Z Wimbledonu se během 140 let stal nejprestižnější turnaj

5. 7. 2017, 09:07
Legendy tenisu 14
Zatímco první vítěz tenisového Wimbledonu dostal v roce 1877 jen 12 guinejí, letošní šampion si z Londýna odveze přes dva miliony liber. Obdobně stoupla i prestiž nejstaršího z grandslamů, z něhož se mezitím stal nejprestižnější tenisový turnaj na světě. Od zahájení premiérového ročníku klání na travnatém povrchu, mezi jehož tradiční znaky patří rovněž bílé oblečení, jahody se šlehačkou a nevyzpytatelné počasí, uplyne 9. července 140 let.

S nápadem na jeho uspořádání přišel sportovní redaktor a člen hostitelského All England Croquet and Lawn Tennis Clubu John Henry Walsh, který v roce 1877 koupil za 25 guinejí putovní pohár nazvaný podle časopisu The Field. Startovné ve výši jedné guineje mělo pokrýt pořízení nového válce na trávu.

Z 22 přihlášených si nejlépe vedl Spencer Gore, jenž si po čtyřech výhrách poradil i ve finále s Williamem Marshallem. Před zraky dvou stovek diváků, kteří zaplatili jeden šilink, zvítězil sedmadvacetiletý Gore 19. července za čtyřicet osm minut 6-1 6-2 6-4.

Obhájce prvenství se až do roku 1921 utkával o trofej s vítězem kvalifikačního turnaje. V roce 1884 ve Wimbledonu poprvé startovaly ženy, premiérovou šampionkou se stala Maud Watsonová. Největší osobností této éry byl William Renshaw, jenž k sedmi titulům ve dvouhře přidal i pět ve čtyřhře.

V následujících letech se k němu postupně připojili bratři Reginald a Laurence Dohertyové, Novozélanďan Tony Wilding, Blanche Bingleyová, Lottie Dodová, Dorothea Douglassová Chambersová či Charlotte Cooperová. V roce 1922 se dějiště turnaje přestěhovalo ze stadionu na Worple Road do nového areálu na Church Road, kde hrají muži o pozlacený stříbrný pohár s víkem a ženy o velký talíř ze stejného materiálu s výjimkou válečných let dodnes.

V meziválečném období se do historie turnaje zapsaly Francouzka Suzanne Lenglenová a Američanka Helen Willsová Moodyová, která vybojovala osm titulů ve dvouhře. Tento rekord překonala až Martina Navrátilová, jež v letech 1978 až 1990 přidala v amerických barvách ještě o jeden triumf navíc.

V roce 1968 se Wimbledon otevřel i profesionálům, premiérovým vítězem v open éře se stal slavný Australan Rod Laver. Kromě něj na wimbledonské trávě zářili i Björn Borg, Billie Jean Kingová, Steffi Grafová, Pete Sampras, Roger Federer nebo sestry Venus a Serena Williamsovy. O zápis do dějin se postarali také Američan John Isner s Francouzem Nicolasem Mahutem, kteří při vzájemném duelu před sedmi lety strávili na kurtě přes 11 hodin.

Protože Jaroslav Drobný triumfoval v roce 1954 jako egyptský občan, prvním ryze českým vítězem dvouhry se o 19 let později stal Jan Kodeš. V roce 1998 se na londýnské trávě dočkala životního úspěchu Jana Novotná, naposledy zde v letech 2011 a 2014 slavila Petra Kvitová.

Komentáře

14
Přidat komentář
Pe3k
Že je tó nejdůležitější turnaj ví všichni, i ti co se ó tenis nezajímají. Je tady ovšem jeden narušený čobol, co naši meku tenisu nazývá pseudo turnajem. Vyhostil bych no odsud a společně s Tomicem, Franzem apod. bych je umístil na nějaký ostrov, nejlépe bez internetu...
Reagovat
slacker
a to NEJDULEZITYEJSI sem se nedovedel: v kterem roce z tech 140 to bylo :-D
Reagovat
Krisboy
12 guinejí :DDD
Reagovat
sprchon
Zdravim z fronty. Jsme tu od 7:30 a mame cislo 7742 a 7743. :)
Reagovat
sprchon
A ani mi nejak nevadi, ze se nedotaneme na ty drazsi kurty. Je toho tolik, ze to stejne vsechno neuvidime. :D

Co bych rad videl:
Prvni zapasy:
Rosol na 12
Tynda na 14
Ana Konjuh na 17

Druhy zapasy:
Barca na 17, to 100% chci videt
Veselka na 12

Treti zapasy:
Bucie na 8, to na 100 % chci
Anett v deblu na 15
Kiki a Svetla v deblu na 9
Sweetolina na 3
Lopez/Lopez na 5

Ctvrty zapasy:
Flikpens/Mirza na 11
Ostapenko na 12
CSN na 4

A to jsem vybral jen ty fakt nejzajimavejsi pro me nebo hrace a hracky, ktery jsme jeste nevidel. :D
Reagovat
bella
Asi se zeptam uplne blbe, ale listky nejde jinak sehnat, nez kazdy den cekat frontu? Neni vubec zadny predprodej? Pochopila jsem to dobre?
Reagovat
sprchon
Presne tak. Pokud nejsi clen klubu nebo bohac.
Reagovat
bella
OK, tak ja vyhraju Wimbledon a je to doma :). Easy ;). Tak hodne stesti a pak poreferuj ;).
PS: A na Petru pujdes, az se bude vedet, kde bude? Ale ona bude urcite na nejakym drahym kurtu :(.
Reagovat
sprchon
Diky, urcite pak napisu zase nejakou glosku. :)

Petru asi tezko, ale muzeme se zkusit dostat pozdeji odpoledne na nejakej drazsi kurz, az budou lidi odchazet. ;)
Reagovat
bella
moc si to tam uzij ;)
Reagovat
Padme
Jeee tak to si užívejte i za nás!;)
Reagovat
gigin
Já jsem lístky měl dopředu, v klidu.
Reagovat
blixa
Tak ty seš jak člen klubu, tak i boháč takže jaký problém .. ;-) :D
Reagovat
gigin
To ano, ale volil jsem jinou cestu ;) Poprosil jsem jednoho místního uživatele a on mi je zajistil. Dva lupeny na dva dny. Byl jsem s kámoškou 2014.

Špičkové reporty zde:

http://www.tenisportal.cz/zpravy/muj-wimbledon-marin-cilic-14520/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist