Šwiateková opět ve finále porazila Sabalenkovou, jako třetí žena ovládla Madrid i Řím v jedné sezoně

18. 5., 19:10
Aktuality 14
WTA ŘÍM - Iga Šwiateková (22) znovu po dvou týdnech porazila ve finálovém souboji mezi světovou jedničkou a dvojkou Arynu Sabalenkovou (26), tentokrát snadno po setech 6:2, 6:3. Stala se tak třetí ženou, která v jedné sezoně dokázala získat trofej pro šampionku v Madridu i Římě. Celkově se jedná o její už 10. triumf na prestižních tisícovkách, famózní finálovou bilanci vylepšila na 21:4.
Profily hráčů
Šwiateková slaví už třetí triumf v Římě (© AFP)

Šwiateková – Sabalenková 6:2, 6:3

Světová jednička Iga Šwiateková a dvojka Aryna Sabalenková obstaraly i druhé letošní finále na antukových tisícovkách. Zatímco v Madridu byl k vidění nervy drásající souboj s mečboly na obou stranách, na mnohem pomalejší antuce v Římě se žádné výraznější drama nekonalo.

Šwiateková, která za celý turnaj neztratila set, nečelila v úvodní sadě ani jednomu brejkbolu a Sabalenková i díky laciným chybám zvládla uhrát pouhé dva gamy. Ve druhém dějství se ovšem Běloruska výrazně zvedla a dlouho byla lepší hráčkou. Nedokázala však proměnit ani jeden ze sedmi brejkbolů, v sedmé hře si prohrála servis a už neuhrála game.

Rodačka z Varšavy se stala teprve třetí ženou, která dokázala v rámci jedné sezony ovládnout Madrid i Řím (Dinara Safinová 2009 a Serena Williamsová 2013). Mezi muži na tento úspěch dosáhli pouze Rafael Nadal v letech 2010 a 2013 a Novak Djokovič v roce 2011.

Svou famózní finálovou bilanci vylepšila na 21:4, zvládla už osmé finále v řadě a konkrétně na podnicích WTA 1000 vyhrála 10 z 12 kariérních finále. Také čtvrtý letošní triumf vybojovala právě na tisícovkách, v předchozích týdnech slavila v Dauhá, Indian Wells a Madridu. Tři trofeje má už ze tří turnajů, ještě z Dauhá (2022-24) a French Open (2020, 2022-23).

Šwiateková dominovala i ve svém třetím finále ve Foro Italico. V roce 2021 deklasovala 6:0, 6:0 Karolínu Plíškovou a předloni přehrála dvakrát 6:2 Ons Jabeurovou. Nyní je šestou trojnásobnou šampionkou římského podniku v open éře (Chris Evertová, Gabriela Sabatiniová, Conchita Martínezová, Serena Williamsová a Maria Šarapovová).

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Sabalenková si opět po dvou týdnech zhoršila finálovou bilanci, nyní má v soubojích o titul poloviční úspěšnost 14:14 a ve finále tisícovek 5:3. Letos zatím dokázala triumfovat pouze na Australian Open, kde úspěšně obhájila loňské prvenství.

V Římě se dostala do finále poprvé. Jejím předchozím maximem bylo předloňské semifinále, v němž jasně prohrála právě se Šwiatekovou. S letošním ročníkem Italian Open se klidně mohla rozloučit už v osmifinále, ve kterém odvracela tři mečboly Eliny Svitolinové.

Šwiateková a Sabalenková se střetly pojedenácté, ve vzájemné bilanci dominuje Šwiateková poměrem 8:3. Ve finále se potkaly popáté a opět na antuce, ve čtyřech případech se radovala polská tenistka.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Římě

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Kozoroh
Letošní RG je na její raketě. Když si Iga svůj level hry přenese i do následujících let, může pomýšlet i na překonání rekordu RG, který drží Chris Evertová se 7 tituly. Času má na to dost, je jí jen 22 a už má 3 RG trofeje, Chrissie měla v jejím věku o jednu trofej méně.
Reagovat
Krisboy
Včera mě napadlo, že bych chtěl vidět její zápas proti Justine Henin... myslím, že by to mohl být jeden z Top zápasů vůbec.
Reagovat
Krisboy
Letošní Iga proti Justine 2007
Reagovat
turista
Gratulace! Iga je královnou antuky.
Reagovat
GeoTen
Bohužel, Iga nyní nemá konkurenci, navíc nemyslím si, že by ji někdo mohl zastavit i na RG. Díky úderům s velkou horní rotací a především skvělému pohybu ji lze občas porazit, tak jak to bylo možné vidět u Rybakiny či naší Báry K., ale ne pravidelně porážet, o čemž by mohla mluvit např. Gauff, kterou, což je dost možné, právě ta jedna výhra proti Swiatek loni v létě dodala moře sebevědomí.
Reagovat
paddy
je nutné rozlišovat povrch, Gauff ji nikdy neporazila
je asi třeba na ní zkoušet variabilní hru, aby jí rozhodily
baseline hlupácky monotónní bouchaná ji ohrozí málo, takže s takovou jí porazila jen Rybakina a Sabalenka, což bylo dáno kvalitou soupeřky
stejnou hrou jí nikdo nemůže přetlačit

prohrála naopak s variabilními typy jako Halep, Barty či Muchová (či jen těsná výhra)
i Kerber za zenitem jí tento týden dělala problémy

já si dokážu představit, že na RG prohraje, protože má daleko ke 100% úspěšnosti smile
Reagovat
tommr
v tý první větě ti něco chybí ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na antuce
Reagovat
Cico93
Výborne Iga, teším sa.
Iga je skvelá športovkyňa, veľká koncentrácia, sústredenosť, nasadenie. Wau, Rafa v sukni.
Reagovat
jackiec
Zasloužená vítězka a správné číslo jedna, jen ať navyšuje náskok, v konzistentnosti se jí prostě žádný Rambo, ryba ani gauff nevyrovná, jen ať klidně vládne dál, vůbec mi to nevadí, nemůže za to že ostatní jsou nevyrovnaná kopyta.
Reagovat
Kandinsky1
Hodná holka, udělala co jsem řekl, tedy napsal.
Reagovat
com
Takze jak na AO..
Do tretiho kola Lindicku a je to na ni, aby ji smazla
Reagovat
Kozoroh
Nepřipadá ti, že na RG je Iga mnohem silnější??
Reagovat
Stybnat
Bude na platit REB
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist