Nadal spílá ATP: Příliš turnajů na betonu nám ničí zdraví

12. 2. 2013, 21:43
Aktuality 316
Rafael Nadal se pustil do kritiky ATP kvůli turnajům na betonu, které ničí hráčům zdraví. Podle nejlepšího antukáře posledních let, jenž osm měsíců nehrál kvůli zánětu v koleně, by měla tenisová asociace více dbát o hráče, protože nárůst počtu turnajů na tomto povrchu vede k dlouhodobým zraněním.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"ATP se příliš málo stará o hráče," postěžoval si Nadal novinářům v Sao Paulu, kde majitel 11 grandslamových titulů po dlouhé pauze absolvuje druhý turnaj. Pochybuje o tom, že až skončí aktivní kariéru, bude ještě schopen sportovat alespoň na rekreační úrovni. 

"Pro příští generaci by bylo lepší, kdyby neměla tolik turnajů na tak agresivním povrchu. Nejen kvůli tomu, co se stane během aktivní kariéry, ale hlavně po ní. ATP by se měla nad tím zamyslet a více se starat o zdraví hráčů," uvedl Nadal, se sedmi trofejemi rekordman Roland Garros. 

Šestadvacetiletý Španěl nečeká velké změny v nejbližší době, jen si myslí, že je nejvyšší čas, aby tenisoví funkcionáři začali přemýšlet o způsobu, jak uchovat tenistům zdraví. "Nedovedu si představit, že by se třeba fotbal hrál na betonu. Jsme jediný z velkých sportů, který dělá takovou chybu, a to by se mělo změnit," dodal.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

316
Přidat komentář
smazaný uživatel
Po kratšej odmlke vidím, že diskusia bola stále v plnom prúde..Také tendenčné demagogické lži a postoje sa však snád ani neoplatí komentovať..Chudák tito, presiel si ozajstnou skuskou trpezlivosti a sebaovládania..
Reagovat
Fandina
Forehand, já nechci být protivná, ale už jsem se jednou ptala. O kom mluvíš konkrétně. Díky ... úsměv
Reagovat
Pe3k
Přece od něj nečekáš smysluplnou odpověď...

Forehand: Klidně se příště odmlč na delší dobu :D
Reagovat
Fandina
Jasně. Mě to připadá jako povídačka o blbé náladě. Je blbá nálada, tak musí být blbá, i kdyby blbá nebyla. Podle Forehanda tady jsou demagogické lži a řeči, třeba ano, ale ať napíše kdo lže a je demagog. Takhle je totiž demagog on sám ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Mne to pripadá, akoby vzdy musela prist otazka navyse z tvojej strany :)

Ved si pozri tie najdiskutovanejsie vlákna..J.M, rfever..Len tak námatkovo..
Reagovat
Pe3k
Jistě že je forehand demagog. Vše co píše má vyzdvihnout Rafu a ponížit Federera...Naštěstí to má celé opačný efekt a Nadal se stále ponižuje sám (stejně jako forehand).
Reagovat
smazaný uživatel
Petrík, ty si taký gašpar, ktorého nikto nebere vážne..Ale páči sa mi tvoja húževnatosť..
Reagovat
Fandina
P3k ... aha, že by až tak? Že by mu šlo jen o toto? Jednoho ponížit druhého vyzdvihnout? Tak to je dost špatný přístup k fandění a tenisu. To neuznávám a je to ubohé.
Reagovat
Fandina
Forehand ... ty nicky které jmenuješ jsem si pročetla, nejsem naiva, abych ti skákala na lep, že smyslem jejich příspěvků je demagogie. Něco se dozvím, něco ne. Jako někdy od tebe. Na rozdíl od teďka, kde jsi jen demagogický.
Reagovat
Pe3k
Já forehanda nějakou dobu sleduji a Nadala se snaží pokaždé obhajovat a vyzdvihovat a Federera při každé příležitosti shazovat. To nejlepší co o Federerovi napsal bylo: Federer hrál průměr :D Já osobně, ač jsem chápán jako Nadal hater, jsem vícekrát Nadala pochválil a uznale o něm psal, i když samozřejmě převažují ty negativa (ale to je dáno, jen tím, co si Nadal zaslouží).
Reagovat
Fandina
Pe3k ... tak to jo, já vás zase tak nesluduji, jen když mám čas, tak občas přečtu o Rafovi Fedexovi. A že se zastává Rafy, jeho volba, jiný se zastává Fedexe. Já fandím Rogerovi, je prima a normálnější v mých očích. Víc se mi líbí jeho šikovná ruka. A nemám ráda rituály Rafy. Jinak je mi Rafa sympatický a je super tenista.
Reagovat
Pe3k
Souhlas :) A už letím na trening...
Reagovat
smazaný uživatel
Fandinka prepáč, nechce sa mi rozbiehať opat celý mechanizmus debát, ktoré aj tak nikam nevedú..Nemám na to čas ani energiu..Ak si myslíš, že som demagogicky (len preto, ze niekorý obsah povazujem za demagogiu) tak budiš..Ak sa podpisuješ pod slová svojich súkmeňovcov, je to tvoja vec, hoci na verejnosti by som sa s tym moc nechvalil..

Pozdravujem ;)
Reagovat
Fandina
Forehand ... já jsem zřejmě trochu naiva a asi si budu muset zvyknout, že jiní jinak než psát coby soukmenovec neumí. Sorry. Já takhle neuvažuji. Je mi jedno, kdo komu fandí. Píši podle toho, jak to vidím, ne podle toho komu fandím. Ale jinak v pohodě, třeba si zvyknu ... úsměv
Reagovat
Fandina
Forehand ... a ještě něco. Nebuď tak zahleděn do světa Rafa Roger, svět není černobílý, všechno není buď jeden nebo druhý. Pro někoho jsou oba na stejné úrovni a druhý o trochu lepší. Možná proto pak v mých očích vypadáš jako demagog. Chce to nadhled a s úsměvem.
Reagovat
smazaný uživatel
Veď to je v poriadku, to ani nie som..Alebo ma usmernis a napovieš na základe z čoho vysšie spomenutého si tento záver dešifrovala?
Reagovat
Fandina
Forehand ... to se těžko vysvětluje. O někom máme takové mínění o někom jiné. Podle mě jsi zaujatý fanděním a podle toho všechno vidíš. Ale jinak v pohodě.
Reagovat
W.G.M.
Fandi, promin, ale poznat demagogii a lez se da i bez toho, aby ti to nekdo ukazal. Pokud citas pravidelne prispevky tady, pokud mas trochu povedomi napr. o Rafovych problemech (kdyz uz jsme tedy u toho Rafy), tak bys to proste musela poznat. Demagogie je tvrdit neco, co neni pravda, ale za pravdu to vydavat, prekrucovat recene, manipulovat z vyrcenym ci napsanym. A to se tady teda deje opravdu hodne. Nejvetsi demagog je napr. Pe3k.
Reagovat
Fandina
W.G.M. ... P3k píše přímo a přímo zaútočí. Demagog se přímo nevyjadřuje, vybírá si jen co se mu hodí a snaží se manipulovat míněním. To je můj názor.
Reagovat
W.G.M.
Ale on to dela, kdybys cetla vic jeho prispevky, to je primo jako z ucebnice. Samozrejme prispevky tykajici se Rafy a jeho fanousku, jinak se snazi o objektivnost. A utocit primo se da i pomoci zkreslenych informaci, on casto na tebe utoci i kvuli necemu, co jsi vubec nerekla, ale to je na dlouho. Nebudu to vic rozebirat, proste kdo cte, vidi :-).
Reagovat
Fandina
W.G.M. ... jak jsem psala P3K co já jsem zaznamenala napíše věci na rovinu. Nevím, jestli jsou pravdivé nebo ne, to bych musela nějak pitvat, ale napíše je přímo a já se s nimi buď ztotožním nebo ne. Vezmu je na vědomí. Jak jsem psala, mluví přímo. Demagogové mluví obklikou. Třeba se mýlím, ale já to takto rozlišuji.
Reagovat
Fandina
W.G.M. ... ještě dodatek. Já nevěřím každému slovu které se tu píše. Jak jsem psala, udělám si obrázek ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Klídek přátelé, hádáte se úplně zbytečně. Nezapomínejte na to, že vrcholový sport, tenis nevyjímaje, je především business. A to ne ledajaký, je to showbusiness, a jako takový se řídí velmi podobnými pravidly jako třeba módní průmysl. Styl servis-volej se prostě okoukal, už nebyl tak "výtěžný", tak se začalo zpomalovat. Podobně jako minisukně nebo odhalený pupík pár let funguje, pak se to okouká (ta doba asi už přichází), tak se zase holt "vrátí zpět osmdesátky". A tak pořád dokola ad infinitum nebo spíše ad absurdum...

A co o tom říká Nadal, Federer nebo kdokoli z hráčů je úplně jedno. Rozhoduje spotřebitel, potažmo marketing, a v konečném důsledku prachy...
Reagovat
tito
Bingo. Děkuji :-)
Reagovat
VlS
Tak to je
Reagovat
Pe3k
Minisukně se nedají okoukat :D
Ale jinak ty největší hvězdy Federer, Nadal, Rosol a Vaidišová mají na ten byznys také velký vliv :)
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ... ale přesto. Žádná myšlenka není koelktivní. Když si třeba Federer usmyslí, že budou červené sítě a najde se někdo, kdo to prosadí, tak ty sítě budou červené. Za vším je člověk. Za businessem také.
Reagovat
Fandina
A to, že když si nějaká osobnost pořídí to a to a potom to chtějí i ostatní, tak to je základ bussinesu ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to je součást marketingu - hvězda v showbusinessu může ovlivnit, jaké triko bude masové publikum nosit, jak si nechá (ne)ostříhat a (ne)obarvit vlasy, případně kde se nechá potetovat, ale obecné trendy se určují úplně jinde. Ta hvězda se pak využije k jejich snadnějšímu prosazení. Když náhodou odmítne, tak se uměle vytvoří hvězda nová. Ve sportovním showbusinessu to tak úplně nefunguje, protože hvězda (zatím) musí přece jen něco umět...
Reagovat
Stan_Borowitz
S těma sukněma máš samozřejmě pravdu, ale bohužl ty ani já nejsme v této komoditě cílová skupina...
Reagovat
gigin
To by mi ještě tak scházelo, abych koukal na Federera, jak hraje v sukni s odhaleným pupíkem.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ... samozřejmě, že každý musí něco umět, je to jedno jestli umět se prodat své zboží, které vymyslí, třeba marketingově příklad rubikova kostka, nebo umí hrát tenis. Ti vrcholoví sportovci na nejvyšší úrovni pak mají větší sílu a respekt prosadit si svou, síť, nemodrou antuku, na rozdíl od těch, kteří jsou na žebříčku na chvostě ... úsměv
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ... ale pobavils mě, vytvoří se, jako že by ono samo, nebo za vším jsou peníze, samozřejmě, ale zapomínáš na to, že za vším je nejdřív ten jeden člověk, nebo víc lidí, kteří to musí vytvořit, to musí prodat. Pak teprve je ten obchod, busnis. A že se může zase zrychlovat povrch, samo od sebe nepřijde. Někdo s tím začne, dá impuls. A je to jedno, jestli na popud tenisty, úředníka, manažera ATP, majitele turnaje, ředitele televize. Samo to nevznikne. Třeba na popud Federera, Nadala ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Samozřejmě, máš pravdu, vždy musí být někdo, kdo věci "uvede do pohybu". Ve velkém businessu, jakým třeba je profesionální tenis, to ale nemusí být ten, koho za "hybatele" prvoplánově považujeme nebo kdo je nám jako takový prezentován...
Reagovat
Stan_Borowitz
Viděl's film "300"? Pamatuješ na Xerxese? Tak to bude Rogerův model na příští rok....
Reagovat
gigin
:))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa by mal prestať s týmito názormi, lebo s ním súhlasí možno 10% ludí (a aj to väčšina len z princípu, lebo sú to jeho zamilovaní fanúšikovia). Zbytočne si svojimi tendenčnými názormi pýta o argumentačnú facku, darmo sa tu budú Nadalisti naťahovať ..

Keď sa Federer vyjadroval k zrýchleniu povrchov, preto tu bol kľud, lebo s tým názorom väčšina súhlasí (možno Nadal by nesúhlasil, lebo si pamätám ako pred pol rokom strýčko Toni nazval všetky povrchy okrem antuky "super-fast", no uznajte ...). Nadal príde s návrhom, že chce viacej antukových turnajov, menej hardových. Kto mu kázal hrať po náročnom Australian Open v roku 2009 týždeň na to v Rotterdame napríklad ? Kto mu kázal hrať v roku 2012 zbytočné štvorhry v Indian Wells, keď ho akože bolelo koleno ?

Stakhovskeho vyjadrenie k situácii : "Ak chce Nadal viac antukových turnajov, nech teda ostatné kurty majú rýchlosť z roku 2001." Rafa vie čo mu vyhovuje, ale keby som bol v jeho pozícii, zrejme by som sa usiloval o to isté, lebo však čo iné mu ostáva.
Reagovat
tito
Jen drobná poznámka před spaním- "Keď sa Federer vyjadroval k zrýchleniu povrchov, preto tu bol kľud, lebo s tým názorom väčšina súhlasí" .- tady bych polemizoval. Fakt si myslíš, že majitelé turnajů, sponzoři, ATP zpomalili povrchy proto, že to chce 10% tenisové veřejnosti? Trochu nelogické, ne? :-)))
Reagovat
Fandina
Ono je vždycky takové období, že se zpomaluje, pak zase zrychluje. Podle mě je teď období, kdy vzhledem k tomu, že jsou zpomalené se zase volá po zrychlení. Vždycky se kdokoli ozývá většinou když nesouhlasí, jako teď zřejmě s názorem Rafy. A nemusí to znamenat, že tady je tolik a tolik fanouškou toho a toho. Konkrétně já jsem se teď k Rafovi vyjádřila také, jindy ne, většinou souhlasím. Teď ne.
Reagovat
Fandina
tito ... samozřejmě, že jde o sponzory, majitele turnajů a ATP, ale není to potřeba přeceňovat. I ti chtějí jít s dobou a momentálními požadavky. A tak to má být.
Reagovat
smazaný uživatel
Spomalovanie povrchov zašlo pridaleko, a podotýkam že rýchlejší povrch neznamená úbytok dlhších výmen. Ako povedala Fandina, všetko prebieha na takej špirále, momentálne sa už niektoré hardy hádam ani viac spomaliť nedajú - a áno, kto má niečo v hlave by mal byť za zrýchlenie povrchov, lebo nudné pinkanie divákov priláka asi tak ako Samprasove 4 body z podania v geme. ATP či organizátori turnajov na to prídu skôr či neskôr, ak sa tak už samozrejme nestalo. Zaujímal by ma tvoj názor, ako Nadalov fanúšik, čo si o tom celom myslíš ? ;) Skús ma prekvapiť.
Reagovat
Heather_Fedex
silne pochybuju, ze djokovic nebo murray by byli za obmezeni poctu turnaju na tvrdych povrsich. je to jejich jednoznacne nejoblibenejsi povrch.
ale zase se slusi rict i b: take se da jen tezko cekat, ze by murray nebo djokovic souhlasili se zrychlovanim povrchu
Reagovat
tito
:-) Myslel jsem marketingové průzkumy v narážce na 10% - viz výše Stan. Jestli mne nějaké zápasy baví nejvíce, tak je to duel mezi hrou od BL a S-V. Obranářem a ofenzivním hráčem. Zbylé dvě kombinace jsou nudnější. A je zcela jedno, jestli jsem fanda Rafy.Proto (alespoň pro mne) byly zápasy R+R či AxS vždy tak poutavé. Pokud by vedlo zrychlení povrchů k růstu nových Edbergů, Samprasů, či dnes Štěpánků a Llodrů je to pro tenis jen dobře.
Reagovat
Pe3k
Na to se nedá dívat, pořád to tam je nějaký Rafael :D
Reagovat
Mayo
Glory Glory Man United
Reagovat
dappe
Kdo jste dnes viděl zápas Federera? Podle výsledku to vypadá na dobrej výkon, tak jestli to tak opravdu bylo.
Reagovat
J.M.
Viděl jsem, a dodcela nuda. Výkon nic moc, liftovaný bekhend vůbec nefungoval. Ale bylo vidět, že se jen rozehrává na úvod turnaje, a je úplně v pohodě. Zvládal i servis-volej po druhém podání.
Reagovat
dappe
Dík. Loni v Rotterdamu nehrál nic moc, až finále mu docela vyšlo. Docela mě ten jasný výsledek dneska překvapil.
Reagovat
Pe3k
http://edition.cnn.com/2013/02/13/sport/tennis/nadal-atp-health-hardcourts/
Reagovat
J.M.
Já bych to neoznačoval za lži a výmluvy. Já si myslím, že Rafa to myslí upřímně a nijak zle. Jenom je prostě - a to opravdu nemyslím nijak útočně nebo urážlivě - trošku hloupý.

Už ta základní premisa - že se hraje na betonu - je prostě Rafův omyl. Na betonu se nikdy nehrálo a nehraje a přijde mi dost šílené, že hráč, který se ve špičkovém tenisu pohybuje tak dlouho, si toho nevšiml a myslí si, že by je ATP nechala hrát na holém betonu (navíc beton tam často není na těch kurtech ani jako podklad).

Stejně tak jeho tvrzení, že by bylo nemyslitelné, aby se v ostatních sportech, které vyžadují takové pohyby, hrálo na "betonu", je naprostý nesmysl, jak už tu bylo zmíněno. Prakticky všechny sálové, halové sporty se hrají na něčem podobném (tedy stejně jako tenis ne betonu, ale na tvrdých površích).

A tak dále. Mohl bych mluvit o tom, jak Rafa používá výrazy jako "všichni" a "my", když mluví o sobě a svých osobních preferencích (viz třeba to jeho "všichni mají radši tenis, který hrajeme dnes" když obhajoval zpomalování povrchů *, což je prokazatelná nepravda, spoustě lidí se to dnešní pojetí nelíbí), ale zkrátka podle mě za všemi těmi jeho prohlášeními není nějaký zlý úmysl, ale prostě neinformovanost, neznalost, určitá hloupost a naivita.

(* To mi připomnělo strýčka Toniho, který se dokonce loni vyjádřil kriticky k tomu, že dneska dominují "superrychlé" tvrdé kurty - jak někdo, kdo se pohybuje v profesionálním tenisu, jehož jednoznačným trendem č. 1 za posledních 10 let je nejbrutálnější zpomalování v historii, může něco takového říct, je opravdu nevysvětlitelná záhada...)
Reagovat
Pe3k
Dobrý koment. Palec nahoru.
Reagovat
Pe3k
A jako perlička nakonec, Nadal si už stěžuje i na antuku, konkrétně na tu, která je na tom turnaje, kde zrovna hraje...Tak nevím, ale měl by rychle vyhledat psychiatra...
Reagovat
W.G.M.
Samozrejme, ma ty hlavni prisady spravneho prispevku... Rafa a ve spojeni s nim slova hloupost, neznalost, neinformovanost. To ti srdicko urcite zaplesalo :-).
Reagovat
spaniel
Tak tam se stezovali viceri, odlepujou se lajny a je to holt v hale, tam je tezke mit dobrou antuku. Nejvic kritizujou mice, pry je snad koupili nekde v obchode ve vyprodeji nebo co.

W.G.M. No, nevim jak ty, ale ja si za ty roky myslim, ze Nadal je trochu pomalejsi, mirne receno.
Reagovat
J.M.
Tak já nevím, ale být jím, asi bych si stěžoval na antuku skoro na každém turnaji. :-) Už ve Vina del Mar jsem si říkal, jestli Rafa tu kvalitu kurtu přejde diplomatickým mlčením, aby nebyl nevděčný za to, jak ho přivítali... Přijde mi, že kvalita antukových kurtů za poslední rok je hodně bídná, odskoky mizerné a nepravidelné. Ale to je prostě antuka. Pokud ji má rád a lobbuje za ni, pak se musí smířit s tím, že tohle k ní bude patřit vždycky.
Reagovat
J.M.
Antuka v hale je už naprosté zvěrstvo, to by se mělo urychleně zrušit. Tam by se opravdu mělo masivně začít pracovat na najití nějaké umělé náhrady.
Reagovat
W.G.M.
Ad Rafuv intelekt: ja si to zase nemyslim, jemu samozrejme dost skodi jeho anglictina, ale holt ne vsichni maji na jazyky talent a spanelstina ma navic dost vyrazny akcent, ktery se do cizich jazyku propasuje a pusobi tam neplechu. Vysledkem jsou treba nesrozumitelna vyjadreni a zdani "krupanskeho" projevu. Kazdopadne si opravdu nemyslim, ze je hloupy.

Ostatne co my muzeme vedet? V dnesni dobe se hraci nauci par sterilnich recicek a formulek, ktere prezentuji na kazdy dotaz, u toho se usmivaji a jsou nekonfliktni (co by tomu rekli lidi a sponzori, ze jo, kdybych rekl, co si skutecne myslim a dodal tomu patricny emotivni naboj a slovnik...?). Nikoho z nich nezname osobne, nebyli jsme s nimi v hospode na kus reci, nezname jejich skutecne nazory, intelektualni silu, rozhled apod.

Myslim, ze nejake spory ohledne inteligence hracu tu fakt nemaji misto, protoze to jsou spekulace a subjektivni nazory, ktere se nedaji zadnym zpusobem podlozit. Zustanme u tenisu :-).
Reagovat
J.M.
A co jiného je diskuse o tenisu než spekulace a subjektivní názory?

Každá diskuse je od toho, aby si v ní lidé vyměňovali subjektivní názory na věc. "Objektivní názor" je oxymóron, protimluv. Ostatně mám podezření, že výzva k ukončení výměny názorů o Rafově intelektu není motivována upřímnou snahou o zachování objektivity diskuse, ale prostou náklonností k tomuto hráči.
Reagovat
spaniel
Ja umim spanelsky, takze urcite nejde o to, ze bych ho posuzoval podle projevu v anglictine (nejde jen o akcent, zjevne nema talent na jazyky). Jde mne o tyto jeho rozhovory, kde se ukazuje jeho mysleni. Samozrejme je to muj dojem, mozna je to jinak. U Federera rozhodne takovy dojem nemam, naopak z nej inteligence cisi, jeho rozhovory jsou plne sebevedomi a vyzralosti. Rafa je jakoby porad v te poloze teen rebela, coz neodpovida jeho statusu. Krome stezovani na ATP se od nej nic zajimave nedovis. Stejne jako jeho kniha, kdyby stala 5 korun, tak se neoplati.
Reagovat
W.G.M.
Nikoliv. Jen mi prijde tak nejak k nicemu resit, ze je jeden tenista hloupy, druhy hloupejsi a treti chytry. Nemam nic proti svobodne diskuzi, ale myslim, ze se da diskutovat spis o tom, jak kdo hral, muze se diskutovat samozrejme o tom, co kdo rekl, ale tahat do toho intelekt a povysit ho na stezejni tema a do osoby, o niz nic nevim, a jen si myslim, ze je hloupa, se strefovat a urazet ji, je proste mimo.

A na zaver bych mohla parafrazovat to, co jsi napsal: snaha o obhajovani diskuze na toto tema neni snahou o zachovani svobodne diskuze, ale o zachovani prilezitosti kopnout si do nekoho, koho nemam rad :-). Hezky vecer, jdu radeji koukat na fotbal.
Reagovat
Pe3k
Za 5 kč bych si jí koupil, potřebuju totiž podložku pod monitor :D
Btw. Nadal je mentálně pořád dítě, ale už nám začíná plešatět...Každopádně i na této fotce vypadá, že rozumu moc nepobral :D
Reagovat
Pe3k
W.G.M. se nepřiznala, ale samozřejmě se jedná o fanynku Nadala...
Reagovat
J.M.
Jinak ještě jsem zapomněl poděkovat Pe3kovi za zajímavý odkaz. I z toho článku na CNN je vidět, že to, že tvrdé povrchy jsou nějak výrazně horší pro tělo, není mezi odbornou veřejností nějak jednoznačně uznávaný či prokázaný fakt. Dokonce jsem před časem četl článek, kde autor psal o tom, že antuka je pro dnešní hráče horší než tvrdé povrchy (právě proto, že se na ní hrají tak zničující, dlouhé výměny). To už mi přijde přehnané, ale je to určitě zajímavé téma k prozkoumání. Nějaké statistiky za poslední roky (zranění hráči, povrchy, na kterých hráli) by se určitě daly nějak zkompilovat.
Reagovat
W.G.M.
Nemohla jsem odolat: ano, fandim Rafovi, to si tady mohl precist kazdy, kdyz jsem sem psala poprve, stejne tak si kazdy mohl precist, ze fandim i Rogerovi, kazdeho mam rada z jineho duvodu, ale jsou to oba mi nejmilejsi teniste. To, ze sis to nezapamatoval, neni tvoje vina, moc casto sem nechodim, odpoustim ti to :-P.
Reagovat
J.M.
Diskuse o intelektu je vymezena čistě v tomto vláknu, kde je zcela věcná a k tématu věci, jelikož se chce dopátrat podstaty problému. Urážlivého na tom není vůbec nic. Kopání do lidí vypadá úplně jinak.
Reagovat
tito
http://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_court
poslední věta u hard courts
Přirozená inteligence se lépe projeví v prostředí, kde je hráč jazykově zdatný. Občan multilingválního Švýcarska má nezpochybnitelnou výhodu. Jinak intelektu si považuji u zcela jiných osobností. Roger ani Rafa mezi ně nepatří. A ruku na srdce. Vy Rogera takto vnímáte? Určuje váš vývoj? :-)))
Reagovat
Pe3k
Přestože ji sám rád používám, wikipedie není autoritativní zdroj informací a navíc ta věty není podložena žádnými fakty, je to jen věta. Co se týče Federera je to druhá nejrespektovanější osobnost světa, to mluví za vše...
Reagovat
spaniel
Neni to priorita, ale vsechno ma vliv. Jak na tebe hrac pusobi komplexne. Samozrejme prvorada je hra. Pak to muze imponovat charakter-bojovnik, showman atd. Charizma, smysl pro humor, inteligence. Mozna je to jen 1% ale vsechno ma sve misto.
Reagovat
dappe
Myslim, že u Federera je jeho vystupování mimo kurt hodně oceňované, nejde jen o jazykovou výbavu. On působí inteligentně, klidně a v pohodě. Nevím jestli určuje něčí vývoj, ale spousta lidí u sportovců ocení, když dokáží vystupovat a působit takto pozitivně. Celkově jsem v tomhle směru slyšel na Federera jen pozitivní věci, dá se s ním prý jako jedním z mála mluvit o všem, má takový ten všeobecný přehled. Je to podle mě dokonce i jeden z důvodů, proč na některé lidi působí trochu arogantně.
Reagovat
W.G.M.
Jo, a Padesat odstinu sedi je svetovy bestseller :-D. Pri vsi ucte k Rogerovi, je normalni, ze je druhou nejrespektovanejsi osobnosti nekdo, kdo jenom mladi do micku? Porad si naivne myslim, ze osoby takto mocne respektovane by mely mit podstatne jine a dulezitejsi kvality.
Reagovat
spaniel
K te Wiki, nemam s tim problem. Nikdy jsem to nepsal. Psal jsem, ze nikdo jiny se nestezuje a Rafa neni jediny zraneny hrac na svete v historii. Jsou hraci, kteri HC preferuji, protoze sedi jejich stylu...dobry servis a agresivni hra. To ze Rafuv styl je vsechno ubranit a hrat predlouhe zapasy je jeo problem. Ale at nekyda na tenis.
Reagovat
Pe3k
Právě, že on jen nemlátí do míčku. Založil např. organizaci, která se stará o děti v Africe, staví školy, platí vybavení atd. Taky zve často ball kids na pizzu :) Je to sportovní celebrita a profík každým coulem...
Reagovat
J.M.
tito: Tvůj odkaz nevyvrací to, co jsem napsal, tedy že mezi odbornou veřejností na to nepanuje nějaký jasný názor. Je to jen věta na Wikipedii, která jako zdroj uvádí nicneříkající PDFko australské federace, kde o tom není jediné slovo. Z toho důvodu jsem tu větu z článku právě odstranil. :-)

dappe: Stačí se podívat na to dlouhé interview s Rogerem před AO... Takhle rozumně mluvit umí mezi tenisty málokdo, pokud vůbec někdo.
Reagovat
tito
http://fundacionrafanadal.org/
Reagovat
W.G.M.
Vsak to nepopiram, ale s charitou dneska laskuje kdekdo a ja uprimne (ano, jsem kazdym coulem skeptik) to jenom malokomu verim. Zejmena u znamych osobnosti to muze byt take snaha vypadat pred verejnosti pekne :-). Kazda modelka, misska ci prvni dama nam povi, ze ve volnem case se venuje charite.

Ale mne spis slo o to, ze celosvetova popularita nemusi vzdycky znamenat, ze dana vec je opravdu nejlepsi a nejkvalitnejsi. Proto jsem uvedla treba ty Odstiny sedi. Trha to rekordy, jeden by rekl, ze to asi bude teda kvalitni kniha, pritom neco tak hloupeho jsem snad jeste necetla, to treba i Pani Laryfary od Betty Mac Donaldove, kterou jsem cetla jako dite (je to tudiz detska literatura), je na vyrazne vyssi urovni. A jeste jinymi slovy: ze je Roger druhou nejrespektovanejsi osobnosti z nej automaticky nedela Einsteina.
Reagovat
spaniel
Ano, s charitou je to dneska osidne a navic je dela kazdy, je to dnes uz nutnost. Na druhou stranu udelal hodne pro tenis a sport jako takovy. Je idealni priklad pro deti, nejen hrou, ale i vystupovanim. Plus zadne excesy. A na rovinu, tenis neni zrovna fotbal a dosahnout neceho takove jako tenista je obdivuhodne.
Reagovat
Pe3k
Téměř se vším co jsi napsala souhlasím, pěkný koment. Akorát to, že je po celém světě respektovaný neznamená, že je chytrý jak Albert :D Mám stejný názor, to co je světově úspěšné je většinou jen nějaký image co se dobře prodává (Lada Gaga, Justin Bieber, Reese Witherspoon atd.) Já osobně nesnáším třeba facebook. Ale u Rogera se ti lidé prostě trefili :)
Reagovat
Fandina
Roger je prototypem příjemného mladého člověka, který je úspěšný ve svém sportovním odvětví a působí pohodově, proto je uváděn jako nevíc respektovaná a populární osobnost světa. A to je dobře.
Reagovat
tito
Už den se tady mele vše možné ale věcných příspěvků je poskrovnu. Tvé téma k povrchům se mi líbilo. Dobře, odstranil jsi větu ve Wiki. Pokud odmyslím fyziku, pojďme k subjektivní empirii. Fakt chceš zpochybňovat, že se na tvrdém povrchu tělo sportovce nebude cítit hůře? Já rozdíl v běhání v lese a na asfaltu pocítil již v 16 letech a to jsem byl sakra pod vahou.Tím pochopitelně nemyslím, když už to tak polopaticky podávám, že je to stejný rozdíl jako mezi antukou a hardem. Nicméně stejný nápor jsem cítil, když jsem si poprvé zahrál v hale. Fakt budeme (alespoň podle mne) spekulovat, jestli černá je bílá? Abych řekl pravdu, celá tato debata je pro mne směšná.
Reagovat
J.M.
Tady spekulujeme o tom, jestli je pro tělo těžší běhat na tvrdé antuce nebo tvrdě uválcované hlíně (alias trávě), nebo na speciálně pro tyto účely vyvinutém gumovém povrchu, který má několik vrstev pro odpružení a tlumení nárazů.

A já opravdu nevím. Jak jsem v této diskusi ož hodněkrát napsal, řekl, domnívám se, že antuka je šetrnějšíkvůli možnostyi skluzu. Nicméně jak v článku na CNN uvedl orborník na tuto problematiku, nejsou data, která by nějak na něco přesvědčivě ukazovala.

Laik svým selským rozumem samozřejmě vidí černobíle, tomu je hned vše jasné, ale z toho pak taky pramení spousta z generace na generaci tradovaných bludů a mýtů, které přece "každý ví" a není je třeba dokazovat. Jako třeba že se tenis hraje na betonu. :-)
Reagovat
J.M.
(Omlouvám se za tu nandstandardní dávku překlepů, píšu příliš ve spěchu.)
Reagovat
Fandina
Já povrchům vůbec nerozumím, ale dovedu si představit, že v nynější době, díky technologiím a veškerým znalostem lze vyvinout takový povrch, který by mohl být k tělu nejšetrnější a nejvíc splňovat požadavky které budou na jeho vyvinutí položeny i vzhledem k tomu, jaký chceme daný sport mít, ve smyslu pomalý rychlý atd.

J.M. samozřejmě souhlasím, co se týká tradicí a mýtů, viz beton.
Reagovat
tito
Beton je jen slang. Prvovýznamově to nelze brát vážně.
Reagovat
Fandina
tito ... jenže pořád nejsou žádné důkazy, jak i uvádí J.M. o tom který povrh je nejšetrnější. O rychlosti se není třeba bavit. Tam stačí vyzkoušet míče.
Reagovat
J.M.
Není to slang. Je to tradovaný omyl. Naprostá většina těch, kteří to slovo používají, se opravdu domnívají, že to je betonový povrch. Někteří to i výslovně zmiňují (jako komentátor Svačina, který výslovně říkal "betonový povrch"). K mému překvapení o tom výslovně, opakovaně mluvil i Nadal v tom rozhovoru. A jak jsem psal níže, jsou i jiní hráči a hráčky, kteří skutečně nevědí, o co jde, a domnívají se, stejně jako laická veřejnost, že to je prostě beton, na kterém je barevný nátěr. Abycyh pravdu řekl, jako děcko jsem si to myslel i já, stejně asi jako každý, koho znám. Ono to prostě tak v té televizi na pohled vypadá.
Reagovat
VlS
Vesměs beton vnímáme jako směs cementu, písku a kameniva, ale ono to tak nemusí být. Nevím, jaké slovo rafa použil v originálu článku a nechce se mi to hledat (concrete? v AJ se často používá i pro asfalt a kdesi i v čaštině jsem vyděl v odborné literatuře "asfaltobeton"), ale opravdu může jít o nepřesnost překladu nebo přenesení významu. Z toho bych tak velkou vědu nedělal. Druhá věc je, že se nebudu v cizím jazyce pouštět do technických specifikací, pokud si nejsem absolutně jistý a to je o míře sociální inteligence.
Reagovat
J.M.
Použil slovo "cement", což kromě cementu označuje i beton, respektive klasický cementový beton. Ano, napadlo mě, že může jít i o překlad - nevím, jestli byl originál rozhovoru v angličtině, nebo to je překlad ze španělštiny. Ale cementový beton to tedy rozhodně není - na povrchu ne, a i na podkladu kurtů se často nepoužívá cementový beton.

Jinak ano, "asfaltový beton" je taky druh betonu. Běžně se mu říká jen "asfalt", je to třeba to, co je na silnicích, tedy směs asfaltu s kamenivem.

Každopádně Rafa plácá o věcech, kterým nerozumí, a mystifikuje veřejnost. Dlouhodobě odsuzuji bludaření, navíc takto vehementně podávané, tedy když se bludařením a popletením lidí snaží ovlivnit mínění a propagovat změny.
Reagovat
J.M.
Jinak ještě aby nebyla mýlka - jsou sice různé druhy betonů, ale DecoTurf, Plexicusion a jiné prostě není beton. To jsou vesměs gumové materiály, pryžové granule (případně i částice jiných materiálů, jako plastu v případě Plexicusionu), s akrylátovým nátěrem na povrchu, ve kterém je přimíchaný křemenný písek. Nikde jsem nenašel jedinou zmínku, že by něco takového mohlo být označováno jako druh betonu, a i sami výrobci těch povrchů o tom píšou jako o "latexu", "akrylátu" atd.
Reagovat
spaniel
Ja to proste nechapu. Dobre, Nadal ma vrozenou vadu, je nachylny na zraneni, plus ma hodne fyzicky styl hry. Proc ale mluvi za ostatni hrace, kteri takovou vadu nemaji a hybou se zcela jinak? Od ostatnich jsem nikdy kritiku HC neslysel.

2009 i 2012 byl zraneny behem Wimbledonu, po skonceni antukove sezony, kde hraje prakticky vsechno a nezastavi se.

Zpomalovani povrchu mu vyhovuje, i kdyz to prinasi vetsi napor na telo. Rychle betony by byli lepsi, jenze to by toho moc neuhral. Pro nej neni zadne reseni, az na jeho idealni, ktere doufam nebude, 8 mesicu sezona, cela na antuce.
Reagovat
tito
se na to tak, že byla Rafovi položena nějaká otázka a on na ní odpověděl, co měl jiného dělat.:-) Koneckonců na HP,FB ani Twitteru žádné manifesty stran povrchů nevydává. Žádná plačka není a nikdy nebyl. Nelze povrchně hodnotit podle úryvků vytržených z kontextu.
Nicméně fakticky je pro hráče hard nejvíce zatěžující povrch. Nevidím na tom nic nelogického. Kdyby hardy nebyly v takovém počtu, dnes tady nediskutujeme. Ale bohužel platí předchozí. Z pohledu pár zápasů nic podstatného, průměrný tenista se z těch bolavých lýtek, kolen, zad či kotníků za pár dní vzpamatuje, ale z pohledu mnohaleté kariéry průšvih. Namátkou vzpomenu A.Agassiho, který se bez kortikoidů a analgetik v závěru neobešel, či I.Lendla, jehož zádům otřesy na právě tvrdých površích neprospívaly a kvůli setrvalým bolestem musel skončit. Dalším příkladem z naší provenience by mohl být třeba předčasný konec v 26 letech neuvěřitelného talentu M. Mečíře...Rafa pochopitelně nic nezmění, ale je dobré, že o tom mluví. Proč ne. A alternativou nemusí být zákonitě jen antuka. Proč ne třeba carpet,Har-Tru, tráva... ( viz J.M., rfever)
Reagovat
spaniel
Vytrzene z kontextu? Cetl jsem kompletni rozhovory, nic neni vytrzene. Navic takovy vyroky dava pomalu kazdy tyden.

Mas dojem ze v porovnani s ostatnimi sporty je v tenisu vice zraneni? Ja tedy ne. Je smula, ze ma takove problemy, vzdy se najde nekdo takovy, ale prece se kvuli tomu nebude menit cely sport. Kdyby to tak bylo u vetsiny hracu, tak nereknu ani n. Ale zato, ze se ve sportu objevi jeden chronicky marod, tak prece nebudeme menit cely sport. Napriklad ten Agassi, taky mel vrozenou vadu, chodil kvuli tomu jako kachna od detstvi, vedel jaky je jeho stav, byli dny, kdy sotva vstal, ale nikdy jsem od nej necetl, ze by se mel tenis kvuli nemu menit. A nejvic me dojima jak mluvi za ostatni tenisty a za fanousky. Jo, ale asi jen za svoje fanousky, kterym by stacila antuka s vitezicim Rafou do 50 let. Kdyz ctu zahranicni fora, kde je mnohem vic prispevatelu nez tady, tak rozhodne nevidim, ze by jeho nazor prevladal. Spis naopak a vetsina se mu uz pomalu zacina smat. Tenis byl vyjimecny v tom, ze jako jediny sport se hral na ruznych povrsich. Byl variabilni. To uz se vytratilo a ted by snad mela zustat jen antuka, aby byl Nadal spokojeny.
Reagovat
tito
Kde jsi nabyl dojmu, že Rafovo fanoušci chtějí, aby Rafa hrál do 50 a vyhrával na antuce. Legrační. Statistiky jsou doménou FFF. Přečti si prosím ještě jednou, co jsem napsal. Je to byznys. A povrchy neurčují hráči ale majitelé turnajů, potažmo ATP. To samé platí o věčně omílaném zpomalování. Domnívat se, že jednotlivý hráč změní přístup vlastníků k stálým! povrchům je neskutečně naivní a sport se kvůli tomu bezesporu měnit nebude. Pochopitelně není jeden chronický marod. Je pouze nejznámější. Nevím, na která zahraniční fóra chodíš a jaké příspěvky si vzhledem ke své zaujatosti vybíráš, nicméně na FB je v počtu fandů Rafa za Rogerem , na Twitteru má o kolik ? o 2-3 miliony více? Nechce se mi to hledat. A kdyby jsi si opravdu přečetl můj příspěvek pořádně, doznal by jsi, že v případě variability tenisu opravdu nevolám po antuce a ani jsem si nevšiml, že by jí Rafa jmenoval jako jediný možný povrch.
Reagovat
Roger_Federer
pred 10 lety se hraci delili na nekolik skupin..podle povrchu..Kuerten vyhral F0 a pak vypadl v prvnim kole Wimbledonu..v tomto byl tenis krasny..krasne se na nem vydelavali penize..Dnes?4 hraci dominuji 8 let..Zpomalovani povrchu je neodiskutovatelny fakt..a zkutecne vyhovuje hracum jako je Nadal..fenomenalni antukar.
Reagovat
Roger_Federer
pred 10 lety se hraci delili na nekolik skupin..podle povrchu..Kuerten vyhral F0 a pak vypadl v prvnim kole Wimbledonu..v tomto byl tenis krasny..krasne se na nem vydelavali penize..Dnes?4 hraci dominuji 8 let..Zpomalovani povrchu je neodiskutovatelny fakt..a zkutecne vyhovuje hracum jako je Nadal..fenomenalni antukar.
Reagovat
Roger_Federer
pred 10 lety se hraci delili na nekolik skupin..podle povrchu..Kuerten vyhral F0 a pak vypadl v prvnim kole Wimbledonu..v tomto byl tenis krasny..krasne se na nem vydelavali penize..Dnes?4 hraci dominuji 8 let..Zpomalovani povrchu je neodiskutovatelny fakt..a zkutecne vyhovuje hracum jako je Nadal..fenomenalni antukar.
Reagovat
Roger_Federer
smazte prosim moje dva stejne prispevky..nejaky sotek dekuji
Reagovat
spaniel
Sorry tito, ale tezko se diskutuje, kdyz sis zjevne ani neprecetl ten rozhovor, o kterem cela diskuse je. To Rafa tam rika, ze jedine dva prijatelne povrchy jsou antuka a trava a ze fotbaliste prece taky nehraji na betonu (napsal na cementu).

Dale, nevim zda ctes jina fora, nebo jen TP, kde Rafovy fanousky spoctes na prstech jedne ruky, ale ja ano. Jsou tam fanousci vsech moznych hracu, snad cele prvni stovky, i kdyz samozrejme prevladaji RF, RN a ND. Uz i samotni fanousci RN se divi jeho vyrokum. FB ani twitter neresim.

Taky jsem nikde netvrdil, ze zpomalovani povrchu prosadil Rafa. Rozhodne mu ale nevadi a nikdy jsem necetl, ze by chtel zrychleni (jako RF), prave naopak. Porad rika, ze chceme dlouhe vymeny a dlouhe zapasy. Je to zpomalovani pro nej dobre? Ne, nici ho ton, ale je to jeho nejvetsi sance na titulky. Musi si vybrat, nemuze mit oboji.

Jak jinak si chces vykladat ty jeho vecne apely na ATP nez snahu neco s tim delat? Vzdyt on na ne porad utoci, to u nikoho jineho neni. Ne nadarmo se uz roky ze srandy pise o tio Tonim jako o mafiaNovi, ktery pronika do ATP. Jsou to uz roky neustalych vytek na vsechno mozne.

Kdo to videt nechce, nevidi.
Reagovat
tito
Já si žádné diskuse nevšiml. Jakmile se řekne Rafa, tak FFF začnou vidět rudě a negují vše, co prohlásil. Začíná kolotoč smyšlenek a účelových demagogií.
Nečetl. Máš pravdu. A ani mne nezajímá. Fakt. Ani článek výše pro mne nemá žádnou hodnotu. Tenis mne baví jako amatérského hráče a fandím Rafovi. A kdyby Roger zítra řekl, že chce, aby se tenis hrál jen v hale, tak mi je to stejně ukradené. Zcela logicky se nic nezmění a on má právo na svůj názor. Nebudu tady přispívat slabomyslnými dedukcemi co tím chtěl říct, za koho mluví, co tím chtěl obhájit, jak se vymlouvá. A to, že někdo proti něčemu protestuje, tak to pochopitelně vždy vychází z jeho zájmu a osobní motivace. Copak Roger nebrojil proti jestř. oku? Bylo to správně či špatně? Ale k tématu. Rafa řekl svůj názor. Podle mne zcela logický . A jestli "tepe" do ATP, proč ne? Má být servilní? V tomto mu dávám zcela za pravdu. Ano, tráva a antuka jsou méně škodlivější než hard. Kdyby to řekl Tsonga, tak je tady 5 příspěvků. Končím, už takhle jsem touto "diskusí" ztratil spoustu času.
Reagovat
spaniel
Nemam argumenty=koncim diskusi. Klasika. Ale mne to zily netrha, stejne nemas co bys napsal. Napises treba o Agassim a kdyz na to reaguju, uz se k tomu nevratis.

Pokud te nic mimo kurt nezajima a je ti to jedno, tak se k tomu proste nevyjadruj. Mne zajima v tenisu absolutne vsechno. Trochu zvlastni, ze ty jsi Rafuv fanda a je o nem ctu a vim vic nez ty. Jsi asi hodne rekreacni fanda. Vpoho. At se dari.
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
dappe
:D
Reagovat
Roger_Federer
nekdy mam pocit, ze si se pasoval do role Nadalova tiskove mluvciho..Kazdy jeho vyrok jsi schopen okomentovat, uvest na pravou miru, jako kdyby jste si denne volali, diskutovali , ty nejlepe vzdy vis, jak co myslel, jak premysli a co tim chtel zdelit za myslenky..
Reagovat
Pe3k
Je typický alibista.
Reagovat
Malda
No myslím, že má vcelku pravdu. To je přeci neoddiskutovatelné, že "hard" bude náročnější na klouby, nějaké výrony a natažení čehosi. Podobná zranění přijdou daleko častěji na něm. Protože tam se ta noha vetšinou zastaví natvrdo. Každopádně podíl na tom bude mít i způsob jakým na tom povrchu hrajou. Kolikrát když vidím Novaka jak se tam klouže, tak mi běhá mráz po zádech.
Reagovat
Nola
Nole praktizuje okrem kĺzania aj roznožky, rybičky, vraj sa pohybuje ako kočka, jeho telo pôsobí niekedy, ako keby bol z gumy, snáď to má pod kontrolou...

neviem či si niekto všimol, ale v poslednej dobe sa snaží skracovať výmeny od základnej čiary, všimol si to aj Willander v rozhovore po AO, je to asi najnovšia taktika, vyplynulo to aj z rozhovoru s Vajdom, ktorý mu radil aby sa nenechal vo finále vtiahnuť s Andym do dlhých beckendových výmien zozadu tak ako v NY

Nole bol vo finále za štyri sety 41 x na sieti, Roger v semi za päť setov 44 x , snaží sa hrať úspornejší tenis ako v minulosti, to je cesta aj pre Rafu, ak nechce skončiť nadobro s tenisom
Reagovat
Malda
Ano to je pravda, o stylu hráče je to také. Přijde mi, že Rafa ty zápasy měl vždy hodně vydřené. Jeho styl je tomu prostě předurčený. Noleho hra je také taková, ale jak jste už psal jsem rád, žačal hrát útočněji. Každopádně mám pocit, že Rafa toho už moc neodehraje.
Reagovat
spaniel
Diky skvele obrane jsou casto srovnavani, ale pravda je takova, ze Nole je daleko utocnejsi hrac nez Rafa. Videt je to hlavne v prvnich kolech, kdy nepinka, neztraci cas a prochazi rychle a hladce. Navic neni tak tezkopadny jako Nadal, je to fakt neskutecny gumak. Neco podobne jsem videl snad jen u Monfilse. Navic co se musi Nolemu priznat je, ze se zbavil hodne spatnych veci, nesimuluje a taky zkrati prostoje mezi vymenami.
Reagovat
dappe
V poslední době je z každýho jeho rozhovoru znát, jak moc se blíží konec jeho kariery.
Reagovat
urbi
Kompromisem by mohlo být hrát na dřevě. Takové dobře nalakované parkety by hezky klouzaly a přitom by umožňovaly i rychlý tenis.:)
Reagovat
J.M.
Taky by umožňovaly se hezky zabít. A rychlost na naleštěných parketách je skoro nehratelná.

Ale na dřevě se hraje běžně v halách (akrylátový nátěr na dřevěných/dřevotřískových deskách).
Reagovat
VlS
autorství článku a jeho serióznosti. Jak našel Vlk, je to převzaté z tennis.com, což považuji za relativně seriózní zdroj, zkreslený jen osobním pohledem autora, ale protože dle textu jde o přímé citace Nadala, dá se asi text považovat za autentický.
Co většinou, či téměř vždy chybí je otázka, na kterou tenista odpovídá a to může některé pasáže trochu posunout.
Např.
"Nadal also complained about the tour's attempt to strictly enforce the 25-second rule between serves, saying it will not benefit the sport.

"People like to see great rallies, long matches, and for that to happen, the 25 seconds are not enough," he said. "If the ATP wants a sport which is faster but doesn't take into consideration a lot of strategy or great rallies, then it's right doing this. I think the players in the locker rooms are not very happy with that rule."

A zde je ta otázka, jestli odpovídal na přímo položenou otázku (předpokládal bych to), nebo jestli si při první příležitosti spontánně postěžoval.

Článek zde výše pověšený je jen částí oruginálu, doporučuji přečíst celé - níže je link ve Vlkově příspěvku.
Reagovat
W.G.M.
Nejsem si jista, zda nenarazis na nasi debatu s Fandinou a Spanielem, ale pokud ano, tak my jsme hovorili o clanku jinem :).
Reagovat
VlS
Tak to je možné, četl jsem to velmi letmo
Reagovat
W.G.M.
No, zanesla jsem to sem ja, protoze v jinem clanku Spaniel citoval a ja jsem se ptala po zdroji, tam mi neodpovedel (zapadlo to v privalu dalsich clanku), tak jsem ho poprosila i tady :-). A vzniklo z toho to, co vzniklo... Myslim ale, ze to, co je tady v tomto clanku, tu snad ani nikdo moc nezpochybnoval :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal mi v tomhle všem angažování se přijde jako nějaký mladý naivní socialista.
Reagovat
Olympiada
tak ty tchoři tys tady chybel
Reagovat
Olympiada
ze ty špínaku si vubec dovolujes otvirat ten poklop
Reagovat
Olympiada
Sproste uraží Potra, sproste nadava fanouskum v hledisti, sproste nadava Murajovi u site, pomlouva Berdycha ze nic neumi, ke sberačum se chova jako prase, hraje nefer a vypocitave(viz TM), ke svycarsku se chova jako dobytek, ma nesympatickou manzelku( což je jeho zrcadlo ).

Pri jeho vymluvach po vyprasku od Novaka na AO videl nekdo lekarskou zpravu o jeho mononukleóze ??! ( viz níže Ing Pe3k
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
Heather_Fedex
zapomnel si dodat, ze nepozval wawrinku na svatbu
Reagovat
Mayo
hedr :D:D
Reagovat
Roger_Federer
ani me Roger Federer nepozval na svatbu..:(
Reagovat
Heather_Fedex
tebe pozve na svatbu rafael ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujímavé sledovať rozdielne vlastnosti medzi oboma tábormi. Nedávno, po skončení finále TM po Rogerových výčitkách v kontexte rýchlosti povrchov tu vládol kľud a harmónia..A dnes?..Názor si každý urobí sám.

Len mi je strašné smiešne sledovať ako osvedčené i menej osvedčené nicky, ktoré sa niekedy možno prezentujú kultivovaným prejavom pri započutí mena "Rafa" ihneď strácajú úroveň a prezentujú svoje prízemné JA..To vám nie je hlúpe robiť zo seba buranov?
Reagovat
Fandina
Forehand ... já si nejsem jistá, jestli se tady jedná o dva tábory, podle mě tu je víc fanoušků, než jen dvou, ale mám dojem, že jen ty potřebuješ mít všude toho Rogera za zády a to o něčem svědčí. Ale jinak v pohodě ... úsměv
Reagovat
Pe3k
Není na tom nic zajímavého. Federer si "stěžoval" na zpomalování kurtů, což je obecně známý fakt, kdežto Nadal se pořád vymlouvá ne všechno možné a lidi to už prostě nebaví číst...
Reagovat
smazaný uživatel
Pochopitelne, ze tu je viac táborov..To s tým ale predsa vobec nesúvisí Fandinko..úsmev
Reagovat
Pe3k
Ty si guma :D Ty se sám vyšachuješ z vlastní diskuze :D Napíšeš něco a sám nechápeš co jsi napsal...No nic, raději šetři na těch 100 eur. Nadal bude vynechávat turnaje na hardu, takže se ani teoreticky na první flek dostat nemůže...
Reagovat
smazaný uživatel
+ Petrík, ty bud v klude..Teba som s tou urovnou nemyslel :)
Reagovat
smazaný uživatel
Setrit na sto euro?..:))

Ty si fakt trúbka..Tak zle na tom nastastie nie som..
Reagovat
Fandina
forehand ... a co tedy má s čím souviset?
Reagovat
Pe3k
To je dobře. Nechtěl bych, aby tě ta tvá naivní sazka i finančně zrujnovala :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem nikoho urazit Fandinka, ale diskusie s tebou sú typické debaty so zenou..Clovek až velakrát zostane stáť, že čo?

Preco by som mal spomínat fanuskov ostatných táborov, ked sa tu opúšťajú len FFF?..
Reagovat
Fandina
Forehand ... děkuji za poklonu, že čo? Ale já si vůbec nejsem jistá, jestli tady jsou jen fanouškové těch dvou. Když se do toho začteš, tak kde kdo tu píše, že není fanouškem ani jednoho z nich. To se ti pak nedivím, že se ti ses mnou těžko diskutuje, když ani nečteš jiné ... úsměv
Reagovat
Fandina
Forehand ... apropo, píšeš že se diskuse P3ka tvého příspěvku netýká, tak o čem vlastně tedy píšeš. Samomluva?
Reagovat
Fandina
Forehand ... ale jinak v pohodě, i tak se dají tvé příspěvky číst, pro mě jsou celkem průhledné, tak jen tak dál!!! ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, narážal som hlavne na Spaniela s Aloisom, ktorí vymenili inokedy pokojný tón za ten vulgárny..Petríka som nemyslel, ten sa taký už narodil..

Tu narážku na ženy beriem spat, bola nevhodná..Nič proti ženám nemám, mám ich rád..Nemajú to s nami lahké.
Reagovat
Olympiada
.."Petríka som nemyslel, ten sa taký už narodil"
Reagovat
Fandina
Forehande až na to, že Alois sám píše, že není vyhraněným fanouškem Federera a ani spaniel nepoužil žádné neslušné slovo na rozdíl od buranů, které tam uvádíš sám. Ale to víš sám nespíš také ... úsměv
Reagovat
tito
ufff. Mlčeti zlato.
Reagovat
Fandina
tito ... přesně tak. Když se tady článek objevil, říkala jsem si, že být Rafou, raději bych se nevyjadřovala k ničemu, ale rozumím tomu, že je pořád tázán.
Reagovat
smazaný uživatel
A vidíš Fandinko..Znova dokolečka dokola :))

Nebudeme sa chytat za slovíčka, chápeme širší kontext a tón akým píšu príspevky teraz a akým inokedy..
Reagovat
Fandina
Tak teď bych si přála, aby Lucka s Klárkou dokolečka dokola vyhrávaly. Nic no. Ještě mohou otočit ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Úsmeviky na vsetky strany..
Reagovat
Fandina
Ale ne nesměj si mi, Lucka by ještě mohla otočit, Klárka už asi ne, no nic no. Ani stream neni.
Reagovat
Pe3k
Vždycky napíše nějakou kravinu a pak k tomu napíše, chápeme širší kontext ne? :D
Reagovat
Fandina
P3k ... tak ty sis ještě nevšiml, že Forehand je spisovatel?
Reagovat
Mayo
veru...furt len sa tu rýpe do RN ako sa vyhovára a neviem čo pritom toto čo povedal nevidím nič zlého na tom...ale tak hejtujte si aj naďalej keď vám to robí dobre :P mier :)
Reagovat
Heather_Fedex
mayo, ty si takova matka tereza v sukni ;))
a co se tyce toho hejtovani, tak ty nejsi zadna vyjimka....peace
Reagovat
Heather_Fedex
spravnej v kalhotech ;)))
Reagovat
Mayo
koho hejtujem? sem tam Jirku...ale ja tu o nom napíšem 3 príspevky za rok zlé a on alebo oni na nadala 88 to je rozidel :D
Reagovat
Heather_Fedex
ano je pravda, trosku ses uklidnil i kdyz sem-tam ti ujede nejaky ten dedek, co sere celou karieru na dc... ;)
Reagovat
Olympiada
Mario si zdraví zhuntoval svym stylem :))) .....rakovina, zada,...
Reagovat
smazaný uživatel
Všechny Vás tady zdravím, jsem velká tenisová fanynka a na tyhle stránky chodím poměrně často, až nyní jsem se rozhodla pro registraci. Tak si tady pročítám tu diskuzi, a i když teda nefandím ani Rafovi, ani Federerovi, tak mě zaráží některé ty názory. Nechci se určitě s nikým hádat, ale lidi, mějte přece rozum. Jak by se líbilo Vám, kdyby na Vás někdo taky házel takovou špínu? Myslím si,že Rafa určitě není žádný uplakánek, jen prostě ted dlouho nehrál, a ted jak se vrátil a nevyhrál ani jedno to finále, tak prostě vznikl nějaký rozhovor ve kterém jen konstatoval jak se věci mají a podleVás by to už měl zabalit.. jak říkám, jeho fanynka nejsem, ale jedná se tady pouze o proncip... A fandí tady vůbec někdo Djokovicovi? Příjde mi, že na něj se taky hází jen samá špína :-D
Reagovat
PetaM
Tady se hází špína na všechny, kteří vyjádří svůj názor :D :D Proto už to nemá ani cenu komentovat :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nezbývá než souhlasit :-D já třeba nemám ráda Andyho,a vždy když hraje tak si na něho doma u televize zanadávám :-D Ale co kdo řekne nijak neřeším... :-D
Reagovat
smazaný uživatel
já, gigin, Nola, Bob (a bobino?), Malda, korek, kvizac, PATRICK_RAFTER, seshitec, Zemb81, Nole1990...aj.
:-))):-D
Reagovat
Pe3k
U mě je v žebříčku fandění na 3 místě :)
Reagovat
Mayo
Djokovičovi fandí veľa ľudí hlavne od roku 2011 to hej...a ináč rozhodne sa tu na neho nekydá ani len zďaleka tak ako na Nadala na ktorého sa tu kydá suverénne najviac :)
Reagovat
Heather_Fedex
jeste si zapomnela na 24ku, kt. se tady prezentuje, jakoby to byl jeho prinejmensim otec ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už se do fanclubu N.D. hlásím i já :-D Fandím mu od té doby co vyhrál wimbledon,tedy rok 2011. A splnila jsem si sen, když jsem ho mohla vidět live na exhibici v Bratislavě. Pro mě je to prostě člověk na pravém místě, sympaták,šoumen a osobnost. Stejně jako pro některé Nadal, Murray či Fedex..at si každý fandí komu chce :-D
Reagovat
W.G.M.
O tom clanku jsme se bavili se Spanielem i v teto diskusi. Jak jsem psala, nasla jsem ho. Je to sice dle meho nazoru pomerne sporna vec s ohledem na tajemnou postavu autora rozhovoru a chybejici anotace, ale budete-li mit nekdo zajem si precist cely v cestine, mohu ho prelozit.
Reagovat
Fandina
Překlady toho článku a odkazy na něj tady různě létaly. V podstatě ani tak nejde o tajemnou osobu, ta je vyjádření jsou více méně přibližná jiným a obrázek si stejně každý nakonec udělá sám.
Reagovat
W.G.M.
Jasne, ja vim, ale jsou lide, kteri treba neumi ani anglicky :-), tak jsem si rekla, kdyby nahodou nekdo jeste o tom neslysel, ze nabidnu moznost si to precist v cestine :-).

No, o tajemnou osobu docela jde. Nevim jak ostatni, ale ja osobne nemam duveru k informacim, ktere pochazeji z pochybnych a nezdokumentovanych a radne nedohledatelnych zdroju (za duveryhodne zdroje nepovazuji no name blogy, pochybna tenisova fora apod.). Kdyz neco ctu, chci vedet, kdo je autor, jakou ma publikacni minulost (tj. kde co pise), v jakem mediu dana informace byla uverejnena.

Tenhle clanek je vazne divny, autor asi neexistuje, nasla jsem o nem jedine 2 zminky, ktere nemaji souvislost s diskutovanym clankem (ktery je zverejnen pouze na nejakych asi 3 - 4 blozich v podobe toho prekladu do anglictiny), a to jednak opet na nejakem blogu, kde autor reaguje na "clanek pochybneho Frederica Bernese" (tematem je Gilles Simon, ale necetla jsem vyjadreni toho blogera celem, vyraz "pochybny" v souvislosti s Bernesovou osobu uzil sam autor blogu), jednak jako zminku v diskusi na nejakm foru, kde autor pise "ze Frederic Bernes je jeho oblibeny tenisovy novinar". Google o Fredericu Bernesovi mlci, pokud by to byl novinar, nejake vystupy by se nasly, znalo by ho urcite i domovske medium l´Equipe... Ale nic, ticho po pesine.

Ja prost nevim, co si o tom mam myslet.
Reagovat
Fandina
W.G.M. tak jasně, pokud někoho zajímá autorství, tak to může být tajemná osoba, ale je jisté, že někdo ho napsat musel. Ono tam zase nebylo nic tak světoborného, aby člověk nad tím užasl, nebo chtěl ověření. Spekulace, fanouškovské i jiné. Jak to bude dál s Rafou se stejně dozvíme. Zatím hraje a pořád dobře. Tak uvidíme.
Reagovat
W.G.M.
Ale to je preci dulezite, autorstvi. Abych mohla brat vazne nektere informace, musim vedet, kdo je napsal. Pak bychom take mohli kazdy publikovat nejake fiktivni rozhovory a dle tvych slov "nekdo to napsat musel" by to potom ctenarstvo melo brat za bernou minci. Podivej se treba na rezimu poplatne zpravy, filmy i knihy. Kdyz budu cist knihu od historika, o nemz vim, ze byl prorezimni, tak preci nemohu za pravdu prijmout vsechno, co napise.

No ale uz jsem se moc rozepsala a neni to k tematu, necham toho radeji :-). Jen jsem jeste chtela poznamenat, ze ten rozhovor jsem si precetla a pusobi to na me skutecne jako fiktivni kompilat nejakych drivejsich Rafovych vyjadreni s drobnymi upravami.
Reagovat
Fandina
W.G.M. já nezpochybňuji, že pro tebe je důležité autorství, to je tvoje věc, pro mě ne. Přečetla jsem to a nebylo to pro mě nic nového, tak jsem to nechala být. Sama píšeš, že to bude kompilát nějakých vyjádření Rafy, tak není co řešit.
Reagovat
W.G.M.
No, uz jen kratce, fakt uz tim nechci moc tapetovat :), ale ten kompilat muze byt udelany ruzne. Na me zrovna tento rozhovor pusobi tak, ze autor ta vyjdreni poskladal, ale uz podle sveho, nejsou to podle me vzdycky presne citace, protoze kazdy ma jakysi idiolekt, ktery je rozpoznatelny, tedy i Rafuv. A pokud operujes s vyjadrenimi nekoho jineho tak, ze je pouzijes vlastnim zpusobem, muze dochazet treba k spatnemu pochopeni a v dusledku toho k prestrelkam, jake tady na TP nejsou rozhodne ridke.

Proste je dulezite nejen to,co reknes, ale i jak to reknes,s tim maji mistni ctenari jiste bohate zkusenosti :-).

Jinak preji pekny den :-).
Reagovat
Fandina
W.G.M. rozumím tomu, že se dá udělat ledacos, když se chce. A také, že pro někoho je podstatné, jestli to co je tam uvedené Rafa skutečně řekl. To je v pořádku. Já jsem jen uvedla, že jsem obsah zaznamenala, nebylo to pro mě nic překvapivého, co se týká Rafy a pustila jsem to z hlavy. Také přeji hezký den.
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem by mne zajimal zdroj. Je mozno ho uvest???

V El Pais, je pouze to, ze nevi jestli bude schopen vydrzet do OH, ktere budou v Riu, kde ted je, vzhledem k narocnosti kalendare. Nevi jestli mu kolena vydrzi. Ale tot vse nic vic, nic min. Spis se tam dotazuji na OH. Jasne, jsou to spanelske noviny, ktere si mohou vytahnou z konf. co jim se zda dulezite...

Chtel bych si proto precist zdroj:) Mate ho nekdo??? je to nekde na oficial. strance ATP???
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.tennis.com/pro-game/2013/02/nadal-atp-worries-too-little-about-players/46389/#.URtj__I0Z9Q

predpokladam, ze to je z toho...:)))
Reagovat
Alois_Mlok
Tenhle "hráč" je největší ostudou světového tenisu a opět to potvrdil...
Reagovat
smazaný uživatel
jsi velký ubožák, až dokážeš v životě alespoň setinu z toho co on, tak teprve něco říkej. Rafa není bezchybný stejně jako Djokovič, stejně jako Federer a stejně jako dřív Agassi nebo Borg..já taky nemá rád Federera, nelíbí se mi na něm mraky věcí, ale nikdy se nesnížím k tomu, že ho budu takhle urážet..
Reagovat
Alois_Mlok
Milý chlapče, moje slova adresovaná španělskému kašparovi jsou velmi mírná a shovívavá, o nějaké urážce nemůže být vůbec řeč. A pokud jde o bezchybnost, tou se nemůže chlubit nikdo (možná v minulosti Lenin), je však neoddiskutovatelným faktem, že tenhle hráč si soustavně, opakovaně a neustále na něco stěžuje, zas a znovu hledá nějaké výmluvy pro své bolístky, trápení, prohry... Přitom to nemá zapotřebí, protože tenista je to bezesporu kvalitní. Jeho naprosto zfanatizovaní fanoušci, kterým imponují jeho svaly a představa slipů zařízlých do konečníku, jsou však hluší a slepí a žádnou kritiku nikdy nepřipustí. Takže se klidně dál ukájej nad svojí modlou a my ostatní se budeme vyjadřovat, jak uznáme za vhodné.
Reagovat
Pe3k
Naprostý souhlas ve všem co jsi zde dnes napsal. Konečně někdo, kdo se nebojí říci pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
se nad nikým neukájím a zfanatizovaný nejsem ty blbečku a svaly ani nic dalšího mě opravdu nezajímá, fandím mu kvůli úplně jiným věcem..jsem normální fanoušek, právě proto vidím i jeho chyby. Jestlipak je i vy vidíte na RF nebo na dalších, kterým fandíte? RF se vymlouval po prohraných zápasech mnohokrát, ale jemu musí být vše odpuštěno že?..mně nejde o adoraci ani jednoho z nich, jen mám rád objektivitu, ne nenávistné plivání, ale to je jako házet hrách na zeď že..
Reagovat
Alois_Mlok
Já vím, že si to moc přeješ, ale normální fanoušek opravdu nejsi, to mi věř. A pokud jde o RF, ano i on se občas vyjadřuje nepěkně (a kdo ne, že?), ale pokud chceš mluvit o objektivitě a přitom stavíš na stejnou úroveň způsob vyjadřování RF A RN, pak jsi opravdu zralý na kazajku.
Reagovat
Pe3k
Pokud nejsi zfanatizovaný, tak proč Aloisovi nadáváš? On s tebou mluví pěkně...
Reagovat
smazaný uživatel
takže pokud si dovoluji Rafu jakkoli obahjovat, pak nejsem normální ano?..tak to je názor zralý na svěrací kazajku vážený. Opakuji, že já jeho chyby vidím a teprve kdybych žádné neviděl, byl bych nenormální fanatik..nicméně říct, že Federerova vyjádření zase tak hrozná nejsou a proti Rafovi to vlastně nic není, s tím se prostě souhlasit nedá.."kdybych býval hrál líp, vyhrál bych","takové soupeře za normálních okolností porážím"..to je respekt k soupeři? Já jsem nezažil, že by tohle zaznělo z Rafových úst. Ten pokud je zdravý, má k soupeři a jeho výhrám nad ním maximální respekt a velkou většinu svých porážek s pokorou přijal. To, že několikrát nastoupil se zraněním a proto prohrál, to je prostě fakt a nevím, proč by ho měl zakrývat a stydět se za to, že to zmíní. Je jeho právem říct, že nebyl ok. za to má být dehonestován?
Reagovat
smazaný uživatel
Marty, mávni rukou a choď ďalej..Strácaš tu čas.
Reagovat
smazaný uživatel
za toho blbečka se klidně omluvím, ke mně vulgarita nepatří, ale když mi někdo napíše, že jsem fanatik, zbožňující jeho svaly a zařízlý trenýrky do konečníku, tak se na to slušně reagovat nedá..nebo myslíš že ano? Myslíš, že to je seriozní přístup taková nevkusná narážka?
Reagovat
Pe3k
To nevím, těžko říct, ale hrabat si před každý míčkem v anusu, taky není seriozní jednání obzvlášť, když se na tebe dívají miliony lidí...A chápu proč to Alois píše. Většina Nadalových fans sou lidé, kteří tenisu vůbec nerozumí a mají prostě radí Rafu, který je prostě nechutný. Srovnávat Federera a Nadala v chování se prostě nedá...
Reagovat
Alois_Mlok
Fajn, já uznávám, že se někdy nechám unést, nemám v úmyslu urážet ani hráče ani ostatní diskutující... Bohužel, v diskusi o hráči jménem Rafael Nadal je těžké vyjadřovat se někdy ohleduplně. Hlavně ale chci říct, že já tuhle debatu neberu a nechci brát jako kontrontaci Federera a Nadala. Problém je, že tady když člověk napíše něco proti Nadalovi, tak dotčení diskutující reagují slovy typu: Ale Federer si taky stěžuje, Tehdy se taky nezachoval pěkně... atd. Za první mě to nezajímá (nejsem Federerův vyhraněný fanoušek) a za druhé je to čistě účelové se snahou odvést pozornost od Nadalových hříchů. Žádný hráč není svatý, na každého se dá něco najít. Bohužel v případě Nadala nejde jen o jednotlivá vyjádření, ale vůbec o způsob, jak si soustavně na něco stěžuje, jak se snaží budit dojem, že nezraněný je vlastně neporazitelný, jak mtvrdí, že mluví za všechny hráče, a přitom mluví jen sám za sebe atd atd. atd.... Ale asi je zbytečný už o tom psát a nějak to rozvádět, protože lidi co nechtějí vidět, nikdy neuvidí...
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodně nesouhlasím, že většina Rafových fandů nerozumí tenisu, opravdu nemůžeš posuzovat podle několika jedinců tady. Já znám osobně dva lidi, kteří mu fanfí a tenisu rozumí velmi dobře a právě proto na druhou stranu neuráží Federera, kterého taky respektují stejně jako já..jinak k tomu vytahováni trenýrek, on nemůže za to, že se zařezávají mezi půlky. Jestli je to projev neslušného chování tak opravdu nevím. A i kdyby byl ten důvod, že ho svědí řitní otvor, tak to nebude nic odsouzeníhodného, nedá se hrát na sto procent, když se ať už za jakéhokoli důvodu nemůžeš plně soustředit na hru..co se týče jejich vystupování, jsou na tom obdobně, není prav da, že Rafa vystupuje hůř. Limituje ho špatná angličtina, to ano, to je jeho mínus, jen kvůli tomu ho ale označovat za burana je nesmysl..
Reagovat
tito
Kašli na to. Nikomu nic nevysvětlíš. Článek již splnil svou roli, zvedla se aktivita přispěvatelů TP a koneckonců my můžeme být jenom rádi, že Rafa je dlouhodobě i přes dlouhé pauzy ve hře nejsledovanějším hráčem v diskusích. Na FB druhý, na twitteru první. Fenomén :-)))
Reagovat
Mayo
ten kto fandí Rafovi sa nevyzná v tenise ? wtf..čo je toto za tvrdenie :O ale tak on Pe3k zato nemôže no :)
Reagovat
Pe3k
Je tomu týden co se vrátil na kurty a už je zde první stěžování, vymlouvání, první pláč ve sprše...Táhne mu na 27 takže je už zbytečné se domnívat, že mu to někdy dojde. Tělo si zhuntoval čistě svou hrou, což mu strýček bohužel neřekl a jemu samotnému to nedojde. Např. Federer toho na hardech odehrál (vyhrál) daleko více a ani stopa po zničených kloubech, čím to?

Nadal se snaží stočit řeč na příští generaci, i když je všem jasné, že mu jde pouze a jen o sebe a jediný kdo mu na to naletěl je místní trouba forehand...

Nejlepší co může následující generace tenistů udělat je, nebrat si příklad z Nadalova herního stylu a už vůbec z jeho chování na kurtu a mimo něj...Dalším generacím může nejlépe sloužit jako odstrašující příklad.

IMHO. pokud někdo hafíka sestřelí na MC a RG tak s tenisem skončí velice brzy koleno nekoleno, protože to hlavní co neunáší jsou prohry...
Reagovat
tito
bych nekomolit jméno. Jistě to bylo neúmyslně, z tak dětinského přístupu tě nepodezírám. Ale zbytečně to kazí dojem z jinak objektivního, velkorysého příspěvku, psaného z dostatečnou dávkou nadhledu. :-) Jinak fajn.
Reagovat
Pe3k
:D
Reagovat
smazaný uživatel
náročný styl praktikují i Ferrer, Murray a Djokovič, přesto takové problémy nedají..a víš proč? Protože nemají genaticky dané potíže tak jako Rafa, Hoffův syndrom má prostě jenom on a to je příčina jeho problémů..a já mám známého lékaře, takže dobře vím, oč se jedná a jaký vliv na to má běhání právě na betonu..to je prostě fakt. S čím bohužel Rafa nic neudělá, je to, že toto postižení má jen on, ostatní jsou zdraví a beton jim nevadí. Je to jeho pech, že se s touto genetickou nepříjemností narodil, ale bohužel s tím nic neudělá..a co se týče tvých hnusných poznámek na jeho adresu, dej si pohov. Rafa se mimo kurt chová naprosto skvělě, na Mallorce se zastaví s kýmkoli a s úsměvem se pobaví a vyfotí..to, že kritizuje ATP neznamená, že je špatný člověk..mně se na druhou stranu taky mnohdy nelíbí chování Federera, i on omlouval řadu svých porážek, takže v tom Rafa sám není, no a jeho chování solisty ve vztahu k DC kritizoval už nejen Wawrinka, ale i velká spousta lidí v jeho rodném Švýcarsku, takže tu neplivej na Rafu a nejdřív si zameť před vlastním prahem..
Reagovat
smazaný uživatel
Aj by som sa s tebou pustil do tejto mentálne retardovanej diskusie, ale neurobím tak. Prevalcoval by si ma skúsenosťami.
Reagovat
Olympiada
ze vas to s nim baví - kdyt je to unudenej zakomplexovanej předpokladam muž
Reagovat
smazaný uživatel
a proto se s ním hádat nebudu, nemá to symsl, moudřejší ustoupí..jenže jak říká jeden citát "Moudřejší ustoupí a na tom je založena světovláda hlouposti"..na tom bohužel něco je, takže jen ustupovat se taky nedá Olympiádo, pak hlupáci zvítězí nebo budou mít aspoň ten pocit..
Reagovat
smazaný uživatel
Pe3k, v podstate máš pravdu až na niektoré detaily, no spôsob ako to píšeš by ma dosť naštval, pokiaľ by som fandil Nadalovi ;)
Reagovat
Olympiada
OK, ale tohle je opravdu opet tak přihlouply, ze to ani nejde oponovat
Reagovat
Pe3k
Murray a Djokovic mají spoustu zdravotních problému, jediné co je jiné je, že se po každé prohře nevymlouvají a nevolají do všech medií au au bolí mě kolínko jinak bych určitě vyhrál...Viděl si někdy Murrayho nohy? Viděl jsi AO 2009 kde Nole nemohl během zápasu dýchat? Vymlouvají se snad oni? Ne! Dělá to jen Nadal a proto je loser!

Na betonu se nehraje, přečti si o tom něco...Chceš srovnávat Federera a Nadala? Ten jedno řekl, že ho bolí záda a jaká kolem toho byla mediální řežba, to Nadal se vymlouvá pokaždé prohře...Nadal se chová pěkně k fanouškům? Aby ne, vždyť to sou jeho fanoušci :D Já narážel na jeho chování během zápas (když prohrává) a chování mimo kurt, když se vymlouvá...Hoffův syndrom? To je jen výmluva, pokud by ho opravdu měl, tak by nehrál vůbec. Btw. viděl snad někdo někdy jeho lékařskou zprávu, která to potvrzuje? Ne. Rafa to řekl, takže je to pravda :D
Reagovat
Pe3k
a vo to de :D
Reagovat
smazaný uživatel
Celkovo mi ten tvoj komentár príde fakt trochu preexponovaný, ale niektoré veci sú pravda - že Nadal si zničil svoje telo svojím herným štýlom (nehovorte mi, že Djoko-Andy-Ferrer) majú tiež agresívny štýl hry ako Rafa. Ak teda myslíme agresívny k telu, na Rafu sa teda vonkoncom nechytajú. Cesta pre Nadala - skracovať výmeny, nečakať čo urobí súper, holt ale starého psa novým trikom nenaučíš.
Reagovat
Pe3k
Jen takovou maličkost. Pokud se tady plácáš po ramenech s olympiádou, teda největší místní žumpou, s člověkem co má zde více než 5x ban a jimž pohrdají všichni krom lodního papouška ( a to jen proto, že žádného nemáme) asi bude na tvém smýšlení něco špatně...Ale jinak tě beru, jsi jen naivní, máš jiný názor a dobře ti radím, vyber si rozumně s kým se zde spřáhneš...
Reagovat
Olympiada
Ty extremne kratká chodidla k jeho tělu je taky blbost že ?!
Reagovat
smazaný uživatel
já nevím ,kdo měl kdysi na okruhu přezdívku simulant, byl to pokud si vzpomínám Novak, ne Rafa. Jinak Rafa se rozhodně pořád nevymlouvá, jen pokud k tomu má objektivní důvod..opravdu jsem neslyšel, že by se v r.2011 při všech porážkách s Djokem na něco vymlouval..ne, uznal že byl lepší, zasloužil si vyhrát a že na sobě bude muset do další sezony pracovat, aby se mu vyrovnal. Loni s Rosolem už měl koleno skoro v háji, takže to žádná výmluva nebyla, takže mi laskavě najdi zápasy, kdy se prokazatelně vymlouval a nebyl v právu..jinak Federerovy výmluvy nevadí, což je vážně zvláštní. Ty narážky po prohraných zápasech letos s Murraym na AO nebo s Berdychem před třemi lety ve Wimblasu, kdy v obou případech říkal, že kdyby hrál dobře, neprohrál by, takže si s Rafou rozhodně nemají co vyčítat, jen je pro mě zarážející, že Federerovi se jeho výmluvy tolerují a Rafovi ne..a Hoffův syndrom výmluva není, je vidět, žýe o tom nic nevíš. Ano, ono se s tím hrát dá, ale na Rafově případu pak vidíme důsledky. To že má takovou vůli a úplně jinde práh bolesti než ostatní na věci nic nemění. Ty si prostě nevidíš do pusy, tenhle hráč si zaslouží respekt, že s takovou vadou dokázal to co dokázal, i kdyby už nic dalšího nevyhrál. Za to, jak se se svým zdravím popral si zaslouží obdiv, je opravdovým vzorem pro ostatní, stejně jako všichni nejlepší sportovci, kteří makají na sto procent a když se potýkají s handicapy, jsou vzory ještě víc!
Reagovat
Olympiada
No proste je videt, ze píšeš skutecne hloupe ..... a proto jdou proti tobe - nikoliv s semnou
Reagovat
Pe3k
Jo Djokovic byl v minulosti takový, ale vyzrál a to se o Nadalovi říci nedá...Při těch 6 prohrách v roce 2011 se Nadal nevymlouval, to je pravda, protože všichni prostě a jednoduše viděli, že na něj Nadal nemá...

Hofův syndrom je fakt? Dobře, dokaž mi ten fakt...Je mi jasné, že to nemáš jak dokázat, takže je to jen čirá spekulace a výmluva. Ale jinak určitě respekt, za to co Nadal dokázal...To mu neberu a uznávám ho za to...
Reagovat
smazaný uživatel
já opravdu naivní nejsem, za svými názory si stojím a protože jsem individualita tak skutečně nemám zapotřebí se s kýmkoli spřahávat..to, že s někým vyjádřím souhlas, neznamená, že se s ním budu souhlasit ve všem a budeme se objímat jako bratři..tvůj pohled na svět je zvláštní, možná i zdeformovaný neustálým pobytem před kompam a na tomhle portálu. Já se tu rozhodně neukájím jedním komentářem za druhým a už vůbec není mým cílem kohokoli urážet, ať už z tenistů nebo z diskutujících..rád se občas přispěju svým názorem, ale slovní války opravdu nevyhledávám, je mi špatně z toho,co všechno zazní v diskusích, nejen tady a jen si říkám, kde se v lidech bere ta nenávist..proti zrůdám jako jsou nějací diktátoři to samozřejmě pochopit dokážu, ale proti klukovi, co jen dělá nejlěíp jak může svojí práci a obětoval jí i svoje zdraví, to je prostě sprostota..já díky němu zažil u tv obrvskou spoustu radosti, i ze špatných dnů dokázal udělat dobré a za to mu děkuji. Věřím, že svým fsndům totéž dokázali přinést i Federer nebo Djokovič a já to respektuji..a s čím se tu shledávám na oplátku? Se sprostotou, posměchem a až psychopatickými výpady, kdy má člověk pocit, že daní jedinci bojují proti ďáblu..je tohle normální? Co vám Rafa udělal, že se k němu takhle chováte? Zamyslete se nad sebou vážení..
Reagovat
smazaný uživatel
Roger se po zápase s Berdychem "vymlouval" na bolest zad, po zápase s Murraym na AO neřekl: "Kdybych hrál líp, tak jsem vyhrál." Řekl pouze: I was hoping to do bit better. Moudřejší ustoupí a v tomhle případě to nejsi ani ty, ani Pe3k. Jenže ty si oproti Pe3kovi ještě vymýšlíš a tím dezinformuješ uživatele. Ověř si příště svoje tvrzení.
Reagovat
Pe3k
To je jen dobře márty. Jsi opravdu príma fanoušek. Kdybych byl profi tenista, přál bych si, aby jsi mi fandil. Jediné co mě mrzí, že sis vybral špatného idola, ale chápu to, člověk si prostě nevybere, fandí komu fandí...Nemysli si, že mi z těch keců zde není špatně (ač je často sám vyvolávám, ale celé to dělá jako reakci na to, co sem zde četl o svém idolu...) Peace :)
Reagovat
smazaný uživatel
já si Rafu vybral, protože mě baví jeho styl tenisu víc než ten Federerův..líbí se mi, že evypustí jediný míček a že i beznadějnou výměnu dokáže zvrátit ve svůj prospěch. Líbí se mi jeho zápal pro hru, kdy mě opravdu dokáže svojí energgií vtáhnout skoro až na kurt. U žádného jiného tenisty takový pocit nemám. A taky ho mám rád jako člověka. Je to pořád ten kluk co si rád hraje, rád vítězí a má z toho pořád tu stejnou radost..když se usměje, vím, že je to upřímný a přeju mu to. Je to hodný člověk a to, že na něj lidi plivou jen kvůli tomu, že objektivně hodnotí vliv svého zdraví na svoje výsledky, mě mrzí. Kdyby byl zdravý, nestěžoval by si..těch zápasů, kdy se omluvil chabým zdravím zase tolik nebylo..v letech 2005-07, kdy ještě vyzrálým tenistou na betonu nebyl a prohrával své zápasy kvůli tomu, se na zdraví nevymlouval, byly to zasloužené porážky a neměl problém to přiznat. Pak v r.2008 skoro všechno vyhrál, jen na USO si postěžoval, že už je toho na něj moc a že je unavený, to sand ale každý bral, když předtím vyhrál skoro 50 zápasů v řadě..v r.2009 v Paříži se ozvalo koleno a trvalo skoro tři měsíce než se vrátil, takže žádné simulování. Dával se dohromady až do začátku další sezony a zase zranění v Austrálii a skreč s Murraym..a znovu se zapřel a přišla další neskutečná fazona, kdy jako jediný vyhrál v jednom roce GS na všech površích..v r.2011 to byla sezona Djoka a já od Rafy neslyšel žádnou výmluvu. No a loni ten Rosol a tehdy už měl koleno napůl v háji..takže kde jsou ta kvanta výmluv, o kterých se tady píše, jak kdyby to bylo destkrát do sezony. Tak to prostě není, většinu porážek Rafa bez problémů a s pokorou přijal..
Reagovat
Mayo
on má problémy s kolenami od začiatku kariéry...keď už o tom hovoríme...a dalej jeho štýl je síce nezdravý agresívny ale koho je zdravý ? z tej špičky fakt asi jediný Federer ktorý proste hrá tak jednoduchšie šetrnejšie ... ktorý bol hádam raz zranený za kariéru ...ak vôbec bol
Reagovat
Mayo
Rafa je borec...vyhral toho nespočetne...už teraz patrí medzi najlepších v histórií..a ja sa spytujem sám seba , kde by bol nebyť tých problémov...predtým než ma zožerete áno viem sú to len špekulácie :)
Reagovat
spaniel
Byl by tam kde je, v p******. Kdyby nehral jak hraje, nebyl by zraneny, ale zas by nebyl tak uspesny. Je to dan za to, jakym stylem hraje.
Reagovat
George_Renel
modrá antuka Rafaeli? Možná nastal čas přesedlat na líný tenis.....
Reagovat
Fandina
Rafa s Nolem se swpojili proti modré antuce a už nebude. Tak zase vytáhl do boje s něčím jiným. Třeba se Rafa stane politikem ... úsměv
Reagovat
gigin
No ale modrá antuka nebyla v pohodě. Nestěžoval si jenom Rafa a Djokovič. Myšlenka dobrá, ale nedotažená do konce. Prostě to nepřiměřeně klouzalo, to ví snad každý. Nebo ne?
Reagovat
Fandina
gigine, tak jim nech ten politický úspěch, že se přimluvili a zrušilo se to ... úsměv
Reagovat
tito
Rafa žije skromně, je přímočarý. Na takovou kariéru musí být člověk náležitě pokrytecký a hrát to alibisticky na všechny strany, být dostatečně servilní vůči sponzorům. Takový "milý a sympatický". Neprovokovat. Mít dokonalé PR. Pro politickou dráhu budeš muset hledat jinde. :-)
Reagovat
Fandina
Já ale pro Rafu žádnou politickou kariéru nehledám. Jen říkám, že se spojili s Nolem a na základě toho byla zrušena antuka v Madridu. Kdyby toho nebylo, z modré antuky by se odstranili nedostatky, které ta první přenesla a jelo by se dál. Neber jim ten úspěch. Rafa je sympaťák, ale že si rád stěžuje, tak to je pravda, ale neznamená to, že mi i tak nebude příjemný.
Reagovat
Fandina
Oprava ... odstranily nedostatky ... tvrdě ... úsměv
Reagovat
Fandina
tito ... Rafa je sympaťák, i když strčil do Rosola ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Rafa si rád stěžuje, ale Berdych jen konstatuje, když se ho zeptají, že ano, Fandinko:-)
Reagovat
Fandina
Sonja, ano Berdych konstatuje a Rafa si stěžuje. Tak to prostě v životě chodí. Jednoho vnímáme tak, druhého jinak ... co s tím naděláš ... úsměv
Reagovat
Fandina
Sonja ... ještě dodatek. Samozřejmě bychom museli rozebírat jednotlivý případ, článek a jeho význam. Obecně ale platí, že Tomáš nementoruje, nežádá, jen suše konstatuje a mluví o sobě. Není to stěžování, je to poučení se pro sebe do příště ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Podle tebe to stěžování není, podle jiných ano. Podle jedněch si stěžuje Rafa, podle jiných ne. Ano, všechno je to o názorech, subjektivních pocitech...
Reagovat
Fandina
Sonja ... přesně tak. Každý tady píše jen za sebe. Subjektivní pohled. Tom si podle mě nestěžuje, Rafa ano a vyplývá to ze stylu a formy vyjádření. Můj pohled.
Reagovat
Fandina
Sonja ... Tom si třeba taky někdy stěžuje, já zase všechno nevím, nečtu, muselo by to být konkrétní. Ale Rafa snad o ničem jiném než problémech nemluví. Je to pro něj specifické. Ale neznamená to, že je to něco špatného. Prostě to tak je. Úsměv.
Reagovat
Reti64
to snad nemyslíte vážně, co vám ten Rafa udělal? Nejsem jeho fanoušek, ale vy opravdu jen tlacháte a žvaníte nesmysly. Vemte si do ruky raketu, makejte a přijdete na jiný myšlenky.
Reagovat
spaniel
Ty jsi jeden z tech, co chteji aby se hralo jen na antuce s penovym mickem? Aby zmizeli jine povrchy? Aby byl dvoulety ranking? Aby byly minutove pauzy mezi 50 uderovymi vymenami, kde nikdo nikdy nejde na sit a jen prehazuje lifty na souperuv BH?

Ja tedy ne. A uz jsem unaveny z toho, jak Pocahontas nikdy neprohrava kdyz je zdrava. Jak mele o kolenu uz 5 let. Koleno se lepsi, ale bołi, ale ja budu hrat pres bolest, a kdyz nevyhraju, pockam tyden a zas povykladam jak koleno nebylo dobre. Nikdy nejsem favorit, ani na RG proti kvalifikantovi. Jak je beton spatny a mel by se zakazat atd atd.
Reagovat
smazaný uživatel
hralo se pred 100 lety, hraje se dnes a hrat se bude porad.

RAFO bez si sednout stryckovi na kolinko a tam si hrej treba kulicky, kdyz na to nemas, tak se do toho nes...
Reagovat
spaniel
Je mne z te uplakane Pocahontas spatne. Nejlepsi je jak vzdy mluvi za vsechny a pritom mysli jen na sebe. Jako kdyz chtel dvoulete bodovani a kratsi sezonu.

V tomto rozhovoru byly i dalsi perly jako, ze se mu neblibi 25 sekundove pravdilo mezi vymenami, pry to poskodi tenis a poklesne kvalita vymen. Co s tim ma spolecneho jeho zdrzovani s potahovanim trenek? Proc to ostatni hraci zvladaji a jen on ne?
Dale rekl, ze fotbaliste taky nehraji na betonu. Asi neslysel o futsalu nebo basketu. Ty se taky nehraji na trave nebo antuce.

Cim driv skonci, tim lip pro tenis. Nema zadnou uctu k historii, nekołikrat se bez respektu vyjadril o historii tenisu, porad jen jeho stezovani, tenis se ma asi prizpusobit Rafitovi, ne on pravidlum tenisu.
Reagovat
W.G.M.
Spanieli, kdyz te tu zase vidim, mohl bys mi, prosim, poslat odkaz na ten clanek v l´Equipe, z nejz jsi pouzil jista vyjadreni Rafy ohledne jeho nesledovani AO a toho, ze Djokovic ma stesti, ze neni zraneni apod. Rada bych si to precetla, protoze se mi zda, ze s ohledem na tvou vysokou averzi k Rafovi muzes jeho vyjadrenim prikladat ponekud jiny vyznam a vykladat si je mozna trosku jinym zpusobem, tudiz bych se opravdu chtela presvedcit, co vlastne z Rafovych ust vypadlo. Dekuji.
Reagovat
spaniel
Ja cetl tento anglicky preklad, francouzsky neumim... je tam zminen i autor z Le Equipe, tak snad si to najdes.
Reagovat
spaniel
http://www.vamosbrigade.com/articles2013/lequipeinterviewfeb13.html
Reagovat
W.G.M.
Dekuji :-). No, pokud to byl preklad, to uz samo o sobe muze byt problem. Parkrat jsem narazila na pomerne odlisne vyznivajici verze v originale a v prekladu, obcas se to ukaze dokonce i tady. Ale podle toho novinare to snad dohledam :-).
Reagovat
W.G.M.
No, je to nejake divne, ja ted nad tim nemuzu travit tolik casu, protoze musim do prace, ale ani za 5 minut jsem nedokazala najit v internetove verzi l´Equipe zadnou zminku o tomto clanku a dokonce se mi nepodarilo vyhledat ani zadnou zminku o tom novinari, Fredericu Bernesovi. Zatim to vypada, ze existuje pouze preklad, coz zaklada domnenku, ze to je nejaka fabulace. Ale jeste to zkusim, protoze mi to opravdu pripada divne, ze by si nekdo jen tak vycucal z prstu nejaky text a prisoudil ho fiktivni osobe.
Reagovat
spaniel
Zkus vygooglit ten nazev Je veux redevenir comme avant. Ja nasel dalsi odkazy na francouzske weby i svycarske ve francouzstine. Interview bylo urcite puvodne ve spanelstine (bavime se o Rafovi), to bych zas rad videl ja. Mozna to vyslo v papirove forme, obcas na webu nenajdes, co bylo v tistene forme, ale zas bys mela najit novinare. Nevim, ale prepis toho rozhovoru probehl mnoha medii i s ohledem na doping atd.
Reagovat
W.G.M.
Jo, zkousela jsem teda kombinace nazvu clanku a jmeno autora a naslo mi to odkazy pouze na ty preklady na ruznych "blozich". Divala jsem si do elektronicke verze l´Equipe na archiv ze 7. 2. a nic tam nebylo, nicmene vim, ze online nebyva vsechno a je mozne, ze tohle je prave ten pripad... Ani to samotne jmeno mi vubec nenaslo, ale jak jsem psala, delala jsem to zbezne, zadala jsem do googlu par klicovych slov a projela 2 stranky vysledku. Jeste budu pokracovat :-). Dekuji jeste jednou za odkaz.
Reagovat
smazaný uživatel
"Nejlepsi je jak vzdy mluvi za vsechny a pritom mysli jen na sebe."
A Federerovi věříš, že myslí na budoucí generaci?:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak o nem ted uz vime vse, rekl nam to preci JJ:D)
Reagovat
Fandina
Sonja ... nebylo to na mě, ale samo to znáš. Někomu něco věříme a druhému zase ne. A je to individuální.
Reagovat
Fandina
Oprava ... Sonja, sama to znáš, že každý může někomu věřit a jinému ne. Když si přečteš Rafovu knihu, víc se dozvíš o něm a jeho prioritách.
Reagovat
tito
Určitě.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je přirozené, že každý myslí v první řadě na vlastní dobro... když to spaniel vyčte Rafovi, přijde mi to pokrytecké, protože jeho favorit dělá to samé...
Reagovat
Fandina
Sonja, jenže tady nebyla řeč o Rogerovi, nevímj proč se tady apriori pořád zastává názor toto mluví fanoušek toho a toho ... to mě vždycky pobaví ... teď řekl toto Rafa, tak se k tomu vyjadřuji. Až řekne něco Roger zase se vyjádřím. Tím to končí ne?
Reagovat
W.G.M.
Tak jsem nakonec po umornem hledani nasla prepis toho rozhovoru ve francouzstine na nejakem foru.

Co me ale opravdu zarazi, ze osoba jmenem Frederic Bernes, ktera by pracovala pro l´Equipe asi opravdu neexistuje. Nenasla jsem od nej jediny clanek, jedinou zminku na strankach l´Equipe, vubec nic. Jen pochybne zminky typu (muj oblibeny tenisovy novinar - pricemz po sobe nezanechava zadnou hmatatelnou stopu) na nejakych debatnich forech.

Je to proste divne.

Je to proste divne.
Reagovat
J.M.
Mimochodem, už dlouho si říkám, kolik toho asi sami tenisté vědí o těch tvrdých površích. Řekl bych, že mnozí z nich vůbec nevědí, na čem hrají. I naši hráči tomu říkají "beton" - možná ani oni sami nevědí, že kdyby hráli skutečně na betonu, to by teprve pocítili skutečný hardcore.

V rozhovoru s šéfem DecoTurfu se jej bývalá nejlepší deblistka světa Corina Morariu ptá:

"Hrála jsem na tom povrchu léta, a nevěděla jsem, že to je vrstvený povrch, který tlumí nárazy."

A tak jí John vysvětluje, že přestože si většina lidí myslí, že to je jenom obyčejný nátěr s texturou, tak ten povrch na tom asfaltovém podloží má 10 vrstev, 5 tlumících plášťů pro odolnost a pružnost, která je dobrá pro tělo hráče, a až na tom ten nátěr s křemičitým pískem:

http://www.youtube.com/watch?v=1cEbt1nShIM

Jistě, jsou to trochu propagační řeči, a pořád i na takovém povrchu to je pro tělo záhul, ale fňukat, že se hraje na nějakém brutálním betonu, taky není zrovna košer.
Reagovat
smazaný uživatel
No ja jsem pro:D)))
Kdysi sa hralo skoro vsechno na trave:)))
Snizit o polovinu prize money, a penize na udrzovani kurtu se hned najdou:DD)
Stejne s temi tvrdymi povrchy porad experimentuji, zpomaluji, uz to neni ani hard, ale bych to nazval spis Slow. A DecoTurf bych nazval Ultra Slow...:)
Bych ty vsechny plecicushiony a DecoTurfu poslal do haje, misto toho bych flakl nejake ty umele travy a koberce, a bylo by to v poho. Tenis by se dal sledovat i rychleji:) Vic atraktivneji, a nekoukat jak si to Rafa s Djokerem pekne prepinknou milionkrat prez sit:))) Misto toho vymysleji plno kravin s prasatkem pri servisu a ja nevim co jeste. Do haje bych poslal i ty rucniky na kurte:)))
Ale jinak s tim zdravim...no, rekl bych, ze to bude asi jedno, ktery sport se ted dela, je to o drzku vsude:D)))

A jasne nejvic zdrave sporty, ktere bych mohl Rafovi doporucit:

1/ Kulecnik
2/ Golf
3/ Sipky
4/ Take neni k zahozeni Kriket, jinak hriste na kriket dobre znaji kvalifikanti na Wimbedon:))) takze celkem se da dobre presedlat.:D)
5/ Curling
6/ Lukostrelba

Jinak, Golf, Kriket a Lukostrelba splnuji i ten aristokraticky nadech, takze nejlepe asi tam, Rafo:)
Reagovat
gigin
Milionová pinkačka - proč si jako pořád bereš Djokárnu do huby?? Co takový Simon, Monfils, Ferrer....
Reagovat
letityfanousek
s těmi ručníky souhlas!
Reagovat
Fandina
Doporučuji každému jít hrát tenis bez ručníku a pěkně ve vedru, ať se udusíte ve vlastním potu.
Reagovat
smazaný uživatel
Minuly rok jsem tak hral v lete, horko jako blazen, lilo ze mne jak nevim co, jen kdyz jsem stal. Jedine, na co jsem myslel, at uz to skonci:D)))) Jeste. ze jsme pinkli anglicana, a meli jsme rozum, ze si nepinknem neco ve zbusobu na tri vitezne:D)))
Rucnik mi byl teda uplne ukradeny:)
Ale pripravuji tzv. obranu rucniku, myslim, ze si jeste poctes, a mas se veru na co tesit:))) Takze ukol davno splnen, a ne jednou samozrejme:)))
Reagovat
Fandina
Vlku ... já jsem pochopila, že ty když budeš chtít, budeš obhajovat cokoli a tak je to správně, každá strana má dvě mince, všechno má svůj smysl. Jinak jen chci připomenout, že co se týká utírání, tak pořád budou ti, kteří se utírat chtějí a ti kteří ne a další kteří jen někdy. Je to individuální a také co se týká mužů a žen ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem proste pro zlatou streni cestu. Rucniky na lavickach - urcite, a jen ty nejlepsi:) ale ne mezi vymenama, cili na kurtu:)
Ja mam take na lavicce rucnik, rad ho obcas pouziji:)))) Nejsem zase nejakej spindira:D))) proto pripravuji tzv. obhajobu rucniku, kterou si vlastne vyvolala Ty:D) Ja si myslim, ze si prijdes na sve...chce to jeste doladit. Bude to dlouhy text:))) Ale myslim, ze splni ucel - jak to s temi rucniky vlastne je:)))
Reagovat
Fandina
Vlku ... já ani nevím, že jsem něco vyvolala. Ale když se ti chce něco o ručníkách psát, tak proč ne. Říkám, že jsi spisovatel ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak za prvé, betón sa nikdy nemal spomaliť, pomalý hard je oxymoron ktorý proste k sebe nepasuje.
Rafa má pravdu, hardy ničia kĺby/kolená hráčov viac. Ale takisto je aj tráva náročná na chrbticu kvôli nižšiemu odskoku a rovnako ako antuka je nebezpečná aj preto, lebo sa na nej šmyknete skôr ako na harde.
Ak by som mal niečo meniť, tak by som ubral jeden masters na harde (napr. Šanghaj) a namiesto neho by som urobil turnaj 1000 na tráve. Plus aspoň 2 trávové 500-vky (Manchester/Halle/Queens/Hamburg)
Reagovat
J.M.
Tak víc velkých turnajů na trávě by asi chtěli všichni fanoušci. Ale bohužel pro pořadatele to je asi největší sviňa povrch, těžko vybudovatelný, těžko udržovatelný, za týden je po něm, navíc se travnatým kurtům pořádně daří jen v poměrně úzkém klimatickém pásmu.

Spíš bych intentivně hledal nějaký přijatelný syntetický povrch. Umělé trávy už jsou dávno. I umělé antuky a další speciality.
Reagovat
J.M.
(intenzivně)
Reagovat
tito
Souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
Paradoxne sa Hamburg sám ponúkol, že pred olympiádou sa bude ich turnaj konať miesto antuky na tráve, pre lepšiu prípravu hráčov a navyše by to bolo 500-vka. ATP to zamietla. Dôvod ? Neudaný.

Nebolo by to jediné hlúpe rozhodnutie od ATP. Napríklad v novembri sa turnaj v Indian Wells ponúkol, že zvýši prize money pre mužov a vyše pol milióna dolárov. ATP zamietla. Dôvod ? Neudaný. Pritom im môže byť šum a fuk či hráč XY dostane 15000 alebo 20000 dolárov, sú to peniaze usporiadateľov a tým hráčom to teda rozhodne jedno nie je.
Reagovat
Mayo
ja by som chcel aby to bolo pestrejšie...aby sa hardy zrýchlili určite...bo tie 50 výmenové a 5 hodinové zápasy to je proste nonsens
Reagovat
J.M.
Přesně tak. Problém není v tom, že tvrdá povrch je tvrdý, ale že tvrdý povrch je dnes pomalý. To je absurdita, zásadní chyba, která se neměla stát. To je skutečná příčina potíží hráčů. Navíc pomalý tvrdý povrch jde proti přirozenosti, něco jako suchá voda. Ať je tvrdých povrchů klidně míň. Ale pak žádný z nich nesmí být pomalý.
Reagovat
Mayo
je pravdou, že turnajov na tvrdom povrchu je veľa
Reagovat
J.M.
Tak vzhledem k tomu, že počet turnajů hraných na betonu rovná se nula, mi to nepřijde příliš mnoho. Pochybuji, že Nadal v orinále mluvil o betonu, to je takový tradiční český terminologický omyl. DecoTurf, Plexicushion, Laykold ani další tvrdé povrchy nejou beton. Beton, nebo spíš asfalt, je nejběžnějším podkladem tenisových kurtů, nikoli povrchem. A používá se i jako podklad dnešních antukových kurtů, čili ze stejné logiky se i na Nadalově oblíbeném povrchu hraje "na betonu".

Ale podle mě pokud něco vede k dlouhodobým zraněním, je to právě to Nadalem propagované drastické zpomalování na většině turnajů, které dnešní tenis proměnilo ve fyzicky devastující sport.

Alezajímalo by mě, proč třeba úplně zmizel americký Har-Tru. Zelená "antuka", tedy relativně šetrná k tělu, ale rychlá spíš jako tvrdé povrchy. To by se podle mě mělo vrátit. Taky nevím, proč různé umělé kobercové povrchy s posypovým, granulovaným povrchem pro klouzání (tedy nemyslím tu klasickou gumu) jsou určeny výhradně pro amatérský tenis. Nadvláda tvrdých povrchů mi nevadí ani kvůli zátěži na zdraví (právě proto, že to není beton, jak se to tady pořád mylně nazývá, ale vrstvená guma, tlumící nárazy, to až tak strašné není), ale kvůli strašné jednotvárnosti po celou sezónu.
Reagovat
smazaný uživatel
Kľudne, súhlasím. Na zelenej antuke sa ešte donedávna hral jeden WTA turnaj, možno sa stále hrá. Bolo to zaujímavé sledovať. Aj koberce by tenisu prospeli.
Reagovat
J.M.
Navíc podle mě ta zelená antuka i skvěle vypadá. Možná pro někoho není dost cool, je to taková přírodní zašedlá barva, drcený čedič, ale podle mě právě proto velmi elegantní. Ivan Lendl má na svém kurtu Har-Tru dodnes, a myslím, že to dodnes chválí jako svůj oblíbený povrch, na kterém se příjemně hraje a nezatěžuje tolik tělo. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se US Open vrátilo k Har-Tru. Tvrdý povrch už je v Austrálii.

Ale tvrdé povrchy dnes dominují kvůli tomu, že jsou prostě pro pořadatele tou nejsnadnější, asi i nejmíň nákladnou volbou. Snadno udržovatelné, rovné, s pravidelným odskokem (pokud se zrovna nehraje v Ženevě), navíc se dají pěkně barvit, a ne jen jednolitě. Tomu se těžko konkuruje. Klasická oranžová antuka prostě vypadá v televizi dost příšerně, špatně se na takové výměny kouká. Atraktivita pro televizi asi vítězí.
Reagovat
Titan
Že atraktivita hraje prim dovedli k dokonalosti na antuce v Madridu, ta se dá taky nabarvit :-)))
Reagovat
J.M.
Tak ano, ale ten záměr se jim podle mě povedl. Samozřejmě byli lidi, kteří si stěžovali i na tu "ošklivou modrou barvu", ale myslím, že většině se ta barva líbila, ocenili lepší kontrast, a kritizovali jen tu kluzkost. V televizi to vypadalo skvěle a hlavně byl pořádně vidět míček. Možná až budou běžně všichni sledovat všechny přenosy ve vysokém rozlišení nebo i 3D, bude i ta oranžová antuka koukatelná. Ale zatím bohužel je to často takové hledání míčku v obraze.
Reagovat
Titan
Já s tím souhlasím. Modrá je moc hezká. Bohužel drahá, tudíž se jí nevyrobilo dost a tu slabou vrstvu museli nějak zpevňovat, což se jim loni moc nepovedlo. Je vidět, že peníze dochází, protože v roce 2011, kdy tam Petra získala tu krásnou trofej si nikdo nestěžoval.
Reagovat
J.M.
Taky si myslím, že prostě chtěli "katovat kosty". Šetřili na materiálu, a pak z toho byla ta skluzavka. Bohužel z toho pak vznikla ta hysterie, že modrou antuku už nikdy. To se hráčům, kteří ji odmítali už předem, aniž by si na ní vyzkoušeli zahrát (přestože k tomu v předchozích letech byli vyzýváni, ale odmítali), hodilo do krámu. Řešit, čím to skutečně bylo způsobené, už nešlo, hráči toho prostě využili k ultimátu. Máslo na hlavě mají obě strany.
Reagovat
pepi
presne tak.i lendl s novakem v jednom dokumentu rikali, ze tenis na antuce boli nejmene a je to logicke.uz ted je mi lito vetsiny tenistu kteri si tim nadobro znicili uz tak pretezovane telo
Reagovat
hatatytla
Rafa u mě podobným prohlášením opět klesnul...
Podle mě to snad ani nemůže mít ze svý hlavy.
Mravokárce Toni Nadal se zase projevil.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč klesnul? Každej chce prosadit, co je pro něj nejlepší- Rafa míň hardů, Roger zrychlení povrchů...
Reagovat
smazaný uživatel
Bože,co ty jsi za deb...la .Si Lopata,nebo nechápeš o čem je řeč?
Reagovat
VlS
hodně diskutabilní otázka (s ohledem na zdraví).
Není horší dýchání prachu z antuky?
Není z ortopedickáého hlediska horší stálý trend zpomalování kurtů, který daleko víc než hard umožňuje (a tím nutí hráče k) lítání tam a zpátky?
Co si pamatuji, právě proto byla antuka vždy označována za nenamáhavější povrch.
A co u sportů, kde to je s trvalými následky daleko horší a v mladším věku? (ženská sportovní gymnastika, krasobruslení, sjezdové lyžování).
Kdyby to byl nějak rozšířený názor, tak by se s ním asi někdo zabýval víc, připadá mi to spíš jako trochu výjimka, mezi hráči je hard asi oblíbenější.
Reagovat
Fandina
Takže nejlepší bude tráva ... a se zatahovací střechou, kvůli proměnlivému počasí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ona ale je tráva nejtradičnější tenisový povrch, i když si to málokdo uvědomuje. ;-) Ale na druhou stranu nejnáročnější na přípravu a údržbu..
Reagovat
Fandina
Já jsem člověk přírody, tak proto píšu o té trávě a těch turnajů je opravdu málo, asi opravdu kvůli té údržbě, vždycky na konci Wimblu se už hraje na hlíně.
Reagovat
Heather_Fedex
neumim si predstavit, ze djoka, kt. podobne jako nadal do toho prevazne tluce za baselinou, chtel obmezit pocet hardovych turnaju. vzdyt je to pro nej suverenne nejuspesnejsi povrch!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhasim. Za zhuntovany zdravi si muze sam, muze za to strejcek Tonny a spousta jinejch faktoru, ale nemyslim si, ze by za to mohly betonovy kurty. Kdyz citil, ze je to spatny, moh vynechat par turnaju, Davis Cup, nejakou tu ctyrhru a moh bej v pohode. Porad je tady drtiva vetsina hracu, ktera s tim problemy nema.... S jeho stylem tenisu to ani jinak dopadnout nemohlo...
Reagovat
smazaný uživatel
Skús ma poopraviť ak sa mýlim, no nezachytil som, kde Rafa hovorí o svojich zraneniach.

Pravdepodobne si si to zle prečítal a nevšimol si si, že Rafa hovorí o všeobecnom probléme, zamýšľa sa nad budúcnosťou. Svoj prípad do toho vôbec neťahá. Robíš tak ty a po tebe prídu ostatní, ktorí začnú s tou svojou otrepanou báchorkou.
Reagovat
smazaný uživatel
"Pochybuje o tom, že až skončí aktivní kariéru, bude ještě schopen sportovat alespoň na rekreační úrovni. "
Reagovat
smazaný uživatel
No ak by to hovoril naozaj Rafa, tak by to bolo v uvodzovkách. Ako priama reč. Takto to je veľmi nedôveryhodné.
Reagovat
smazaný uživatel
To ze nemluvi o sobe, je celkem logicky, protoze i kdyby se ATP rozhodla to predelat tak pochybuju, ze by to udelali za rok, takze jeho, by se to z nevetsi pradepodobnosti netykalo a nemuze prohlasit, ze kvuli ATP ma zhuntovany kolena...

Jinak krasne to napsal VIS "horsi pro hrace je, zpomalovani povrchu..."
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, keď vieš, že nehovorí o sebe, prečo do toho ťaháš dôvody jeho zranenia?..To je záhada.
Reagovat
Fandina
Forehand ... vždyť ty přece moc dobře rozumíš tomu proč a co Rafa říká ... nejsi natvrdlý a demagogie na každého neplatí ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Znova počujeme trávu rásť? ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Protoze, kdyby mu nic nebylo a byl by 100% fit, tak by tohle nikdy nerek.... Nebo si myslis, ze je to az takovej frajer a rek by to?
Reagovat
Fandina
Forehand ... nepřeji mu to.
Reagovat
smazaný uživatel
To sú už špekulácie, čo by bolo, keby bolo..Zaoberajme sa tým, čo je..

Každopádne, nechajme to tak. Vidíme to inak.
Reagovat
Roger_Federer
Prisla by tato "sou", kdy nebyl Nadal diky svemu hernimu stylu a silovemu pojeti, tak nachylny na zraneni a opotrebovani ??
Reagovat
smazaný uživatel
Na betonu je 32 turnajů na antuce 22 a na trávě 6... V tomhle má Nadal pravdu
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono je to dáno taky tím, že na betonu se dá hrát kdykoliv a kdekoliv většinou.
Reagovat
smazaný uživatel
Som rád, že Nadal spomenul, že na hardoch by mala hrať menej až budúca generácia. Inak by ho tu miestna svorka zožrala.

Rafa má samozrejme pravdu v tom, že tvrdý povrch neprospieva zdraviu hráčov. To je proste fakt. Súhlasím s obmedzením turnajov na tvrdom povrchu, no nečakám dramatické zmeny. Potešil by ma však návrat koberca a viac prestížnych turnajov na tráve.
Reagovat
VlS
Tohle ti připadá, že si neztěžuje?
"Podle nejlepšího antukáře posledních let, jenž osm měsíců nehrál kvůli zánětu v koleně, by měla tenisová asociace více dbát o hráče, protože nárůst počtu turnajů na tomto povrchu vede k dlouhodobým zraněním. "
" Pochybuje o tom, že až skončí aktivní kariéru, bude ještě schopen sportovat alespoň na rekreační úrovni. "
Tak proč neskončí, když ho to tak ničí?
Reagovat
smazaný uživatel
Už som to písal vyššie. Pozri si, čo píše autor článku a čo hovorí samotný Nadal. Máš to oddelené uvodzovkami. Nadal nehovorí o menej hardoch pre Nadala. Nadal hovorí o menej hardoch pre hráčov budúcej generácie. Takže zbytočný stihoman.

A k tvojmu príspevku vyššie. VISi, snáď sa numusíme baviť, čo hráčom škodí viac. Či behanie po betóne alebo behanie po tráve, či antuke. Veď to je na prvý pohľad nezdravá kombinácia.
Reagovat
Fandina
Celé to na mě působí jako příprava na ústup z pozic. Rafovi to nepřeji, ale zřejmě to tak bude. Hlava chce hrát, ale tělo už asi má odehráno.
Reagovat
Heather_Fedex
hmm....tak na 1 strane rafael tvrdi, ze vyhrat rg je nejtezsi ze vsech gs a na 2. str. zase ze antuka je pro jeho zdravi nejlepsi...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tie dve veci si predsa neodporujú, či? ;)

Vyhrať najnáročnejší GS môžeš vyhrať aj na povrchu najlepšom pre tvoje zdravie.
Reagovat
VlS
tak to je nesmysl.
1. beton už dávno není beton ale kompozit a poměrně pružnej.
2. Hráči nehrají bosí, ale ve speciálně vyvinutých botách, které nárazy absorbují.
3. Podívej se na statistiku oblíbených povcrchů hráčů.
4. Vydávat článek za Rafovo volání po lepší budoucnosti pro následující generace je normální manipulace - prostě si ztěžuje, jak mu hardy zničily zdraví - nezničily, zničil si je sám.
Reagovat
Titan
A z jakého titulu kecá ostatním do toho, na jaké turnaje mají jezdit, když už virtuálně teoreticky nemluví o sobě? Je to mluvčí hráčské asociace? Není, kňučí za sebe, protože mu tvrdý povrch nevoní, což rozhodně není hlas většiny hráčů...
Reagovat
Heather_Fedex
podle mne to neni odporovani si, ale pokrytectvi
Reagovat
smazaný uživatel
To, že si zničil kolená sám, alebo že vyplakáva..Sorry, to sú také krčmové reči. Proste ste voči nemu zaujatí.

Behanie po tvrdších povrchoch proste zdraviu hráčom neprospieva. To je všetko, čo sa snaží Rafa povedať. To vôbec nie je o ňom.

Spomaľovanie povrchov tomu taktiež nepridáva, no aj na tom najrýchlejšom "harde" v Cincinnati sa behá veľa a ťažšie, než na ktorejkoľvek antuke, či tráve
Reagovat
Fandina
Forehand ... Sport obecně zdraví neprospívá na takovéto úrovni je to zátěž na jakémkoli povrchu. Rafovo vyjádření vzhledem k jeho zdravotním problémů působí, že si stěžuje a hází odpovědnost za své zdraví na druhé. Třeba to tak nemyslí, ale vypadá to tak. Sorry.
Reagovat
VlS
Sport zdraví pomáhá. Vrcholový profesionální "sport" není sport, ale těžká fyzická práce. Těžká fyzická práce zdraví ničí.
Reagovat
tito
Rafa konstatuje, že hard je pro pohybový aparát škodlivější než jiné povrchy. Co je na tom tak pobuřujícího nechápu. Překvapilo by mne od něj opačné vyjádření.:-)))
Reagovat
Mayo
tito to je jasné, že to pre kĺby je najťažšia žáťaž najväčšia ale málo kto to tu chápe,,,chudák Rafa ten ked niečo povie tak amen tma
Reagovat
Fandina
VlS ... úsměv. Já vím, ta moje první věta říká ... Sport obecně zdraví neprospívá na takovéto úrovni ... a pak to pokračuje je to zátěž, takže se shodneme, že kdyby to bylo odděleno čárkou je to přesně význam o kterém píšeš ty. Samozřejmě, že zdraví neprospívá sport na vrcholové úrovni. Pohyb, sport v určité míře zdraví prospívá.
Reagovat
tito
asi tak. -D
Reagovat
Fandina
tito, Mayo ... nevím, jak ostatní, ale nenamlouvejti si prosím, že Rafa když něco řekne, tak amen tma. U mě to tak není. Reagovala jsem na obsah. Ne proto, že něco řekl Rafa.
Reagovat
tito
Znáš to. Ten má takový názor, jiný zase zcela opačný, někdo to bere tak a jiný zase jinak, leckdo to může myslet dobře a další to pochopí špatně ale přitom to špatně vůbec nemyslí a v podstatě to myslí dobře a....a....a....:-)
Reagovat
Mayo
Fandina mier :)
Reagovat
Fandina
tito, Mayo ... tak jo nechám to na vás ... můj koník to není, i když jeho knihu ráda občas prolistuji ... úsměv
Reagovat
Mayo
Fandina kto je tvoj koník ? furt rozmýšlam nad dvoma menami ale neviem ktorý z nich :)
Reagovat
Fandina
Mayo .. tak si tipni ...
Reagovat
Mayo
bud srb alebo švajčiar...len neviem kto :P
Reagovat
Fandina
Roger ale hlavně Tom Radek Rosi a ještě hodně dalších ... ale z první čtyřky Roger ... úsměv
Reagovat
Mayo
aha ty si tá čo fandí čechom všetkým ahaa :D ...RF je v pohode :)
Reagovat
Fandina
Roger je v pohodě a ještě víc v pohodě je fandění čechům ... úsměv
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist