Macháč v australském Traralgonu vybojoval svůj třetí triumf na challengerech

9. 1. 2022, 02:57
Aktuality 23
ATP CHALLENGER TRARALGON - Tomáš Macháč hned svůj první letošní turnaj přetavil ve třetí triumf na challengerech. Jednadvacetiletý český talent ve finále v australském Traralgonu po odvráceném setbolu porazil Bjorna Fratangela ze Spojených států.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© AFP)

Tomáš Macháč si loni v srpnu na domácí půdě v Liberci zahrál své čtvrté finále na challengerech a po výprasku od Slováka Alexe Molčana se dlouho trápil. Na konci sezony však uhrál semifinále v Německu, v Davisově poháru si vyšlápl na Richarda Gasqueta a Daniela Evanse a vypadá to, že si zlepšenou formu přenesl i do nového tenisového roku.

Na akci v australském Traralgonu totiž nenašel přemožitele. Nejprve mu vzdal Harold Mayot, pak smetl domácího Akiru Santillana, ve čtvrtfinále po obratu porazil bývalého 39. hráče světa Michajla Kukuškina, v semifinále nedal šanci Jesperovi de Jongovi a ve finále přehrál 7-6(2) 6-3 dalšího bývalého člena elitní stovky žebříčku Bjorna Fratangela.

Proti Američanovi měl slabší start, ale za stavu 4-5 odvrátil setbol na returnu a úvodní dějství nakonec po více než hodině získal v tie-breaku. Ve druhé sadě už měl proti unavenému protivníkovi, který včera bojoval přes tři hodiny a předvedl obrat z 0-5 v rozhodujícím setu, navrch.

Jednadvacetiletý Čech tak rozšířil svou sbírku trofejí z této úrovně o třetí kousek (Koblenz 2020 a Nur-Sultan 2021). Včetně Tenisové extraligy (3) zvládl už deset zápasů v řadě a v pondělí by se měl v žebříčku ATP posunout na 130. příčku a o jedno místo vylepšit své maximum.

V příštím týdnu bude bojovat o účast v hlavní soutěži Australian Open, kde loni z kvalifikace postoupil až do druhého kola. Jeho prvním soupeřem bude Argentinec Camilo Ugo Carabelli, aktuálně 213. hráč světa.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Vyhrana kvalifikace, potom vyhry nad hraci jak Opelka, Munar, Dimitrov...
Nadal taky tezka cesta :D) turnajem 2x musel porazit W/O, potom nebezpecne Berankise a Emila...
Max potreboval na finale 6 zapasu a z toho mel opravdu 3 skvele soupere, ktere dokazal porazit.

Mozna hodne kostrbaty plan na finale, asi jako ten koucing, ktery byl tak okaty, ze to musel zaznamenat pomalu i spici divak:), ale nebylo to spatne. Trebas tam byl plan v hlavach treneru, ze to na tom returnu Max bude posilat do saka, a Nadal se nedostane poradne do hry... a pak to nejak v TB uhraje... jenze tohle neni 1111, ...ikdyz trebas jednoho dne mu budeme rikat C1111 :)

Jinak skvely turnaj, z kvalifikace do finale, ve kterem to bohuzel nevyslo, rozhodl asi ten prvni TB, no a pak, ztrata servu po brejku.

Jinak jestli jde o jeho s/v, tak 100% spokojenost, fajn videt tenis v pohybu take k saku.

Skvely vstup periferie do sezony! :)
Reagovat
SpacialRecognition
https://www.idnes.cz/sport/tenis/novak-djokovic-ockovani-vyjimka-australie-fotky-dukazy.A220109_104157_tenis_ikuc

Ten tupec vědomě roznášel nakažlivou nemoc.
Reagovat
EllNino
Díky bohu za něj - dneska jsem viděl zápasy Macháče, Shapovalova a jeho, a tenis, který předvádějí, je pro mě pastva pro oči :)) Snad se jim bude dařit i nadále ...

Velká škoda toho prvního setu, ale i tak je to pecka, skalp Dimitrova je naprostá pecka pro takovéh hráče :) Rafa je holt Rafa :)
Reagovat
vergus
V kvalifikaci AO má docela hratelný los, nejtěžší je tam Gilles, kterého mu ale může odklidit stejně jako tenhle týden De Jong v 2. kole
Reagovat
EllNino
Upřímně mají los hratelný všichni čtyři Češi - snad to aspoň jednomu klapne, přípravu měli až na Zdendu slušnou, a ten má ten los asi nejpřijatelnější
Reagovat
mahycek
Dík. Jinak Rafa s odřenými zády vyhrál
tiebreak, 1 -2 míče rozhodly. Kressy
psychicky nezvládnul koncovku. Aspoň si
Nadal zvykne na povrch v Rod Laver
areně, kde za týden začne AO. Ani
nevím jestli bude hrát ??
Reagovat
Mantra
asi další posunutí toho rekordu, že v každé sezoně dá titul nebo jak to bylo.
smile
Reagovat
sojka1
ze je 18. sezonu po sobe ve fi to bylo... i v expreskach je, ze vyhral ted po dvou letech...
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Maxime - ten jeho s/v - perla periferie.
Ovsem na returnu proti Nadalovi se tak tlacit agresivne na mic...no...napad dobry, jiste, ale provedeni zatim katastrofalni...:)

Tady budou asi rozhodovat tajbrejky...
Reagovat
sojka1
na uderovou kvalitu dojede.... a to mame pisemnou pripravu!
Reagovat
Vlk-v-trave
No, papir snese vsechno:) Takze mne prijde, ze ho vidim returnovat snad nejhur, co jsem ho videl. Mozna chteji po nem vic, nez je schopny splnit. Predstavy mame ruzne... Jsem zvedavy jestli se toho manualu bude drzet i ve druhem setu.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak konecne:) opustil striktni dodrzovani manualu, jen jednou na tom returnu se jak blazen na ten mic hned tlacil a v klidu brejkuje... take ten tenis, kdyz je na servisu Nadal se dostava tak nejak vice do hry. Ted jen aby se nerozklizil jeho s/v.
Reagovat
Vlk-v-trave
jaj. Tak to bylo rychle... ale na tom returnu to je asi lepsi, jak to dostava vic do vymen, nez ze to chce napalit z prvni.
Skoda toho ztraceneho servisgemu...
Reagovat
sojka1
:-(
Reagovat
mahycek
Nevíte na kterém streamu hraje Nadal?
Je to 5-6 v 1 setu, ale na Sportzone
je stojící obraz zabírajicí Melbourne.Dík
Reagovat
sojka1
http://cdn.freestreams-live1.com/tennis-channel-3/
Reagovat
Marie9
Už to na Sportzone jdesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
Skvělé! smile Tak teď už jen kvalda na OA a aspoň dvě kola. smile A já osobně se těším, na to, že na kurtu už nebude jen jedna kamera.
Reagovat
EllNino
Nový rok pro něj nemohl začít lépe, snad se zadaří i v kvalifikaci AO smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Skoda, ze do nej musi, hru ma na MD.
Reagovat
Marie9
Velká gratulacesmile
Reagovat
bIbec
Tak protáhnout vítěznou šňůru ještě alespoň o 3 zápasysmilesmile
Reagovat
Dobry-den
Tomáš s Katkou slaví titul hned na prvním turnaji v sezóně, jen tak dál, ať se daří na kurtu i mimo něj. smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist