Rubljov se z krize vykoupil triumfem na Masters, Madrid ovládl po obratu proti Augeru-Aliassimemu

5. 5., 21:42
Aktuality 23
ATP MADRID - Andrej Rubljov (26) podruhé v kariéře vyhrál turnaj série ATP Masters 1000 a opět na antuce. Ruský tenista nenašel přemožitele v Madridu, kam přitom dorazil se šňůrou čtyř porážek a v průběhu soutěže bojoval s nemocí. V boji o svůj celkově 16. titul otočil nepříznivý vývoj proti prvnímu Kanaďanovi ve finále antukové tisícovky Félixi Augeru-Aliassimemu (23), kterého zdolal po obratu 4:6, 7:5, 7:5 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 5:1.
Andrej Rubljov (© Profimedia)

Auger-Aliassime – Rubljov 6:4, 5:7, 5:7

Andrej Rubljov neměl vůbec špatný vstup do sezony, jenže na začátku března v Dubaji byl diskvalifikován v závěru dramatického semifinále proti Alexanderu Bublikovi, neboť křičel na lajnového rozhodčího a údajně mu sprostě nadával, a odšpuntoval tím černé období. Na následujících čtyřech turnajích utrpěl sérii čtyř porážek, přičemž s Jiřím Lehečkou, Tomášem Macháčem, Alexeiem Popyrinem a Brandonem Nakashimou neuhrál ani set.

Trápení zlomil až po bezmála dvou měsících v Madridu, kde nakonec nenašel přemožitele. Během deseti dnů vyhrál všech šest zápasů a ztratil v nich jen dva sety. Dvakrát otočil nepříznivý vývoj 0:1 na sety - ve čtvrtfinále vyřadil domácího dvojnásobného obhájce titulu Carlose Alcaraze a ve finále si poradil 4:6, 7:5, 7:5 s Félixem Augerem-Aliassimem.

Rubljov přitom nezačal ideálně. Dvakrát přišel o podání a prohrával 1:4 a 0:40. První set sice nezachránil, ale pak už nečelil jedinému brejkbolu, o tři roky mladšího Kanaďana často dostával pod tlak na returnu a v závěru druhé i třetí sady ho pokaždé dokázal přetavit v klíčový brejk.

Šestadvacetiletý Rus vyhrál pátý ze šesti vzájemných zápasů, z toho počtvrté po třísetovém boji. Letos v Rotterdamu dokonce až po odvrácení mečbolů.

Rubljov ve svém celkově 25. finále získal 16. titul. Na podniku Masters 1000 hrál finále popáté a podruhé dokázal zvítězit, poprvé slavil loni na antuce v Monte Carlu. Stal se teprve pátým aktivním tenistou po Rafaelu Nadalovi, Novaku Djokovičovi, Alexanderu Zverevovi a Andy Murraym, který vyhrál dva různé turnaje Masters na antuce.

"Rozhodně jsem nečekal, že bych tady mohl vyhrát, když jsem šest týdnů nevyhrál zápas. Nechci řikat, že je to můj nejcennější titul, ale nejvíce vybojované a jsem na něj nejpyšnější," prohlásil Rubljov, který v posledních dnech bojoval s virózou.

"Doktorům dávám absolutní kredit, že mě takhle připravili. Vůbec nechápu, že mě dokázali dostat do stavu, že jsem mohl hrát, protože poslední tři čtyři noci jsem nespal. Nechápu, že jsem to takhle zvládl, obzvlášť po těch posledních týdnech," přiznal ruský tenista.

Auger-Aliassime hrál finále antukového turnaje Masters 1000 jako první Kanaďan v historii, ale prvním kanadským vítězem podniku této kategorie se stát nedokázal. Milos Raonic a Denis Shapovalov v minulosti neuspěli dohromady pětkrát, vždy proti soupeřům Big Three.

Finálovou bilanci si bývalá světová šestka a aktuálně 35. hráč světa Auger-Aliassime pohoršil na 5:10, po úvodní šňůře osmi nezdarů prohrál teprve druhý z posledních sedmi soubojů o titul.

V Madridu mu cestu do dosud největšího finále mu tři ze sedmi soupeřů usnadnili - ve třetím kole mu vzdal na začátku druhé sady Jakub Menšík (pravá ruka), ve čtvrtfinále proti němu vůbec nenastoupil v posledních měsících suverénní Ital Jannik Sinner (pravá kyčel) a v semifinále mu v sedmé hře skrečoval Jiří Lehečka (záda).

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
turista
Gratulace Andreji Rubljovovi k velkému titulu! Zaslouží si ho. Musel v Madridu porazit mnoho soupeřů. Žádný walkover neměl. Na antuce umí. Je to už jeho několikátý titul z antuky.
Reagovat
Pe3k
Z Felixe jde strach a to takový, že Rublev začal zápas dvojchybou a v následujícím gemu o5 začal dvojchybou což mu Auger vrátil na konci zápasu
FAA je černý kůň mezi černými koni...Snad se konečně dostává do formy, když je tráva už za rohem. Gratulace Rublevovi, udržel nervy na uzdě a zaslouženě vyhrál.
Reagovat
Teo
Řekl bych, že zůstane u svého standardu, který měl doteď, takže nic
Reagovat
QacO
No celkovo divne to dopadlo Celý turnaj nič moc a Finále.....
Bohatier Ivan to uhaluzil ale za to jeho nechutné správanie sa by ho mali
Poslať na Sibír a bol by kľud.
Reagovat
terryjohn
Uz nekdo obdrzel vyhru v soutezi na ucet fortuny? Ja za duben jeste ne
Reagovat
elsky
Tohle je tenisový portál..
Reagovat
terryjohn
Vsak ta soutez je provozovana tady na tenisportale
Reagovat
darek.vrana
Bývá to až klidně 10. v měsíci.
Reagovat
terryjohn
Reagovat
Krisboy
Gratuluji, zasloužený titul. Po těch několika letech "marné" dřiny se mu konečně trpělivost a tvrdá práce vyplatila.

Ale všichni víme, že titul bere jen díky J2rkovým zádům
Reagovat
paddy
Neví někdo, jestli se letošní titul z Madridu bude počítat do historických statistik? smile smile smile
Reagovat
aligo
Ne, protože ho získal hráč, který nebude mít s historickými statistikami nikdy nic společného
Reagovat
turista
Nikdy? To si nemyslím. Věci se časem změní.
Reagovat
Patik
No to bol teda turnaj.. byť to na konci sezóny ešte to chápem ale sezóna nieje ani v polovici a už sú tam samí invalidi..ono je to asi tým napredovaním a progresom v tenise.. každou tou nastupujúcou generáciou sa posúvajú limity mení sa rýchlosť tempo dynamika hry telo to neunasa dlhodobo..pri dnešnej medicíne by to dobre zarábajúci hráč mal vedieť preventívne riešiť a vyhnúť sa zraneniam..Rublevovi gratulujem..váha titulu pre mňa osobne asi nie moc veľká dôležité je však čo si myslí on a nie ja .
Reagovat
Patik
Mimochodom čo to je za trofej . čistička vzduchu ? Kde sú tie rakety ..
Reagovat
manager1
Gratulace Andreyovi,
Hraje agresivní tenis i na antuce co se cení v této baseline éře.
Titul zasloužený vybojovaný. I charakter má už vypracovaný.
Fešák byl jak se předvedl v IW na tom challange jak tam kontroloval lidi
s tím detektorem-tam zabodoval.
Naopak Sinner mě dost sklamal slobou charizmou.
Reagovat
Teo
Tak ho Rubla sice nesmetl tak, jak jsem si představoval, ale smetl
Reagovat
paddy
V cuckold finále, které nebavilo, získal titul z Injury Open podle očekávání Rublev. smile
Ten postupně přebíral otěže zápasu po špatném úvodu, kdy ztrácel dva brejky. Jak jsem upozornil, to nic neznamená. Rozdíl v kvalitě obou hráčů se postupně projevil. Od druhého setu se Auger nedostal k BB a ve třetím setu hořel na vlastním servisu. Rublevův MB symbolicky proměnil vlastní dvojchybou. Rublev tak vlastně nedokázal ve třetím setu proměnit žádný z 6 BB a přesto získal brejk. smile
Uff, konečně to za námi. smile smile smile

Ještě pár poznámek na závěr. Fotbalisté mají obvykle na dresu na zádech číslo. Auger měl od adidasu tričko, u kterého byl na rameni kosočtverec. Zajímavé. smile smile
U Rubleva se nic nemění. Člověk si ho stále pamatuje jako toho, který jednou v životě dokázal porazit Federera, z čehož tady lidé omdlévali. Jen důkaz, že agresivní hra na riziko se někdy vyplatí. Jinak stále platí, což už ani snad není třeba připomínat, že na GS si Rubleva můžeme hned škrtnout. smile Uvidíme, co dokáže ve zbytku kariéry.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Nola
tak, stihla som z finale iba zaver, ale koniec dobry, vsetko dobre, bolo mi celkom jedno kto vyhra, ale take velke haluze v tenise snad este neboli videne, pamatam na jedno finale medzi Nadalom a Novakom, ked sa nehralo ani jedno semi, lebo im hraci vzdali, ale taketo "stesticko" si nepamatam, FAA sice nemohol zato, ze dostal do vienka take darceky, ale predsa len si to Mrazik odpracoval a tak je ten titul urcite v spravnych rukach
Reagovat
Walda58
FAA byl nějaký marod na nohy, o pauzách měl maséra a taky trochu kulhal. Carevič byl sebejistý a cekem přesné údery. Jeho podání v posledním setu končilo většinou čistou hrou. Takže zaslouženě a gratulace šampionovi smile
Reagovat
Nola
nevidela som finale, iba zaver, mne obaja pridu ako hraci s rovnakym stylom, hit or miss, vsetko vymlatit prvym, druhym uderom, najma s FH, FAA je tu velmi podcenovany, ale je prave velmi podobny Mrazikovi..... ak mu to tam pada a je vo forme, moze byt velmi nebezpecny, dokonca nebezpecnejsi ako Ivan z Mrazika
Reagovat
Walda58
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist