US Open bude k tenistům opět štědřejší, vítězové si odvezou 2,6 milionu dolarů

31. 7. 2013, 22:33
Aktuality 7
Také letošní ročník US Open bude k tenistům štědřejší. Oproti loňsku si hráči polepší zhruba o 35 procent, když vítězové ve dvouhře získají 2,6 milionu dolarů, což je o 700 tisíc více, než před rokem. Poražení v prvním kole obdrží 32 tisíc dolarů, celková prize money turnaje je 34,3 milionu dolarů.

Ještě v roce 1976 vítězové dvouhry (Američané Jimmy Connors a Chris Evertová) obdrželi šek na 30.000 dolarů. Letos si více vydělají už i tenisté, kteří se 'pouze' zúčastní hlavní soutěže - poražení v 1. kole si vydělají 32.000 dolarů, což je o více než třetinu než před rokem.

Pořadatelé US Open letos totiž znovu výrazně navyšují celkové prize money. Zatímco loni bylo 25,5 milionů dolarů, v této sezoně narostlo o 35 procent na 34,3 milionu dolarů.

Lonští vítězové Serena Williamsová a Andy Murray si z Flushing Meadows odvezli 1,9 milionu dolarů, šampioni letošního US Open budou bohatší dokonce o 2,7 milionu dolarů.

Poražení finalisté získají 1,3 milionu (loni to bylo 950 tisíc), semifinalisté 650.000 (475.000), čtvrtfinalisté 325.000 (237.500), osmifinalisté 165.000 (120.000) neúspěšní tenisté ve třetím kole dostanou 93.000 (65.000) a za prohru v kole druhém získají 53.000 (37.000).

Hlavní soutěž US Open startuje 26. srpna, finále dvouhry žen je na programu v neděli 8. září, muži svedou souboj o titul v pondělí 9. září.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
To mě zajímá, jestli Tipsport bude zase dělat krky při sázce ve finále mužů.
Reagovat
Roger_Federer
Už to začina byt nechutne zvrácene, ty sumy.. Meli by dostavat penize za vykony a předvedenou hru.. Nebudu se rači pouštet do rozdilu mezi ženskym a mužskym tenisem..:)
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak, je to dalsi klinec do tenisovej rakvy a len potvrdzuje zvratenost sveta, v ktorom vladne tento chory rezim, ktory musi ist bezpodmienecne dole, lebo nas vedie do zahuby...
Reagovat
smazaný uživatel
ze to je prave ze dobre, akorat bych nedaval tolik porazenym v 1.kole jen proto aby mel stakhovsky jak uzivit manzelku, kdyz hraje jak zebrak a nejvic si otvira pusu. Kdyz si to srovnas.. takovej golf kde clovek celej den izy v klidu zatim co tenista musi drit jak kun. Urcite to je zaslouzene
Reagovat
VlS
Je to jen aplikace zákona nabídky a poptávky, nic víc. Pár set či tisíc lidí na světě od batolecího věku dře nna to, aby měli šanci se stát členem klubu vyvolených, kteří se opravdu dostanou za vodu, ale to je v jednotkách procent, dalších 20, 30% z toho slušně až normálně žije a zbytek to neuživí. Nemám s tím žádnej problém.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s VISem. :) Je to soukromý sektor, a když někdo umí něco a ještě k tomu dobře, co je královsky placeno, jen mu v duchu pogratuluji.
Reagovat
J.M.
Ty zvýšené odměny vítězům, to je jen PR šaráda. Daleko podstatnější je, aby se zvýšily odměny v prvních kolech. Je to v životním zájmu tenisu, který se dostává do hluboké krize.

Tenisem se dnes pořádně uživí pár desítek hráčů na světě, zbytek živoří. Aby dnes někdo vůbec začal s tenisem a celé dětství ho k tomu rodiče vedli, musí obětovat všechno a vrazit do toho spoustu peněz. A to jen s velmi nejistou vidinou úspěchu, který se u naprosté většiny nedostaví. Investice léta vkládané se naprosté většině nikdy nevrátí. Odměny na malých turnajích a v úvodních kolech větších se za desítky let moc nezměnily, zato provozní náklady hráčů a inflace jsou čím dál větší (dnes tenista potřebuje i tým okolo, je to čím dál náročnější). Proto je tenis celosvětově na ústupu. Kecy o "zlaté éře tenisu" jsou jen zástěrkou, že popularita tenisu jak mezi mladými hráči, tak diváky, už dávno není co bývala. To, že například USA už dnes nemají nikoho ve špičce, není náhoda. V USA už mladí na tenis na okruhu ATP prakticky zanevřeli, protože je pro rodiče mnohem lepší dát je na nějaký populárnější kolektivní sport, kde se stovky a stovky hráčů velice dobře uživí. A podobně i jinde. To, že dnes neexistují mladí ve špičce, není jen historická anomálie a věc toho, že je dnes tenis fyzicky náročnější. Je to i tím, že mladí v mnoha zemích už dávají přednost něčemu výhodnějšímu než tenis, který už je spíš jen pro pár bláznů s vidinou, že po mnoha letech odříkání, výdajů, cestování, přespávání v autech se jednou někdy možná dostanou mezi třicet vyvolených na světě, kteří se tím uživí.

Úroveň tenisu kvůli tomu pravděpodobně klesne. Staří pardálové si prodlouží kariéru, protože na hrstku mladých z dnešní omezené základny stačí i léta za zenitem, ale diváci taky začnou pokukovat po něčem jiném. Prázdné tribuny na spoustě turnajů dnes, to taky není náhoda.

Investice do odměn je od turnajů investice do nich samých, do budoucnosti tenisu. Až tenis ztratí popularitu ještě víc, zaniknou i turnaje, sponzoři zavřou kohout, nebude z čeho brát.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist