Veselý v Dubaji prohrál finále s Rubljovem. Rus slaví druhý triumf během sedmi dnů

26. 2. 2022, 17:39
Aktuality 48
ATP DUBAJ - Jiří Veselý nečekané tažení turnajem ATP 500 v Dubaji celkově třetím titulem nezakončil. Ve svém největším finále podlehl 3-6 4-6 světové sedmičce Andreji Rubljovovi. Ruský tenista slaví zisk 10. titulu jen šest dní po triumfu v hale v Marseille.
Profily hráčů
Andrej Rubljov a Jiří Veselý (© AFP)

Osmadvacetiletý Jiří Veselý, jenž mohl v Dubaji vyhrát jako první kvalifikant v historii, už na turnaji další cenný skalp nepřidal. Po dvoukolové kvalifikaci porazil bez ztráty setu Marina Čiliče, Roberta Bautistu a ve čtvrtfinále i světovou jedničku Novaka Djokoviče. V semifinále zdolal po více než tříhodinové bitvě Kanaďana Denise Shapovalova, se sedmým hráčem světa Andrejem Rubljovem ale prohrál za hodinu a 21 minut.

"Byl to bláznivý týden, fantastický. Začal jsem v kvalifikaci a pak odehrál v hlavní soutěži zápasy proti úžasným hráčům. Snažil jsem se hrát co nejlépe a zčistajasna vyhrával. To bylo úžasné," řekl Veselý při slavnostním vyhlášení. "Gratuluju k výhře a nechápu, jak může dva týdny po sobě zvládnout dvě finále a zvítězit. To je parádní," ocenil Veselý ruského soupeře.

O čtyři roky mladší Rubljov slaví jubilejní desátý titul v kariéře a vítěznou sérii protáhl na 13 zápasů v součtu dvouher a čtyřher. Minulý týden v Marseille, kde hrál debl v páru s ukrajinským partnerem Denysem Molčanovem, totiž získal trofej v obou soutěžích.

Díky finálové účasti v Dubaji se Veselý, aktuálně 123. hráč pořadí ATP, vrátí do první stovky žebříčku. V pondělním vydání se posune na 74. místo a bude znovu českou jedničkou. Ve sbírce má titul z Puné z roku 2020 a z Aucklandu, kde v roce 2015 došel k trofeji z kvalifikace.

Už po čtvrtfinálové výhře nad Djokovičem se Veselý radoval, že se mu konečně po ročním trápení zase daří. "Tento turnaj mi dodá spoustu pozitivních věcí pro příští týdny a měsíce. Doufám, že jsem na správné cestě," řekl levou rukou hrající tenista, jehož výkonnost loni ovlivnil prodělaný covid či autonehoda. "Když se nedaří, ztrácíte trpělivost i víru, ale jeden turnaj může měnit vše. Proto doufám, že tohle je prvním krokem správným směrem," řekl Veselý.

"Věřím, že tento týden znamená změnu v mé kariéře. Musí. Chci si vzít pozitivní věci, které se mi tady podařily. Doufám, že na to v sezoně navážu a bude to skvělý rok," řekl.

K úspěchu v Dubaji pomohla příbramskému rodákovi i přítomnost jeho nejbližších. "Jakmile máte rodinu, úplně to změní vaše priority. A že je tu mám, je pro mě velká podpora. Nemusím přemýšlet nad tím, jestli jsou doma všichni v pořádku," popisoval Veselý.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.949.665 dolarů
sobotní výsledky (25. 02. 2022)
• Dvouhra - finále •
Rubljov (2-Rus.) - Veselý (ČR) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Pütz/Venus (4-Něm./N. Zél.) - Mektič/Pavič (1-Chorv.) 6-3 6-7(5) 16-14
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
Fandina
Tak jsem se z5ně podívala na pár game Jirky s Kopějkou a ten hrál rychle a padalo mu to tam na první dobrou. Skoro žádné výměny a pořád útočil. Škoda, že Veselka ve druhém setu přišel hned na začátku o podání, pak už se to těžko dohánělo. Jinak ale nehrál špatně.
Reagovat
Fandina
I když pak srovnal na 3:3, ale pak zase o podání přišel.
Reagovat
Drzymalski
Veselý popřel všechny zákony tenisu. Kromě jediné. Že občas se průměrný hráč či hráčka zvednou na jednom turnaji a hrají jako by patřili do světové špičky. V dalších turnajích pak skoro pravidelně vypadávají zase v prvních kolech. Mám obavy, že to bude i případ Jirky. Existují i výjimky. Krejčíková. Deblistka a vymetačka kvalifikací světovou trojkou. Ryba je tenisový zázrak.
Reagovat
lvicek
Ted uz bude světová dvojka.
Reagovat
Stan_Borowitz
Je nás tady pár (téměř doslova), kteří o tom, že je J1rka skvělý tenista, nikdy nepochybovali. Takže nejsme nijak překvapeni jako někteří.

Chtělo to jen změnu přístupu, vyčistit prostor kolem sebe a uvědomit si některé věci. To se J1rkovi dlouho nedařilo, ale teď to vypadá, že se konečně blýská na časy...

Jako fanoušek Rogera musím ale smeknout před Rafou Nadalem, který jako jediný z BIG3 dokázal J1rku porazit (dokonce dvakrát!!) a jen díky němu si tzv. "nejlepší tři hráči historie" udržují s J1rkou vyrovnanou bilanci. Tedy zatím.
Reagovat
Krisboy
J1rka je fenomén světového tenisu.
Kde jsi byl celej tejden? Jsme to tady museli odmakat bez tebe. Ale včera už to fakt nešlo. Rubl je mašina a víš, jak je to s těma Rusákama těžký...
Ale byla to teda parádní jízda smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Ani nevíš, jak mne to mrzí, ale neměl jsem na tenis vůbec čas. Dokonce jsem vůbec nevěděl, že si má J1rka zase pohrát se svým otloukánkem. Jinak bych na J1rku samozřejmě vsadil aspoň pár desítek tisíc. Jaký vlastně byl kurz před zápasem?

Zase na druhou stranu, při mém sázkovém štěstí bych mohl J1rku vyřadit, a to by byla škoda, on ty peníze potřebuje víc než já. Takže asi to tak mělo být.

Každopádně díky vám všem z týmu J1rka, že jste na realizaci tohoto úspěchu měli svůj lví podíl a že jste spolu s ním ten návrat na výsluní vybojovali... smilesmile

Jede se dál!
Reagovat
Krisboy
V pohodě, věřím, že jsi měl skutečně pádný důvod. Kurz před zápasem s Ježíšem byl kolem 13. Já to stihl za 12,5. Ale vzhledem k tomu, že jsem si ve čtvrtek cestou domů koupil láhev sektu, bílého vína a tři piva, moc mi z výhry nezbylo smile

No nic, bylo to pěkný ale jak říkáš - nic nekončí, sezóna je na začátku, Sunshine double čeká.

Tak pojďme!! smile
Reagovat
smazaný uživatel
Rublov zacina Federerovi sliapat na päty v ankete najlepsi hrac druheho sledu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vtipe, vyskoč.
Reagovat
JohnB
Takhle si představuju, že by měl hrát Jirka pořád. Ne ta jeho utopická pinkaná, je vidět, že je schopný to bombit a když se k tomu přidá podání, tak na rychlejších površích může uhrávat zajímavý výsledky.

Teď to chce vytrvat a makat na sobě. Je mu furt jen 28 let, furt má před sebou klidně 6 let kariéry. To nejlepší klidně může být furt před ním.
Reagovat
vladka
Po všech mega zápasech, které vyhrál, by to už sotva kdo dal.smilesmilesmile
Reagovat
Blondie
Tak vidíš, Jiří, na co máš potenciál a sílu!
Koruna sice chyběla, nicméně i tak to byl báječný turnaj, ze srdce gratuluji a děkuji za radost!
Reagovat
Teo
Ve finále už došly síly, ale i tak super smile
Reagovat
Krisboy
Skvělý turnaj.smile Ještě jednou moc gratuluji děkuji za radost smile
Reagovat
sojka1
zpetne uz se divat nebudu, kdyz prohral, ale neblahe tuseni jsem mela, Andrej ve forme a bylo jasne, ze Jura musi byt uz vycerpany fyzicky a predevsim totalne vyzdimany emočne, coz je snad jeste horsi. Ano, skoda, ze neni titul, ale i tak pro me Jura napsal kazdy zapas jednu krasnou tenisovou pohadku.... takze svymi uzasnymi vykony stvoril tenhle tyden vlastne celou knizku a moc jsem si tak necekany darek v tezkych casech uzila, opravdu diky, uzasny tenis, paradni uspech, senzacni skalpy.... jo a komu je to malo, at jde udelat vic.... ;-)
Reagovat
Mony
Vždyť Rubl byl vyzdimany taky
Reagovat
sojka1
predevsim plul normalne ve svych vodach, Jirik leda ve svem videni... ;-)
Reagovat
Teo
Veselý o 2 zápasy víc smile
Reagovat
sojka1
tak on narazi na Marseille..... ale copak se ta vystoupeni daji srovnavat?
Reagovat
darek.vrana
smile
Reagovat
turista
Škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj turista. Co hovoris na potenciálny 91. titul pre pana Rafaela Nadala :)
Reagovat
Alien
Jirko?
Reagovat
FandimRF
tak skřet dohrál, doufám, že půjde zase ke dnu
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž by redakce měla odvahu zablokovat nicky jako FandimRF nebo Tiebraker.
Reagovat
smazaný uživatel
staci napisat na fb do sukromnej spravy stranke a pojdu obaja
Reagovat
FandimRF
A co bys tím dokázal ty hlavo? Myslíš si snad, že tím, že někoho umlčíš ho přiměješ změnit názor.
Pochopil jsem, že se ti nelíbí, a co? Mně se tady taky nelíbí tucty stupidních dětinských příspěvků a nechci je blokovat.
Reagovat
Blondie
Jen nechceme snižovat úroveň TP tím, že se stane platformou pro blití tvé a podobných jedinců.

Opačný názor je v pohodě, bez problému se tu potkávají fandové i hejtři Petry, Karo, BIG3 a další.

Ale verbální průjmy a ventilování vlastních duševních potíží je zatěžující, a navíc může odradit nové aktivní a šikovné členy, kterým se zde nechce do podobných hnusů zabředávat a raději se ani neregistrují.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
brixner
Tak a na to se napijem! Jeden muj soused, dycky, když si maličko přihne, což v překladu znamená cca litr stoličný a vosum piv a dva utopenci a kus plesnivýho nakládanýho sejra a pro chuť tři zelený a gulášek s vosmima, vyleze pak na balkón a začne zpívat, ale asi neni vodkojenej rockem, takže většinou pěje naší hymnu a já mu povidám, že se jednou splete a začne americky zpívat tu jejich hymnu, ale jelikož ve škole študoval ruštinu, tak v angličtině má mezery jako mezi dvojkou a trojkou vlevo nahóře a že ho třeba proto zabásnou a von se dycky poškrábe na vlasech, vodkaď mu vyskáče půl kila lupů a zkroušeně řiká něco vo tom, že mam sice pravdu, ale jelikož furt nemam v žíle, vim prd vo popěvcích na čerstvym vzduchu a že si to prostě nedokáže vodpustit. Holka, někdy je to marný marný marný...A to mi jednou i zeshora poblil muj balkón a měl sem pravdu - v tom blinci byl kus utopence a cibul!
smile
smilesmile
Reagovat
Blondie
A to byl ve svém, nebo u sousedky? :P
Reagovat
RF46
Du si pustit Blondie..smile
Reagovat
FandimRF
Díky za rozbor mého duševního stavu, je vidět, že v tom máš praxi.
Pokud tě mé postoje iritují, prosím, nereaguj na ně. A ostatní členy si starosti nedělej, jsou zajisté dospělí a snad nežijí v omezené bublině jen toho svého názoru jako ty a dovedou respektovat i jiné.
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
vladka
blablabla....
Reagovat
com
smile taky to uz mohl dotahnout do konce
Reagovat
Fransoas
Nemohl - neměl odkud brát a soupeř hrál exelentně.
Reagovat
Marie9
Jiří absolvoval parádní turnaj. Kéž by to byl restart jeho kariéry. Pooooojď!smilesmilesmile
Reagovat
Fransoas
Naprosto souhlasím.Krom kvalifikace Jirka sehrál 4
zápasy s těžkými soupeři.Za tento turnaj mu patří absolutorium s předvedenou hrou a výborná reprezentace.Ve finále už scházely síly,přesto velká gatulace a posun zpět do elitní stovky.
Reagovat
SwissMaestro
Skvělá práce ruského reprezentanta :-)
Reagovat
Fandina
Teď jsem přišla a vyhlásili finalistu Jirku a v hledišti zase mávají šálou s nápisem Česká republika, ten pár který tam byl k vidění celý týden a jsou tam i vlajky. Jako kdyby vyhrál. Podívám se z5ně, jak to bylo, nicméně gratulka Jirkovi k téhle dubajské jízdě a v hledišti je krásná manželka a krásné děti. Gratulka, super JIrko.
Reagovat
Fandina
Manželka a děti Jirky.
Reagovat
panzer.dragon
rublev pátej titul z 500ky smile

co by za jiní dali
Reagovat
Dobry-den
Nejspíš už šetřil síly na Wimbledon. smile
Reagovat
Teo
Podle me uz toho musel mít plny kecky...
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile Super!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist