Plíšková: Příští rok ještě ne, ale v budoucnu je mým cílem top 10

4. 11. 2014, 17:19
Aktuality 39
Kometou sezony je v záplavě českých tenistek ve světové špičce Karolína Plíšková. Vítězka dvou letošních turnajů se posunula v žebříčku až do třicítky, což si na začátku roku stanovila jako cíl. Nyní doufá, že se bude dál zlepšovat a jednou pronikne až do top 10.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

Díky dvěma turnajovým triumfům a posunu v žebříčku WTA má za sebou dvaadvacetiletá Plíšková životní sezonu. "Zatím určitě jo, ale doufám, že to není moje nejlepší sezona v životě, že budu mít ještě lepší," řekla rodačka z Loun novinářům v pražské O2 areně, kde se připravuje s českým týmem na finále Fed Cupu s Německem. I její premiérová nominace je výsledkem báječného roku.

V lednu figurovala na 67. místě světového žebříčku a řekla si, že chce být na konci roku ve třicítce. "Popravdě jsem si myslela, že to nedám. Ani to tak nevypadalo, ještě před US jsem byla kolem šedesátého místa," řekla. Podzim jí ale vyšel náramně, vyhrála turnaje v Soulu a v Linci a své jméno v pořadí dvouhry tak najde na 24. místě.

Nadcházející rok se pokusí získané pozice udržet. "To bude těžké, ale chci ukázat, že tam patřím, že tam nejsem omylem," vyhlásila. A dlouhodobější cíl? Tím je světová desítka. "Příští rok si to za cíl nedám. Sice by to bylo hezký, ale ráda bych se třeba posunula do dvacítky. Do budoucna bych se chtěla do desítky dostat."

Uklidnila jsem se, vysvětluje Plíšková své úspěchy
Letos vyhrála aktuální česká trojka 54 zápasů dvouhry a vedle dvou titulů byla ještě třikrát ve finále. Jejím největším skalpem bylo vítězství nad světovou devítkou Anou Ivanovičovou ve druhém kole US Open. "Celý rok jsem hrála docela dobře, i když druhá polovina roku byla o hodně lepší než ta první."

Za největší posun označila svoji psychiku. Už v minulých sezonách předváděla dobrý tenis, ale letos zvládala vyhrát i těžké zápasy. "Hlava má největší zásluhu. Uklidnila jsem se a nemám paniku za různých stavů. Trochu jsem dospěla," uvažovala Plíšková. Rozdíl oproti dřívějšku je zřejmý. Na kurtu už se tolik nevzteká. "A nelámu tolik rakety," smála se vítězka juniorky Australian Open z roku 2010.

Dalším faktorem jsou zkušenosti. Má za sebou více zápasů s lepšími soupeřkami. "Předloni jsem z nich byla vykulená, ale teď už jsem pár hráček porazila a už mi to přijde normální, že jdu hrát s nějakou dobrou. Ne jako svátek," řekla.

Mezi největší zbraně Plíškové patří servis. Při své výšce 186 centimetrů má předpoklady k dobrému podání, což naplňuje. Letos nastřílela 435 es a ve statistice WTA je druhá za světovou jedničkou Serenou Williamsovou (452).

"Čím to, že dávám tolik es? To nevím. Od přírody," řekla skromně. Nestřílí podání drtivě rychlé, podle svých slov nemá ránu přes 200 km/h, ale umí míče rozdělovat přesně do všech směrů. "Dokážu to dát kamkoli a když mi servis sedne, tak to může být eso. Na betonech je to rychlý, takže zas není tak těžký eso dát."

Je ráda, že stále turnaje objíždí se setrou dvojčetem Kristýnou, se kterou letos vyhrály dva turnaje ve čtyřhře. Radí se spolu a především si povídají o všem možném. "Já bych si to bez ní nedokázala představit, s ní fakt řeším všechno. Když se nedaří, tak ona chápe nejvíc, jak se cítím. Od ní beru rady asi nejvíc," řekla.

Dál by měla hrát pod vedením trenéra Jiřího Vaňka a nejspíše omezí počet turnajů. Víc než 80 zápasů za sezonu je příliš. "Jsem spíš zápasový typ. Že by mi to bralo energii, to ne. Je konec roku, jsem trochu unavená, ale když těch zápasů je víc vyhraných než prohraných, tak je to jenom dobře," řekla Plíšková.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
d@ve
Tak se to povedlo :)
Reagovat
lars
Ségra měla na začátku roku pár porážek, které sezonu dokážou změnit. Ve Wimbledonu prohrála z mečbolu. Takové zápasy pak způsobí, že se nedaří, i když nehrajete špatně. Psychika udělá hodně. Herně na to má. Musí si začít věřit.

S ní řeším všechno. Když se nedaří, tak ona to chápe nejvíc, ve všem mi rozumí. Dokáže mi poradit, co dělat a co ne. Od ní beru rady asi nejvíc.
Reagovat
Fandina
Doufám, že se Kristýně také začne dařit. Obě hrají hodně podobně a docela bych souhlasila s tím, že také záleží na losu, na tom, s kým která hraje. A doufám, že si Týna začne víc věřit i vzhledem k úspěchům Káji a brzy jí dožene. Herně jsou na tom hodně podobně. Držím palce holky. Pojď!
Reagovat
lars
Docela by me zajimalo, proc uz letos nehraje a asi ukoncila sezonu ??
Reagovat
Fandina
Karolina i tady v článku říká, že by v příštím roce chtěla omezit počet turnajů. Proti jiným holkám jich absolvovaly Kája 30 a Týny 31 turnajů a to je hodně, o pět až deset víc než většina ostatních.
Reagovat
pepin
Dneska jsem ji poslouchal hodinu v rádiu, hezky o sestře mluvila, v podstatě nemohou bez sebe být, šlape si trochu na jazyk, pravděpodobně má problém maličko s "r", od sestry by si vzala levou ruku a těší se na vyprodanou arénu. Bylo ji zajímavé poslouchat.
Reagovat
lars
Myslel jsem Kristynu, proc asi ukoncila sezonu ??
Reagovat
VlS
Kája působí hodně sympaticky, normálně, civilně, žádná superstar, žádná ustrašená myška. Přeju hodně štěstí příští rok a snad se chytne i Krystýnka.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze Pala nominuje petru, lucku, andreau a lucku. Nedat tam silny double by byl velky risk. Takhle pouze riskuje, ze se mu nektera hracka zrani, coz by nalomilo sestavu. Ale ta pravdepodobnost neni velka. Karolina si bude muset pockat
Reagovat
Frick
Co myslíte, nedávala by smysl vyšší rotace míst konání (menších) turnajů?

Tj. kdyby se na místech jako Baku, Taškent, Bastad, Kuala Lumpur, Šenzen, Gastein, Oeiras hrálo třeba 1x za dva roky, čmíž by se uvíolnilo místo pro Buenos Aires, Santiago, Bělehrad, Basilej, Barcelonu, Athény, Budapešť a Prahu (k.urva už)?
Reagovat
Frick
....i s pohledu nákladů na pořádání (platit každoročně x platit 1x za dva roky)
Reagovat
VlS
Pláčeš hezky, leč na nesprávném hrobu.
Reagovat
Frick
http://photos-a.ak.instagram.com/hphotos-ak-xaf1/10803004_314232778782408_1223754596_n.jpg

si zatím stihla vyměnit spodní díl plavek :o)
Reagovat
Titan
Tak jestli jsi, děvenko, dospěla, tak se rač objednat na odstranění svého znetvoření...;-)
Reagovat
blixa
Měl by si raději pečovat o své duševní znetvoření ;-)
Reagovat
Titan
Jestli máš problém s vyjadřováním, tak je pořád šance, že s tebe bude řádný člověk... Ale musíš na sobě pracovat...
Malý tip? Kdo se nechá tělesně znetvořit? Přece ten, kdo je duševně v nepořádku...
Reagovat
blixa
Na to už jsem příliš stár, aby ze mě byl ještě slušný člověk :D Ale když vidím tvé těžké problémy s obyčejným tetováním, je evidentní, že to vyžaduje kvalitní psychiatrickou pomoc ;-) Ještě je čas, nevzdávej to !
Reagovat
Titan
A tetování je obyčejné od doby, kdy se ustálilo mezi kriminálníky prchajícími před spravedlností k námořnictvu...?
Tak to pak chápu tvá měřítka normálnosti...:-))))
Reagovat
blixa
Hochu hochu, tetování je mnohem a mnohem starší významné zdobení, a nějací kriminálníci prchající k námořnictvu jsou pouhou epizodkou, nemající valného významu ani ve své době, natož dnes. Ale vidím, že ty s tím máš opravdu vážný problém, hraničící pravděpodobně s chorobnou obsesí. Myslím, že dobrého psychiatra opravdu potřebuješ, nenech to dojít až do fatálních konců.
Reagovat
rib
Souhlas, titan je zralý na pomoc... a když vidím ty hrubky...
Reagovat
ptpc
Môžeš mi popśať tú chorobnú obsesiu?
Reagovat
ptpc
...popísať...
Reagovat
Frick
A nyní tedy z té lepší stránky.

Mařenka na konci sezóny nakoukla do dospělého tenisu a určitě si nevedla zle. Vyhraná desítka a ČF padesátky je určitě super. Mohla by se Marie dostat příští rok třeba do TOP 200?

Denisa by mohla být v obrovské psychické výhodě - vědomí toho, že cokoliv získám, se mi až do půlky března bude jen a jen připočítávat. A 121 bodů do začátku června také není nic dramatického. Díky tomuhla by se mohla dostat do TOP 50...

Tereza S., no to je otázka. Ale musí něco začít uhrávat. Asi by si měla dát jako hlavní cíl to, že bude v TOP 100 po Wimbledonu

Bára K. se pomalu dere nahoru, letošek určitě musí brát jako úspěšný. Jedna výhra na 15.000, ale hlavně 2x výhra 25.000, semifinále 50.000, a třetí kolo kvalifikace USO. Stejně jako Denisa může těžit z toho, že až do půlky března nemá obhajobu a do začátku června má k obhajobě
52 bodů, to také není moc. Resp. má za prvních 5 měsíců k obhajobě tolik, co byla schopna uhrát minulý týden. V průběhu příští sezóny by se mohla / měla prodrat do TOP 100...

Katce náramně vyšel (i přes tu dnešní porážku) konec sezóny a rozehnala chmury o tom, že by v roce 2014 poněkud stagnovala. V příští sezóně má třeba do FO k obhájení 144 bodů, což by měla za takto dlouhou dobu bohatě překonat. Dá se tedy čekat její vzestup. Myslím, že před FO bude v TOP 50.

Kristýna se bohužel bude letos řadit spíše ke zklamáním sezóny. Jediný světlý moment budiž výhra na travnaté 75.000 v Nottinghamu. Alarmující je její neschopnost na antuce, které se letos vyhýbala jako čert kříži, mj. i účastí na travnaté "padesátce" ve Fukuoce. Ta je pro mne velkou záhadou. Reálné je je její paběrkování kolem 120. - 150. místa, věřme v lepší budoucnost.
Reagovat
Frick
Karolína oproti tomu vylétla jak kometa. S TOP 20 to příští rok vypadá skutečně nadějně. Chce to samozřejmě se lepé prosadit na GS. Tak snad ta výhra nad Anou na USO budiž první vlaštovkou. Určitě by Karolíně mělo pomoci nasazení.

Nicole je ohromný otazník. Podle jejích vzkazů na IG určitě nic nebalí, jede se dál. Tak aspoň ta TOP 200, TOP by byla 100 vynikající...

Lucka by se o tu TOP 10 porvat prostě měla. Možná to bude "teď nebo nikdy" Snad už ten los nebude tak špatný a tu a tam se jí podaří porazit i někoho skutečně silného jako Petru, Mašu nebo Simonu. V případných zápasech s Angie, Agou, Genie, Carol nebo Anou bych jí věřil ještě o něco více.

No a ta naše Petra. Mohla by využít těch malých obhajob co má do Wimbledonu a dostat se ještě o fous výše. A nebo ne a smířit se s tím, že je to výborná, avšak ne zcela vyrovnaná hráčka TOP 5 / TOP 10, co 1x propadne, 2x nezahraje nic moc, 1x slušně a 1x výborně?
Reagovat
Frick
Největší obavy mám z Báry Z. S., asi všichni víme proč.

Klára je sice jakž takž zdravá, ale ten věk. Nicméně Flavia nebo Lucic jsou stejně starý. Ještě o dva roky starší je Schiavone a pak samozřejmě W+W....

No a Petra C., no. To je taková holka "mimo pořadí". Jakoby si ona nějak pořád "jela svoje" a tu pozici v TOP 100 si uměla držet, přestože počet turnajů je u ní nízký.

Buď jak buď, bohužel, možnost toho, že pro tyto hráčky bude sezóna 2015 poslední, je reálná.

U Háček to vidím lépe, ale návrat té či té do TOP 100 je s obrovským otazníkem. Mohly by těžit z malých obhajob...
Reagovat
d@ve
It's time to vote for October's WTA Rising Star of the Month.. :)
http://www.wtatennis.com/news/article/4270382/title/vote-october-rising-star-of-the-month
Reagovat
Fandina
když to bude příští rok, tak jedině dobře. Držím palce Kájo pojď!!!
Reagovat
tommr
Karolína sice není žádná kometa typu Bouchardový, ale neustále se zlepšuje jak o tom jasně svědčí přehled jejího umístění na konci sezóny:
2006 = 1168
2007 = 860
2008 = 427
2009 = 228
2010 = 203
2011 = 159
2012 = 120
2013 = 67
2014 = 24
2015 = v první dvacítce?
2016 = v první desítce?
Reagovat
smazaný uživatel
Bude ale muset zlepsit pohyb a nasazeni. Nekdy mam pocit ze hodne micu uz se nesnazi dobehmout
Reagovat
smazaný uživatel
s tím se dá souhlasit. On pohych nikdy nebude její přednost, ale rezervy a prostor ke zlepšení má.. a to i na servisu. S tím, co hraje je v pětadvacítce, když ty rezervy minimalizuje, může se posunout výš.
Reagovat
vendulkabendulka
29 turnaju je strasne moc. Jsem rada, ze se ji dari, ale tohle je cesta k unavovemu zraneni. Trosku to skrouhnout, obhajit letosni body, zkusit udelat dobre vysledky na GS a bude to naprosta parada. Top20 podle me v pohode a muze myslet i kousek vys.
Reagovat
tommr
letos jich už odehrála dokonce 30 a k tomu ještě možná bude hrát ve finále FC. Nějaká redukce bude opravdu nutná a to hlavně v deblu ...
Reagovat
vendulkabendulka
Jj, zapomnela jsem na Sofii, i kdyz to se skoro nepocita ;)
Reagovat
tommr
Sofie se musí počítat jako každej jinej turnaj na kterým Karolína vypadla už v prvním kole. Letos měla takových turnajů celkem 5 ...
Reagovat
misa
Karolína může příští sezonu zakončit v top 10, stačí připomenout obrovský vzestup Petry, která zahajovala rok 2011 ve čtvrté desítce a dotáhla to až na 2. místo. Mít 2 - 3 hráčky v top 10, co víc si český fanoušek může přát :-)
Reagovat
VlS
Jo, ale na takovej posun musíš mít soludní výsledky na GS a majorech, to na 280 nenahoníš.
Reagovat
misa
Klidně to může přijít.
Reagovat
VlS
Já jí to přeju, fandím jí.
Reagovat
smazaný uživatel
Hned na začátku roku jsou příležitosti: AO, IW, Mi ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist