Navrátilová: Podpora Shuai Peng? Jde to o lidská práva, ne o politiku

24. 1. 2022, 10:06
Aktuality 60
Legendární Martina Navrátilová zkritizovala organizátory Australian Open za to, že zakázali fanouškům trička na podporu čínské tenistky Shuai Peng. Jejich postup označila za zbabělý.
Profily hráčů
Martina Navrátilová

O osud Shuai Peng se začala světová tenisová komunita výrazně zajímat v listopadu poté, co bývalá světová jednička ve čtyřhře a dvojnásobná grandslamová vítězka na sociálních sítích obvinila bývalého vlivného funkcionáře Čang Kao-lima ze sexuálního napadení.

Příspěvek byl následně smazán a tenistka se poté téměř tři týdny neobjevila na veřejnosti. Hráčka pak vše označila za nedorozumění, ale organizace WTA opakovaně vyjádřila obavy o její bezpečí a pozastavila konání letošních turnajů v Číně.

Na probíhajícím Australian Open chtělo několik fanoušků podpořit čínskou hráčku tričky s nápisem "Kde je Shuai Peng", ale ochranka spolu s policií jim v tom zabránila. Organizátoři následně uvedli, že šlo o politický slogan, které jsou na turnaji zakázané.

Proti tomu se pětašedesátiletá Navrátilová ohradila. "Podle mě to je velmi, velmi zbabělé," řekla v rozhovoru pro Tennis Channel. "Myslím, že to je špatně. Není to politický slogan, týká se lidských práv," uvedla.

"Australský svaz to prostě vzdal a nechá si od Číňanů diktovat, co se na jeho grandslamu může dělat. Jsou to slaboši," přidala osmnáctinásobná grandslamová vítězka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

60
Přidat komentář
Nola
Go Home

go home now
Reagovat
FulnekUltras
obvykle za tím něco pořádně páchne - viď Martinko? smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Nola
etablishmentu zapredala svoju dusu smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Fakt by mne zajimalo, jestli paní Navrátilová podpořila třeba Juliana Assange, když jí tak jde o lidská práva. A jestli by scgvalovalaúčast diváků s jeho jménem na triku v hledišti AO.
Reagovat
turista
Myslím že by pana Assange ani pana Snowdena nepodpořila.
Reagovat
Krisboy
Zřejmě proto, že jde o tenistku...
Reagovat
Ela-fon-isi
Prachy jsou vždycky víc, než svoboda.(Čínská firma je jedním z nej sponzorů AO.)
Reagovat
Stan_Borowitz
To je fakt objevné zjištění. Zkus jít třeba do Škodovky v Mladé Boleslavi protestovat proti tomu, že největšim obchodním partnerem Německa je Čína nebo že si Němci nechali v Trevíru od Číňanů zaplatit bronzovou sochu Karla Marxe.

Dej pak vědět, jak jsi dopadl, jestli tě pustili přes vrátnici.
Reagovat
blixa
Od údajného velkopodnikatele pozoruhodná neschopnost rozlišit charakter prostoru jako soukromý a veřejný ... smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Já měl za to, že areál AO je soukromý pozemek, ty máš nějaké jiné informace?
Reagovat
blixa
Spousta "soukromých" pozemků má charakter veřejného prostoru, pokud je na ně veřejný přístup, ať už zdarma nebo za běžně dostupné vstupné. Nedělej ze sebe ještě většího vola než jsi.
Reagovat
Stan_Borowitz
To ty naštěstí nemusíš, bo by to ani nešlo...

A ve "veřejném prostoru" na soukromém pozemku a na soukromé akci si tedy můžeš dělat, co chceš? Nerespektovat účel, k němuž organizátor akci pořádá, a udělat si tam vlastní politický mítink? Nebo třeba alternativní turnaj?

Ale jelikož je ten původní příklad pro tebe moc složitý, zjednoduším ho. Prostor před vrátnicí Škodovky je jistě daleko veřejnější než uzavřený areál AO. Jak dlouho tě tam nechají mávat transparentama proti německému kupčení s Číňany? Stačí zhruba, v desítkách minut.
Reagovat
blixa
Vždycky když čtu ty nesmyslné hovadiny, co plodíš, musím vzpomenout na pana Wericha.
"Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem."
Proč na to nevzpomenu dřív, než okomentuju nějaký tvůj blábol .. smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Že jo?
Reagovat
turista
Ano. Ale proč ne? Karel Marx byl génius společenských věd.
Reagovat
Mantra
jako tenistka výtečná. ...
Reagovat
Rafaeoli25
A jinak? Co je na ní špatného?
Reagovat
Stan_Borowitz
Že je tak trochu pokrytecká, třeba?
Reagovat
Mantra
25 je věk? Pak je pochopitelné, že jsme tak v loji, když občanku dávají i takovým smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Cekal jsem to:)

Tyden zpet organiztory chvalila do nebes za to, ze se drzi pravidel statu s ockovanim a Djokovice nazvala namyslencem...

Jako hracku ji mam furt rad... ale Martina mne potvrzuje - nejen u sportovcu..., ze mlceti zlato, mluviti stribro, a nemichat se do veci, za ktere nenesu odpovednost diamant:)
Reagovat
annah
Tak tak. Diamantovy postoj prokázal Fedex v kauze Djoker.
Reagovat
turista
Federer se zachoval správně. Když nechtěl Djokoviče podpořit tak aspoň mlčel.
Reagovat
Newcombe
ano, on je tak korektně korektní až to bolí
Reagovat
turista
Je korektní. Ale pro Djokoland je to přijatelnější než opakované verbální útoky pana Nadala na Novaka Djokoviče.
Reagovat
FulnekUltras
;-)))))
Reagovat
Ondra979
tak ale to neni to stejne - v pripade Djokovice slo o to, ze se postupovalo dle zakona, ktery je velmi prisny, ale je to realita, toto je vec organizatoru AO, a ti tam Djokovice prece chteli..
Reagovat
blixa
Ano, postupovali podle zákona, byť zákona v dnešní době poněkud zvláštního, který uděluje jednomu ministrovi pravomoce v podstatě císařské.
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile Absolutismus monarchy
Reagovat
turista
Ano. Doslova císařské pravomoci.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak jiste, ale ja budu na te strane organizatoru, ponevadz moc dobre vim, ze neni jednoduche nest odpovednost za jakoukoliv akci, kde proste to co se na ni bude dit a stane, vzdy pujde na tvou hlavu, a ne na hlavu jakychkoliv kritiku nebo lidi, kteri se toho ucastni. Ikdyby postupovali dle naseho mineni prisne, stale si vsimni...ze oni jsou temi, kteri jdou s tou kuzi na trh... ne ty, ani Martina.

Preci nikdo Martine nebrani, aby zalozila Inciativu, Nadaci, cokoliv, aby mohli bojovat za prava hracek v Cine...

Krom toho myslim trochu zapominame, ze Australia ma s Asii dulezite sportovni vztahy a spolecne turnaje, nebot jejich WC na GSAO dostavaji hracky/ci, kteri se ucastni turnajovych akci Asie a Pacifiku, atd... to podle mne by se melo brat min. v uvahu.
Reagovat
Ondra979
nj, muze byt, ale me to prijde prece jen zbabele..je to potlacovani svobodneho nazoru, asi si to obhaji, ale tak to vidim ja..
Reagovat
Vlk-v-trave
Proc zbabele... vem to ze strany toho organizatora.

GS AO ma obrovskou medialni svetovou silu. Ty povolis, ze lide tam mohou demonstrovat... tim davas zelene svetlo, aby tam demonstrovali trebas za to, aby neockovani nemeli pravo na nemocnici, aby Rusti hraci nemohli hrat, nebot Rusko utoci na Ukrajinu...a blokovali by zapasy Ruskych hracu. Nebo, ze Colgate je nebezpecny a Tuti Fruti je the best. Ze Kia je spatny auto, a vsichni mame pouzivat Mercedes atd.

Furt je ten micek na strane toho organizatora, na jeho hlave, takze otazka je, proc nas to tak zere:)

Zbabele je podle mne to, ze ty vyuzijes silu jineho, ke svemu cili, at je jakykoliv. Coz je ted dokonce moda...a cool...

Spis se nabizi otazka, zda organizator sportovni akce ma zaujat nejake oficialni politicke hledisko k tomu, co se deje ve Svete, v tomhle pripade Ciny.

A na to fakt odpoved nemam... myslim ,ze to neni v dnesni dobe tak jednoduche...:( Uprimne rikam, ze nevim...
Reagovat
FulnekUltras
testovat měli (když už), ne prázdně buzerovat - to je celé... smilesmilesmile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
George_Renel
Když je někde např. předepsaný dress code, taky tě dovnitř nepustí v rozdrbaných džínách. Považuješ to snad také za potlačování svobody?
Nechápu ty názory, že demokracie a svoboda znamená, že si mohu dělat co chci, protože je to můj názor.
Reagovat
Ondra979
tak to jsou ale jine veci..v dress code jde o neco jineho - jde o dodrzeni nejake predepsane urovne oblekani..toto je ale podle me potlacovani svobodneho nazoru a na tom trvam..jestli na to maji pravo nebo ne, to necham na australanech..ale akazovat tricka s nejakym sdelenim jen proto, ze to drazdi cinany, to je proste divne
Reagovat
George_Renel
Vše vidíš pouze v úzkých souvislostech.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak je to jen analogie, co Renel nabizi... a jen si tak rikam, aby za nejakou dobu nekdo nevyzadoval, ze musis byt v divadle nahej, nebot lide se budou dohadovat o tom, jak to ma byt spravne...a tak nekdo v zajmu vsech rozhodne, ze se bude chodit bez obleceni:) jen aby se lide nehadali...a necitili, ze jim nekdo bere tzv. svobodu. Jako muze se to stat...:D

Ale porad jako organizator Sportovni Akce stojis pred rozhodnutim, zda ze sve akce si nechat udelat politicky meeting, at ma jakoukoliv formu, nebo ne...:)

A to jim rozhodne nezavidim, a uz vubec v tehle dobe. A ani bych tu odpovednost uprimne nechtel mit...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, podle mne naopak prokazují mimořádnou odvahu, protože s tímhle shitstormem museli počítat. Navíc jsem si skoro jistý, že to byla záměrná provokace. V tom jsou "aktivisti" mistry.
Reagovat
Vlk-v-trave
jj...Dnes uz je dokonce znamo, ze provokateri jsou velmi slusne placeni... za tyhle a jine akce... Dneska si musis dat bacha fakt na vsechno.
Plus jeste treba pocitat s tim, ze mas novinare, a nikdy nevis jak to svetu tzv. prodaji:)
Reagovat
FulnekUltras
tak provokatéři s novinářema jsou v "demokracii" odjakživa jedna prdel, či? ;-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale oni jim žádná trička nezakazují, můžou si v nich přece chodit všude jinde kromě areálu AO, který je jeho organizátorem určen ke konání tenisového turnaje, nikoli jako platforma k prezentaci politických či jiných osobních postojů...
Reagovat
Ondra979
tak teda zakazuji, nebo nezakazuji...lol ty mas dost..
Reagovat
Stan_Borowitz
Už ti to tady marně vysvětlovali jiní, tudíž je zbytečné, abych s tím ztrácel čas i já...smile
Reagovat
peek
Mlčeti zlato... vlci ať vyjí dál.
smile
Reagovat
brixner
Todlencto bych aji podepísal, len sa to môsim naučíť...smilesmile
Reagovat
blixa
A když podepisuješ, tak se potom nediv ... smile
Reagovat
blixa
Ne že bych až tak často s Martinou souhlasil, ale v tomto případě naprosto. Australáci se před Čínou posrali. smile
Reagovat
Ondra979
ano, to souhlasim, ale maji na to pravo a soud to potvrdil..tohle je uplne jiny level, nelze srovnavat at uz si o tom myslime cokoliv..a ja tady souhlasim s Martinou
Reagovat
Ondra979
tohle patrilo pod blixovu reakci, sry
Reagovat
Ondra979
tedy tvoji reakci ale vyse :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Koukni na to, kdo muze bojovat o WC a kvaldu na GS v Australii... Neni to jen Australia Open, ale je tam zahrnuta Asie a Pacifik. Vcetne Ciny.

To si myslim, ze je bude vzdy tzv. svazovat, nebyl bych tak na ne prisny..:) A jestli to chteji resit diplomatickou cestou, tak si myslim, ze to je ok.

Martina ma myslim dost sily na to, aby zalozila Iniciativu na podporu cinske hracky. Muze to udelat...nikdo ji preci branit nebude.
Reagovat
turista
Tak Austrálie se chová docela vypočítavě. Činu nechce naštvat tak pořadatelé sáhnou k potlačení svobodného vyjádření podpory perzekvované hračky, protože je Čína velká a důležitá. V případě malého a málo významného Srbska se chovaji protinožci nekompromisně. Není možné si jich vážit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Akorát že jedno je o koze a druhé o voze. Djokoviče vyhostila australská vláda, kdežto vstup na stadion s úmyslem a prostředky politické propagandy neumožnil organizátor turnaje. Což jsou dva úplně jiné subjekty.
Reagovat
turista
To ano. Ale způsob jednání australské tenisové federace a australské vlády se příliš neliší.
Reagovat
turista
Tak Austrálie se chová docela vypočítavě. Činu nechce naštvat tak pořadatelé sáhnou k potlačení svobodného vyjádření podpory perzekvované hračky, protože je Čína velká a důležitá. V případě malého a málo významného Srbska se chovaji protinožci nekompromisně. Není možné si jich vážit.
Reagovat
smazaný uživatel
smile Těm se to občas stane, že někam šlápnou.smile
Reagovat
darek.vrana
Mlčeti zlato možná platí, ale ne pokud se někomu ubližuje. Nevím, jestli bys byl rád, kdyby tě třeba napadli na ulici a kolemjdoucí se řídili tímto heslem. V otázce Djokoviče mám sice jiný názor než Martina, ale to, že se někdo nebojí promluvit, je jedině dobře.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak to resim s tim, kdo me napadl a s tim, kdo je zodpovedny za poradek, tedy policie. Stejne tak jestli budu ja kolemdouci. A hlavne mam na to vliv.... jasne, ze to resim s policii, nebo dotycnym primo na miste...a pokud mohu tak se vzdy snazim pomoc.

Martina poukazuje na to, ze jde o lidksa prava a ne politiku, coz je zcestne, nebot Politika ze slova Polis - tedy spolecnost, nebo stat by mela hlavne resit lidska prava...coz je potvrzeno tim, ze politici podporili skoro ve vsech statech listinu o lidskych pravech. Chapu, ze ji casto vnimaji jak car papiru...coz je smutne... Takze by mela kritizovat uplne nekoho jineho...

Nemam vubec problem, ze se vyjadruje za podporu lidskych prav, a dokonce vyse zminuji, ze neni problem zalozit iniciativu - na to silu medialni ma, jak malo lidi na Svete - a muze bojovat... s politiky, a ne s organizatorem sportovni akce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist