Macháč v Praze po obratu vydřel postup do čtvrtfinále. Na Spartě dnes uspěli i Forejtek, Svrčina a Rosol

20. 4. 2022, 15:54
Aktuality 2
ATP CHALLENGER PRAHA - Tomáš Macháč měl ve druhém kole na pražské Spartě překvapivé potíže. Jednadvacetiletý nasazený Čech dokonce proti 284. hráči světa Evanovi Furnessovi returnoval na udržení se v zápase a Francouze zdolal až po dvou a půl hodinách. Ve čtvrtfinále vyzve o 15 let staršího krajana Lukáše Rosola. Mezi nejlepší osmičku prošel také Jonáš Forejtek. Teprve úvodní zápas má úspěšně za sebou obhájce Dalibor Svrčina.
Tomáš Macháč

Tomáš Macháč měl skvělý vstup do sezony, když ovládl challenger v Traralgonu, znovu po roce na Australian Open z kvalifikace prošel do druhého kola a to samé se mu povedlo také v Marseille a při debutu na Masters v Indian Wells. Po porážce v prvním kole kvalifikace v Miami však 21letý Čech dlouho nehrál a do akce se po měsíci vrací na antuce v Praze.

Na challengeru na Spartě měl celou dobu pod kontrolou utkání prvního kola s Michaelem Vrbenským, krajan mu nakonec ve druhé sadě vzdal. V souboji o čtvrtfinále měl naopak obrovské potíže, ačkoli v úvodním i druhém setu vedl o brejk. Až 284. hráči světa Evanovi Furnessovi dokonce dovolil podávat na postup. Francouze zdolal až po dvou a půl hodinách 3-6 7-6(5) 6-4.

"Je to víceméně první turnaj na antuce, takže to je všelijaké, ale šel jsem makat a to jsem splnil. Hodně jsem chodil do kurtu pro míče, ale soupeř hrál nepříjemně a jsem rád, že jsem to zvládl," řekl Macháč pro Tenisový svět.

Macháč hraje poprvé turnaj pod novým koučem. Před měsícem skončil s Danielem Vackem a v rámci klubu na pražské Spartě nyní využívá služeb dalšího úspěšného bývalého hráče Ctislava Doseděla. "Oba měli vynikající kariéry a mám před nimi velký respekt," řekl Macháč a k Dosedělovi dodal: "Jsem rád, že můžu využít hráče, který byl šestadvacátý na světě a můžu vidět jiné věci, jiný styl. Jelikož to je přechodné období a stálého trenéra hledám, tak je to super."

Ve svém třetím letošním čtvrtfinále na challengerech vyzve krajana Lukáše Rosola (H2H 0-1). "Lukáše respektuju, zkušenosti má, takže budu hrát od prvního míčku a nebudu rozhodně nic podceňovat," řekl Macháč.

Šestatřicetiletý veterán Rosol si po obratu (4-6 6-3 6-4) vyšlápl na nasazenou dvojku a 125. hráče světa Matse Morainga, Němci oplatil loňskou porážku a už počtvrté v sezoně na této úrovni postoupil do čtvrtfinále. S o 15 let mladším Macháčem bude bojovat o první semifinále.

Jonáš Forejtek po setech 6-1 6-4 vyřadil nasazenou jedničku a 67. hráče světa Daniela Altmaiera, který měl potíže už včera s Martinem Krumichem, a připsal si svůj třetí kariérní skalp hráčů Top 100.

"Před zápasem jsem se snažil nastavit tak, že jdu vyhrát. Snažil jsem se soustředit na sebe a svůj výkon a nakonec to vyšlo," řekl řekl pro Tenisový svět 292. hráč žebříčku ATP Forejtek.

O vyrovnání svého maxima na challengerech se 21letý Čech popere se Sebastianem Ofnerem, Rakušanovi může vrátit předloňskou porážku právě z Prahy.

Dalibor Svrčina kvůli počasí odstartoval obhajobu loňského triumfu až dnes a přehrál 6-3 6-4 rumunského kvalifikanta Nicholase Davida Ionela. O čtvrtfinále se 19letý Čech utká s dalším kvalifikantem Oleksejem Krutychem. Ukrajinci bude čelit poprvé.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Zbylo Jokerovi z těch uší něco?smile
Měl hodně velké štěstí, že tam proti němu nestál Miomir, to byasi na tři sety nehrálismile

Ale Miomir mě velmi potěšil vyřazením Mlynářesmile

Dom na něj včera nestačil, nebyl to zdaleka on - horší pohyb, pomalejší servis, slabší FH... Ovšem z BH tam pár lahůdek vyslal, to zase joo.
Jestli chce zas patřit mezi nejlepší, čeká ho s týmem hodně práce. Nebude to snadný návrat, ale úspěch bych mu přál.
Reagovat
EllNino
Jonáš dokončil to, co včera načal Martin Krumich, Daniel byl viditelně bez energie a mohlo to být i jednoznačnější :))

Jonáš letos konečně začíná potvrzovat kvality a čtvrtfinále si zahraje proti Rakušanovi Ofnerovi ...

Lukáš a Tomáš se utkají proti sobě, myslím, že Lukáš má i celkem šanci - Tomáš nehraje nic oslnivého a dneska měl hodně namále, Ale malý soupeř se celkem slušně sesypal ...

Bylo by pěkné české semifinále a pak české finále, ale bude to ještě fuška :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist