, který zvítězil 7-5 7-6.  

Že to favorité v úterý neměli snadné pocítila na vlastní kůži i domácí nasazená jednička Philipp Kohlschreiber, který zdolal Argentince Carlose Berlocqa až po 2 hodinách a 36 minutách boje 6-3 6-7 6-3. Dvaatřicetiletý Kohlschreiber zvýšil vedení ve vzájemné bilanci na 6-3 a připsal si 386. výhru v kariéře, čímž překonal krajana a ředitele hamburského turnaje Michaela Sticha. Více vítězství z Němců zaznamenali v open éře pouze Boris Becker (713) a Tommy Haas (563).

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1.388.830 eur
úterní výsledky (12. 07. 2016)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kohlschreiber (1-Něm.) - Berlocq (Arg.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3
Gimeno (Šp.) - Paire (2-Fr.) 7:5, 3:6, 6:4
Cervantes (Šp.) - A. Zverev (4-Něm.) 7:5, 7:6 (7:2)
Kližan (7-SR) - Sijsling (Niz.) 6:4, 1:6, 6:3
García-López (8-Šp.) - De Schepper (Fr.) 5:7, 6:2, 7:6 (8:6)
Wessels (Něm.) - Diez (Kan.) 5:7, 6:2, 6:1
Medveděv (Rus.) - Struff (Něm.) 6:4, 5:7, 6:4
Robert (Fr.) - Mayer (Arg.) 7:6 (7:3), 6:4
Olivo (Arg.) - Južnyj (Rus.) 7:6 (7:5), 2:6, 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Lunej..
Víc přeju výhru Kohlimu, ale i když je Martin občas cvrček, tak když to tam vyhraje, proč ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Doslovný význam slova doslova již nelze chápat doslovně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist