Nadal se v Melbourne dostal do finále, vyzve ho kvalifikant Cressy

8. 1. 2022, 16:27
Aktuality 37
ATP MELBOURNE - Rafael Nadal si už 19. sezonu v řadě zahraje alespoň jedno finále. Na turnaji ATP 250 v Melbourne se do svého celkově 126. finále dostal po výhře nad Finem Emilem Ruusuvuorim. O 89. titul se 35letý Španěl utká s americkým kvalifikantem Maximem Cressym, který pokračuje v životním turnaji.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal od loňského června, kdy prohrál semifinále na Roland Garros, odehrál už jen srpnový turnaj ve Washingtonu. Poté kvůli problémům s pravou nohou sezonu ukončil.

Před sezonou 2022 odehrál oblíbený předvánoční exhibiční turnaj v Abú Zabí, ale prohrál s Andym Murraym i Denisem Shapovalovem a po návratu domů měl navíc pozitivní test na Covid-19. 

Na první akci v novém roce zatím potvrzuje roli favorita. Na turnaji ATP 250 v Melbourne startuje jako jediný hráč Top 20 a pouhé dvě výhry mu stačily k postupu do finále. 

Po úvodním vítězství nad Litevcem Ričardasem Berankisem a postupu bez boje přes Tallona Griekspoora si dnes v prvním vzájemném duelu poradil s Emilem Ruusuvuorim. Finského mladíka porazil 6-4 7-5. 

Nadal uspěl až po téměř dvouhodinovém boji. Za stavu 6-4 a 5-3 totiž poprvé přišel o podání a cestu k vítězství si zkomplikoval. Za stavu 5-5 navíc musel odvracet brejkbol, ale servis udržel a dalšímu prodloužení zápasu se vyhnul. 

"Soupeř dnes odehrál dobrý zápas. Já udělal víc chyb, než bych si představoval, v dalším zápase to musím zlepšit," komentoval Nadal. Každopádně jsem moc rád, že si hned na prvním turnaji v sezoně zahraju finále."

35letý rodák z Mallorky si už 19. rok po sobě zahraje ve finále, celkově 126. v kariéře. Dosud má dvacetinásobný grandslamový šampion ve sbírce 88 trofejí.



Zatímco Nadal v Melbourne odehrál jen dva zápasy, jeho soupeř už šest. Američan Maxime Cressy začínal už v kvalifikaci, dosud ale ztratil jediný set, když ve druhém kole přežil dva mečboly proti krajanu Reillymu Opelkovi. 

Dnes Cressy zdolal bez ztráty servisu 7-5 7-6 bývalou světovou trojku Bulhara Grigora Dimitrova. V tie-breaku druhého setu sice prohrával 3-6, ale všechny tři setboly zlikvidoval a sám proměnil až čtvrtý mečbol.

24letý Cressy měl až dosud na kontě jen sedm vyhraných zápasů na okruhu ATP a jedno čtvrtfinále. Tento týden své maximum výrazně vylepšil a může se těšit na premiérový posun do Top 100. Ještě předtím si ale zahraje prestižní s Nadalem.

• ATP 250 MELBOURNE •
Austrálie, tv. povrch, 521.000 dolarů
středeční výsledky (08. 01. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Nadal (1-Šp.) - Ruusuvuori (Fin.) 6-4 7-5
Cressy (USA) - Dimitrov (3-Bulh.) 7-5 7-6(9)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
Ondra979
hezky zapas..tohle uz dlouho nebylo videt takova konfrontace stylu..Cressy pujde jiste nahoru, ale zatim na RAfu jeste nema..
Reagovat
Rafaeoli25
Stejný názor, byl to pěkný pestrý zápas. Cressy trochu jako Dustin Brown, ale mnohem komplexnější, takže to může dotáhnout dost vysoko v budoucnu, uvidíme. Pro Nadala výborný test před grandslamem.
Reagovat
Pavol
Idemo. smile
Reagovat
Pavol
Druhý set stačí už len dopodávať. smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Vidíš to nějak moc jednoduše, asi zapomínáš, kdo je na druhé straně.
Reagovat
Pe3k
Borec co tak tak porazil světovou 112 smile smile
Reagovat
Rafaeoli25
Já to neoslavuju, jen se usmívám nad komentářem výše. Jinak Cressy hraje velmi dobře a určitě má do budoucna i na min.padesátku. Každopádně tuhle výsměvnou kritiku nechápu. Zaprvé, od června pořádně nehrál, takže zázraky hned první turnaj předvádět nemůže, i tak ale solidní výkony. A zadruhé, on může za to, jací na tom turnaji byli hráči?
Reagovat
Rafaeoli25
A trochu zapomínáš, že se nebavíš s Forehandem. Kdyby Federer vyhrál antuku, kde by porazil nejvýše postaveného třeba i dvoustého, tak se rozhodně posmívat nebudu a i to ocením, když to budou první ostré zápasy po dlouhodobém zranění. Respekt, ale to některým holt nic neříká no.
Reagovat
Pe3k
Kdo tady od Vás prokazuje Federerovi respekt? Napiš přesně kdy a kdo, děkuji.
Reagovat
Rafaeoli25
Já jsem k němu respekt prokazoval, jsem tu málo, ale klidně si to zpětně dohledej. Loni jsem nechápal posměšky po porážce s Andujarem na antuce, úplně mimo. Ocenil jsem jeho výkony na FO, kde došel do of. Ve Wimbledonu sice prohra s Hurkaczem, ale po všech lapáliích s koleny respekt, co loni od května do července předváděl. Stejně tak sezóny předchozí, smekl jsem před tím, co předvedl ve Wimbledonu 19. A tak můžu pokračovat, nenajdeš příspěvek, kde bych se mu vysmíval nebo ho dokonce urážel.
Reagovat
Rafaeoli25
Respekt tu u většiny nepanuje ani k Federerovi, ani k Nadalovi, to je bohužel realita. Je to absurdní, když jde o dva hráče s 20 GS, kteří oba zasluhují maximální respekt za to, co dokázali, to samé platí o Djokovičovi. Nemusí být ten který někomu sympatický, nemusí se někomu zamlouvat ten či onen herní styl, to ale neznamená, že se má kdokoli z nich dehonestovat a srážet. Jsou to všechno obrovské legendy stejné úrovně.
Reagovat
Pe3k
Fanoušci Nadala tady roky předvádějí absolutní lidské dno. Jen si přečti co tady psali frantz forehand i ostatní poslední dny...A tak to taky chodí odjakživa.
Reagovat
Rafaeoli25
Já mluvim o sobě, mluvíš se mnou. Ano, mnozí tu předvádějí dno, ale několik jedinců netvoří profil toho či onoho. Znám jen ve svém okolí hned několik fandů Nadala, jako jsem já, kteří mají maximální respekt ke všem ostatním. Ti ale do diskusí nechodí, ty bohužel často přitahují hlavně vulgární exhibicionisty, kteří se rádi předvádějí a léčí si často svoje osobní mindráky, ať jde o diskuse politické, společenské, sportovní jakožto i kterékoli jiné, to je smutná realita.
Reagovat
Pe3k
To je všechno pěkné, ale nic to nemění na faktu co jsem psal. Když tady kamilos nebo patik nebo kdokoliv od nás psal hovna tak jsem jim osobně x krát psal, ať tady raději nepíšou nic, protože dělají jen ostudu. A toho jsem se z vaší strany nedočkal ani jednou za celou tu dobu...To, že ty se tady objevíš jednou za čtvrt roku nijak nepomůže...Ale osobně jsem rád, alespoň za tebe a herberta, s Vámi se dá rozumně diskutovat. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak i já jsem Forehandovi mnohokrát říkal, že s ním nesouhlasím, aby ubral. A další kategorii - kované vulgární idi.ty, co umí jen urážet popravdě ani řešit nechci, vím, že i kdybych jim řekl dost tisíckrát, tak to stejně nic nezmění, bohužel.
Reagovat
Rafaeoli25
Můžu jen zopakovat, netové diskuse bohužel z nemalé části přitahují zamindrákované sprosťáky, psychopaty, případně obojí. A je jedno, komu fandí, na co straně stojí, ať už jde o sportovní rovinu, politickou nebo jinou. To jsou lidé, se kterými se nedá racionálně komunikovat, bohužel protože jsou hlasití, vytvářejí tento neblahý obraz v diskusích, které jsou plné sprostoty, zášti, nenávisti a netolerance, ať se diskutuje o Federerovi s Nadalem, o LGBT, Gretě nebo čemkoli jiném. Některým jde jen o to vypláchnout si svá sprostá ústa, to je obrázek dnešní internetové doby, která tomu přeje.
Reagovat
Rafaeoli25
*čí straně
Reagovat
Patik
Pozor zo začiatku som sa snažil byť ku každému milý rešpektoval som tu každého absolútne som neriešil nejaké hejty.. a pamätám si ze kamilos to mal podobne tuším.. ale potom sme zistili ako to tu chodí a človeka to prešlo..ono sa to nedá keby vidím ze ľudia tu komunikujú medzi sebou na úrovni že všetci ťaháme za jeden povraz a to je láska k tomuto športu.. by som už len z úcty k vám nekazil atmosféru alebo tenisového ducha. Ale keď vidíš ze ten sa smeje tomu ten hejtuje toho nikto sa tu nerešpektuje všetko je úplne opačne..
Reagovat
turista
Nevím zda do aleluja. Ale na Berana Rusuvuriho to tady stačilo. Ten Nizozemec se na to vykašlat a skrečnul to.
Reagovat
Rafaeoli25
Nizozemec myslím nechtěl přijít o tu šňůru vítězných zápasů, což dokážu pochopit, je impozantní smile
Reagovat
EllNino
Tak to je pecka, jsem zvedav, jak tenhle ultimatni servis-volej uspeje proti hracovi s nejlepsim prohozem na ohruhu (mozna jeste Novak)

Moc se tesim :)
Reagovat
peek
Nadal musí jít zítra do Maxima... smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Velky svatek periferie, a trebas to Maxovi vyjde...:)
Reagovat
Patik
Veľmi jednoducho a skúsene..počká si na súperov slabší gem ktorý určite príde..tipujem dvakrát 6:4..
Reagovat
Patik
Veľmi dobrá príprava rozumná adekvátna k jeho hardovym kvalitam...pár neznámych dobrovoľníkov hrajúcich za dva párky s horčicou..byť to french pripravoval by sa niekde na Daviscupe rovno proti najlepším..
Reagovat
Rafaeoli25
Neskutečně mizerný hardový kvality, pravda, měl by se stydět.
Reagovat
smazaný uživatel
Tento Fín s krkolomným menom (ako inak), moze byt na harde celkom dobrý hráčik..

22 rokov a minulý rok hardové skalpy: A. Zvereva, Monfilsa, Alcaraza, Norrieho, Tiafoeho, Karatseva, Gasqueta, Paireho 2x.

To je velmi velmi slušné, pre mna tipérska tutovka na prve kolo s dobrým kurzom. Mám rád, keď možem podať na relativne neznameho hráča, ktorý herne presvedčil.
Reagovat
Krisboy
Neskutečnej válec, tenhleten Nadal. Fazóna jak hrom smile
Reagovat
Rafaeoli25
Po malých krůčcích uvidíme, klidně může do finále AO dojít, formu bude gradovat jako vždy.
Reagovat
smazaný uživatel
Z toho 18. sezóna aspon s jednym titulom, zdá sa mi. Toto číslo može rásť do aleluja, najma na mensich turnajoch može hrať legenda tenisu svoj béčkový, či céčkový tenis a stále to stačí na velku vacsinu prvej stovky
Reagovat
brixner
oprava - stouky.

smilesmile
Reagovat
vergus
Tak přes volný los, 2 kvalifikanty, W-O a jednoho hráče konce první stovky by to dal snad i Fedex na vozíku
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by sa stihol vyhnut Andujarovi, tak isto ano.
Reagovat
vergus
Mimo antuku by i jeho
Reagovat
smazaný uživatel
V poriadku. Nadal tiez nehrá 250ku na svojom naj povrchu, naopak. Hra tu este po dlhej 7mes pauze v podstate.
Reagovat
turista
Tohle finále se počítá, ale celý turnaj je pro Nadala takový walkover. Na rozehrání to ale smysl má.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist