Muguruzaová je první španělskou vítězkou Turnaje mistryň

18. 11. 2021, 05:51
Aktuality 11
TURNAJ MISTRYŇ - Garbiñe Muguruzaová přidala ke dvěma grandslamovým vavřínům trofej z Turnaje mistryň, který vyhrála jako první Španělka. Ve finále v mexické Guadalajaře 28letá tenistka porazila 6-3 7-5 Estonku Anett Kontaveitovou a získala jubilejní 10. titul.
Garbiñe Muguruzaové (© AFP)

Garbiñe Muguruzaová od březnového triumfu v Dubaji nevyhrála víc jak tři zápasy po sobě a půl roku se nedostala přes čtvrtfinále. Přesto v říjnu v Chicagu i díky odstoupení dvou soupeřek slavila druhý letošní titul a zanedlouho získala jistotu startu na Turnaji mistryň. 

Na něm se představila počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2017 a vstoupila do něj porážkou s Karolínou Plíškovou. Ve druhém zápase pak prohrála první set s Barborou Krejčíkovou, ale od té chvíle byla k nezastavení a vyhrála osm setů v řadě.

Po obratu s Krejčíkovou si v boji o postup ze skupiny poradila s Estonkou Anett Kontaveitovou, v semifinále s krajankou Paulou Badosaovou a ve finále znovu po třech dnech porazila 6-3 7-5 Kontaveitovou.

Muguruzaová ve finále ukázala pevnější nervy. Opět dobře podávala a svým tradičním zarputilým stylem bojovala o každý míč. Debutantka na vrcholu sezony Kontaveitová z přemíry snahy často chybovala. Od stavu 2-3 v první sadě získala Španělka pět her v řadě. Ve druhém setu prohrávala 3-5, ale další sérií čtyř her sadu i zápas ukončila a po mečbolu si lehla na kurt.



Osmadvacetiletá Muguruzaová získala svůj jubilejní desátý titul kariéry a jeden z nejvýznamnějších. V roce 2016 ovládla antukové Roland Garros a o rok později Wimbledon.

"Myslím, že celkově to pro mě byl nejlepší rok. Sice jsem nevyhrála grandslam, ale v hloubce duše cítím, že jsem byla šťastnější a stabilnější. A za to jsem moc ráda," řekla Muguruzaová.

"Tohle vítězství je další důkaz, že jsem, myslím, v nejlepší fázi své kariéry. To, jaké mám zkušenosti, jaký hraju tenis, jak se dokážu ovládat, to všechno je mnohem lepší než dříve," uvedla Muguruzaová, kterou hnalo celý turnaj za triumfem mexické publikum. "Pro mě byl splněný sen tady hrát," řekla rodačka z venezuelské metropole Caracasu.

Bývalá světová jednička Muguruzaová vyhrála Turnaj mistryň jako první Španělka. Předčila dosud jedinou španělskou finalistku Arantxu Sánchezovou Vicariovou, která v roce 1993 ve finále prohrála se Steffi Grafovou.

Muguruzaová i Kontaveitová byly ve skupině Teotihuacán, z níž postoupily na úkor českých hráček Barbory Krejčíkové a Karolíny Plíškové. I když Muguruzaová letos nehrála ani jedno grandslamové čtvrtfinále, v žebříčku se posune na třetí místo před Češky.

25letá Kontaveitová se na Turnaj mistryň kvalifikovala na poslední možnou chvíli díky famóznímu závěru sezony a jako první Estonka v historii. Od konce srpna rozšířila svou sbírku trofejí z jedné na pět a zápasovou bilanci během posledního čtvrt roku měla 29-3. Ve světovém žebříčku se posune na 7. místo a poprvé sezonu zakončí v Top 10.

Turnaj mistryň se hrál po roční pauze, jelikož loni akci zhatila pandemie koronaviru. I tentokrát se měl vrchol sezony konat v čínském Shenzhenu, kde by měl být až do roku 2030, ale kvůli globální zdravotní situaci byla pro letošek přesunuta do Mexika.

Šest nejprestižnějších akcí sezony 2021 má pestré složení vítězek. Žádná tenistka na nich nezískala víc jak jednu trofej.

• TURNAJ MISTRYŇ 2021 •
Guadalajara / Mexiko, tv. povrch, 5.000.000 dolarů
středeční výsledky (17. 11. 2021)
• Dvouhra - finále •
Muguruzaová (6-Šp.) - Kontaveitová (8-Est.) 6-3 7-5

• Čtyřhra - finále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Su-Wei Hsieh/Mertensová (4-Tchaj./Belg.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Alien
Tipoval jsem Kotatko od začátku a moje prognóza se do puntíku vyplnila! Velká gratulace.
Reagovat
Fandina
Už v zápase s Bárou jsem si všimla, že je hodně nabuzená a moc stála o výhru. Mač s ní otočila a pak vyhrála i další. Martinez s týmem ji hrozně hnali a to ještě přidalo. Další zápasy se to opakovalo. Pak už hrála Mugu víc v pohodě, ale stejně to vypadalo na úspěch. Takže gratulka, hrála pěkně.
Reagovat
tommr
Kontaveitová si holt vybrala soupeřku do finále špatně. Dobře jí tak ... smile
Reagovat
com
smile
Reagovat
Nola
prekvapila, myslim, ze ju pasovali za otloukanka skupiny, asi jej to takto vyhovovalo, nebola pod tlakom..... zenskeho tenisu som vela nevidela - nocne zapasy...
Reagovat
smazaný uživatel
Otloukánkem měla být Krejčíková a taky byla smile
Reagovat
dadaft
Po pravdě víc jsem to přál Anett, byla by to nádherná koruna neuvěřitelného konce sezóny ................. ale holt jsem tušil, že do Garbine dá -- opravdu mě překvapila, jak se od Moskvy, kde byla fyzicky na kaši, za 3 týdny dokázala dát dohromady. Sama ostatně říkala, že neví proč, ale hraje se jí v Guadalajaře skvěle.

Celkově dobrý TM, jak kvalita zápasů, tak atmosféra, bohužel pro středoevropana hrozné časy přenosů...
Reagovat
lvicek
Treba zrovna ji ta nadmorska vyska sedi.
Reagovat
dadaft
Určitě ji zvládala v pohodě.
Taky na tom byla skvěle mentálně, porážka hned v prvním zápase ji vůbec nepoznamenala, byla vyloženě nažhavená na tenis, bylo to vidět hodně v obraně, kde běhala jako o dušu a na doraz...

Zajímavý je i její koment o vrcholu kariéry ....... vypadá to, že má pocit, že si konečně všechno jak se říká sedlo a myslím, že příští sezónu vyhlíží s vysokými ambicemi...
Reagovat
Jan
Kdo by to před TM řekl, že zrovna Muguruza smile To musela Kontaveitová porazit zrovna Báru a Karolínu ? smile
Reagovat
blixa
Koťátko !!! smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist