Kontaveitová v Dauhá zastavila Ostapenkovou, sama protáhla neporazitelnost a zaútočí na další triumf

25. 2. 2022, 16:49
Aktuality 12
WTA DAUHÁ - Anett Kontaveitová v Dauhá nedovolila finalistce ročníku 2016 Jeleně Ostapenkové získat už desátou výhru v řadě a sama svou aktuální neporazitelnost protáhla na devět zápasů. Šestadvacetiletá Estonka ve svém 14. finále zaútočí na již šestý triumf od konce srpna proti Ize Šwiatekové. Polka si v semifinále poradila s Mariou Sakkariovou.
Anett Kontaveitová (© AFP)

Anett Kontaveitová měla na konci loňského srpna na kontě jediný titul (Hertogenbosch 2017). Od té doby? Pět triumfů a 42 ze 48 vyhraných utkání. Vše začalo na venkovních betonech v Clevelandu a následovaly čtyři halová prvenství, loni v Ostravě, Moskvě a Kluži a před dvěma týdny v Petrohradu.

Šestadvacetiletá Estonka, která díky famózním výkonům a výsledkům debutovala v Top 10 a při své premiéře na Turnaji mistryň prošla až do finále, se před týdnem v Dubaji nepředstavila a v Dauhá svou aktuální neporazitelnost prodloužila už na devět utkání.

Rodačka z Tallinu v katarské metropoli do finále prošla se ztrátou jediného setu, v dnešním semifinále přehrála 6-1 6-4 Jelenu Ostapenkovou, jež se včetně dubajského triumfu vezla na vlně devíti výher. S o dva roky mladší Lotyškou upravila vzájemnou bilanci na 5-1.

Kontaveitová až do stavu 6-1 3-0, kdy měla v zádech náskok setu a dvou brejků, proti chybující soupeřce naprosto dominovala. Ostapenková sice neměla svůj den, ale pak začala kousat a málem se vrátila do boje o druhou sadu. Šťastné "prasátko" z rakety soupeřky jí však znemožnilo srovnat stav na 5-5, Kontaveitová se vzápětí dostala ke druhému mečbolu a ten už proměnila.

Kontaveitová, která má jistý premiérový posun do Top 5 a zvládla deset z posledních 11 semifinále, si zahraje své druhé finále na akcích WTA 1000 a první od Wuhanu 2018 (porážka s Arynou Sabalenkovou). V historii katarského podniku je teprve druhou finalistkou z baltských zemí (Ostapenková, finále 2016).

O vyrovnání finálové bilance na 7-7, už šestou trofej od konce srpna a nejcennější titul v kariéře se utká s Igou Šwiatekovou (h2h 2-2). 20letá Polka v druhém semifinále porazila 6-4 6-3 Řekyni Mariu Sakkariovou a do finále postoupila popáté v kariéře. Zatím má trofeje z Roland Garros 2020, Adelaide 2021 a Říma 2021.

• WTA 1000 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 2.331.698 dolarů
páteční výsledky (25. 2. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Kontaveitová (4-Est.) - Ostapenková (15-Lot.) 6-1 6-4
Šwiateková (7-Pol.) - Sakkariová (6-Řec.) 6-4 6-3
• Čtyřhra - finále •
Pegulaová/Gauffová (USA) - Kuděrmětovová/Mertensová (3-Rus./Belg.) 3-6 7-5 10-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Krisboy
Pěkné finále. Anetka je kouzelná smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Jon61
Opravdu a na šestadvacet let vypadá mladistvě. Není jen skvělá tenistka, navíc okouzlí půvabem.
Reagovat
Dobry-den
Dvě sympatické finalistky. Skvělé. smilesmilesmile
Reagovat
peek
Kouknul jsem na net,
vyhrála Anett,
hrála první ligu,
teď vypráská Igu.
smile
Reagovat
Fandina
Ona tahle Iga,
není druhá liga,
a bylo by prima,
kdyby třeba Iga,
rozjetou Anett teď dala,
jak to už dvakrát udělala.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
blixa
Tak nakonec to vyšlo, Iga proti Anett, paráda. Ale Anett Igu asi vypráská, bojim, bojim ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Anett jede beast modesmile A navíc je to moc pěkná holka, ale fandit budu Ize, ta potřebuje výhru jako sůl...
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
dadaft
Ostapenko vyhořela, tři čtvrtě zápasu dělala víc gesta a ksichty, než hrála.

ale druhé SF je zatím jiná káva smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist