Před dvaceti lety vyhrála Jana Novotná Wimbledon

3. 7. 2018, 09:03
Legendy tenisu 9
První českou tenistkou, která vyhrála dvouhru ve Wimbledonu, se před dvaceti lety, 4. července 1998, stala Jana Novotná, když porazila Francouzku Nathalii Tauziatovou za hodinu a půl ve dvou setech 6-4 7-6. Po ní se podobného úspěchu podařilo dosáhnout až po třinácti letech Petře Kvitové.
Profily hráčů
Jana Novotná

Už jako americké občance se tuto soutěž poprvé podařilo vyhrát Martině Navrátilové v roce 1978. Vynikající deblistka Novotná se svého jediného grandslamového titulu ve dvouhře dočkala až na čtvrtý pokus, předtím se probojovala do finále Australian Open a dvakrát do finále Wimbledonu.

Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, s kterou byly druhé i v Soulu 1988. V roce 1997 vyhrála také Turnaj mistryň.

Novotná začala s tenisem jako osmiletá a profesionálkou se stala v roce 1987. Během 12 let na okruhu WTA si vyznavačka stylu servis-volej vydělala přes 11 milionů dolarů. Kariéru ukončila v roce 1999. V singlovém žebříčku byla nejvýš druhá v létě 1997, ve čtyřhře se jedenáctkrát dostala až na vrchol. V roce 2005 byla uvedena do tenisové Síně slávy. Po letech strávených na Floridě se v roce 2010 vrátila do Brna. Po skončení kariéry se věnovala trenérství a televiznímu komentátorství tenisových turnajů.

Jana Novotná zemřela 19. listopadu 2017 na následky rakoviny vaječníku ve věku 49 let. "Jana Novotná byla ušlechtilá a statečná milá dáma s úžasným smyslem pro humor. Jsem velice zarmoucená zprávou o její smrti a myslím na její rodinu. Wimbledon bez ní už nikdy nebude stejný," uvedla tehdy v oficiálním prohlášení vévodkyně z Kentu, kterou s Novotnou pojil emotivní zážitek. Svět dojala v roce 1993 scéna, jak česká hráčka pláče na rameni vévodkyně z Kentu po ztraceném finálovém duelu se Steffi Grafovou. Novotná tehdy vedla nad Němkou 4:1 a 40:15 ve třetím setu, koncovku ale psychicky nezvládla a prohrála.

Komentáře

9
Přidat komentář
Kozoroh
A 7. července uplyne 40 let od prvního triumfu Martiny Navrátilové ve wimbledonské dvouhře. Doufám, že k tomuto výročí taky vyjde článek.
Reagovat
COMEON
Bol by som rád keby Petra tohtoročné víťazstvo na Wimbledone venovala prave Jane :')
Reagovat
Empe
To by bylo krásné.
Petra je navíc takové, že tento cíl by ji mohl dodat speciální motivaci. :)
Reagovat
tommr
to by jí to ale někdo nejdřív musel říct. Pochybuju, že Petra čte diskuse na TP ... :)
Reagovat
kada.tom
já zase pochybuju o tom, že to Petra neví, že její krajanka navíc s takovým příběhem vyhrála před 20 lety Wimbledon
Reagovat
bella
Proboha tommre, ty jsi vazne mimo, ale neskutecne. Ji to asi samotnou nenapadne, neee vazne neeeee!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden z velkych pribehu nejlepsiho turnaje na Svete...
Reagovat
Krisboy
Pamatuju si to jako dnes. Nezapomenutelné. Odpočívej v pokoji, šampiónko!
Reagovat
Lasicka
To byl mazec, tenkrát měla televize namále,
málem letěla z druhého patra do zahrady ... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist