Velké turnaje v ohrožení. Lehečku vystrašilo podezření na únavovou zlomeninu obratle

6. 5., 15:41
Aktuality 52
Jiří Lehečka v pátek v Madridu vzdal kvůli obnoveným bolestem zad své největší semifinále a jen pár dní po skalpu Rafaela Nadala a postupu přes Daniila Medveděva dostal dvojí úder. Předběžná vyšetření ve Španělsku podle serveru iSport.cz odhalila podezření na únavovou zlomeninu bederního obratle, což by při potvrzení černých prognóz mohlo znamenat pauzu až na několik měsíců v části sezony plné velkých turnajů.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

"Je podezření na únavovou zlomeninu obratle. Oběma nám ukápla slzička. Je to těžké po tom všem, co se tam odehrálo," řekl Lehečkův trenér Michal Navrátil pro iSport.cz.

Lehečka bojuje s bolestmi zad zhruba dva měsíce. Vynechal turnaje v Monte Carlu, Barceloně a naposledy se odhlásil z Říma. Na antuce startoval jen v Madridu, kde už to vypadalo, že jsou potíže vyřešeny. Vyhrál všech sedm setů, připsal si skalp Rafaela Nadala a poprvé postoupil do semifinále podniku Masters 1000.

Sestřih zápasu Lehečka – Nadal:

Jenže v průběhu turnaje se mu bolesti vrátily a s přibývající zátěží se prohlubovaly. Před soubojem o finále přiletěl do španělské metropole za nejlepším českým tenistou uznávaný fyzioterapeut profesor Pavel Kolář, problémy se ale vyřešit nepodařilo.

Lehečka sice v pátek zkusil do svého největšího semifinále nastoupit, ale od úvodních výměn na kurtu viditelně trpěl a za stavu 3:3 a 30:15 Kanaďanu Félixi Augeru-Aliassimemu s těžkým srdcem vzdal.

Nyní Lehečku v Praze po návratu ze Španělska čekají důkladné testy, které mají odhalit vážnost zranění. Pokud se prvotní diagnóza potvrdí, musí se připravit na delší odpočinek. Přijít může nejen o French Open (začíná 26. května), ale také Wimbledon (1. července) čí olympijský turnaj v Paříži (27. července).

"Roland Garros je s velkým otazníkem. Za chvíli je i Wimbledon… Tohle je nejhorší možné období, kdy se zranit. Všichni jsme z toho hodně skleslí," přiznal Navrátil. "Jirka je mladý a dobře stavěný kluk, léčba se může urychlit. Hlavně se ale musí udělat pořádně, ne aby se zranění vracelo. Ať je Jirka v pořádku, to je to hlavní,“ dodal.

Lehečkovi se tak komplikuje splnění cíle, kterým bylo usadit se v TOP 20. Sezonu zahájil premiérovým triumfem v Adelaide a aktuálně figuruje na 23. příčce, což je jeho maximum.

"Předváděl skvělé výkony, v Madridu ukázal ohromný pokrok po mentální stránce, zvládl strašně těžké zápasy s Rafou a nakonec i Medveděvem. Může jít s hlavou nahoru, dokázal, že má úroveň na ten největší tenis a dostal se do povědomí soupeřům. Bohužel pak přijde tohle… Bohužel to je sport. Jirka se ale uzdraví a zase do toho vlítneme,“ věří Navrátil.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Konec Doma se dal bohužel čekat Skončí spolu s velkým rivalem Nadalem, s nímž má celkem lichotivou bilanci na antuce 4:8.
Jeho jednoručák bude určitě patřit k nejlepším BH všech dob. Bohužel se jeho silový styl a náročné programy v sezónách podepsaly na zranění zápěstí, které za ukončením kariéry stojí především.
Well, good luck, Prince of Clay!

O Diegovi to čtu poprvé od Krise a Pe3ka, nicméně ani on se nedokázal vrátit na svoji úroveň a dokáže si to přiznat, takže i jemu přeju všechno nej dál...
Reagovat
paddy
s celou Big3 má solidní bilanci, s Federerem dokonce kladnou, ale nutno dodat, že Fed už byl starý (např. 3 prohry v 38r), takže bych z toho nedělal takovou slávu ve stylu Lehečka porazil Nadala nebo Siniaková porazila Serenu
a s Djo má 4:3 z posledních 7 zápasů, což je také velmi dobré
Reagovat
paddy
radši opět upozorním na Del Potra, který by s Big3 měl lepší bilanci, kdyby nebyl pořád zraněný
efektivně hrál tak 3 sezóny, které vždy lemovaly lehké prohry, než se dostal do formy, což mu kazí kariérní bilanci
na timeline je to krásně vidět smile
https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Mart%C3%ADn_del_Potro_career_statistics#Performance_timelines

v r. 2009 byl sice až no. 5 za Big4, ale měl 6800b, kdežto v r. 2018 no. 3 s 5500b.

bilance v r. 2009 s Fedalem, kteří se vystřídali na no. 1, byla úžasná smile smile smile
5:4, GS 2:2
začínal jako čerstvě 20letý už v top10!!! a končil 21letý
jak DelPo měl skoro 21 let, tak Federer nestačil a Nadal už vůbec, když schytal výprask na USO, pak se DelPo brzy zranil, těžko se vracel a i tak pak 2x vyškolil Djokoviče na OH smile

2009
AO QF (2)Federer d. (8)Del Potro 6-3 6-0 6-0
Madrid SF (2)Federer d. (5)Del Potro 6-3 6-4
RG SF (2)Federer d. (5)Del Potro 3-6 7-6(2) 2-6 6-1 6-4
USO F (6)Del Potro d. (1)Federer 3-6 7-6(5) 4-6 7-6(4) 6-2
TM Del Potro d. Federer 6-2 6-7(5) 6-3

IW QF (1)Nadal d. (6)Del Potro 6-2 6-4
Miami QF (6)Del Potro d. (1)Nadal 6-4 3-6 7-6(3)
Montreal QF (6)Del Potro d. (2)Nadal 7-6(5) 6-1
USO SF (6)Del Potro d. (3)Nadal 6-2 6-2 6-2

kdyby DelPo byl zdravý, tak by Big3 nikdy nepřekročila 20 GS smile smile
Reagovat
paddy
opakování matka moudrosti

Juan Martin del Potro vs Roger Federer Full Match | US Open 2009 Final
smile
https://www.youtube.com/watch?v=AlJFsGQpsas
Reagovat
Patik
Keby to finále US Open vyhral vtedy Zverev a nie Thiem ..mohlo to ovplyvniť celú tenisovú hiistóriiu..trebárs by Djokovič nemusel mať 3x RG.
Reagovat
hanz
Na kdyby se nehraje... upřímně si myslím, že pro Týmíček splnil svůj tenisový úkol vrchovatě, protože mnohdy takovýto vraceči nemají vůbec nic, on má GS, takže může být spokojen, co by za to dal takový Berdýšek, který si z něho dělal trhací kalendář...
Reagovat
Patik
Thiem nebol len nejaký vracač podľa mňa..na hardoch ale aj na antuke vedel púšťať z rakety pekné kladivá.
Reagovat
australan.tenis
Thiema nesrazil nedostatek motivace, ale vleklé zdravotní problémy.
Reagovat
Pe3k
Takže končí Thiem, Diego a Tsitsipas s Badosaovou
Reagovat
Patik
Koniec Doma a Diega ešte ako tak vstrebem ale tie dve hrdličky to ma úplne položí
Reagovat
Krisboy
ADIOS, Diego!

Malý VELKÝ muž.
Reagovat
hanz
Až za rok...
Reagovat
Levinest
Vrcholový sport nadměrně přetěžuje organizmus. Vůbec těm sportovcům a sportovkyním nezávidím. Škoda, Lehečka hrál v Madridu skvěle.....
Reagovat
australan.tenis
Tohle jsou skutečná zranění. Federer, Wawrinka, Lehečka, Nole, Del Potro, Murray, Nalbandian..... Ti všichni měli zranění a museli na operaci atd. V průběhu jejich vrcholu kariéry nebo i konce.

To není jako s tím španělským nadalskym kusem ho*na, který se prosimulovalo skrze celou svou kariéru, aby mohl při přestávkách zobat koňské dávky nandrolone, ostarinu, trenbolonu, epo ..... Poblion nechutný.
Reagovat
Amputace
Nole
Reagovat
Krisboy
Zase tě dostal
Reagovat
Walda58
Gratulace Brenda Fruhvirtová smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
OT (Jirka promine)

Trochu tu myslím unikly pozornosti výkony Navoneho.

23letý Argentinec je 8 míst za Jirkou, ale poslední dobou docelá září. Porazil kvalitní hráče, jen bohužel nezapře latino naturel, který obnáší nepevnou hlavu. Nejvíc mě tím namíchnul v zápase proti Spratkovi v Madridu. Měl ho tam totálně na lopatě, hrál neskutečný antukový tenis na úrovni top5. Spratek jen koukal. To vše až do stavu 7:5, 5:4 kdy šel podávat na vítězství. Do té doby neměl se servisem žádný problém - ten měl soupeř na příjmu. Neskutečný kolaps, myslím, že dal dva DF a zbytek vyházel. Pak ještě dostal další šance, aby je definitivně zazdil v TB. Ve 3.setu se sice ještě snažil, ale to už byl spíš jeho souboj se sebou samým.
Kdoví, asi to byl v Madridu po Rublovi nejkvalitnější zápas, na koukání nejspíš ještě lepší a pro mě jeden z nejlepších zápasů sezóny (až na ten kolaps )
Lorenzovi včera ve F Cagliari nadělil 7:5, 6:1.

Klukovi je pořád 23, takže když s tou hlavou něco udělá, mohl by z něj být hodně zajímavý tenista do TOP15 i TOP10.smile
Reagovat
makro99
oh, to je ale rozbor..
neviděl sem ho dosud, ani v sestřihu.. si ho šetřím, dá se říct :)
k trojici Cerundolo, Etchevery, Baez by to snad mohl být čtvrtý kvalitativní odskočený Argentinec
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No právě i Františka nedávno porazil. HL z toho Madridu doporučuji. Snad budou kvalitní, taky bych si to zopakoval, už bez nervů.
Spoiler
Má krásné údery z obou stran, silové, výborný servis a myslím, že něco uhraje i na saku. Docela komplexní hráč, až na tu hlavu
Jinak Cagliari byl celkem nabitý Challenger...
Reagovat
makro99
no, zní to slibně, díky
a hlavy bych se nebál, kdo z těch nastupujících nemá někdy proti slavnému jménu problém tohoto typu?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak na YT teda nic moc, no bylo to druhé kolo, nehrál Nadal...
A malá oprava, ten kolaps přišel po breaku na 6:5, ne na 5:4.
Taky doufám, že se otrká, byla by ho škoda. Jinak jsem ještě zapomněl zdůraznit jeho skvělý pohyb/pokrytí kurtu
Reagovat
Titan
Blbá diagnóza. Při výšce 185 cm a námaze typu dnešního tenisu je to klidně možné. Zmiňuje se tu, zda to nešlo diagnostikovat dříve. Nešlo. Tyhle zlomeniny jsou bez posunu (něco, jako prasklý hrnek.) Únavové zlomeniny se projeví až po čase odvápněním ruptury a jsou poté pozorovány na RTG nebo CT...
Reagovat
PTP
Bude potřeba to nějak svařit
Reagovat
Ela-fon-isi
On měl, ale už bolesti, takže nějaký útlak tam je.
Reagovat
Titan
Ano, bolesti jsou, ale diagnostika není, to je problém únavových zlomenin. Ale klidně to může být něco jiného, počítám, že naprostá většina držitelů modrých knížek to má "na záda"...
Reagovat
Walda58
možná na tenhle turnaj neměl jezdit
Reagovat
Kandinsky1
Nechodí všichni naši tenisté k doktoru Cvachovi? Alespoň to tak vypadá.
Reagovat
ladinec
Spolupracovník 49 let sportovec, a dostal infarkt . rychlá o odvezla do nemocnice. první věc na co se ho v nemocnici ptali bylo : ..... byl jste očkován na kovid"
Reagovat
ladinec
90 % lékařů jsou "Cvachové"
Reagovat
turista
To je nesmysl, který musím rozporovat.
Reagovat
Krisboy
Haha, potrefená husa
Reagovat
darek.vrana
Ach jo, taková škoda... Jinak dneska jsem Jirku viděl na Štvanici. A taky samozřejmě Jirku number 1 a jeho šou . Hrál docela dobře na to, v jakém je srabu poslední dobou. A servis teda fakt rána. Stejně tak Kumstát, ten se mi taky celkově líbil, je to talent. Nejen servis, celkově hra slušná a shráčem okolo 230. místa držel krok. Zato Dalibor hodně velká bída po zranění, servis slaboučký, nic moc...
Reagovat
Nenela
Zatim je to jen podezreni. Treba to tak nebude
Reagovat
PTP
Třeba to je ústřel , Koláři čaruj!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kolář dělá kola, čaruje čaroděj
Reagovat
turista
To je ale fakt smůla.
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
No a? Může být rád, že to je na dobu přechodnou. Co mají dělat jiní, kteří se poraní a jsou hendikepovaní po zbytek života, musí ukončit kariéru, všechno se jim zhroutí... při těhle sportech zcela normální zdravotní riziko s kterým ti hráči musí počítat.
Reagovat
Dobry-den
Neeeeee. :(
Reagovat
misa
Lehečka (asi) únavová zlomenina, Muchová operované zápěstí, Plíšková zraněný kotník, Bouzková loket (obě s nejasným termínem návratu).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kvítí ve vzletu pořezaná ruka, Kristýna prsty ve větráku, Maky zápěstí,Kuba ruka, Tomáš už nevímco.
No asi to nebude: komplet, ale i tak...
Reagovat
GaelM
+ Muška od hlavy k patě
Reagovat
makro99
šak počkejte, za chvilku je tady farmář ladinec a ten vám to vysvětlí; za tím vším je jedinej důvod... hlavně za těma prstama ve větráku...
Reagovat
ladinec
Prsty bych do toho netahal.
Reagovat
makro99
ale tu pořezanou ruku Petry, to prostě nejde okecat...
Reagovat
George_Renel
Špatná, ale léčitelná diagnóza. Jen chce čas. Zajímalo by mě, zda to nebylo špatně diagnostikované již v zimě.....
Reagovat
GaelM
RIP
Reagovat
Stybnat
Přepískl posilovnu. Tutáč
Reagovat
GaelM
Taky jsem si říkal, že ta jeho příprava je až moc kulturistická. Ale snad má kolem sebe odborníky, kteří by to měli hlídat a regulovat...
Reagovat
Kandinsky1
To jo, kolem našich tenistů to bude jeden odborník vedle druhého.
Reagovat
PTP
Asi jako tady
Reagovat
australan.tenis
Každý má něco. Španělé měli pro změnu doktora El Steroido Fuentese. :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist