Přehled 10 nových vítězů turnajů ATP v sezoně 2021 (+video)

31. 12. 2021, 14:11
Aktuality 2
Deset tenistů si během sezony 2021 připsalo premiérový titul z turnaje ATP. Rus Aslan Karacev to jako jediný dokázal rovnou na turnaji kategorie ATP 500 a společně s Britem Cameronem Norriem v průběhu sezony přidali i druhý triumf. Norrie podruhé zvítězil dokonce na podniku Masters 1000. Argentinec Juan Manuel Cerúndolo zase triumfoval hned při svém debutu.














Dan Evans (ATP 250 Melbourne 2)
Britský tenista se v únoru hned na svém prvním turnaji v sezoně dostal potřetí v kariéře do finále a v Melbourne ho přetavil v titul. Dočkal se ho ve 30 letech. Z pozice nasazené osmičky neztratil v pěti zápasech ani set. 

V dalším průběhu sezony si zahrál už jen jedno semifinále (na Masters 1000 v Monte Carlu), přesto rok zakončil na 25. místě pouhé tři příčky za svým maximem. 

Evans na třetí pokus získal premiérový titul, Auger-Aliassime prohrál i své sedmé finále

Alexei PopyrinAlexei Popyrin (ATP 250 Singapur)
Australský mladík si v Singapuru zahrál poprvé semifinále na turnaji ATP a nakonec si z pozice nenasazeného hráče došel pro premiérový titul. 

V 21 letech se Popyrin posunul do Top 100, na další semifinále ale v průběhu sezony už nedosáhl. Rok zakončil na 61. místě žebříčku.

Australan Popyrin si v Singapuru došel pro první titul na okruhu ATP

Francisco CerúndoloFrancisco Cerúndolo (ATP 250 Córdoba)
Juan Manuel Cerúndolo se na konci února na domácí antuce v Córdobě postaral o senzaci. 19letý Argentinec prošel tříkolovou kvalifikací a hned svůj debut v hlavní soutěži turnaje ATP přetavil v titul. Před ním se to povedlo jen čtyřem tenistům.

I přes triumf se v dalším průběhu sezony objevoval hlavně na challengerech, na kterých vybojoval tři trofeje. Rok zakončil startem na Next Gen ATP Finals a na 90. místě světového žebříčku.

19letý Cerundolo jako pátý v historii vyhrál turnaj ATP hned při svém debutu

Aslan KaracevAslan Karacev (ATP 500 Dubaj)
Aslan Karacev se po loňské koronavirové pauze začal vrývat do podvědomí širšího spektra tenisových fanoušků a v raketovém vzestupu pokračoval i v roce 2021. Krátce po senzačním grandslamovém debutu, který na Australian Open proměnil v semifinále, v březnu triumfoval na ATP 500 v Dubaji, kde si v 27 letech zahrál vůbec poprvé ve finále.

Do konce roku přidal ještě dva finálové zápasy, v říjnu na domácí půdě v Moskvě ho proměnil v druhý triumf a sezonu zakončil jako světová osmnáctka. 

Loni v létě skoro neznámý. Dnes v Dubaji ruská kometa Karacev slaví premiérový titul a posun do Top 30

Sebastian Korda (© AFP)Sebastian Korda (ATP 250 Parma)
20letý Američan Sebastian Korda od začátku roku pokračoval ve svém progresu. V lednu Delray Beach byl poprvé ve finále turnaje ATP a v květnu na antuce v Parmě slavil z pozice nenasazeného hráče premiérový triumf. S bývalým druhým hráčem světa Čechem Petrem Kordou se stali teprve třetí dvojicí otec-syn, kteří v open éře dokázali vyhrát turnaj ATP ve dvouhře.

Zanedlouho ve Wimbledonu se prodal až do osmifinále a na konci sezony si zahrál finále na Next Gen ATP Finals v Miláně. V žebříčku figuruje na 41. příčce. 

Kordovi jsou třetí dvojicí otec-syn, která vyhrála turnaj ATP. Sebastian uspěl poprvé v Parmě

Cameron NorrieCameron Norrie (ATP 250 Los Cabos)
Cameron Norrie si v květnu na antuce v Estorilu zahrál teprve podruhé v kariéře ve finále turnaje ATP. Ve finále pak neuspěl ani v Lyonu a Queen's Clubu, premiérový titul slavil v červenci na tvrdém povrchu v mexickém Los Cabos. Uspěl až ve svém celkově pátém finále.

26letý Brit si pak zahrál ještě finále v San Diegu a dokonce na Masters 1000 v Indian Wells, kde si senzačně došel pro životní triumf. Sezonu korunoval na Turnaji mistrů, na kterém si zahrál dva zápasy jako náhradník. V žebříčku se katapultoval na 12. místo.

Norrie se dočkal v Los Cabos. Premiérový titul získal v 5. finále

Carlos AlcarazCarlos Alcaraz (ATP 250 Umag)
Carlos Alcaraz měl v 18 letech na kontě čtyři challengerové triumfy a v červenci na antuce v Umagu si dokráčel i pro první trofej z turnaje ATP. Stal se tak třetím nejmladším vítězem podniku ATP od roku 2000.

V září se pak do historie zapsal jako nejmladší čtvrtfinalista US Open a v listopadu v Miláně vyhrál Turnaj mistrů pro hráče do 21 let. Do nového roku bude vstupovat jako 32. hráč světa.

Skoro jako Nadal. Španěl Alcaraz slaví první titul také ve věku 18 let a 2 měsíců

Ilja IvaškaIlja Ivaška (ATP 250 Winston-Salem)
Ilja Ivaška si teprve letos v 27 letech připsal první skalp hráče Top 10, poprvé si zahrál osmifinále grandslamu a ve Winston-Salemu se poprvé dostal do finále turnaje ATP. Nakonec slavil i premiérový titul. 

Běloruský tenista se nakonec poprvé objevil i v Top 50 světového žebříčku.

Ivaška ve Winston-Salemu deklasoval Ymera a jako první Bělorus po 18 letech vyhrál turnaj ATP

Soow Woo KwonSoon Woo Kwon (ATP 250 Nur-Sultan)
Soon Woo Kwon si v kazašském Nur-Sultanu zahrál poprvé ve finále turnaje ATP a v třísetovém souboji nenasazených tenistů slavil první triumf. Nyní 24letý Asiat se stal teprve druhým korejským šampionem turnaje ATP.

Na French Open si Soon Woo Kwon zahrál poprvé ve 3. kole grandslamu a jen pár bodů ho dělí od premiérového posunu do Top 50.

Korejec Soonwoo Kwon si v Nur-Sultanu došel pro první titul na okruhu ATP

Tommy PaulTommy Paul (ATP 250 Stockholm)
Hned své první finále přetavil v titul také Tommy Paul. 24letý Američan triumfoval na posledním turnaji sezony v hale ve Stockholmu, kde ho nezastavili Andy Murray, Frances Tiafoe ani Denis Shapovalov.

Svou dosud nejlepší sezonu Paul zakončil na 43. místě.

První finále, první titul. Američan Paul ve Stockholmu porazil i posledního šampiona Shapovalova

 

 

Luboš Zabloudil, YouTube

Komentáře

2
Přidat komentář
paddy
smile

Yes 60 % smile
No 40 % smile

YT: Tennistic Productions
9,3 tis. hlasů
Reagovat
Kozoroh
+/-
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist