Prokletí jménem triumf: Šest z posledních deseti grandslamů vyhrály tenistky, jejichž kariéry se poté zabrzdily

12. 4. 2022, 11:27
Téma 17
Rčení hovořící o tom, že po hostině přichází půst, by se dalo použít i na svět ženského tenisu – konkrétně na vítězky grandslamů z uplynulých tří let. Šest z posledních 10 turnajů ovládly hráčky, jejichž kariéry se poté zabrzdily. Pomineme-li Ashleigh Bartyovou, která před nedávnem s tenisem skončila, výkonnostní laťku si udržely a propad v žebříčku nezaznamenaly vlastně jen Barbora Krejčíková (26) a Iga Šwiateková (20).
Emma Raducanuová (© AFP)

O prokletí jménem grandslamový triumf by mohly hovořit Emma Raducanuová, Naomi Ósakaová, Sofia Keninová, Bianca Andreescuová i Simona Halepová. Příčiny nejsou u každé z nich stejné, byť častým společným jmenovatelem jsou zranění.

Emma Raducanuová (19)

Mladičká Britka s čínsko-rumunskými kořeny na loňském US Open šokovala tenisový svět, když jako první hráčka v historii ovládla grandslam z pozice kvalifikantky. Jenže úspěch jako by Emmě Raducanuové svázal ruce. Od zářijového triumfu se ukázala na osmi turnajích, na nichž vyhrála všehovšudy jen čtyři zápasy. Zvyká si na tlak, na to, že se na ni soupeřky chtějí vytáhnout. „Musím se  naučit být trpělivá, stejně tak je potřeba, aby byli trpěliví i ti, kteří mě sledují,” vzkazuje tenistka, u které se navíc objevují problémy se zády a levou kyčlí. „Trápily mě určité pohyby, nejspíš i kvůli tvrdému tréninku. Potřebuji zesílit,” má jasno Raducanuová, jíž zatím nepomohla ani výměna trenéra. „Má to těžké. Všechno kolem ní se změnilo. Jediné, co zůstalo stejné, je její jméno a sport, který dělá. Letošní rok pro ni bude velkou výzvou, bylo by pro mě překvapením, kdyby jej zakončila v top 20. Myslím, že až ten další ukáže, jakou úroveň je schopna dlouhodobě udržet,” podotýká americká vítězka 21 grandslamů ve čtyřhře a současná expertka Pam Shriverová (59).

Nedávné grandslamové šampionky
Grandslam Vítězka
Wimbledon 2019 S. Halepová
US Open 2019 B. Andreescuová
Austr. Open 2020 S. Keninová
US Open 2020 N. Ósakaová
French Open 2020 I. Šwiateková
Austr. Open 2021 N. Ósakaová
French Open 2021 B. Krejčíková
Wimbledon 2021 A. Bartyová
US Open 2021 E. Raducanuová
Austr. Open 2022 A. Bartyová

Naomi Ósakaová (24)

Poslední týdny se zvedá, na prestižním turnaji v Miami nestačila až ve finále na novou světovou jedničku Igu Światekovou (20). Čtyřnásobná grandslamová šampionka Naomi Ósakaová se dle všeho dostává z hluboké krize, do níž zabředla po triumfu na loňském Australian Open. Na kurtech se jí nedařilo, frustraci a vztek si vybíjela mlácením raketou. Sama přiznala, že upadala do depresí, které prohlubovala její traumata z tiskových konferencí, na něž odmítala chodit. „V poslední době mě přepadají úzkosti, když se situace nevyvíjí v můj prospěch. Chovala jsem se jak malé dítě. Nejsem si úplně jistá, proč se mi teď tohle děje,” svěřila se Japonka po krachu na US Open. „Ani po výhrách necítím radost, spíš pouze úlevu. A když prohraju, jsem hrozně smutná. Není to normální. Myslím, že si od tenisu dám pauzu. Dostala jsem se do bodu, kdy se pokouším zjistit, co vlastně chci dělat.” Pauzu si po US Open skutečně naordinovala, dokonce hned na čtyři měsíce - v roce 2021 už druhou, když předtím vynechala Wimbledon. Zmíněný úspěch v Miami naznačuje, že tentokrát jí pomohla.

Sofia Keninová (23)

Propad vítězky Australian Open 2020 a finalistky Roland Garros z téhož roku je možná nejvíc do očí bijící. Loni v dubnu byla čtvrtá na světě, momentálně okupuje příčku č. 148. Po Wimbledonu 2021, kde skončila ve druhém kole, vynechala kvůli zranění, covidu a operaci slepého střeva druhou polovinu sezony. Mezi tím se rozešla s koučem a zároveň svým tátou Alexem, aby se k němu v listopadu opět vrátila. Letošní návrat na kurty vypadal slibně, když v Adelaide došla do třetího kola, jenže na dalších pěti turnajích si vždy balila věci už po prvním zápase. Naposledy v Indian Wells padla s Brazilkou Beatriz Haddad Maiovou 3:6, 5:7, když napáchala 11 dvojchyb a 73 (!) nevynucených chyb. Pro rodačku z Moskvy, která reprezentuje USA, to byla šestá porážka v řadě. Při zápasech působí vyčerpaně, nedokáže se opřít o servis. Přitom ještě v lednu vyprávěla: „Na konci sezony bych chtěla být znovu v Top 10. Udělám pro to všechno. Pokud by se mi první polovina sezony nepovedla, mám před sebou ještě druhou půlku, kterou jsem loni celou vynechala,“ připomněla. „V první řadě potřebuji zůstat zdravá. A musím hrát. Čím víc zápasů odehraji, tím lépe se na kurtu cítím. Pořád jsem ta energická, soutěživá holka, co nesnáší porážky.”

Bianca Andreescuová (21)

Kanaďanka s rumunskými kořeny byla loni touto dobou v žebříčku WTA šestá, dnes je 120. Za přibržděním slibně rozjeté kariéry překvapivé vítězky US Open 2019 stojí zejména covidová pauza, osobní trable a zranění. Problém s levým kolenem ji v životním roce na Turnaji mistrů donutil skrečovat zápas proti Karolíně Plíškové a od té doby se „vezla”. Předloni vynechala první měsíce sezony včetně Australian Open, v březnu se odhlásila z US Open kvůli dlouhodobému výpadku, který jí nedovolil dostat do zápasového rytmu. A nakonec odpískala celý rok. Během toho loňského bylo jejím maximem finále v Miami a osmifinále na US Open. V prosinci na sociálních sítích přiznala psychické problémy, kvůli nimž se rozhodla vynechat začátek aktuální sezony. „Poslední dva roky pro mě byly náročné v mnoha ohledech. Platí to především pro tento rok, kdy jsem strávila týdny v izolaci, což mě zasáhlo psychicky i fyzicky,“ napsala a zmínila složité období, kdy její babička strávila kvůli covidu několik týdnů na „JIPce“. „Necítila jsem se sama sebou, hlavně při trénincích a zápasech. Měla jsem pocit, že na ramenou nesu tíhu celého světa. Nedokázala jsem se odpoutat od všeho, co se dělo mimo kurty. Potřebuji si odpočinout a potrénovat. Vrátím se silnější,“ vzkázala Bianca Andreescuová.

Simona Halepová (30)

Byť u někdejší světové jedničky se o zásadním propadu mluvit nedá, na triumf ve French Open 2018 a ve Wimbledonu 2019 zatím nenavázala. Vězí za tím především zdravotní trable. „Musím se o své tělo starat víc než kdy dřív. Dělám hodně silových i rychlostních cvičení,” vyprávěla před loňským Australian Open, kde skončila ve čtvrtfinále. Pak kvůli natrženému lýtkovému svalu vynechala Roland Garros, Wimbledon i olympiádu. Po herním výpadku a bodové ztrátě opustila 9. srpna 2021 poprvé od ledna 2014 první desítku žebříčku WTA. Skončila tak její 373 týdnů dlouhá šňůra, která znamená historicky sedmé nejdelší období strávené v Top 10. Aktuální světová hráčka č. 20 se ale v posledních měsících očividně opět nadechuje k útoku na přední příčky. Hned zkraje roku vyhrála turnaj v Melbourne, v Australian Open došla do osmifinále. „Cítím se po fyzické stránce skvěle. A po té psychické si věřím a řekla bych, že jsem silná. Mám radost ze hry, což mi pomáhá být pozitivní,” uvedla v Austrálii tenistka, která naposledy v Indian Wells skončila až v semifinále na raketě Igy Šwiatekové. Mimochodem, před týdnem začal Simonu Halepovou trénovat kouč dlouhodobě zraněné Sereny Wiliamsové (40) Patrick Mouratoglou. „Těším se na novou kapitolu. Vzhůru do práce,” prohlásila Rumunka.

Komentáře

17
Přidat komentář
misa
Jedna drobnost, která dokresluje současný stav světa: Během turnaje v Indian Wells hrála i čtyřhru a viděl jsem, že při představování hráček na informačních panelech zatajili místo jejího rodiště, tzn. měli tam uvedeno Birthplace: -.
Nevím, jestli s tou Moskvou nechtěla na sebe upozorňovat sama, nebo to byl nápad přímo organizátorů smile

Propad asi mixem rúzných zdravotních problémů a psychického vyhoření, v roce 2020 i loni měla zápasy, během kterých brečela nebo je bez zájmu vyházela, život tenisové profesionálky asi nejde s její povahou moc dohromady...

Jako gs. vítězka může dostávat na turnajích WC a v současnosti má i chráněný žebříček (loni 6 měsíců v kuse mimo hru). Pořád doufám, že jednoho dne bude zase hrát dobře. To je vlastně moje největší tenisové přání současnosti.
Reagovat
GaelM
Mně teda nechybí. Není ničím extra zajímavá, takových rychlokvašek na 1-2 sezóny tu bylo už dost a zase bude.
Reagovat
misa
Např. Krejčíková.
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Jestli něco zbrzdilo Osaku, tak GS ne, má celkem čtyři. Podobně se tam nehodí s dvěma GS Halep.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
tommr
u Halepový bych o žádný "kocovině" po zisku GS nemluvil. Její výkonnost je už hodně dlouho víceméně stabilní a horší výsledky z poslední doby jsou daný hlavně přirozeným procesem stárnutí ...
Do stejné kategorie jako Raducanu, Andreescu, Osaka a Kenin by se naopak dala zařadit i Ostapenko ...
Reagovat
jackiec
K Ostapenko bych hodil i Stephens.
Reagovat
tommr
a kdyby po zisku GS ihned neskončily tak by mezi ně určitě patřily i Bartoli a Pennetta ...
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale Pennetta byla hodně stabilní, ale neměla spíš na dlouhodobou dominanci, tu bych mezi ne neřadil.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Boomcap
Za mne hezky napsaný článek o situaci, která se děje častěji a častěji. smile Trochu si říkám, že i naše Bará bude prožívat menší útlum, jelikož teď s tím zraněním bude náročné se vrátit v parádě, ve které se ukazovala minulý rok
Reagovat
Boomcap
samozřejmě doufám, že se mýlím a Bára ukáže jak je silná
Reagovat
Mony
Já si říkám, že má Bára a také Terka M. velké štěstí na trenéra..nebo smůlu, že ho potkaly až po svých 24 letech
Reagovat
blixa
To jsou zase úvahy .... smile U každé je to jiné. Emma potřebuje čas, stejně jako ho potřebovala Iga, Simona a Bianca jsou prostě fyzicky křehké, tam už to nějak významně lepší nebude, Naomi má svoje psychické problémy a na Sofii se sesypala pohroma všeho druhu. Nicméně Naomi i Sofia svoje poslední slovo určitě ještě neřekly. smile
Reagovat
JohnB
Přesně tak, je nesmysl je házet do jednoho pytle.
Reagovat
Mony
O Sofii už Kukal hned po vítězném AO říkal, že si nemyslí, že tahle bude ještě vyhrávat GS. Já mu přitakával. Proč? Typické vycepované děcko svými rodiči. Mentální handicapy zkušeností vyřešíš, ale v momentě , kdy tě přestane tvůj otec bičovat, těžko si myslet, že se necháš bičovat někým jiným...konečně ,šablony se opakují - Bartoli, Garcia, Bedáňová,Vaidišová..trochu jiné u Anisimové, která je velký talent a otec jí zemřel. Té věřím...U Emmy to asi bude o správném trenérovi, který zdokonalí nejen slabiny, ale hlavně přednosti, takže ano, chce to čas.
Naomi už snad taky poznala, že že to chce širší tým a pomoc v mnoha oblastech.., takže ani tady o výsluní nepochybuji, i když tam asi nebude sama. Bianca a Simona se snad taky vrátí, i když Simona nemá moc důvodů si odříkávat a dřít na krev..takže z té pětice bych dal dozadu jen Sofii jinak to pořadí nechal
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist