Koukalová pro TenisPortál.cz o konci kariéry, o dráze komentátorky i o současné ženské špičce

15. 2. 2017, 22:01
Rozhovory 13
Po ukončení kariéry se Klára Koukalová věnuje převážně své rodině a svým blízkým, kontakt s okruhem WTA ale rozhodně neztratila, neboť se stala komentátorkou ženských tenisových utkání. Na co sympatická rodačka z Prahy ráda vzpomíná? Jakého úspěchu si váží nejvíce? Co ji baví na komentování? O tom, ale i o mnohém dalším se Koukalová rozpovídala v rozhovoru pro čtenáře TenisPortál.cz.
Profily hráčů
Klára Koukalová (© Facebook)

Klára Koukalová oznámila konec své profesionální tenisové kariéry na konci loňského září a své rozhodnutí tehdy komentovala na svém facebookovém profilu slovy: "Něco úžasného končí a já doufám, že ještě něco, možná úžasnějšího, na mě čeká," napsala pražská rodačka. "Po dvaceti letech na okruhu na to mám právo. Věřte mi! Nerouhám se. Jen jsem po zralé úvaze dospěla k závěru, že moje hra už není taková, aby mě naplňovala."

Bývalá světová dvacítka vyhrála v roce 2005 turnaje v Hertogenboschi a Portoroži a poslední triumf přidala o devět let později ve Florianopolis. Dalších dvanáct finálových zápasů prohrála. Na grandslamech si dvakrát zahrála osmifinále, má ale i jednu velmi negativní bilanci - na US Open nepřešla ani jednou z dvanácti pokusů přes první kolo.

První polovinu loňské sezony jste ještě normálně odehrála, v polovině září jste ale ohlásila konec kariéry. Jak dlouho jste toto rozhodnutí promýšlela? Radila jste se s vašimi nejbližšími o tomto velkém životním kroku?
Již před sezonou 2016 jsem věděla, že to bude můj poslední rok na tour. I přesto, že jsem se na ten rok moc těšila a chtěla jsem si ho užít, tak mi na kurtu chybělo to nejdůležitější - radost a psychická pohoda. Neměla jsem už tolik potřebný hlad po vítězství, únava z cestování byla čím dál tím větší a větší a já už to nechtěla lámat přes koleno. Rodina mě v mém rozhodnutí maximálně podpořila, naopak byla moc ráda, že budu konečně po dvaceti letech neustálého cestování doma.

V onom rozloučení s fanoušky jste na svém profilu napsala, že po dvaceti letech už máte právo odejít. Pojďte s námi maličko zavzpomínat na celých těch dvacet let na okruhu WTA:
'Jaký nejkrásnější okamžik se vám vybaví?

Nejkrásnějším okamžikem v mé kariéře byl můj premiérový posun do Top 100 po vítězném zápase proti Monice Selešové na Australian Open v roce 2003.

Který okamžik naopak hodnotíte jako nejsmutnější?
Nejsmutnějším zážitkem byla prohra v osmifinále Roland Garros proti Marii Šarapovové v roce 2012. Zároveň to byl ale asi jeden z největších zážitků, které jsem na okruhu zažila. Odehrála jsem tehdy asi nejlepší zápas kariéry, ale i přesto jsem po velkém boji ve třetím setu prohrála.

Jakého úspěchu si nejvíce ceníte?
Nejvíce si cením výhry turnaje WTA po dlouhých devíti letech ve Florianopolis, kde jsem tehdy dokázala otočit finálový zápas s Garbiňe Muguruzaovou.

Měla jste na okruhu WTA nějakou hráčku, se kterou jste hrála nerada?
Nerada jsem hrála i trénovala proti Kim Clijstersové. Byla to pro mě osobně asi nejlepší hráčka, proti které jsem kdy hrála. Zároveň mi ale byla moc sympatická tím, že ač byla první na světě, tak nebyla otrokyní tenisu a přerušila kariéru kvůli založení rodiny.

Která hráčka vám byla v průběhu kariéry na okruhu nejblíže?
Moje kariéra byla opravdu dost dlouhá, proto nemůžu jmenovat pouze jedno jméno. Na začátku kariéry to byla Alena Vašková, která je mou dobrou kamarádkou dodnes. Hodně jsem toho zažila také s Ivetou Benešovou, Luckou Šafářovou a z cizinek například se Stefie Vögeleovou ze Švýcarska.

Jak trávíte čas nyní po ukončení kariéry? Čemu se nejvíce věnujete? Naplňuje vás to?
Každý sportovec se bojí, co bude následovat po ukončení kariéry, ale já musím sama za sebe říct, že si tenisový důchod maximálně užívám. Už jen to, že mohu každý den vidět své nejbližší, jít na procházku s pejskama Maxem a Alfem a usínat a probouzet se ve své posteli, pro mě moc znamená a má to pro mě cenu diamantu.

Nedávno jste se na svém facebookovém profilu radovala z pozitivních ohlasů na vaše tenisové komentování. Kdy tato nabídka přišla? Váhala jste s jejím přijetím?
Komentování je pro mě obrovská výzva a hrozně moc mě to baví. Jsem zatím komentátorské batole (smích) a uvědomuju si, že mě čeká velký kus práce, ale já se na to moc těším. Děkuji moc O2 Sport za šanci, která když přišla, neváhala jsem nad jejím přijetím snad ani minutu. Dále děkuji také svému partnerovi za trpělivost při hodinách rétoriky. (smích)

Co vás na komentování nejvíce baví? Jak moc vám pomáhá to, že máte dlouholetou vlastní zkušenost s tím, jak to v ženském tenise chodí?
Upřímně bych řekla, že čeští komentátoři nemají mezi profesionálními tenisty tu nejlepší pověst. Kolikrát jsem slyšela, že si při přenosech vypínají zvuk nebo přeladí na kanál s originálním komentářem. Když jsem si ale sama vyzkoušela, jak tvrdý chleba komentátor má, musím se svých nových kolegů zastat. Když zápas za nic nestojí a takřka nic se v něm neděje, je komentování hrozně těžké. Já se budu snažit přinášet pohled přímo pod tenisovou pokličku, protože jsem pod ní dvacet let vařila. Budu věřit, že to bude pro diváky atraktivní a zajímavé. Snad mi ze začátku odpustí, že jsem Pražačka jako poleno a mám problémy se spisovnou češtinou. Pracuji na tom, ale jde to ztuha. (smích)

Co si myslíte o současném tenisu? Dokázala byste porovnat tenis v době vašich začátků a dnes?
Současný tenis je velice vyrovnaný, pokud do toho nepočítám Serenu. Netroufám si říct, kdo bude novou královnou žebříčku WTA až Serena ukončí kariéru. Kandidátek je strašně moc. Z mého pohledu může v dnešní době vyhrát grandslam jakákoliv hráčka třeba i z Top 30, což dříve nebývalo. Před deseti lety mezi sebe hráčky Top 10 nikoho nepustily a byly prakticky nehratelné - Davenportová, Clijstersová, Heninová, Capriatiová, Hingisová, Williamsová, Šarapovová, Myskinová, Dementěvová, apod.

Budete se věnovat komentování ženských i mužských zápasů, nebo zůstanete jen při okruhu WTA?
Komentovat budu určitě jen ženy, neboť tam můžu přenést osobní zkušenost, znalost hráček, perličky a další zajímavosti, které by pro tenisové diváky mohly být zajímavé.

Komentáře

13
Přidat komentář
Frick
https://scontent-vie1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/16584880_231960517212346_3458298741797158912_n.jpg?ig_cache_key=MTQ1MTc1NDIzMzk4ODk5MTY0Mw%3D%3D.2

Tak na jinej stav to nevypadá :-D Co není teď, může brzy být. Uvidíme, he he.
Reagovat
VlS
Fakt tě baví ze sebe dělat fackovacího panáka? Není ti to už trapný? Už zase lezeš holce pod sukně a ňucháš se v jejím soukromí. Co je ti sakra po tom?
Reagovat
dadaft
přeji Kláře, aby se vypracovala třeba na úroveň takové Anne Keothavong, své bývalé tenisové kolegyně, nyní jedné z nejlepších tenisových komentátorek.
Reagovat
Fandina
Klárka sice nehraje, ale zase se těším, na její komentování, jak jsem psala, je moc super.
Reagovat
Frick
Kdoví, zda ta fotka není jen k hrudníku, aby nebylo něco vidět. Ale asi ne, vzhledem k tomu, jak se vrhla na to moderování.
Reagovat
Frick
Jo, to má napsala přesně s tim, žen GS může fakt vyhrát "kdokoliv". Zvlášť až velryba odplave ze světa tenisu.
Reagovat
Dobry-den
Není Koukalová jako Koukalová.
Reagovat
FulnekUltras
mladá Sekajová je prostě něco úplně jiného... ;)
Reagovat
Krisboy
Jedna lepší a hezčí než druhá...ale já mám radši tuhle, tu "naši" Klárku :D
Reagovat
FulnekUltras
na vysoké odborné úrovni může teď u nás stanovit zcela nová měřítka v komentování tenisu. Hodně chuti do dalšího sebenaplňování!
Reagovat
Krisboy
Ach Klárko...ty mi budeš ještě dlouho chybět!
Reagovat
janek_da
Ta bude chybět hodně lidem, a nejen v Česku.
Reagovat
FulnekUltras
zápas s Maruš na RG12 vskutku nezapomenutelný - Klárka v tehdejším laufu rozhodně nemusela zůstat jen wimbledonskou "stoperkou"
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist