Nejmladší světová jednička v historii Hewitt dnes slaví čtyřicátiny

24. 2. 2021, 13:55
Legendy tenisu 8
Lleyton Hewitt, jenž se narodil přesně před 40 lety, strávil začátkem tisíciletí celkem 80 týdnů na pozici světové mužské tenisové jedničky. Když se v čele žebříčku ocitl v listopadu 2001 poprvé, bylo mu 20 let a devět měsíců, což je dodnes nepřekonaný rekord. V té době Australan také slavil své největší úspěchy na turnajích, kterými jsou triumfy z US Open 2001 a Wimbledonu 2002.
Profily hráčů
Lleyton Hewitt

Sportovní geny zdědil rodák z jihoaustralského Adelaide po obou rodičích, jeho otec hrál australský fotbal, matka učila tělocvik. Lleyton šel nejprve ve stopách otce, ve 13 letech však typickou australskou kolektivní hru opustil a začal se věnovat tenisu.

První turnaj na okruhu ATP vyhrál už v lednu 1998 jako teenager - na tvrdém povrchu v Adelaide tehdy cestou do finále porazil mimo jiné Andreho Agassiho - a když zdvihl nad hlavu pohár pro vítěze, scházelo mu ještě šest týdnů do sedmnáctin. Hewitt tak není historicky jen nejmladší světovou jedničkou, ale také nejmladším vítězem podniku ATP.

Celkově dokázal Hewitt za svoji kariéru vyhrát ve dvouhře 30 turnajů - dvakrát ovládl i Turnaj mistrů (2001 a 2002) - a k tomu přidal tři triumfy ve čtyřhře, z toho jeden grandslamový (US Open 2000). Navíc Austrálii dvakrát pomohl k triumfu v Davisově poháru (1999 a 2003).

Kariéru oficiálně ukončil na domácím Australian Open v roce 2016, kde v posledním profesionálním zápase prohrál s Davidem Ferrerem. Tenis ale neopustil, vedl daviscupový tým Austrálie a čas od času nastupuje na turnajích ve čtyřhře.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
ttopi
Se divím že tu ještě Forehand nenapsal jeho oblíbenou hlášku, že Hewitt hrál v době temna, takže se to nepočítá smile
Reagovat
paddy
nejmladší světová jednička

věkové rekordy jsou k ničemu, důležité jsou stats za celou kariéru

oblíbený místní argument, že Nadal získal GS jako 19-letý...
Reagovat
Mayo
Ako inak poklon sa Býkovi.
Reagovat
George_Renel
Becker byl ještě mladší.smile
Reagovat
darek.vrana
A Chang dokonce v 17 Paříž. A pak už nic...
Reagovat
SwissMaestro
Legenda, měl jsem jej rád :)
Reagovat
com
tož teda hapi brzdéj tů jů smilesmile
Reagovat
a.magerova
https://i.pinimg.com/originals/a3/74/c4/a374c495e853419003a77e817b564890.gif
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist