Tsitsipas obhájil triumf v Monte Carlu a má druhou trofej z turnajů Masters

17. 4. 2022, 16:17
Aktuality 41
ATP MONTE CARLO - Stefanos Tsitsipas slaví druhý titul z turnajů Masters 1000, když podruhé během dvou let ovládl antuku v Monte Carlu. V letošním finále si 23letý Řek poradil 6-3 7-6 s překvapením soutěže Španělem Alejandrem Davidovichem a ukončil 11 měsíců dlouhé čekání na triumf.
Stefanos Tsitsipas (© AFP)

Stefanos Tsitsipas loni prožil skvělé antukové jaro, během kterého v Monte Carlu získal první titul z turnajů Masters 1000, další trofej přidal na menší akci ATP v Lyonu a na French Open si zahrál první grandslamové finále, v němž neudržel vedení 2-0 proti Novaku Djokovičovi.

Od té doby šla ale jeho forma strmě dolů. Na jedenácti turnajích po sobě se nedostal do finále a šestnáct turnajů opustil bez titulu.

23letý Řek, který se po loňské sezoně podrobil operaci pravého loktu, se triumfu dočkal až dnes po dlouhých jedenácti měsících. Slaví na antuce v Monte Carlu, kde obhájil loňský triumf a získal druhou trofej z podniků Masters 1000.

Jediný set z pěti zápasů Tsitsipas ztratil v pátečním čtvrtfinále s Diegem Schwartzmanem, s nímž dokonce v rozhodující sadě prohrával 0-4. Vývoj ale otočil, ve včerejším semifinále přehrál světovou trojku Alexandera Zvereva a v dnešním finále si poradil 6-3 7-6 se Španělem Alejandrem Davidovichem.

Tsitsipas získal úvodní set hladce za půl hodiny, pak ale o rok mladší soupeř setřásl nervozitu z finálového debutu a hra se vyrovnala. V závěru nedokázal favorit za stavu 5-4 duel dopodávat a Davidovich si vynutil tie-break. V něm už měl opět navrch zkušenější Řek a ovládl ho poměrem 7-3.



Davidovich tak už v Monaku další cenný skalp nepřidal. K premiérovému startu ve finále se probil přes světovou jedničku Novaka Djokoviče, Davida Goffina, který přijel do Monte Carla jako čerstvý vítěz turnaje v Marrákeši, šampiona z Indian Wells Taylora Fritze a Grigora Dimitrova. V žebříčku se díky úspěšnému tažení posune ze 46. místa na 27. příčku.

"Byl to hodně těžký soupeř. Bojoval i ve chvílích, kdy už jsem ani nečekal, že ještě bude bojovat. Zahrál pár úžasných vítězných míčů jakoby z ničeho nic a byl hrozně nepředvídatelný," pochválil soupeře finalista loňského Roland Garros Tsitsipas.

"Bylo to pozoruhodné a jsem na sebe pyšný. V některých chvílích to sice vypadalo, že se to nevyvíjí dobře, ale dokázal jsem zůstat klidný a věřil jsem, že to dotáhnu," dodal v rozhovoru na kurtu.

• ATP 1000 MONTE CARLO •
Monaco, antuka, 5.802.475 eur
nedělní výsledky (17. 04. 2022)
• Dvouhra - finále •
Tsitsipas (3-Řec.) - Davidovich (Šp.) 6-3 7-6(3)
• Čtyřhra - finále •
Ram/Salisbury (1-USA/Brit.) - Farah/Cabal (6-Kol.) 6-4 3-6 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
steve79
Kdo by to kdy rekl, ze z Tsipsipase bude antukarsmile
Reagovat
Rafaeoli25
Je fakt, že bez antuky by toho v kariéře zatím moc nevyhrál, vlastně skoro nic.
Reagovat
Patik
To je zvláštne lebo má tuším 8 titulov z toho 4 sú na harde jeden z nich turnaj Majstrov..to je antukár ktorý na harde neuhral skoro nič.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak je to půl napůl, dobře, ale co se týče velkých turnajů, tak je to jen ten TM, kde využil výhodné konstelace. No a co se posledního roku týče, tak to na hardu opravdu nijak slavné nebylo, jen sf na AO a to ještě s velkým štěstím. Nebýt loňské antuky, byl by býval v žebříčku o dost níž, to je realita.
Reagovat
turista
Gratulace Stefanosovi k obhájení titulu a k překonání nepříjemného soupeře.
Reagovat
Holahej
..pěkně Tsisi.., gratulace..a zahrát takový volej a nezůstat ležet, ale pokračovat plynule v pohybu, to se jen tak nevidí...

https://twitter.com/i/status/1515242589326303232
Reagovat
Pe3k
Finále nic moc, ale co jiného letos čekat navíc od antukového turnaje, že? Fokina mi postavou a backhandem připomíná Nalbandiana. CHvílemi hraje neskutečné pecky a pak úplně poleví a nechá se vodit jak ovca, psychicky slabší, ale potenciál tam je.
Řecký cyp zaslouženě vyhrál, hlavně v semičku si Zvereva povodil jako nic a ve finále rozhodovaly zkušenosti. Nejvíce na něj platí drop shoty a ten bh si obíhá až moc často. Antuková sezona brzy skončí a pak se zase bude hrát tenis smile
Reagovat
Rafaeoli25
Já myslel, že pro tebe se letos nehraje tenis vůbec smile
Reagovat
Patik
starý tsitsipas že zase koučoval ? on je už úplne retardovaný..či to robí schválne ako protest..
Reagovat
Pe3k
Tak on ho koučuje během zápasu celou dobu a v "poločase" mu píše smsky. To se naučili v akademii Patrika M.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
se divím, že už dávno nemá chipsmile
https://www.youtube.com/watch?v=26oRZCLHR1M
Reagovat
Paixx
Na antuce se hraje nejvíce tenisu ze všech povrchů, objektivně.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Patik
no myslím si že keby to vyhral Fokina tak to by bola ozaj sezóna storočia..Nadalovci Fritzovia a Fokinovci..tenisová elita..
Reagovat
Rafaeoli25
Jsou nutné tyhle komentáře? Fritz na hardu kvalitu má, Alcaraz je talent, jen ten Fokina je překvapením.
Reagovat
Rafaeoli25
Tsipa se není třeba na FO tolik obávat jako loni, letos zatím nehraje tak dobře jako loni, i finále toho bylo důkazem. Šanci samozřejmě má, ale záleží, v první řadě, jako vždy, v jakém stavu budou schopní RG odehrát Nadal a Djokovic.
Reagovat
Patik
Djokovič mal perfektnú formu na RG a aj tak to Tsitsipas mohol vyhrať pomerne hladko v troch setoch vo finále..

Inak keď teraz vyhral MC..v Barcelone zase povypiluje nedostatky a potom Madrid Rím času má dosť a je mladý kondícia bude..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak může se zase vrátit do formy, kterou měl na antuce loni, neříkám, že ne, uvidíme. Každopádně na grandslamech je to podle mě pro něj zatím zavřené. Musel by mít volnou cestu bez Nadala a Djokera na FO, aby tam vyhrál.
Reagovat
Patik
prečo..Nadal nebude vyhrávať French Open donekonečna..možno ho tam Tsitsipas vyklepe..aj keď Nadalovi môžu zase pomôcť na RG usporiadatelia a dosypať vrstvu antuky..
Reagovat
Rafaeoli25
Jasně, když vyhraje Nadal, bude to protože mu pořadatelé pomáhali. Uf, sorry, ale na to není co říct.
Reagovat
Patik
Tak s pribúdajúcimi rokmi určite menšiu pomoc uvíta..ale toto sa robí inak bežne odkedy vznikla big4 a organizátori zacitili zisky precitaj si o tom je kopec článkov aj na rôznych fórach..
Reagovat
Rafaeoli25
No já myslím, že Nadal by zatím všechny tituly z FO vyhrál tak jako tak. A ani letos, pokud bude fully fit nebude žádnou pomoc potřebovat, vždycky to je na tomhle povrchu jen o něm,když jen on stoprocentní, je mu trochu vyrovnanějším soupeřem jen Novak.
Reagovat
paddy
letošní vítěz RG bere i trofej z Monte Carla smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Sni dál smile
Reagovat
RFanousek
Tsitsipas se na antuce probral a hraje zase výborně.
Na RG to může být zajímavé. Nadal i Djokovič přijedou v nejasné formě, Tsitsipas bude po těch dvou největším favoritem.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud byl zápas s kordou jen výjimka tak věřím že Alcaraz může dojít hodně daleko, neli pro titul...
Reagovat
paddy
Nelly (Kordová) může vyhrát titul max. v golfu smile smile
Reagovat
RFanousek
Alcaraz má podle mě ještě na velké věci čas, vyhrát sedm zápasů na tři vítězné není nic jednoduchého, tím spíš na antuce.
Na titul mu vůbec nevěřím.
Reagovat
Rafaeoli25
Taky mu úplně nevěřím, ale šanci má určitě. Největším favoritem bude Nadal, pokud bude top fit, pak vidím Tsipa, za ním Alcu a Djoka.
Reagovat
SwissMaestro
Tak Alcaraz nedokázal tolik aby se o prohře s Kordou dalo mluvit jako o výpadku. Zatím u něj nebyla k vidění stabilní forma. Jeden/dva turnaje opravdu nic neřeší/neukazují...moc se přeceňuje, jak on sám tak média
Reagovat
Rafaeoli25
Tak turnaje to byly tři, vyhrál Rio, pak sf IW a titul v Miami. Plus předtím jen smolná porážka s výborným Berrettinim na AO. Takže kde je nějaká nestabilita až na Monte Carlo?
Reagovat
SwissMaestro
Jak píši, to je hodně málo turnajů na to z něj dělat Boha a hráče s vyrovnanou výkonností.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak bůh určitě není, ale ta stabilita tam je, vždyť už loni na USO byl v čf.
Reagovat
Rafaeoli25
Když se člověk podívá na jeho posledních 7-8 měsíců tak mu není moc co vytknout.
Reagovat
Rafaeoli25
Záleží hlavně, jak se vrátí Nadal. Pokud bude zase v top formě, tak by to měl zvládnout. Je třeba napravit loňský rok.
Reagovat
RFanousek
Nevím jestli zrovna on potřebuje na RG něco napravovat. smile
Přece jen je to tenisový turnaj, ne jeho soukromý klub aby musel pokaždé vyhrát.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak z jeho pohledu napravovat musí smile
Reagovat
turista
Nic napravovat nemusí. Má 13 titulů z RG. To stačí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist