Lacko vyrovnal rekord, k výhře potřeboval 71 gamů

24. 5. 2010, 16:33
Aktuality 2
Slovenský tenista Lukáš Lacko bude na svoji premiéru na Roland Garros dlouho vzpomínat. K postupu do druhého kola přes Američana Yaniho potřeboval odehrát 71 gamů, což je vyrovnaný rekord pařížského grandslamu od zavedení tie-breaku v roce 1973. Lacko hráče z kvalifikace porazil v pěti setech 4-6 7-6 7-6 6-7 a 12-10 po bezmála pětihodinovém boji.
Profily hráčů
Lukáš Lacko (© FFT)

"Šílené," řekl po zápase Yani. "Ještě nikdy jsem nehrál pětisetový zápas, takže nebudu lhát: Bylo to super. Akorát je škoda, že jsem nevyhrál," dodal.

Dvaadvacetiletý Lacko nevyužil ve čtvrtém setu čtyři mečboly, v rozhodující sadě pak odvrátil tři možnosti soupeře ukončit zápas. Duel začal už v neděli, ale byl za stavu 8:8 kvůli tmě přerušen. "Myslel jsem, že budu unavený a že nebudu moci usnout. Jakmile jsem ale přišel na hotel, padl jsem do postele a usnul jak špalek. Když jsem se ráno vzbudil, bolel mě celý člověk," dodal.

V dnešní dohrávce pak dokázal Lacko za stavu 10:10 vzít Yanimu servis a následně využít šestý mečbol. "Věděl jsem, že budu mít čím dál víc šancí. Byla to jen otázka času," řekl Lacko, který se v druhém kole utká s jedenáctým nasazeným Michailem Južným z Ruska.

Od zavedení zkrácené hry se v Paříži hrálo na 71 gamů třikrát. Poprvé porazil Maročan Ronald Agenor Němce Davida Prinosila v roce 1994 ve druhém kole 6:7, 6:7, 6:3, 6:4 a 14:12 a před šesti lety vyhrál Fabrice Santoro francouzský souboj s Arnaudem Clémentem v prvním kole 6:4, 6:3, 6:7, 3:6 a 16:14. Tento zápas se hrál šest hodin a 33 minut.

pva, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nejdřív se ale tajbrejk nehrál při stavu 6-6, ale až 8-8. Nevím, proč to pak změnili nebo jestli to každý turnaj neměl stanoveno různě (Wimbledon měl 8-8 určitě až do roku 1978). Zvlášť na normálních turnajích hraných na dva vítězné sety je to snížení na šest gemů dost hloupé.
Reagovat
smazaný uživatel
ronald agenor nebol marocan ale bol z haiti..autor tohto clanku nejaky analfabet ved to meno neznie ani trochu marocky :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist