Navrátil: Radek nám moc chyběl

6. 3. 2011, 22:40
Aktuality 16
Bolestivá porážka 2-3 s Kazachstánem v úvodním kole Davisova poháru poslala českou tenisovou reprezentaci do baráže o záchranu ve Světové skupině. Tým bez nemocného Radka Štěpánka nezvládl v Ostravě roli favorita, sedmému hráči světa Tomáši Berdychovi scházela výraznější podpora z druhé vlny.
Profily hráčů
Jaroslav Navrátil

"Mysleli jsme si, že Radka můžeme nahradit, ale viděli jsme, že nám chyběl. Neříkám, že je nenahraditelný, ale chyběl," připustil nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, který nejvíce litoval ztráty prvního pátečního zápasu. Hájek nebyl v pětisetovém utkání s Golubjovem daleko od vítězství. "Chybělo pár míčů v prvním dni a po sobotě to mohlo být 3:0," povzdechl si Navrátil. 

Semifinalista loňského ročníku tak nečekaně zůstal na štítě nováčka elitní divize. "Zklamání to je," nezastíral kouč. "Viděli jsme ale, jak to jsou kvalitní hráči. Po čtyřhře jsme sice doufali, že to dotáhneme, ale dneska jsem viděli světový tenis v podání Golubjova. To byl výkon na úrovní hráče světové desítky. Tomáše zaskočil a přehrál ve všech parametrech. Honza Hájek psychicky nezvládl čtvrtý set," mínil Navrátil.

Zápas v plné nahotě odhalil problémy Čechů se sestavou. Po odstoupení Radka Štěpánka a odmítavém postoji Jana Hernycha měl trenér svázané ruce a do dvouhry vlastně pouze dvě jména.

"Jiné možnosti nebyly. Jestli o nějakých víte, sem s nimi," odpověděl na novinářský dotaz otázkou. "Minář letos šestkrát vypadl v prvním kole na challengeru, Rosol hraje jenom challengery a tady by teďka měl hrát Davis Cup? Honza Hájek mě svými výkony přesvědčil. Chybí mu jen větší vyrovnanost," řekl Navrátil.

Zařazení Jiřího Veselého do týmu bylo podle něj vkladem do budoucna. Navrátil s ním počítal pouze pro případ, že by byl zápas rozhodnutý, a Veselý by mohl nabrat zkušenosti. "Máme skvělého juniora, do týmu patří, to je naše budoucnost. Je důležité, aby nasál atmosféru. Ale samozřejmě mu ještě tři čtyři roky potrvá, než bude moct zvládnout těžký zápas na takové úrovni. Přechod do mužského tenisu je teďka pro něj to nejdůležitější," tvrdil Navrátil. "Jestli bychom se měli spoléhat na Rosola nebo Mináře, to přece není perspektiva," dodal.

Zápas tak rozhodlo famózní představení Golubjova, který v životním výkonu rozstřílel Berdycha a ukázal na specifikum Davisova poháru. Golubjov totiž letos nevyhrál ani jedno utkání. Získal pouze skalp Baghdatise, jenž mu vzdal kvůli zranění.
"Kdyby takhle Golubjov hrál pořád, tak je úplně někde jinde, v první světové desítce. V Davis Cupu se to ale prostě může stát," řekl Navrátil.

Trenér připustil, že éra úspěšného družstva se Štěpánkem a Berdychem je možná pomalu u konce. "Samozřejmě vím, že to může přijít. Radkovi bude 33 let, do roka do dvou může třeba končit," dodal Navrátil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
čéče jak chytneme švýcary tak je po všem.
Reagovat
smazaný uživatel
... pokračování: Nedali jsme jim vlastně ani příležitost se ukázat! Život se s nikým nemazlí a zkuste si dneska sehnat sponzora abyste mohli objíždět Futures a získat první body! Žádného neseženete. Mistři světa nemistři, jdete si dodělat školu, kterou jste zanedbávali kvůli tenisu a zkysnete a možná někteří po nenaplnění svého snu se cití víc Kazachy než Čechy - jen aby se někomu otevřely oči, že to co tady máme vede do ztracena. nikdo nevyroste!!! Nebude z čeho hledat!!! Český tenis - hlavně ten mužský je na tom hodně opravdu hodně špatně!!! Tak se pánové na svazu probuďte a nenechte další talenty vyšumět tak jak tomu je doposud. Jestli to je púravda, že investujete 8 miliónů ročně do Veselého (podle mě totální blbost) tak šetřete a dejte mu je až bude mít 19, 20 či 21 let. tam je hlavně bude potřebovat. Teď, když má problém uděla kvaldu na F10 je to myslím ještě zbytečné. stačily by 2 mil. ročně, dejte je 4 hráčům a věřte, že když je na tři roky od 18-ti do 21 podpoříte, tak se některej chytne. Když je nepodpoiříte prohrajete s kazašskými Rusy a nejen s nimi. Bohužel. Takový je život.
Reagovat
smazaný uživatel
Velice zajímavý a určitě i podnětný názor...jestli se můžu zeptat, tak ty jseš hráč, funkcionář, či pouhý fanoušek, že do toho tak hluboce vidíš? Jinak moc díky za tento příspěvek, kéž by jich na těchto stránkách bylo na této kvalitativní úrovni více..
Reagovat
smazaný uživatel
a to si jako myslíš, že to příjde hned???? lidi jako ty bych na místě střílel.
Reagovat
smazaný uživatel
A mohl bys začít sám u sebe :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Čvaňho, můžeš nám sdělit, v jaké škole tě tyhle neskutečný nesmysly naučili?
By mě zajímalo, proč jsi stejně stupidní koncovku neupatlal i u čísla 4: ...dejte je 4-em hráčům a věřte... :-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
No ty by ses Brozi na takový příspěvek ani nezmohl, tak raději mlč ;-) Ty opravdu umíš jen opravovat příspěvky a pomocí rýpání si navyšovat své vlastní ego. Takové lidi doslova miluji :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Na TP jsem toho bezesporu napsal mnohonásobně víc (a opravuju minimálně) než čtenář johanek. Zná ho někdo?
A proč bych měl k této úpadkové soutěži se zoufale nevhodnými termíny něco psát? DC mě vůbec nezajímá. Dobré akorát pro vlastence, co čekají, až jim čété4 Oťas z tenisu milostivě něco pustí.
Reagovat
darek.vrana
Je mi smutno z toho, že šance na úspěch v DC je teď už asi zase na delší dobu passé. Štěpánkovi bude příští rok už 33, tam už asi žádné zázraky čekat nemůžeme. Hájek + další můžou možná sem tam udělat nějaký bod, ale asi ne proti špičkovým hráčům, takže teď to bude asi pár let hlavně na Berdychovi. Je otázka, jestli se mu vůbec bude v téhle situaci chtít hrát. Snad rychle dospěje nějaký další hráč, Veselý, Rumler...? Ale i kdyby to vyšlo, což vůbec není jistota, pořád to bude až tak za 3 až 4 roky. Asi budeme ještě vzpomínat na dobu, kdy to táhli "jen" 2 hráči.
Reagovat
smazaný uživatel
No, škoda :( jsme v baráži, ale nedá se říct nic jiného než Kluci, děkujem :-) a hlavně Tomovi, nevyčítejte mu poslední zápas, když ty 2 body jsme získali vlastně jen díky němu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že k tomu zákonitě muselo dojít. Není to vina Tomáše či Honzy ba ani kapitána Navrátila. Je to prostě tím, že se metodicky staráme pouze o žáky a dorostence (podle mě zbytečně). Když má dorostenec přejít do kategorie dospělých, končí veškerá péče a končí tenisový sen. Zatím to postihovalo pouze kluky co se tenisu věnovali třeba 10 - 15 let a teď to začíná postihovat i repre, že nejsou hráči. Po shlédnutí pořadu (shlédni na http://www.ceskatelevize.cz/?71290710008/) to vypadá, že jsme supertenisová země, ale kde končí všichni ti grandlslamoví vítězové (Lojda, Jebavý a nově Veselý)? Všichni ti mistři světa do 12-ti, 14-ti a 16-ti let? Ve 20-ti o ně není zájem pokud nevyhráli nějaký turnaj ATP!!! Už nejsou perspektivní? Opět se pracuje na žáčcích? Přece se Kaderka nemůže pyšnit jenom žákovskými a dorosteneckými tituly. Jaké má výsledky v dospělých, když máme tolik talentů? Kolik kluků ma stovce? To je na takový počet mistrů světa jo bída! Není zde totiž žádná metodika jak podporovat hráče při přechodu do dospělých. To že se vyloupne sem tam nějaká dívka je tím, že konkurence je mnohem nižší než u kluků. Proto se nedivme, že nemáme hráče - kluky. V okolních zemích tenisové jedničky mnohdy DC nehrají a hrají právě nadějní 20-ti letí tenisté, kteří dostávají první ATP body a ostruhy v mezinárodním tenisu. Mají možnost si zahrát s hráčem se kterým se v soutěži Challenger nebo ATP nemůže setkat pro bodový rozdíl a skutečnost, že se na takový turnaj ani nedostane. Když si s ním zahraje v zápase DC zjistí, že tito hráči jsou stejně hratelní jako ti z Futures a zápas jim tím dá motiv dále na sobě pracovat, získat sebedůvěru atd.. ale tady se jede vždy na jisté vítězství. Je to tzv. Český syndrom. Tak dlouho budu hrát s jednou jedenáctkou fotbalistú až po 10-ti letech zjistím, že jsou už všichni staří, zranění, bez motivu a je to pak taky někdy novinka, že už výkonnostně nestačí na mladší. Že jsme zanedbali celé generace mezi tou zlatou jedenáctkou fotbalistů či dvojkou tenistů (Berdych-Štěpánek).
...pokračování
Reagovat
darek.vrana
S Navratilem nelze nez souhlasit. Jinak to proste poskladat neslo. Chybelo opravdu i trochu stesti a mohlo byt vsechno jinak. Jedine, s cim nesouhlasim, je hodnoceni Golubjova. Sice hral dobre, o tom neni pochyb, ale zase bych to neprecenoval. Kdyz letos uz asi 9x prohral a s Hajkem hral katastrofalne, neverim, ze by najednou podal zivotni vykon. Je to tady zase, pokolikate uz se pise, ze Berdychuv souper podal zivotni vykon (namatkou loni Kamke, Llodra, letos Wawrinka, ted Golubjov). Proste je to Berdovou hrou, tim stereotypnim tenisem je necha dostat se do rytmu. Chybi mu variabilita, zmena rytmu, schopnost zareagovat na situaci zmenou taktiky. Rozhodne bych mu nevycital, ze nebojoval. Urcite se snazil, co mohl a budme za nej radi. Ale jeho hra se mi nelibi, ani me nebavi se na jeho zapasy koukat. A Zofka mel pravdu s tou jeho nezvykle defenzivni hrou. Sice ma ted mozna stalejsi vysledky ve smyslu ze se tak casto nevyhazi, ale na nejlepsi to asi fakt stacit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. On ostatně i Kukuškin v prvním setu s Berdychem vypadal, jako kdyby měl životní formu, když tam Tomášovi z těch jako krátkých míčů na střed pálil jeden winner za druhým. Pak s Hájkem až tak skvěle nepůsobil.

Jako já fakt nechápu, o co přesně se s tím Krupou snaží, ale přestat dělat nevynucené chyby tím způsobem, že budu hrát na jistotu krátké míče na střed, to bych snad dovedl i já. A jestli se z Tomáše snaží Krupa udělat jakéhosi obranáře / counter-punchera (viz zápas s Davydenkem, Petzschnerem, Čiličem atd.), tak s takovým stylem hry by se Tomáš rozhodně do první desítky nikdy nedostal. On přece není žádnej Ferre, Hewitt, natožpak Nadal.

Jo, a taky se mi zdá, že Tomášův první servis není ani zdaleka takovou silnou zbraní, jakou byl loni např. na RG nebo ve Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Plne souhlasim, to je strizlivy nazor bez urazek. Opravdu Tomova hra byla vzdy stavena na super servisu a agresivite, hlavne z forhandu. Nyni je tlacen do neceho, co mu evidentne nesedi. Ted je jeste pred Krupou tezky ukol, byvaly styl hry a vetsi jistota v uderech, nevyhazovat se a variovat hru podle hry soupere. Proste aby souper nevedel, co Tom zahraje. Take vzdy.kdyz Tom hraje, tak trnu, jak to dopadne.Tak uvidime, ted dve 1ooo, jak se s tim popasuje. Presto hezky svatkovy den.
Reagovat
smazaný uživatel
Po delší době jsou zde věcné komentáře a já vám za ně děkuji.
Raději čtu diskuse tady než na seznamu, ale včera se to nedalo.
Taky nechápu Tomášovu hru a jsem zklamaný. Je pravda že, co se týká atraktivity raději vždy na streamu vyhledávám Radka, je to vždy legrace ty jeho zápasy. Tomášova hra byla doposud celkem nudná, ale co předvádí letos je na spaní.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist