Jarry ve finále vyzve Zvereva, může se stát prvním chilským šampionem Masters po 25 letech

19. 5., 03:00
Previews 11
V rámci nedělního programu letošního ročníku Italian Open se rozhodne o vítězi mužské dvouhry. Šampion ročníku 2017 Alexander Zverev (27) může získat svůj první velký titul od Turnaje mistrů 2021. V cestě mu stojí Nicolás Jarry (28), jenž je prvním Chilanem ve finále podniků Masters po 17 letech a může se stát prvním chilským šampionem prestižních tisícovek od Marcela Ríose v Hamburku 1999.
Profily hráčů
Jarry se znovu pokusí přepsat historii chilského tenisu (© AFP)

Zverev – Jarry | 17:00 SELČ

Alexander Zverev nakonec v semifinále přece jen využil svých zkušeností, když na poslední chvíli zahájil obrat proti nebezpečně rozjetému Alejandrovi Tabilovi. Proti Chilanovi vyhrál tie-break druhé sady a odpor soupeře tím definitivně zlomil (1:6, 7:6, 6:2).

Ačkoli patří už několik let k nejlepším hráčům na světě, nedokázal v posledních sezonách využít absence Big Three na velkých turnajích ATP. Na titul na větších akcích než ATP 500 čeká od Turnaje mistrů 2021, přestože měl několik šancí na těch nejprestižnějších podnicích triumfovat. I proto je pro něj nedělní finále na Masters v Římě velmi důležité.

Sedmadvacetiletý Němec posbíral během sezony 2021 čtyři velké tituly, včetně zlaté medaile z olympiády v Tokiu. Následující tenisový rok však musel kvůli zranění uzavřít už po French Open a loni se po dlouhé zdravotní pauze vracel do formy. V předchozí sezoně urval triumf v rodném Hamburku a ještě na konci v září v Chengdu, kde hrál poslední finále. Ve finále má úspěšnost 21:11.

Letos zaznamenal několik nečekaných nezdarů, třeba v semifinále Australian Open zahodil náskok 2:0 na sety proti Daniilovi Medveděvovi a ve stejné fázi v Los Cabos prohrál s outsiderem Jordanem Thompsonem. Ještě větším zklamáním by ale asi byl finálový nezdar v Římě, protože si na rozdíl od Jarryho už finále na Masters několikrát zahrál. A to celkem 10krát se solidní bilancí 5:5, přestože ve většině z nich narazil na těžké protivníky v podobě Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Rogera Federera, Carlose Alcaraze a Medveděva.

Masters v Římě je jedním z jeho nejúspěšnějších turnajů na okruhu. Pokud budeme počítat jen velké podniky, tak právě pouze ve Foro Italico se čtyřikrát dostal alespoň do semifinále. Finále si v tomto dějišti zahrál dvakrát, před sedmi lety v něm dominoval proti Djokovičovi a o rok později nestačil na Nadala. Letošní start je jeho osmým v italské metropoli a pouze jednou tady prohrál s někým mimo TOP 10 žebříčku, a to s domácím Matteem Berrettinim v roce 2019.

Vizitka Alexandera Zvereva.Vizitka Alexandera Zvereva. (@ Livesport)

Zverev – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Řím (finále)
Největší úspěchy na antuce: Řím (finále)
Bilance: 27:9
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na antuce: 9:3
Bilance proti hráčům TOP 30: 9:6 (kariérní 137:109)
Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 5:5)
Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 21:11)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Zverev – Italian Open

Kariérní bilance: 23:6
Nejlepší výsledek: triumf (2017)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve finále: 1:1
Generálka: Monte Carlo (osmifinále), Mnichov (čtvrtfinále), Madrid (osmifinále)
Cesta turnajem: volný los, Vukic (6:0, 6:4), Darderi (7:6, 6:2), Borges (6:2, 7:5), (11) Fritz (6:4, 6:3), (29) Tabilo (1:6, 7:6, 6:2)

 

Nicolás Jarry neudržel náskok setu a brejku, ale nenechal se rozhodit a Tommyho Paula nakonec v souboji debutantů v semifinále podniků Masters zdolal ve třech setech. Pro rodáka ze Santiaga musela být koncovka utkání psychicky velmi náročná, protože jeho země čekala na finalistu prestižních tisícovek celkem 17 let.

Osmadvacetiletý Chilan je na antuce nejsilnější, nicméně i tak je jeho postup do finále římského Masters velkým překvapením. Do italské metropole totiž dorazil se sérií čtyř porážek zahrnující nezdary proti outsiderům Marcovi Trungellitimu, Flaviovi Cobollimu a Tomásovi Martínovi Etcheverrymu a při ani jednom z předchozích tří startů v tomto dějišti nevyhrál zápas hlavní soutěže.

Nikdy předtím se mu nepodařilo porazit dva zástupce TOP 20 pořadí na jednom turnaji a teď v Římě bude cílit na třetí takový skalp v řadě. V předchozích dvou kolech přemohl ve třech setech Stefanose Tsitsipase, úřadujícího šampiona antukového Masters v Monte Carlu, a také světovou šestnáctku Paula.

Není překvapením, že si všech šest předchozích finále na hlavní tour zahrál na oblíbených antukových dvorcích (bilance 3:3). Jeden z nezdarů zaregistroval právě proti Zverevovi v Ženevě 2019. Otázkou tedy je, jak si proti němu povede ve stejné fázi v Římě, protože ve švýcarském dějišti měl výhodu v podobě vyšší nadmořské výšky a tedy rychlejších podmínek.

Vizitka Nicoláse Jarryho.Vizitka Nicoláse Jarryho. (@ Livesport)

Jarry – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Buenos Aires (finále)
Největší úspěchy na antuce: Buenos Aires (finále)
Bilance: 16:11
Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Bilance na antuce: 9:6
Bilance proti hráčům TOP 10: 3:1 (kariérní 10:12)
Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance ve finále: 0:1 (kariérní 3:3)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Jarry – Italian Open

Kariérní bilance: 5:2
Nejlepší výsledek: finále (2024)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Monte Carlo (1. kolo), Barcelona (2. kolo), Madrid (2. kolo)
Cesta turnajem: volný los, Arnaldi (6:2, 7:6), Napolitano (6:2, 4:6, 6:4), Müller (7:5, 6:3), (6) Tsitsipas (3:6, 7:5, 6:4), (14) Paul (6:3, 6:7, 6:3)

 

Vzájemná bilance: Zverev vede 4:2, na antuce je srovnáno 2:2. Vzhledem k římským podmínkám a zkušenostem Zvereva s finálovými zápasy na těch největších turnajích by si měl nejlepší Němec v žebříčku ATP proti chilské jedničce připsat výhru. Očekává se, že Zverev získá svůj první titul z akcí Masters od sezony 2021.

Římský turnaj je pátým letošním podnikem série Masters a výsledkem je 10 různých finalistů. Na předchozích čtyřech tisícovkách bral titul vždy hráč, který do finále nastoupil jako favorit, ve třech případech slavil bez ztráty setu.

 

Nedělní program

CENTER COURT (od 12:00 SELČ)
1. Granollers/Zeballos (1-Šp./Arg.) - Arévalo/Pavič (Salv./Chorv.)
2. Gauffová/Routliffeová (3-USA/N. Zél.) - Erraniová/Paoliniová (It.) / nejdříve ve 13:30 SELČ
3. Zverev (3-Něm.) - Jarry (21-Chile) / nejdříve v 17:00 SELČ

Přehled mužského turnaje

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
PTP
Zverev - Chile Destroyer
Reagovat
com
velka skoda
Reagovat
PTP
Vyhrál o prsa jeho tetované přítelkyně
Reagovat
PTP
Bude to vyrovnaný.
Napravený hříšník versus Tajný násilník.
Reagovat
Krisboy
Tajný násilník? Vždyť to o něm už dávno všichni vědí.
Reagovat
elsky
Ty jo.. on už je mlátí veřejně?
Reagovat
com
Tom a Jarry jdou
nebo
Saša, Saša jede

Víš co Sašo, jdi do prdele!
Reagovat
paddy
Neckermann a Quelle, ať jdou do prdele! Pravých Čechů ráj, obchodní dům Máj!
smile smile smile
Reagovat
PTP
Se stíhačkama
Reagovat
Tomas_Smid_fan


Mikuláš se nesmí tak vyhazovat z BH...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak on to nakonec zvládl prznit z obou stran. Jakkoli, jeho dřevorubecká hra mě až zas tak nebere.
To radši ať se Navone zbaví lability a budu spokojený... Nakonec on taky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist