Plíšková se ještě na ruku úplně spolehnout nemůže, sebrání bodů za Wimbledon vidí jako neférové

24. 5. 2022, 16:33
Aktuality 19
Ruka po prosincové zlomenině tenistku Karolínu Plíškovou sice nebolí, ale plně se na svoji pravačku ještě spolehnout nemůže. Česká hráčka se po návratu na kurty dostává pomalu do formy a snaží se udržet si pozitivní mysl. Že se nebudou ve Wimbledonu rozdávat body do žebříčku, považuje loňská finalistka za neférové rozhodnutí.
Profily hráčů
Karolína Plíšková (© AFP)

Současná světová osmička si zlomila vřetenní kost pravé ruky v prosinci v přípravě na sezonu a vynechala i Australian Open. Na turnaje se vrátila v březnu a dnešní výhra v prvním kole Roland Garros byla její teprve šestá ze třinácti zápasů. "Zranění bylo docela velké. Sice nemám bolesti, ale mám pocit, že se na tu ruku nemůžu spolehnout na tisíc procent. Je trochu jiná, asi horší. Ale pomaličku se tam dostávám," řekla třicetiletá Plíšková v Paříži.

Bývalá finalistka Wimbledonu a US Open občas sama sebe některým úderem překvapí. "Třeba forhend, čop nebo volej. Ruka není taková, jaká byla, ale to přijde," prohlásila.

Výsledkově se jí zatím nedaří, ale nepropadá panice. Loni v první půlce sezony také nezářila a pak došla do finále Wimbledonu a dostala se na Turnaj mistryň. "Může se stát, že bych hrála celý rok úplně mega blbě, ale myslím, že jsem dobrá hráčka a ta pravděpodobnost je menší. Když se budu snažit, nějaké turnaje mi můžou sednout. Je to ale těžké," uvedla.

Potřebuje získat zpět zápasovou rutinu a dostat se do rytmu. A vydržet dobře naladěná. "Nejsem vždy pozitivní, ale snažím se. Pokud bych byla negativní, ničemu by to nepomohlo."

Před Roland Garros se rozehrála ve Štrasburku, kde si připsala poprvé v sezoně dva a nakonec tři vyhrané zápasy v řadě. Přitom tam ani nechtěla jet. "Ale Saša (trenér Bajin) s Míšou (manžel Hrdlička) tlačili neskutečně a nakonec jsem ráda, že jsem tam jela," řekla Plíšková a dodala: "Měla jsem čtyři zápasy s docela solidníma soupeřkama, to dodá vnitřní klid a nějakou sebedůvěru."

V Paříži po špatném úvodním setu porazila domácí Tessah Andrianjafitrimovou a podvaadvacáté v řadě zvládla na grandslamu první kolo. "To ani nevím. Ale pokaždé je první kolo hrozný. Nechci úplně hodnotit hru nehru, prostě se počítá vítězství. Pokaždé, když první kolo přežiju, tak je druhé automaticky lepší, aniž bych musela něco změnit, takže věřím, že to tak bude."

Její další soupeřkou bude jiná francouzská držitelka divoké karty Leolie Jeanjeanová. Znovu tedy bude hrát s pro ni neznámou hráčkou a proti domácímu publiku. "Mně to nevadí. Aspoň je tam živo, mám ráda tuhle atmosféru. A když budu hrát dobře, tak není moc co vymýšlet."


Plíšková o Wimbledonu bez bodů: Nestěžuju si, ale je to nefér
Karolína Plíšková považuje za nefér, že se nebudou ve Wimbledonu rozdávat body do žebříčku. Organizace WTA podle ní netrestá organizátory ale hráčky. Loňská finalistka travnatého grandslamu přijde o 1300 bodů a bude z tenistek nejvíce postižena, jelikož vítězka Ashleigh Bartyová z Austrálie ukončila kariéru. Světová osmička dnes v Paříži řekla, že do Londýna na turnaj pojede.

Organizace WTA a ATP se rozhodly neudělovat body do světového žebříčku v letošním Wimbledonu poté, co vedení All England Clubu vyloučilo ruské a běloruské hráče v reakci na invazi na Ukrajinu. Wimbledon - možná i s nižší dotací - začne v pondělí 27. června.

"Je to šílené. Jaký z toho můžu mít pocit," řekla Plíšková po výhře v prvním kole Roland Garros. "Nebudu si stěžovat na nespravedlnost, ale je to děsně nefér, protože jak byl covid, tak se některým hráčkám držely body dva roky. Třeba (Sofie) Keninová byla v top ten a přitom skoro nehrála. Tohle je obrovský turnaj a nejde ničím nahradit. To je tolik bodů, který kdybych vyhrála jiný turnaj, tak mi to nenahradí. Myslím, že to je debilita," řekla rázně a podle svého zvyku bez okolků. Dodala ale, že na Wimbledon vyrazí. "Pojedu si pro... trofej," pronesla třicetiletá Plíšková.

Tenistky měly několik hovorů, při kterých se o odebrání bodů diskutovalo. Plíšková se zúčastnila jednoho. "Nejsem úplně aktivistka. Já jsem byla pro, aby to byl úplně normální Wimbledon. A když se rozhodlo, že nebudou body, tak jsem říkala, ať nechají aspoň něco z loňska. Bojovala jsem, aby zůstalo padesát procent. Některé (hráčky) nechtěly nic, ale to jsou ty, co prohrály v prvním kole," uvedla a podotkla, že s tenistkami není ani v diskusních skupinách na internetu. "Ani deset holek se neshodneme na jedné věci, takže jak to pak může vypadat. Přijde mi to marný."

Plíšková ani není přesvědčená, že by se tenistkám podařilo přesvědčit WTA o změně. "Stejně si WTA dělá, co chce. Chtějí potrestat Wimbledon a já si myslím, že to udělali nejhorším možným způsobem. Potrestají hráče a ne Wimbledon," konstatovala bývalá světová jednička. Stejně jako ona pojede do Londýna většina hráčů. "Kdo má rád tenis a chce hrát, tak pojede. Kdo chce být doma, bude doma. Jinak nevidím důvod nejet. Jestli sundají i peníze, tak nevím, jestli to pro některé nebude zásadní i tohle, to se ještě nerozhodlo, ale tak to je," podotkla.

Rozhodnutí Wimbledonu vyloučit ruské a běloruské tenisty chápe. "Když je tam celá královská rodina, tak nechtějí předávat cenu Rusákovi," řekla. Na otázku, jestli s vyloučením souhlasí, odvětila: "Je to těžké. Chápu, že Rusáci a Bělorusové jsou naštvaní, s válkou nemají nic společného. Ale snad všechny sporty kromě tenisu je vyloučily, takže to není, že by byl tenis (ve Wimbledonu) výjimka. Je to individuální sport, takže je to trošičku jiné, že nereprezentují celou zemi. Mají kliku, že mohli hrát doteďka. Wimbledonu se nedivím, ale myslím, že WTA neměla reagovat takhle."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
tommr
přepis TK:
http://www.asapsports.com/show_interview.php?id=176417
Reagovat
Aussie
Když se nebudou počítat body za Wimbledon, zpětně by měly být odebrány také body za Australian Open. Ani tam nehráli všichni, kteří by byli hrát chtěli!
Reagovat
Venca111
S tím že si jedeš Karolíno pro trofej do Wimbledonu svědčí o tom co máš v hlavě , Bártyová to byla morální tenisová osobnost na kterou nemáš akorát pindama , uvidíme v Paříži, sotva si prolezla do druhého kola,, navíc tam je IGA !!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
moc se chytáš slovíček a pak zbytečně urážíšsmile
Reagovat
paddy
přestaňte jí lézt do zadku smile

obdobné argumenty jsem uváděl před pár dny a skoro všichni dělali mrtvého brouka smile

kdyby měla z loňska 1k, tak by mlčela a mnula si prsty jako její kolegyně, které nechtěly aspoň půlku loňských bodů
je vidět, že každý myslí hlavně na sebe

ještě zapomněla dodat, že nejvíc na tom vydělá Meďour

a je potřeba to říct konečně otevřeně, že tenis kolaboruje s Ruskem na rozdíl od jiných sportů

ať žije Simon! smile
Reagovat
annah
Řekla to dobře. Souhlasím s ní.
Reagovat
HolyMotors
Dobrá slova Karolíny smile z větší části souhlasím. Vždycky mi byla sympatická tím, že často přemýšlí jinak než většina ostatních.
Reagovat
Nola
smile

to mas tazke, bo Nadal povedal: :
"Naco si tam vlani hrala?, ja som nehral, body som si pocas covidu drzal, aj ked som niektore turnaje vypustil.... som frajer, co som navrhol, to mi schvalili" smile
Reagovat
Fransoas
Vašemu názoru dost dobře nerozumím.Nic v tomto smyslu jsem nezaznamenal.Pokud by nehrála finále - bylo by toto vyjádření stejné ?
Reagovat
misa
Úžasná slova ohledně letošního Wimbledonu smile
Reagovat
misa
A jsem rád, že si Karolína vzpomněla na Sofii, i když v pozitivním smyslu to zrovna není :) Už aby se vrátila, ale s další dlouhou pauzou to bude mít těžké...
Reagovat
com
Jak rekla Karolina - jede si pro trofej z Wimbledonu smile Tak ostatni hracky at koukaj šoupat nohama a nezaclaneji tam smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Je to comička no. smile
Reagovat
SwissMaestro
Rozhodnutí Wimbledonu vyloučit ruské a běloruské tenisty chápe. "Když je tam celá královská rodina, tak nechtějí předávat cenu Rusákovi," řekla.

Noo jo, když je to taková píč*....tak ji to i přeji ten odečet.
Reagovat
Nola
je to nefer, to vies aj sam, trebars ak su tak ferovi, ako tvrdia, preco nestopnu bodovanie na vsetkych turnajoch v Britanii?

ved ti Rusi a Bielorusi nemozu startovat na ziadnom turnaji v Britanii, ale tam sa body odpisovat nebudu.....
Reagovat
tommr
protože během přípravných turnajů se dá hrát i jinde nez v GBR. Během Wimbledonu to možný není ...
Reagovat
SwissMaestro
Hele, tohle mi také vadí, ale co píše tommr dává smysl.
Reagovat
Venca111
Svatá pravda a navíc lemra
Reagovat
lxr
Musím říct, že s názorem Káji ohledně Wimbledonu naprosto souhlasím, nepotrestali turnaj, ale hráčky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist