Šok: Štěpánek prohrál se 465. hráčem světa

12. 10. 2010, 09:25
Aktuality 25
V čínské Šanghaji měl potvrdit rostoucí formu, místo toho ale Radek Štěpánek na jednom z největších turnajů sezony ostudně vypadl. Český reprezentant nestačil v prvním kole na domácího soupeře z páté stovky světového žebříčku Yan Baie, proti kterému neuhrál ani set.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek měl v Šanghaji štěstí na los, když se měl jako nenasazený hráč v prvním kole utkat s domácím Yan Baiem. Jednadvacetiletý čínský tenista hraje převážně na turnajích série futures a ve světovém žebříčku figuruje až na 465. příčce. V Šanghaji mohl startovat jen díky divoké kartě, za kterou se dnes pořadatelům odvděčil.

Bai si už v prvním setu vypracoval proti českému tenistovi dva brejkboly, které dokázal využít. Štěpánek se při podání svého soupeře nedokázal příliš prosadit ani ve druhé sadě, zato domácí hráč byl znovu stoprocentní při využívání svých příležitostí. Rodák z Karviné i ve druhém setu ztratil dvakrát servis a s turnajem se rozloučil porážkou 3-6 4-6.

"Byl to můj první turnaj nejvyšší úrovně, proto jsem tohle absolutně neočekával. Byl to můj životní duel, proto jen těžko i s odstupem kontroluji své emoce," řekl Bai, jehož příštím soupeřem bude Brit Andy Murray, na tiskové konferenci prostřednictvím překladatele. "Můj soupeř je mnohem lepší než já, je výše na žebříčku, ale já hrál uvolněně, nestresoval jsem se a dostal ho hodně pod tlak," vrátil se čtvrtý čínský tenista k utkání se Štěpánkem.

Domácí hrdina hraje tenis od šesti let. "Od té doby už uteklo hodně času. Když jsem byl malý kluk, tak jsem miloval Agassiho," prozradil Yan Bai. Už před čtyřmi lety se v žebříčku dostal na hranici pětistého místo, ale přibrzdilo ho zranění. Rok a půl nehrál kvůli dědičným problémům. "Loni jsem podstoupil dvě operace břicha a už jsem v pohodě," řekl.

Rok 2010 začínal v žebříčku na 1520. místě a hrát začal až v červenci. Letos má za sebou sedm malých turnajů a ještě před třemi týdny figuroval na 742. pozici. O dalších tři sta míst si polepšil díky zářijovým výhrám na dvou akcích futures po sobě.

Čína už dokázala na tenisové scéně prorazit na ženském okruhu. Na Li a Jie Zheng si zahrály semifinále Australian Open 2010, druhá jmenovaná byla mezi čtyřmi nejlepšími rovněž ve Wimbledonu o dva roky dříve. Čínským tenistům se prorazit nedaří. "Ale naše ženy nám hodně pomáhají, hodně jsme se od nich naučili," podotkl Bai, jehož snem je zahrát si grandslamový turnaj ve dvouhře i čtyřhře. "Jsem na začátku kariéry, mám hodně šancí se zlepšit výkonnostně i žebříčkově. Možná, že se za pár let dostanu na grandslamu do kvalifikace," doufal Číňan.

V jeho stopách šel na turnaji také 308. hráč žebříčku Ze Zhang, nakonec si ale zkušený Chorvat Ivan Ljubičič postup do 2. kola vzít nenechal. Po více než dvou a půl hodinách favorit vyhrál 5-7 6-3 a 6-4.

Pro Štěpánka je dnešní porážka nejhorší v sezoně, ve které se mu především vinou zranění zatím nedaří. Jeho maximem je finále na úvodním turnaji roku v Brisbane.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3.240.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo: 
Yan Bai (Čína) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:4, Ljubičič (Chorv.) - Zhang (Čína) 5:7, 6:3, 6:4.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
joooooo Berdych vyhrál!!!! ale vypadal zničeně! jako by absolvoval 10hodinovej zápas! úplně vyřízenej.
Reagovat
smazaný uživatel
třeba je to po těch neúspěších, kdy se z něj dělal favorit US Open a měl vlastní VLOG, nová taktika
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš se potýká 2 dny se žaludečními problémy
Reagovat
smazaný uživatel
by porazil i Berdych!! Jdi se zahrabat Radku!!
Reagovat
smazaný uživatel
pár volů se tu předhání v tom, kdo napíše de*ilnější příspěvek. Radek ví že tenis není všechno a užívá si života, lásky a sexu.
Reagovat
smazaný uživatel
v jeho letech, kdy tenis na úrovni bude hrát už jen chvilku by si měl uvědomit, že ten tenis je všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
hlavně se zas bij do prsou jaký si king radku ale toto co si předved je totální hnus, s takovým hráčem prohrát to si to měl radši skrečovat běž do hajzlu
Reagovat
smazaný uživatel
to je ubožák!!To je opravdu trapka, to snad není možný. Jdi do hajzlu Radku a už se nevracej, děláš tomuhle státu jenom ostudu!! ZLATEJ BERDYCH!!...
Reagovat
smazaný uživatel
hlavně, že ty našemu státu děláš reklamu ty pako.
Reagovat
smazaný uživatel
no slava uz si pochopil ze to neni tvuj stat ale porad mu Radek udelal takouvou reklamu ze to tahle prohra nezkazi... za to se svymi prispevky delas reklamu jeste ze sem chodi maximalne slovaci a niko jinej tomu nerozumi, pac po tom co pises by si o cesich mysleli velice nepekne veci...
Reagovat
smazaný uživatel
:-D :-D :-D Ostuda! Fuj, to plyne z faktu, ze jej vcera kazdy vychvaloval, ze si v zebricku polepsil! Ted spadne tvrde zase o par pricek za neobhajeni ctvrtfinale Masters! Zabal to!
Reagovat
smazaný uživatel
tys moc rozumu nedostal co?
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodne vice nez ty, co prohlasujes, ze Berdych nepatri ani do svetove ctyricitky. :-D :-D Joudo!
Reagovat
smazaný uživatel
v posledních 3 měsících tam skutečně nepatří!
Reagovat
smazaný uživatel
Hlupakovi tezce vysvetlit, ze hrac si muze vybrat slabsi obdobi. Mel ho Federer, mel ho Murray, Verdasco jej ma jiz pekne dlouho, Davydenko se take po zraneni stale nechyta! Takovych prikladu je mraky! Zadny z nich vsak neudelal takovou ostudu jako dnes Stepanek!
Reagovat
smazaný uživatel
co to meleš? jakou ostudu? co když je ten číňan budoucí hvězda??? Kdo čekal že Nadal bude takovej hráč, když porazil štěpánka v davis cupu! tehdy si byl ještě malý fagan a nemůžeš to pamatovat.
Reagovat
smazaný uživatel
ty hloupej klebersone! ty asi nikdy nepochopíš nic! říkám že Berdych v současné době nepatří do TOP 40!!! a to že tam patřil před 3 měsícama nebo že tam bude patřit za 2 měsíce na tom nic nemění!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Budouci hvezda. :-D :-D :-D Jsi general hlupaku! Ve 24 letech by o nem jiz davno bylo minimalne slyset, nejaky vyraznejsi skalp by zaznamenal! Vse se odviji od toho, ze je Stepanek zraly do tenisoveho duchodu! Ne, ze nejaky Bai je budouci hvezda! Berdych je sesty nejlepsi tenista sveta proto, ze neco dokazal! Nikdo nezpochybnoval kvality Federera, kdyz se mu nedarilo! Leda Barney, ten je vsak psychopat! Nedelej to ani u Berdycha!
Reagovat
smazaný uživatel
To se prostě stane že horší hráč porazí lepšího ... a navíc má Bai 21 a ne 24..
Reagovat
smazaný uživatel
Horsi ano, ale ne hrozny! :-) Ja jsem si ho spletl s jinym Bai, ti Cinane maji vsichni temer stejna jmena, hruza. I tak se nejedna o zadnou budouci hvezdu!
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsem si vyhledal nějaké informace o tomto hráči a on nejezdí na jiné turnaje než v číně, hraje challengery a futuresy a to ještě dohromady tak 5 za rok a se slušnými výsledky. Podle mě kdyby toho odehrál víc, tak má na to, aby nakoukl do 1. stovky. Asi to tak hrozný hráč nebude, jsem zvědavý, jak bude hrát s Murraym.
Reagovat
smazaný uživatel
haha ,suše
Reagovat
smazaný uživatel
sice Radka nemusim, ale k tomuhle musim říct, že to proti těmhle domácím číňanům mají hráči strašně těžký. Oni to berou jako grandslam a nechají pro svou zem na kurtu všechno.
Reagovat
dabelsobul
Tak kazdej by mel na kurtu nechat vsechno, vzdyt je to Masters... To proste Radka neomlouva. Ale prohry jsou soucasti tenisu, at uz cekane, ci senzacni ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Nesmysl! Srovnavas nesrovnatelne! Hrace ku**a rozdilnych kvalit nemuzes srovnat ani s faktem, ze hraji oba naplno! Proste ostuda mohl by si usit z ni kabat anebo triko at nenosi stale stara hnusna po Lendlovi!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist