Šarapovová: Mé výkony nebyly ideální, přesto jsem šťastná. Díky, Melbourne

20. 1. 2014, 19:41
Rozhovory 3
Den po světové jedničce Sereně Williamsová se s Australian Open rozloučila i třetí nasazená Maria Šarapovová, která v osmifinálovém utkání nestačila na Slovenku Dominiku Cibulkovou. Ruská kráska po zápase nehledala výmluvy a přiznala, že je šťastná za to, že v Melbourne mohla hrát. Soupeřka hrála výborně, dovolila mi toho málo, komentovala Šarapovová výkon své přemožitelky.
Profily hráčů
Maria Šarapovová

Jaký zdravotní problém jste měla na konci druhého setu?
Měla jsem nějaké tlaky v oblasti boků.

Jak moc vás to v zápase trápilo?
Když hrajete hodně zápasů za sebou a strávíte na kurtě tolik času, je jasné, že se nějaké bolístky ukážou, ale to k tomu patří. Musíte hrát a nemyslet na ně.

Zápas se od druhé poloviny pro vás nevyvíjel příliš dobře, jak jste se povzbuzovala, abyste se dostala zpátky do zápasu?
Musím říct, že jsem tady nehrála až tak dobře už od začátku turnaje, v každém zápase bylo něco, co se dalo hodně zlepšit, takže jsem vlastně ráda, že jsem se dostala až sem. Poslední dva zápasy byly opravdu dost náročné, první jsem zvládla, ale ten druhý bohužel ne. Snažila jsem se hrát svou hru, ale nešlo to, soupeřka hrála výborně a nedovolila mi to.

Cítila jste při zápase stejnou bolest jako na loňském Wimbledonu? Byl ten problém stejného charakteru?
Ne.

Jak to nyní bude dál? Čím to je, že máte teď zdravotní problémy tak často?
Nevybavím si teď konkrétní okamžik, kdy ta bolest přišla poprvé, ale řekla bych, že to nebude nic závažného. Je to tím, že hraju druhý turnaj po půl roce pauzy, takže se musí počítat s tím, že pro tělo je to velký nápor, velká dřina. Teď musíme najít cestu, jak dosáhnout toho, aby takovéhle malé problémy nepřicházely.

Jak to uděláte?
Nemyslím si, že to je nějaká velká věda. Stačí, když teď budu hodně hrát, trénovat a nevypadnu z toho. Tělo si musí na všechno zvykat, takže věřím, že si znovu zvykne i na ten zápřah, který je spojen s kolotočem turnajů.

Když tedy vezmeme, že Australian Open byl vaším druhým turnajem po půl roce, jak hodnotíte výsledek?
Největším úspěchem je samozřejmě to, že jsem vůbec zpátky, že jsem zdravá a schopná hrát na téhle úrovni, to je potřeba si uvědomit a neustále si to musím připomínat. V takém případě vyhledávám na těch zápasech, které jsem odehrála, spíše klady. Ano, byl to grandslam a za normálních okolností bych chtěla uhrát lepší výsledek, ale teď jsem šťastná za to, že jsem tu vůbec mohla hrát. Bylo opravdu velké štěstí, že jsem mohla být v pavouku a že jsem mohla tady v Melbourne hrát. Díky za to!

Hrála jste poměrně těžké zápasy ve velkém vedru, myslíte si, že se to mohlo poznamenat na vašem těle?
Nemohu to použít jako výmluvu.

Ze soutěže vypadla už i světová jednička Serena Williamsová, nebyla pro vás dnešní prohra o to větším zklamáním, šance na úspěch tam byla, nemyslíte?
Vůbec ne, nemá ani cenu o tom takhle přemýšlet.

Jak dlouho vám trvá, než z vás spadne to zklamání z prohry?
Mám dobré sebevědomí, ale každá prohra člověka mrzí. Všechny jsme velké bojovnice a konkurentky. Myslím si, že to je ten důvod, proč jsem byla v minulosti tak úspěšná, byla jsem schopná konkurovat velkým hráčkám a věřím, že zase budu. Když prohrajete, mrzí vás to, ale musíte se zase odrazit a pracovat dál. Jen ten, kdo se zvedne a vrátí, je opravdový sportovec. To je ten důvod, proč jsem tady, protože věřím, že jsem schopná hrát na světové úrovni a předvádět výbornou hru!

Jak plánujete sezonu 2014? Máte už kompletně sestavený plán?
Nikdy jsem nehrála všechny turnaje, které bych hrát mohla. Když to porovnám s jinými hráči, třeba i z TOP 10, hraju spíše méně než více, ale beru to jako svou velkou výhodu. Měla jsem vždy dobrý tým, se kterým jsme plán sestavili tak, aby vyhovoval všemu, co bylo potřeba. Každý rok se ale musíte přizpůsobit tomu, jak se cítíte, jak se cítí vaše tělo.
To, že jsem vynechala druhou polovinu loňské sezony, neznamená, že teď budu hrát turnaj každý týden, to rozhodně nečekejte. To nikdy nebylo nic pro mě. Není to můj styl. Do značné míry zůstává můj plán na rok 2014 stejný, v nejbližším období mě čeká turnaj v Paříži, kde budu hrát místo turnaje v Dauhá, kde jsem byla minulý rok.

Plánujete zůstat v Melbourne a fandit vašemu příteli Grigorovi?
Víte co? (smích) Doufám, že Grigor tu zůstane, jak jen nejdéle to bude možné. Nejsem si jistá, jak to nyní vypadá s mým cestovním plánem, takže nemohu odpovědět. (smích)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

3
Přidat komentář
Fandina
Sympatický rozhovor od Márie. A Grigorovi také držím palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Líbí se mi, že se Masha na nic nevymlouvá a jsem rád, že to bere takhle. Očekávání asi byla větší, protože v Brisbane předvedla dobré výkony. V Melbourne to nebylo úplně ono, ale buďme rádi, že je Masha zpátky a dejme jí ještě čas... Jak říká, že s bolístkami se musí hrát a snažit se na ně nemyslet, tak podle mě na to Masha trochu myslela. Aspoň já jsem z jejího výrazu poznal, že něco není v pořádku. Aby se Masha nepovzbuzovala za nepříznivého stavu po dvou vítězných úderech v řadě, to u ní opravdu nebývá zvykem... Tak snad už bude Masha fit a všechny zdravotní potíže se jí vyhnou. Jsem s tebou, Maruško! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem rád, že si Maria nedělá hlavu z porážky, ale je prostě ráda, že se vrátila.. :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist