Kotyza: Když nevezmeš tuhle nabídku, tak jakou jinou?

4. 1. 2017, 02:55
Rozhovory 7
David Kotyza měl pro letošní rok úplně jiné plány - zůstat doma s rodinou. Nakonec ale přijal nabídku trénovat Karolínu Plíškovou a s českou jedničkou vyrazil na první turnaj letošní sezony do australského Brisbane. Jeho návratu do tenisového kolotoče si všimli i novináři WTA a ihned českého trenéra vyzpovídali. V rozhovoru Kotyza popisuje začátek nové spolupráce a proč na nabídku kývl.
Profily hráčů
David Kotyza

Všichni tenisoví fanoušci a zejména ti čeští moc dobře znají jméno David Kotyza. Český trenér v minulosti pomohl k zisku dvou grandslamových titulů Petře Kvitové a od startu letošní sezony vede další českou tenistku Karolínu Plíškovou.

Právě ve své nové svěřenkyni vidí Kotyza budoucí šampionku. Devětačtyřicetiletý rodák z Plzně dokonce přehodnotil své plány zůstat v rodné zemi s rodinou a vydal se s Plíškovou do Brisbane, aby jí pomohl v cestě na vrchol. Právě na turnaji série Premier si jej odchytili novináři WTA.

Je fajn, že jste zpátky na tour.
Nečekal jsem, že se na tenisové turnaje vrátím tak brzy. Po skončení spolupráce s Caroline Wozniackou jsem měl letos jiné plány. Chtěl jsem zůstat doma s rodinou a trénovat české tenistky v České republice, na turnaje bych jezdil jen občas, protože mám tříletého syna a dalšího očekáváme s manželkou v červnu. Ale... najednou mi někdo zavolal a byl jsem z nabídky hodně překvapený. A ihned jsem si řekl: "Tuhle možnost chci využít". Proto jsem tady.

Proč zrovna Karolína? Proč zrovna nabídka od ní změnila vaše plány?
Protože jsem už nějaký ten pátek sledoval její hru, výsledky i osobnost, navíc se známe z Fed Cupu. Pro mě je zajímavou osobností a pevně věřím, že z ní může být šampionka. To je pro mě to hlavní, že můžu pracovat s takovou osobností. Teprve jsme začali a poznáváme se... ale něco cítím.

Její hra vám musí někoho připomínat...
Pravoruká, levoruká. PK a teď KP [směje se]. Určitě je to na začátek malá výhoda, s Petrou jsem pracoval přes sedm let. Takový styl hry, kdy na sebe hráčka bere zodpovědnost a chce rozhodnout výměnu, se mi líbí.

Petru jste začal trénovat, když byla ještě hodně mladá. Všichni ten příběh známe. Dal jste Petře dotazník a ona vás zaujala. S Karolínou je to trošku jiná písnička, je starší a na její hře a osobnosti se již podíleli jiní.
Nevím, jestli mi přísluší mluvit o její osobnosti, protože jsme spolu začali spolupracovat teprve nedávno. I Karolína musela vyplňovat dotazník ale trochu jiný. Dotazník je pro mě hodně důležitý. Pomáhá mi poznat hráčku jako osobu, dozvím se z něj i něco o jejích rodičích a lidech okolo ní.

S Karolínou spolupracujeme jinak než s Petrou. S Petrou jsme začali, když jí bylo 18 let, Karolíně už je 24 a má s tenisem daleko více zkušeností, než měla na začátku spolupráce Petra. Tudíž spolu komunikujeme jinak, můžeme například hodně řešit taktiku i celkové provedení a zlepšení její hry.

V čem byste mohl Karolíně s její hrou nejvíce pomoci? Taktika, fyzička, psychika?
Myslím, že je to celé jedna velká skládačka. Všechny dílky do sebe musí zapadnout. Nemůžu řešit taktiku, pokud nemá hráčka správnou techniku a nemůžu řešit techniku, pokud na tom není dobře fyzicky. Jsem rád, že Karolína spolupracuje se dvěma slovenskými kondičními trenéry, s nimiž si rozumím. Ve všem se totiž shodneme a to je hrozně důležité.

Jako první krok jsem začal analyzovat její zápasy. Zkouknul jsem jich opravdu hodně. Pak jsem se v Čechách sešel s člověkem, jenž si vede podrobné statistiky. Protože vy máte obvykle ze zápasu nějaký pocit, ale čísla ukazují něco jiného. Ale ta čísla nikdy nelžou. Takže občas je třeba najít nějaký kompromis mezi mými pocity, čísly a pocity Karolíny.

Když jste ukončil spolupráci s Wozniackou, jak moc jste sledoval tenis?
Popravdě moc ne, protože syn začal chodit do školky a manželka se vrátila do práce. Měl jsem tak doma spoustu povinností a hodně jsem si to užíval. Ale říkal jsem si: "Když nevezmeš tuhle nabídku, tak jakou jinou? Kdo jiný by ti měl zavolat?"

Okamžitě jsem vzbudil manželku a vše s ní náležitě probral, protože v roli trenéra jste často na cestách. Nebudu s Karolínou jezdit všude. Věřím, že spolu najdeme kompromis. Už je dost zkušená a velká na to, aby cestovala sama, případně jen s kondičními trenéry nebo tatínkem.

Je skvělé, že jste zpátky na tour.
Uvidíme. Teprve jsme začali. Víte, jak to chodí. Ale momentálně jsem šťastný, že jsem takovou nabídku dostal.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

7
Přidat komentář
Fandina
Hezký rohovor, je vidět, že pan Kotyza je perfekcionalista. Vyplňování dotazníků nebo čísla nikdy nelžou to jen potvrzují. A moc se těším na jeho spolupráci s Kájou. A držím palce oboum. Zatím to vypadá velmi slibně.
Reagovat
Fandina
A PK KP mě taky pobavilo. Navíc, všimla jsem si, že vzhledově mají teď Plíščata podobné trenéry. A vypadá to, že Týnin trenér jí směruje nahoru, vedle Káji, tak nepochybně jako dvojče určitě patří.
Reagovat
FulnekUltras
od diktatury proletariátu k socialismu s formálně navenek udržovanou vedoucí úlohou staronového trenéra - nic víc... ;)
Reagovat
Krisboy
Davide, letos ten grandslam s Kájou dáte, nepochybuju o tom! Držím palce, vždycky budu fandit!!
Reagovat
VlS
ale co už. Franta tě viditelně nezbavil některejch herních stereotypů, který tě srážej. A buším to do jednoho místa jako stroj, dokud to nepraskne viď?
Reagovat
EllNino
hlavně na tý síti, to periferní vidění tam prostě není ...
Reagovat
FulnekUltras
tak ve srovnání s Barčou to vždycky víc vynikne... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist