Ósakaová za obhajobou vykročila hladkou výhrou nad Osoriovou. Bartyová ztratila game až v závěru

17. 1. 2022, 04:51
Aktuality 17
AUSTRALIAN OPEN - Naomi Ósakaová na Australian Open vykročila za obhajobou loňského triumfu vítězstvím 6-3 6-3 nad Camilou Osoriovou a zvládla i čtvrtý zápas v letošní sezoně. Další překážkou bývalé světové jedničky a čtyřnásobné grandslamové šampionky bude Dajana Jastremská, nebo Madison Brengleová.
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová po incidentu na French Open v dalším průběhu loňské sezony odehrála pouhé tři turnaje. Naposledy se představila na US Open, kde rovněž obhajovala titul, a ve třetím kole nedopodávala souboj s pozdější finalistkou Leylah Fernandezovou.

Na grandslamech o úspěšnou obhajobu usiluje již počtvrté. V Melbourne zvládla i čtvrtý letošní zápas (nenastoupila k semifinále generálky), když si v prvním kole Australian Open poradila dvakrát 6-3 s debutantkou v hlavní soutěži Camilou Osoriovou.

Šampionka z let 2019 a 2021 zvládla nástrahy úvodního kola prvního podniku velké čtyřky i posedmé v kariéře. Do stavu 5-0 měla jasně navrch, ale pak začala mnohem více kazit a ještě se celkem zapotila. V klíčových momentech ovšem předvedla své kvality a po 68 minutách postoupila.

"Hrát v Austrálii pro mě moc znamená, mám tady krásné vzpomínky," řekla Ósakaová. Další překážkou bývalé světové jedničky, které hrozí pád až na konec elitní stovky, bude Američanka Madison Brengleová.

Ještě rychlejší postup do 2. kola slavila světová jednička Ashleigh Bartyová. Domácí favoritka deklasovala za 54 minut Lesju Curenkovou z Ukrajiny 6-0 6-1.

Pětadvacetiletá Bartyová si s Curenkovou v Melbourne zopakovala start turnaje z roku 2020. Zatímco ale před dvěma lety s ukrajinskou soupeřkou bojovala v prvním kole ve třech setech, tentokrát jí nedala šanci.

První bod Curenková uhrála až ve dvanácté hře, kdy odvrátila dva mečboly, Bartyová ale duel ukončila hned v dalším gamu. Jen těsně tak nenavázala na suverénní vstup do loňského ročníku, kdy na úvod vyprovodila dvěma kanáry Danku Koviničovou.

Ve druhém kole dvojnásobnou grandslamovou šampionku Bartyovou vyzve italská kvalifikantka Lucia Bronzettiová.

Maria Sakkariová měla v úvodním kole Australian Open znovu po roce potíže, ale porážku tentokrát nepřipustila. Osmifinalistka předloňského ročníku a nasazená pětka toho letošního po téměř dvou hodinách zdolala 6-4 7-6(2) Tatjanu Mariaovou. Zápas zahajoval program dne na největším kurtu Roda Lavera.

"Byla jsem z toho trošku ve stresu, protože je čest hrát na tak skvělém kurtu jako první a jsem ráda, že jsem našla cestu, jak to zvládnout," řekla Řekyně.

Sakkariová v následujícím utkání potká Qinwen Zheng. Devatenáctiletá Číňanka si dnes po skalpu finalistky jednoho z přípravných turnajů Aljaksandry Sasnovičové prodloužila svůj debut na grandslamech.

Američanka Madison Keysová dva dny po triumfu v Adelaide vstoupila do Australian Open výhrou 7-6 7-5 nad krajankou a předloňskou šampionkou Sofií Keninovou, s níž neprohrála už šest setů po sobě, a svou neporazitelnost prodloužila na šest utkání.

Amanda Anisimovová zvládla i šestý letošní zápas. Vítězka melbournské generálky otočila manko setu a brejku a kvalifikantku Arianne Hartonovou, jež na grandslamech účinkovala premiérově, zdolala 2-6 6-4 6-3. Dvacetiletá Američanka ve druhém kole vyzve olympijskou vítězku Belindu Bencicovou.

Viktoria Azarenková do letošního Australian Open vstoupila výhrou 6-3 6-1 nad Pannou Udvardyovou a po šesti letech v dějišti, kde slavila oba své grandslamové triumfy, postoupila do druhého kola. V něm se bývalá světová jednička utká s Petrou Martičovou, nebo Jil Teichmannovou.

Ons Džabúrová se před dnešním zápasem prvního kola odhlásila. Předloňská čtvrtfinalistka se omluvila kvůli přetrvávajícím potížím se zády, kvůli kterým vzdala na generálce v Sydney.

Cori Gauffová patřila k černým koňům letošního ročníku Australian Open. Sedmnáctiletá Američanka však překvapivě ztroskotala hned v prvním kole po porážce 4-6 2-6 s trápící se Qiang Wang, jež na vítězství čekala od loňských olympijských her v Tokiu. Bývalá osmifinalistka bude v příštím kole čelit Alison Van Uytvanckové.

Španělka Paula Badosaová si znovu po pěti dnech poradila s Ajlou Tomljanovicovou. Po Sydney, kde v sobotu nakonec triumfovala, uspěla i v prvním kole Australian Open, v Melbourne zvítězila snadno 6-4 6-0.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
pondělní výsledky (17. 1. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Krejčíková (4-ČR) - Petkovicová (Něm.) 6-2 6-0
Martincová (ČR) - Davisová (USA) 7-5 6-2
Bartyová (1-Austr.) - Curenková (Ukr.) 6-0 6-1
Sakkariová (5-Řec.) - Mariaová (Něm.) 6-4 7-6(2)
Badosaová (8-Šp.) - Tomljanovicová (Austr.) 6-4 6-0
Keysová (USA) - Keninová (11-USA) 7-6(2) 7-5
Ósakaová (13-Jap.) - Osoriová (Kol.) 6-3 6-3
Svitolinová (15-Ukr.) - Ferrová (Fr.) 6-1 7-6(4)
Qiang Wang (Čína) - Gauffová (18-USA) 6-4 6-2
Pegulaová (21-USA) - Kalininová (Ukr.) 4-6 7-6(1) 7-5
Bencicová (22-Švýc.) - Mladenovicová (Fr.) 6-4 6-3
Azarenková (24-Běl.) - Udvardyová (Maď.) 6-3 6-1
Ostapenková (26-Lot.) - Schmiedlová (SR) 6-7(7) 6-4 6-1
Kuděrmetovová (28-Rus.) - Liuová (USA) 6-4 6-4
Giorgiová (30-It.) - Potapovová (Rus.) 6-4 6-0
Sorribesová (32-Šp.) - Flipkensová (Belg.) 6-4 6-1
Anisimovová (USA) - Hartonová (Niz.) 2-6 6-4 6-3
Tanová (Fr.) - Putincevová (Kaz.) 6-3 6-3
Qinwen Zheng (Čína) - Sasnovičová (Běl.) 6-3 1-6 7-6(5)
Peraová (USA) - Alexandrovová (Rus.) 7-5 6-3
Brengleová (USA) - Jastremská (Ukr.) 6-1 0-6 5-0 / skreč
Kosťuková (Ukr.) - Parryová (Fr.) 6-1 7-6(2)
Zaněvská (Belg.) - Juvanová (Slovin.) 7-6(7) 7-6(4)
Van Uytvancková (Belg.) - Bucsaová (Šp.) 6-3 6-4
Párrizasová (Šp.) - Baraová (Rum.) 6-3 6-1
Bronzettiová (It.) - Gračevová (Rus.) 3-6 6-2 6-3
Xiyu Wang (Čína) - Kužmová (SR) 7-5 6-3
Ruseová (Rum.) - Paoliniová (It.) 6-1 6-3
Riskeová (USA) - Vekičová (Chorv.) 6-2 6-2
Trevisanová (It.) - Hibinová (Jap.) 6-2 6-3
Teichmannová (Švýc.) - Martičová (Chorv.) 6-3 6-3
Cristianová (Rum.) - Minnenová (Belg.) 7-5 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
sojka1
koukla jsem na zacatek prvniho setu, Osorio bohuzel mimo, v kreci a bez sance, Naomi ostře a ve velke pohode... zatim, snad ji to vydrzi, tehle hry by bylo skoda, jen at to tam trochu zamota... :-)
Reagovat
tommr
až do stavu 0:5 v prvním setu hrála Osorio trochu zakřiknutě, ale pak se rozehrála a Osace ve zbytku zápasu docela slušně zatápěla ...
Reagovat
sojka1
aj, tak dlouho jsem nevydrzela.... Maria me bavi a neumim prohravat... :-))
Reagovat
Blondie
Vidět Osaku na konci první stovky je hrozně divné...
Reagovat
bardunek666
Zase další její nechutný kousek v podobě skreče za stavu 0:5 ve třetím. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
měli by jí dát ban na dva roky a vidělo by se, jestli má zájem hrát a s respektem nebo ne. Byli k ní bezdůvodně schovívaví.
Reagovat
bardunek666
Simulantka bez respektu, jako Cadantu
Reagovat
hanz
Vono je jich tam víc, proslulá je i Putina.
Reagovat
bardunek666
Snad dojde na souboj Ash a Naomi. To by mohl být dobrý zápas.
Reagovat
com
to bych musel zas jednou za rok fandil Osace smilesmile
Reagovat
bardunek666
No pozor ale. Ta jak projde do druhého týden, tak zpravidla vyhraje turnaj smile
Reagovat
hanz
Vosaka vyletí už se simulantkou Benčičkou.
Reagovat
Mony
Její prohra asi největší překvápko dne. Q. WANGma ale taky něco za sebou. Už se asi oklepala že smrti jejího osudoveho trenéra, který ji od svých prvních krucku za hranicemi dotáhl na výsluní, a má znovu nabito. Coco je ale pořád mladá a musí si zvykat, že ani se svým talentem to před sebou nebude mít zametene.
Reagovat
tommr
Quiang Wang ted trénuje Pat Cash jestli se nepletu?
Reagovat
Mony
Nevím, mozna
Reagovat
mamina
Tereza vyhrála, zdá se, snadno. Gratulace k postupu, ale snadná soupeřka to nebyla. Přeji další postup a věřím, že při její "zaťatosti" se jí to povede. ????
Reagovat
peek
Horší bude to koleno. Snad to není nic vážného.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist