Ať se Turnaj mistrů hraje venku a povrchy se střídají, přeje si Nadal

4. 11. 2013, 22:11
Aktuality 98
Podle světové jedničky Rafaela Nadala ze Španělska by bylo lepší, kdyby se každoroční vrchol tenisové sezony Turnaj mistrů hrál na různém povrchu. Antukový specialista kritizoval současný tvrdý povrch a před úvodním zápasem v Londýně s krajanem Davidem Ferrerem navrhl jiné řešení. Každý rok by se podle něj mohlo hrát na něčem jiném.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Turnaj mistrů se od roku 2005 koná v hale, z čehož jsem tak trochu nešťastný. Pro mě by bylo spravedlivější, kdyby se hrálo venku a povrchy by byly různé," řekl Nadal, který proti Ferrerovi nastoupí v Londýně v úterý a ve skupině bude mít za soupeře i Tomáše Berdycha. 

Nadal zatím startoval na Turnaji mistrů pětkrát a nikdy ho nedokázal vyhrát. Letos měl po zranění kolena úžasnou sezonu, vyhrál deset turnajů včetně dvou grandslamů. Únava na konci sezony není podle něj hlavním důvodem, proč si z Turnaje mistrů ještě neodvezl vítěznou trofej. "Klíčovým aspektem jednoduše je to, že jsem nikdy nebyl fantastický hráč v hale," řekl. 

ATP World Tour Finals se od premiéry v roce 1970 hrálo jen jedinkrát venku na trávě (v roce 1974 v Melbourne), jinak osm nejlepších tenistů bojuje vždy na tvrdém povrchu či koberci. Pod otevřeným nebem se hrálo ještě v letech 2003 a 2004 v Houstonu. Londýnská O2 Arena bude dějištěm nejméně do roku 2015.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

98
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dnes David o dosť horší a Rafa o niečo lepší. Okrem iného sa ukázalo, že Nadal dokáže hrať agresívne aj v hale, len si musí veriť a nemôže hrať ustráchane. Dnes predviedol pár takých momentov, hlavne z BH to bolo o level vyššie, než v sobotu.
Reagovat
Roger_Federer
Teda lituju ty dva co postoupí do semifinále z druhé skupiny at už to bude kdokoliv..Ferrer v nedeli a Ferrer dneska.
Vypadá to že Rafa bude mít hodně lehkou cestu do semifinále
Reagovat
Lina
I Ferrer je jen člověk a nemůže být neustále motorová myš. Asi už únava dolehla, zatím první kola nic moc, tak snad konečně večer?
Reagovat
Mayo
vamos RAFA, prvý zápas by sme mali
Reagovat
Mayo
RAfov intergalaktický prehod lahoda (:
Reagovat
Mayo
hneď je ten backhand pozerateľnejší keď sa do neho oprie
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafa uplně jiný jak v paríží s přesnil uderovou jistotu beckhend funguje ....
Reagovat
Mayo
Sid the Kid
Reagovat
smazaný uživatel
mohl bys to zase zopakovat :)
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle jsem to teda nemyslela.. No, dalo se to čekat bohužel
Reagovat
Mayo
to nemyslí Rafa vážne s tým outfitom :O .. som čakal niečo nové a on furt to isté nešťastné och no cemment
Reagovat
Mayo
za chvíľu RAFA ... no dúfam, že zahrá lepšie s ním ako v Paríži, bude to ťažké so súperom v dobre forme ...vamos !
Reagovat
smazaný uživatel
Snáď Rafa urve tie posledné dve víťazstvá a trochu sa uvoľní..A keď sa neuvoľní, tak nech aspoň dvakrát vyhrá.

Je zaujímavé, že u mňa osobne trochu zatieňuje TM ten pomyselný koncoročný boj o svetový trón..Vôbec som s tým totiž nerátal a bolo by to určite veľkolepé zakončiť rok takouto peknou čerešničkou na torte. Ak však nebude, uspokojím sa aj s tortou..
Reagovat
Mayo
a čo hrať na antuke v hale ?
Reagovat
smazaný uživatel
Slovensko hra DC na antuke v hale bezne
Reagovat
smazaný uživatel
Možno, že na príklad Slovenska Rafa aj narážal :)
Reagovat
Mayo
tak ma napadlo Sao Paulo že to bol halový turnaj s antukou :D ale tak tam je antuka normál v BRA
Reagovat
smazaný uživatel
ale Rafa musi brat ohlad aj fanusikov,rychlejsi povrch je predsa len atraktivnejsi,to ze by nahodou nikdy nevyhral TM mu vacsina vycitat nebude
Reagovat
Mayo
prial by som mu TM ale reálne v to nejako neverím...ale radšej by som bral pár GS namiesto jedného TM to určite
Reagovat
spaniel
Tak pokud si pamatuju, zrovna tam byly velké stížnosti na kvalitu antuky. Nejvíc se stěžoval právě Rafa: http://www.tennis.com/pro-game/2013/02/nadal-slippery-sao-paolo-courts-bad-players-health/46411/#.Unj3Y5H0bi4

To je vždy problém u antuky uvnitř.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si naopak myslím, že príliš rýchly povrch atraktívny pre väčšinu nie je. Človek radšej uvidí v priemere 6 úderové výmeny, než 4..Ale to je samozrejme vec názoru..
Reagovat
smazaný uživatel
ano,aj mna tenis na trave nebavi,ale povrch sa neustale spomaluje,uz mi ten agresivnejsi tenis aj chybal,velmi som mal rad napr,Joachima Johansona ci Krajicka s Ivanisevicom
Reagovat
spaniel
4 uderove vymeny uz nejsou nikde. Já jsem za to taky nikdy nebyl, jsem za rozmanitost, nektery povrch by mel byt rychly.
Reagovat
smazaný uživatel
Hrát turnaj mistrů venku v listopadu když je tam 10 stupňů? To asi ne
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak třeba to letos Nadal v Londýně vyhraje a přestane o tom mluvit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak má na ten názor samozřejmě právo, Federer si po loňské porážce ve finále od Djokoviče zase stěžoval, že je povrch moc pomalý. Každý prostě prosazuje především své zájmy.
Reagovat
Pe3k
Roger loni sice prohrál ve finále, ale i tak je to nejden z mých oblíbených zápasů a bylo to tak těsné, že mohl lehce vyhrát, stačilo jen uhrát pár klíčových míčků.

Btw. letos mi to připadá pomalé dost, i když je mi jasné, že rychlost je stejná jako loni.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, bylo to hodně těsný, tak třeba letos to skončí opačně?

Ale já bych raději třeba AO2014 a WB2014+2015 a z Masters MC, Šanghaj a Řím kdykoli v dalších letech do konce kariéry. To by mi ani nevadilo, kdyby letos vypadl ve skupině :-)
Reagovat
Pe3k
:) to bych také bral

Ale osobně si myslím, že letos Roger nepostoupí ze skupiny. Přeci jen Del potro a Djokovic jsou velice silní a navíc i Rýša vypadá, že chce něco uhrát...
Reagovat
spaniel
Podle mě postoupí, Delpo je unavený, okradený, bez raket...pokud použije Roger správnou taktiku, tak ho musí porazit. Možná porazí i Noleho, pokud bude Nole chtít (třeba bude nějaké taktizování na základě výsledku Nadal-Ferrer)
Reagovat
smazaný uživatel
že je Delpo unavený bych brala, ale není trochu přehnané, že okradení má až takový význam? Vždyť je to světový hráč, který musí takovéhle věci zvládat...
Reagovat
Mayo
je silne veriaci a ukradli mu ruženec pokrstený pápežom...poznačí to jeho hru bez debaty ...
Reagovat
smazaný uživatel
TM ale není chápán jako nějaká nadstavba GS, či finále nějak souvisejícím s těmito turnaji. ( I když se o něm mluví jako o halovém GS) Je to prostě turnaj nejlepších hráčů za daný rok (něco jako VIP poker turnaj), kde si to rozdají jen mezi sebou. Hala jako místo setkání je ekvivalent tomu, že drtivá většina hráčů pochází ze severní polokoule, proto se hraje tam, kde se hraje (tedy v zimě). Až bude v první desítce pět argentinců, australanů, může se hrát venku na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
No po organizační stránce je to blbost aby sa měnily povrchy , představte si že hrajete šnůru turnajů v hale a pak máte přejít třeba na antuku , v tomto je to capina , šecko by sa moselo udělat jinak , nicméně po principální stránce to zas taková blbost neni, GS sů taky na všech površích , takže sa nikdo nemože vymlůvat a chápu ho protože TM je enom jeden narozdíl od GS a povrch je tam pořád stejný a zrovna ten na kterém opravdu neumí.
Reagovat
LukasH
Ať mi někdo vysvětlí, proč se mu v hale nedaří. V čem je to tak jiný než venku. Rozebíral se tu špatnej povrch s malým odskokem - to by bylo logický. Ale s tou halou tomu nerozumím. Jakože nemá čerstvej vzduch? Podle mě by se to měl snažit zlomit místo lamentování. Tráva taky není jeho povrch, přesto Wimbledon už vyhrál.
Reagovat
Pe3k
Taky jsem o tom uvažoval. A nechápu komu může vadit hrát v hale a proč...Nízký odskok mu určitě vadí, protože mu neutralizuje jeho topspin, na kterém má založenou celou hru...
Reagovat
smazaný uživatel
Čo je to nedarí?..Trikrát vypadol s Federerom, ktorý je v hale výborný..Nebyť jeho, titul už dávno má..Rovnako to platí u Rogera v spojení s antukovým GS..Minimálne, čo sa početnosti týka..V roku 2009 a 2011 bol Rafa úplne z formy a nedarilo by sa mu ani mimo haly..Na vacsie súdy je este cas, naposledy sa TM účastnil, ked mal 25rokov..
Reagovat
Pe3k
No nedaří znamená, že když se zůčastni 6 x tak se dostal jen 1 do finále...Z těch top hráčů má nejhorší bilanci, možná až na Murrayho.
Reagovat
smazaný uživatel
Účastnil sa 5krát, trikrát vypadol s Federerom a v roku 2010 ukázal, že je schopný turnaj vyhrávať. Rozhodne by som nedramatizoval, ešte je len v pol ceste svojej halovej kariéry..
Reagovat
spaniel
Ono je to trošku jinak. Kdyby Roger dostával na RG Rafu ve 2.kole, taky by měl horší finálovou bilanci. I když 2009 a 2011 to neměl na svědomí jen Federer, ale i Nole, Davydenko, Soderling a Tsonga.
Reagovat
Pe3k
Roger byl s Nadalem ve skupině jen 1 a 2x ho dostal v semi, ale jestli bereš semifinále jako druhé kolo, pak ok. Btw. kdyby Nadal skupinu vyhrál tak by nemusel dostávat Federera, ale skupinu vyhrál jen 1 v roce 2010 a to byli Nole a Můra dost jaloví, soudím hlavně ze zápasu s Federerem, který jim naložil 2:0, třeba souboj Můra-Nadal byl maximálně vyrovnaný.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis je historicky venkovním sportem, to je pravda. Ale nesouhlasím s názorem, že halová sezóna se hraje jen z povinnosti. Naopak, halové turnaje hlásí progresi z hlediska kvalitního obsazení, ratingu, návštěvnosti, popularity....Díky eliminaci přírodních podmínek jsou asi nejvíce spravedlivější, i povrchy jsou relativně totožné s venkovními kurty.
Reagovat
smazaný uživatel
Halová sezóna je kratučká a v celkovej hierarchii sa zrejme nachádza kdesi na chvoste. Zaujímavá je však v tom, že je vyvrcholením sezóny a v jej priebehu sa hrá prestížny turnaj majstrov. Podmienky v hlave sú však rovnako spravodlivé ako kdekoľvek inde. Iného záveru niet, už len z princípu, že podmienky sú rovnaké pre oboch hráčov..
Reagovat
smazaný uživatel
No, špatně jsem se vyjádřil. Samozřejmě, že z principu jsou podmínky spravedlivé všude stejně. V hale však neovlivňují hru klimatické podmínky (vedro, vítr, vlhkost....)a hráčům, kteří jsou více citlivý na tyto změny, a neumí se tak dobře přizpůsobovat, se v hale hraje lépe.
Reagovat
smazaný uživatel
Já souhlasím s peetym. Hala je nejspravedlivější v tom, že se vždy odehrají regulérní zápasy, co u outdoorových turnajů vždy neplatí. Jedním z těch příkladů je US Open 2012, kdy vítr foukal tak, že se nedalo pořádně hrát, ale zkrátka se hrálo a s tenisem to nemělo nic moc společného, nejhorší bylo, že to ovlivnilo ten závěrečný program.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tenis je historicky spíše halový sport, ale to není podstatné.

Pravda je, že na spoustě venkovních turnajů ovlivňují průběh vrtochy počasí - na USO vítr, na WB déšť. Navíc - antuka je po chvíli hry hrbolatá, tráva se vyšlape. Dá se říct, že jediné stoprocentně regulérní podmínky jsou na (kvalitně položeném) umělém povrchu v hale.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenisová história nepozná ani hard, no napriek tomu sa na nom hrá v sucasnoti najviac turnajov...

Vonkajšie podmienky sú menej konzistentné, než tie v hale..No napriek tomu sú prirodzené a automaticky sa viažu k danému športu..Rovnako ako vo futbale, či v atletike, teda v športoch, ktoré majú taktiež svoje halové ekvivalenty, no dominantným prostredím vždy bude najma outdoor a tak je to správne..
Reagovat
smazaný uživatel
*Akurát by sa malo zaviesť pravidlo, ktoré by myslelo na silný vietor..Záver USO 12 fakt hraničil s regulérnosťou..
Reagovat
Stan_Borowitz
Jen jsem reagoval na tvrzení, že je tenis historicky venkovním sportem, které je nepřesné, neboť historicky se začal hrát v míčovnách.

Nijak nezpochybňuji, že posledních cca 150 let je hlavně venkovním sportem, a tak to samozřejmě má být.
Reagovat
Stan_Borowitz
Velký problém s regulérností, co se větru týče, mívají i Monte Carlo a Řím.
Reagovat
kubiik
Nevite proc uz se nehraje na kobercu? Su velkej rafuv fanda, ale v tomhle s nim castecne nesouhlasim. Hral bych to v hale to je snad logicky vzhledem k datu, kdy se to hraje. A je to takovy pekny vyvrcholeni sezony. Ale povrch bych taky zmenil, akorat na koberec, to by asi rafan taky nemel radost :D ale bylo by to aspon pestrejsi, pac na tvrdym povrchu se hraje v sezone dost.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa má samozrejme v princípe pravdu, no nemal by sa tým teraz zapodievať. Tradíciu nezmení a mal by myslieť pozitívne. Jedna prehra s Ferrerom nič nemení, Nadal na TM stále môže uspieť, potrebuje byť koncentrovaný a hlavne sebavedomý. Akonáhle o sebe začne pochybovať tak nevyhrá ani zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím s tvojim komentárom, až na to, že Rafa nemá v princípe pravdu. Nie všetko čo vypustí z úst musí byť pravda ;)

Aspoň jedno veľké tenisové podujatie v roku sa hrá v hale, keby sa to zmenilo, tenis by prakticky prišiel o vyvrcholenie indoorovej sezóny.
Reagovat
smazaný uživatel
Záleží od uhla pohľadu. Ja turnaju majstrov povrch neodopieram, sám by som ho nemenil, automaticky sa mi k nemu viaže hala.

Na druhú stranu chápem názor, že nominácia na TM trvá desať mesiacov a toto obdobie zahrňuje rôzne povrchy a na samotné vyvrcholenie sezóny sa nakoniec dostanú rôznorodí hráči. Tvrdenie, že hrať podobný turnaj diskriminuje určitú skupinu jedincov je preto úplne relevantný.
Reagovat
smazaný uživatel
*relevantné
Reagovat
smazaný uživatel
Tvrdenie, že hrať podobný turnaj stále v hale diskriminuje určitú skupinu jedincov je preto úplne relevantné.

:)
Reagovat
smazaný uživatel
Na to by sa ale dalo odpovedať, že hráč nie je viac ako šport. Myslím, že ak chce hráč vyhrať Turnaj Majstrov, musí sa prispôsobiť a nie naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Pochpiteľne, že hráč nie je viac ako šport, veď to ani netvrdím.

Len chápem Rafov názor, ktorý z určitého uhla pohľadu pochopiteľný a relevantný. Aj jeho odporcovia určite chápu pointu tohto postoja.
Reagovat
Roger_Federer
Dalšich 8 hraču hraje tento turnaj, nekomu to asi vyhovuje, nekomu mene.. Nikdo si nestežoval(aspon veřejne)..To jestli ma Rafael pravdu je vec samozdřejme nazoru..
Reagovat
smazaný uživatel
Nonono, pravý mistr snad dokáže ostatní porazit kdekoliv. Rafo Rafo ty sběrači titulů :D
Reagovat
smazaný uživatel
At se to hraje treba pod vodou. Tenis je historicky venkovni sport a od USO se stejen sezona dohrava z povinnosti. Kazdej se soustredi na GS a pokud rika neco jineho, tak nema vyssi ambice nebo keca.
Reagovat
Stan_Borowitz
Obávám se, že historicky je tenis spíše halový sport, takže ve své úvaze vycházíš ze špatné premisy ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Real_tennis
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak tedy moderni tenis tak jak jej zname od konce 19. stoleti. Kdyz budu mluvit o fotbale taky asi neni na miste poukazovat ze jsou tam rozdili oproti Cchu-ťü. Tipoval bych, ze v hale se hraje nekolik desitek let, jen kvuli prodlouzeni sezony, tam kde neni vhodne pocasi. Nevim o haloven turnaji z 19. st. ale mozna nejakej byl. Podle me je hala nejmin zajimava cast tenisoveho roku, ale to neznamena, ze se nekomu nemusi libit, myslim vsak, ze to bude mensina.
Reagovat
Knosos
Kdyby se hrál TM venku na antuce, tak by byl Rafa pro zachování tradic. :-)
Grand Slamy by taky měly být hrány jednou za dva roky v hale, aby nebyli zvýhodněni hráči, kteří hrají radši venku? :-)
Reagovat
tito
Kdyby se hrál TM na antuce, tak by se tady vřískalo podstatně více a pochopitelně by to škodilo naopak ofenzivně hrajícím hráčům. Spíše pátý v hale.
Reagovat
lexikon
Rafo co ti to strýc Toni zase řekl za blbosti?
Reagovat
Roger_Federer
Tohle je asi nejufnukanejši svetova 1dnička co si pamatuju..
Rafa ma našlapnuto stat se nejlepšim hračem historie, na antuce je hrajici legendou v 27 letech..Přesto ma potřebu neustale vydavat detinsky plačtive prohlašeni..ATP zneho musi byt neštastna..
Možna, by se meli hrat turnaje, jen na tom co Nadalovi vyhovuje, počkat 5 let, než zkonči a pak se vratit k ostatnim povrchum.
Reagovat
smazaný uživatel
:D jj dejte to ven v listopadu, na antuku treba do Moskvy a bude to hrat v kulichu a pude mu para od huby:D Jen aby nezaplakal, kdyz by mu ta jeho milovana antuka treba zmrzla....

Podle me je hala v tuhle rocni dobu naprosto v poradku, kor kdyz se stridaj destinace mista konani...
Reagovat
Hypertac
Pro vsechny kritiky. Uvedomte si, ze TM je vyvrcholeni cele sezony, kde hraji nejlepsi hraci cele sezony, kteri si ty body uhrali na vsech povrsich v prurezu cele sezony. Tudiz je celkem logicke, ze pokud se hraje TM pouze v hale, tak je to nespravedlive vuci hracum co vycnivaji na jinych povrsich. A to ze to jde Rafovi na tomto povrchu nejhur neni prece zadne tajemstvi.
Urcite si myslim, ze by to bylo atraktivnejsi to hrat kazdy rok jinde a na jinem povrchu.
Finale ligy mistru se nehraje taky porad na jednom miste a diky tomu se muze hrat i u nas nebo v blizkem okoli.
Toz tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Srovnavas TM s finalem ligy mistru? :-D Dobre ale porad se finale ligy mistru hraje na trave (na stejnem povrchu). Jeste jsem nevidel zadny tym, kteremu se v historii klubu nedarilo prohlasovat, ze by chteli hrat fotbal napriklad na antuce ? A proc neudelaji rovnou hriste na ctvrtiny---Trava / Hard / Antuka / Koberec. To me by se treba docela zamlouvalo a konecne by si nikdo nemohl stezovat na nic :-D
Reagovat
tito
on se hraje fotbal jinde než na trávě? Lze srovnávat pouze srovnatelné.
Reagovat
Hypertac
Ok. To by taky slo.
Reagovat
Hypertac
Tak jsem to doslova nemyslel. Cela sezona se ale prece nehraje vhale a na tvrdem povrchu.
Reagovat
smazaný uživatel
at už jde s tímhle Rafa do háje furt vymíšlí nějaká blbosti
Reagovat
Stan_Borowitz
Střídání povrchů na jednom turnaji je nesmysl, zejména pokud se hraje v části sezóny, kdy se prostě hraje na hardu a v halách. Co na to zdraví a riziko zranění hráčů, kterými se Nadal tak rád ohání?

Jak tady někdo napsal, WTF je vlastně takový halový GS turnaj, jen má jiný způsob nominace a herní systém než ostatní GS. Kvalifikace na něj se hraje celý rok. Má to svou tradici a nic bych na tom neměnil.

Stejně je to zvláštní, že může být takový (negativní) rozdíl ve hře nějakého hráče v hale oproti hře venku. Chápu, že se někdo v hale zlepší, ale proč se někdo zhorší?
Reagovat
smazaný uživatel
to by uz nebolo ono
Reagovat
Mayo
25 % ľudí si myslí, že vyhrá RN :)
Reagovat
Roger_Federer
osobne, bych si přal , aby to letos vyhral, protože by aspon byl nemohl naplakat.
Reagovat
Mayo
jasné, že chce zmenu keď sa mu nedarí tam nevidím nič divné na tom
Reagovat
Mayo
aspoň sám priznal, že je odvar v hale chválim
Reagovat
PetaM
Takže se bude měnit i antuka na French Open, protože tam Novak ještě nezískal titul? ... :D
Reagovat
Mayo
novak nemá problém na antuke...rafa je čaj v hale :D ... šak ale ne mne je jedno...aj tak si myslím, že nikdy nevyhrá TM ale ak pridá ešte GS tak mi to stačí
Reagovat
PetaM
Tak GS určitě ještě vyhraje :) O tom žádná :D
Reagovat
Mayo
dobre si povedal Rafa veru ! múdro
Reagovat
seshitec
jojo super moudro....tradice přes 40let v hale a na tvrdým povrchu, případně na koberci a on by to chtěl měnit...
Reagovat
jackiec
ufňukánek zas bečí, už je trapný, zajímavé že nikdo jiný si nestěžuje, doufám že vyletí hned ve skupině a pofičí na mallorcu
Reagovat
seshitec
to si přát můžeš, ale po tom co předvedli dneska za tragedii Berdych s Wáwrošem na to zapomen
Reagovat
smazaný uživatel
Co to meleš pero až dokážeš to co Rafa tak ho kritizuj tupane .Rafa má pravdu bylo by to efektivnější a každý by měl šanci i důchodce Federer kdyby se hrálo na trávě třeba .
Reagovat
PetaM
Vyjádřil svůj názor, to snad může ne ;) A proč by se měli střídat povrchy? Nikde jinde se nestřídají ...
Reagovat
tito
Pokud je tento turnaj vyvrcholením sezony a setkáním nejlepších tenistů, tak by neměl dlouhodobě vyhovovat jen určitému typu hráčů. Nechápu, co je na tom nelogického, zvláště v kontextu s jeho názvem. Kdyby se to jmenovalo Halové mistrovství, popř. by se jednalo o halový GS, to by byla jiná.
Reagovat
tommr
musí neustále fnukat když není něco podle něj. Mě jako divákovi se na TM líbí právě to, že se hraje v hale a program tudíž nemůže bejt narušenej nepřízní počasí, který je v tuhle roční dobu obzvlášt nevyzpytatelný ...
Reagovat
rib
Souhlas, nechápu, že má Rafa zapotřebí každou chvíli si na něco stěžovat a ještě se rádoby ohánět spravedlností :-)))
Reagovat
Vojtaakk
V tom případě, ať se jeden GS hraje v hale! Třeba USopen, stejně tam buď fouká nebo prší, takže by to vyšlo nastejno. A aspoň by to bylo opravdu fér rozložený'
Reagovat
smazaný uživatel
2 grandslamy sa hrajú na harde, z toho jeden je pomalší (oba vonku)
1 grandslam sa hrá na tráve, takisto vonku
1 grandslam sa hrá na antuke, takisto vonku

Logicky sa 5.najdôležitejší turnaj roka hrá v hale

Jediné čo by som v kalendári zmenil, je že by som ubral jeden Masters (Miami) a nahradil by som ho trávovým Masters (Hamburg,Stuttgart).

A zrýchlil by som povrchy. Či to už by sa asi seňorovi nepáčilo :)
Reagovat
PetaM
No, více trávy a super rychlý povrch, to by se mu určitě nelíbilo. :D
Reagovat
PetaM
Ale no tak, to je tak čitelné. Nedokážeš vyhrát TM v hale, tak ho chceš dát na antuku. Ale respektuji tvůj názor, samozřejmě.
Reagovat
GooDliKe
Rafa pořád jenom brečí :)
Reagovat
Padme
Tak ať se mění povrchy i na FO, ať má taky šanci někdo jiný :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist