Seznamte se s Terezou Smitkovou

30. 6. 2014, 09:41
Rozhovory 5
Devatenáctiletá Tereza Smitková letos ohromila Wimbledon. Přes kvalifikaci prošla poprvé v kariéře do hlavní soutěže, v níž si dnes zahraje osmifinále! Smitková se tak v All England Clubu rázem stala jedním z hlavních terčů novinářů. Přečtete si rozhovor pro WTA a poznejte tak více naději českého tenisu.
Profily hráčů
Tereza Smitková

Před startem Wimbledonu by málokdo řekl, že právě Tereza Smitková projde až do osmifinále. Česká hráčka, které momentálně v žebříčku WTA patří až 175. příčka, si před Wimbledonem zahrála jen na dvou turnajích WTA - minulý rok prošla na antuce v Norimberku přes kvalifikaci, už v úvodním kole hlavní soutěže ale prohrála s Američankou Cohenovou. Podruhé se na turnaj WTA kvalifikovala v Lucemburku, kde dokonce vyhrála i jedno kolo v hlavní soutěži a vypadla až ve druhém kole, kde nestačila na Němku Sabine Lisickou.

Smitková prošla letos ve Wimbledonu kvalifikací a poprvé v kariéře se probojovala do hlavní soutěže grandslamu. Při svém debutu využila příznivého losu a postoupila až do osmifinále (ve třetím kole přitom proti Jovanovské odvrátila dva mečboly). V boji o čtvrtfinále ji dnes čeká zkušenější krajanka Lucie Šafářová. Pokud by se Smitkové podařilo postoupit, byla by nejníže postavenou čtvrtfinalistkou v otevřené éře.

Sympatická česká tenistka zažívá ve Wimbledonu životní turnaj! Přečtěte si rozhovor, v němž Smitková hovoří o její rodině, o tom, jak se dostala k tenisu, či o jejím tenisovém idolu.

Kde jste začala hrát tenis?
Bydlím s rodinou v Hradci Králové, kde jsem vyrostla. Chodila jsem tam do školy a mám tam spoustu přátel, takže se moc ráda vracím domů, protože je pak můžu vidět. Myslím, že Hradec je jedním z nejkrásnějších měst u nás, proto se vždy těším domů.

Jak jste začala hrát tenis?
Začala jsem hrát, když mi bylo sedm let. Rodiče mě vzali poprvé na kurt a viděli, že se celkem dobře trefím do míče, takže mě pak poslali do tenisové školy.

Můžete nám říct něco o vaší rodině rodině?
Můj táta se jmenuje Pavel a je to učitel angličtiny na střední škole, mamka se jmenuje Markéta a pracuje s látkami. Mám také staršího bratra Jana, který studoval a teď hledá práci.

Kde trénujete?
Vždycky jsem trénovala v České republice. Dva roky zpátky jsem začala trénovat v Prostějově, kde je asi největší tenisové centrum u nás. Spolupracuji s trenérem Jaroslavem Machovským.

Kdo s vámi cestuje po turnajích?
Hlavně můj trenér a občas i rodina.

Kdo je vaším tenisovým idolem?
Novak Djokovič a Kim Clijstersová.

Jaký je nejlepší moment vaší kariéry?
Myslím, že Wimbledon. (smích)

Jak byste popsala styl hry, který předvádíte na kurtě?
Jsem agresivní z obou stran a mám dobré podání. Pokud se k tomu dostanu, tak ráda měním tempo a rytmus hry.

Jaký je váš oblíbený povrch?
Vždycky jsem ráda hrála na tvrdém povrchu, ale po tomto turnaji je to i tráva.

Jaké jsou vaše cíle v tenise?
Chtěla bych být v nejlepší padesátce. Je jasné, že bych byla ráda ještě výš, ale zatím mám takový cíl, potom se uvidí, kam až budu schopná jít.

Jak relaxujete, když nehrajete tenis?
Moc ráda čtu a sleduju jiné sporty. Taky se ráda dívám na filmy nebo chodím ven s kamarády, na to ale bohužel poslední dobou není moc času.

Jak jste daleko se vzděláním?
Dokončuji střední školu, ale teď na jaře jsem to nestihla, budu dělat zkoušky až v září.

Pokud byste nebyla tenistkou, čím byste chtěla být?
To nevím, studovala jsem architekturu na střední škole, takže bych se možná držela toho oboru. Myslím, že by to bylo zajímavé.

Wisconsinu

 

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

5
Přidat komentář
milbust
Nemáte někdo nahraný zápas Terky s Bojanou? Nebo nevíte o nějaké nahrávce na netu? Na jutubku jsem to nenašel. Díky.
Reagovat
Elrondin
Terce držím palce už asi 2 roky. Na začátku roku 2012 vylétla mezi našimi juniorkami jako kometa (Kačku Siniakovou jsem v tu dobu ani neznal) a předpovídal jsem jí do 2 let stovku. Minulý rok jsem se bál, že se Terka trochu zasekla, ale letos už zase hraje výborně. Je pravda, že jí, jak psal monty25, skoro nikdo neznal (i tady na TP ji neustále komolili příjmení a psali Smítková), ale to už je minulost a mám z toho velikou radost. Mimochodem něco podobného jsem očekával i u Denisy Allertový, ta se sice zasekla na déle, ale letos má už 5 itf titulů a pomalu nakukuje do druhé stovky, tak doufám, že jí také co nevidět uvidíme v kvaldě na nějaký grandslam. Každopádně mladých nadějných hráček máme kupu (Siniaková, Krejčíková, Smitková, Plíščata, Allertová, Mendesová, Štefková, Bouzková či Vondroušová) tady se určitě neztratíme ;o)
Reagovat
smazaný uživatel
Už na Sparta Prague Open měla dobrou formu a tohle je takové vyvrcholení. V zápase Tereza - Bojana jsem přál postup oběma. Na jednu stranu mě sice mrzelo, že přemožitelka Viky skončila hned v dalším kole a jenom na jeden zápas (právě proti Vice) se zbavila statusu smolařky ve vyrovnaných zápasech. Navíc je mi Bojana celkem sympatická... Na druhou stranu, Tereze to prostě nejde nepřát. Už po jejím postupu do 2. kola jsem tady dával odkaz na zajímavý blog. Je to vážně hezký příběh, že ještě nedávno ji skoro nikdo neznal a teď je v osmifinále Wimbledonu. Tereza to neměla v kariéře vždycky jednoduché, ale tvrdě na sobě pracovala a tenhle úspěch si jednoznačně zaslouží.

Přiznám se, že na místě Terezy bych si teď moc přál vidět Katku Siniakovou. Tak věřím, že se zanedlouho dočkám... Mimochodem, Katka je taky z Hradce. :)
Reagovat
anton77
...o její rodině? Opravdu dobrý češtin
Reagovat
gusticek
Věřím ve zrod nové pravidelné účastnice granslamů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist