Zverev po sedmi letech ovládl Řím a má šestou trofej z Masters, ve finále zastavil Jarryho

19. 5., 20:22
Aktuality 38
ATP ŘÍM - Alexander Zverev (27) po znovu sedmi letech ovládl antuku v Římě a získal 6. titul z turnajů Masters 1000. Ve finále německý tenista zastavil příliš chybujícího Chilana Nicoláse Jarryho (28), kterého porazil bez ztráty podání 6:4, 7:5 a ukončil devět měsíců dlouhé čekání na celkově 22. triumf.
Profily hráčů
Alexander Zverev (© AFP)

Zverev – Jarry 6:4, 7:5

Alexander Zverev měl letos na antuce nepříliš lichotivou bilanci 4:3, přičemž dvousetové porážky utrpěl se Stefanosem Tsitsipasem, Cristianem Garínem a Franciscem Cerúndolem. Formu našel až na oblíbeném Masters v Římě, kde v roce 2017 získal svou první velkou trofej a nyní po sedmi letech přemožitele znovu nenašel.

Sedmadvacetiletý Němec v italské metropoli využil absence favoritů (Carlose Alcaraze, Jannika Sinnera) či brzkého vypadnutí Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Daniila Medveděva. Sám čelil pouze jednomu soupeři z TOP 20 (Tayloru Fritzovi) a ztratil jediný set (v semifinále s Alejandrem Tabilem).

V závěru turnaje pátý hráč světa Zverev zastavil dvě chilská překvapení. Dva dny po Tabilovi potvrdil roli favorita i proti Nicolási Jarrymu, kterého ve svém prvním letošním finále přehrál 6:4, 7:5 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 5:2.

Tentokrát o rok staršímu Chilanovi nenabídl jediný brejkbol, přičemž po servisu prohrál jen pět míčků. Každý set uzavřel brejkem a byť ve druhé sadě za stavu 5:4 nevyužil dva mečboly, o dvy gamy později byl při čtvrtém pokusu úspěšný. Zatímco oba finalisté zahráli 15 vítězných úderů, Zverev spáchal výrazně méně nevynucených chyb (9:28).

Statistiky zápasu Alexander Zverev – Nicolás JarryStatistiky zápasu Alexander Zverev – Nicolás Jarry (@ Livesport)

"Věděl jsem, že se musím soustředit na servis. On tady předváděl skvělý tenis a jsem spokojený s tím, jak jsem zápasem prošel," pochvaloval si Zverev, který hrál v Římě poosmé v kariéře a potřetí si zahrál finále. Neuspěl v něm pouze v roce 2018 proti Nadalovi.

"Řím je pro mě speciální místo. Získal jsem tady svůj první titul z turnaje Masters a teď jsem vyhrál první tisícovku po tom zranění kotníku. Je to pro takové magické místo a už jím zůstane," usmíval se Zverev.

Olympijský vítěz z Tokia 2021 a dvojnásobný vítěz Turnaje mistrů si zahrál celkově 33. finále a získal 22. titul, na který čekal od loňského září, kdy triumfoval v čínském Chengdu. Na akcích Masters má nyní ve finálových duelech bilanci 6:5, přičemž na takto velké akci triumfoval poprvé od srpna 2021 a vážného zranění kotníku na French Open 2022.

Osmadvacetiletý Jarry byl prvním Chilanem ve finále turnaje Masters 1000 po 17 letech, teprve druhým chilským šampionem po Marcelu Ríosovi se ale nestal. Ve svém celkově sedmém finále a prvním na akci větší než kategorie ATP 250 marně usiloval o svou čtvrtou trofej.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Římě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
Tennisfan77
Za mě je teda Zverev podstatně lepší hráč než byl Berdych. Z pohledu titulů není absolutně o čem diskutovat, srovnávat je můžeme teoreticky na GS, to ano.

Co se týče soubojů s B3 tak Zverev porazil třikrát Nadala, čtyřikrát Djokoviče a třikrát Federera, což Berdych víceméně taky, ale těch zápasů s nimi odehrál snad 5x tolik, čili procentuálně na tom bude lépe Zverev.

Můžeme diskutovat jedině o tom, co by Berdych vyhrál, kdyby byl v primu nyní na konci éry B3.
Reagovat
makro99
a přesně o té poslední větě celá tahle diskuse je...:)
Reagovat
Krisboy
Reagovat
sojka1
:-))) no vsak a spravne to vyselektil Patik, lepsi a uspesnejsi jsou dve roviny, uspesnejsi - pocet titulu a zebrik si prece najde kazdy (jenze jejich ziskavani neprobiha paralelne, takze....) a lepsi - jsou herni dovednosti, proto jsem zminovala ty herni statistiky, ktere ale nemame, ty by vychazely treba ze sta odehranych FH, BH, voleju, smeci atd obou hracu a nasledneho procenta uspesnosti, bylo by s tim "lepsi" v prime umere.... ale debata dobra tak na dve veci..... :-))
Reagovat
Krisboy
Lepší x úspěšnější

To jsou dvě různé věci, což spousta místních odborníků nikdy nepochopí.
Reagovat
PTP
"Můžeme diskutovat jedině o tom, co by Berdych vyhrál, kdyby byl v primu nyní na konci éry B3" To by mohl třeba ukázat uzdravený a zlepšený Lehečka.
Reagovat
makro99
Reinkarnace..:)
Reagovat
Krisboy
Nemohl. Lehečka není Berdych.
Reagovat
PTP
Je kapku menší, ale trochu podobnej mu je.
Reagovat
Krisboy
Reagovat
PTP
Krev není Voda.
Reagovat
Krisboy
Kočka není pes.
Reagovat
PTP
Nic není nemožné
Reagovat
dorsch2
Berdychovy chybal drajv, to co ma Rune, Shelton alebo aj ten Shapovalov, nebol to hrac na ktoreho zapasy som sa tesil, to hovori za vsetko, podobne nudnym hracom je pre mna napr. De Minaur
Reagovat
Pe3k
Zverev má už 8 velkých titulů. 6 masters, WTF a OH.
Reagovat
Krisboy
Je Zverev opravdu o tolik lepší hráč, než byl Berdych?
Reagovat
sojka1
nejde o vrstevniky, opravdu si myslis, ze to jde srovnavat? :-)
Reagovat
Krisboy
Nikdy jsem si nemyslel, že jde srovnávat jakékoli dva tenisty z různých dob.

Ale otázka stále platí: Je Zverev lepší tenista, než byl ve svých nejlepších letech Berdych?
Reagovat
sojka1
nevim, to by rozsoudila jenom presna, prisna a souhrnna cisla hernich statistik, ja jsem jen dojmolog, hezci tenis teda nehraje..... chce se mi rict - co kdyz je na kurtu takovy nejaky plastictejsi? Ale to me zase utrou Berdovy vykony v deblu, ten sloupne hrace jako cibuli..... Berdu asi o tituly obrala jeho urcita tvrdohlavost, zaliba ve stereotypu, volba turnaju a karierni era... ;-)
Reagovat
Krisboy
Jasně, můj názor je taky, že se to porovnávat nedá...na druhou stranu, věkově od sebe zas tak daleko nejsou, jejich kariéry se částečně překrývaly, s Big3/4 hráli oba...
Odpověď se skrývá v té tvé poslední větě - Berďu srážela ta jeho urputnost, monotónní silovej tenis na jedno brdo... Šáša má určitě pestřejší hru a dokáže se jako hráč vyvíjet, hlavně pod Lendlem se hodně zlepšil.
Reagovat
PTP
Pod Lendlem se hodně zlepšil v kynologii
Reagovat
sojka1
temer 12 let je dost velky vekovy rozdil, to muze byt u nekoho i cela jedna kariera.... stereotyp jsem myslela nejen herni, mozna mel driv menit tym, ale to uz nerozsoudime a zase kdyz nemam rad zmeny, tak je nedelam..... :-)) Ja jsem za Berdu rada i tak. ;-)
Reagovat
Krisboy
Reagovat
sojka1
;-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Krásný údery! Voleje
Reagovat
Krisboy
Voleje a smeče měl nejlepší!! O to větší škoda je, že tak málo chodil na síť.
Reagovat
Pe3k
Na to se těžko odpovídá, řekl bych že je, ale ne o moc.
Reagovat
Krisboy
Rozdíl ve statistikách a titulech je rozhodně větší, než v kvalitě jejich hry. Big4.
Reagovat
makro99
Marcelo Rios vyhrál GS cup, má 5 titulů Masters a navrch se stal světovou jedničkou - je opravdu (o tolik) lepší hráč než Berdych?
Reagovat
Krisboy
To nevím, ale Rios byl rozhodně výjimečný hráč, talent od pánaboha.
Reagovat
Patik
Otázka znie či je Zverev lepším hráčom alebo len úspešnejším.. úspešnejším áno.. lepším tam už ide o rôzne aspekty hry..
Reagovat
makro99
to je taky pravda; navíc, na GS jsou úspěšní stejně - oba 1 finále; a zatímco Berdyč prohrál s 2. nejúspěšnějším hráčem historie, tak Zverev podlehl ve finále 2 největších GS zoufalců ever...
Reagovat
Krisboy

Stručně a jasně popsáno, souhlasím.
Reagovat
PTP
What The Fuck? smile
Reagovat
makro99
škoda, škoda... větší šance asi byla v tom semi.
nicméně pohled na ATP ranking je povzbudivý - v druhé šestnátce aktuálně 6 gauchos, to už tu dlouho nebylo..
tzn. 6 nasazených na FO - z toho už by se mohlo něco urodit... připomenu, že letos máme 20 leté výročí od památného ročníku 2004 :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, maj latino kluci sakra dlouhý prodlevy smile
Reagovat
Patik
Mmm..1 komentár k Masters finále..ten Rím nebol teda bohvieaký..konieckoncov kedy vlastne aj bol..
Reagovat
australan.tenis
Veliký den pro všechny Alexandery a Oleksandery.

Nejdřív se dnes ráno legendární génius masterboxer Oleksandr Usyk stal absolutním Undisputed v těžké váze (poprvé po 25 letech od dob velikého Lennoxe Lewis).... Přidal tak ke zlaté olympijské medaili a Undisputed z křížové váhy další milník, který ho řádí na absolutní p4p list all time great boxerů všech dob. Holyfield překonán.

A později Saša Zverev vyhrál další prestižní Masters.... Třeba se dočká na tomto FO konečně GS? Přál bych mu konečně veliký úspěch na GS. Zasloužil by si to. Viděl jsem ho letos naživo v parádním semifinále s Medvědem na AO.... Puchýře a únava s neutavitelnym Medvědem ho nakonec stálo finále.... Ale Zverev se vrací.

Gratulace oboum.

A abych nezapomněl.... PUTA Nadal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist