'Bavorákem' z Mnichova odjede Južnyj. Třetí finále konečně vyhrál

9. 5. 2010, 20:36
Aktuality 3
ATP MNICHOV - Ruský tenista Michail Južnyj prahnul po luxsním voze BMW, který dostávají vítězové turnaje v Mnichově. Poslední dva starty pro něj však skončili finálovou prohrou a titul ani 'bavoráka' si neodvezl. Dočkal se až letos, když v rozhodujícím zápase zdolal oblíbeného soupeře Marina Čiliče.
Profily hráčů
Michail Južnyj

Michail Južnyj hrál v Mnichově finále poprvé v sezoně 2007. Tehdy ztratil jednosetové vedení s domácím Kohlschreiberem. Do Bavorska se pak vrátil o dva roky později a rozhodujícím dramatickém zápase ztratil v tie-breaku vedení 5-1 s Tomášem Berdychem.

Letos druhý nasazený Rus do finále postoupil potřetí v řadě a na cestě do něj ušetřil síly. Ve čtvrtfinále porazila Hájka, v semifinále přemožitele Berdychova přemožitele Petzschnera a v klíčovém utkání ho čekala turnajová jednička Marin Čilič.

Chorvat letos vyhrál už dva turnaje, s Južným však ve třech zápasech uspět nedokázal ani jednou. Južnyj naopak dva letošní finálové starty v titul neproměnil.

Dnešní mnichovské finále zahájil lépe ruský tenista. V prvním setu soupeře rychle brejknul a vyhrál 6-3. Jenže hned svůj první servis v další sadě prohrál, a i když ztrátu 0-3 ještě dokázal smazat, v desáté hře znovu kapituloval. Na řadu tak přišlo dramatické třetí dějství, ve kterém Južnyj za stavu 2-3 odvrátil hrozbu ztráty podání, následně využil jediný brejk a vítězství si už mezi prsty uniknout nenechal.

15. hráč světa tak po téměř třech hodinách mohl slavit první letošní titul. Čiliče tak porazil i ve čtvrtém vzájemném střetnutí a vylepšil i svou o poznání horší bilanci finálových zápasů - v patnácti z nich si připsal šestou výhru.

Jednadvacetiletý Čilič hrál finále poosmé, poprvé však na antuce. Dosud získal pět titulů, dva letos obhájil v Čennaí a Záhřebu.

Oba finalisté se přesunou do Madridu, kde je čeká poslední turnaj Masters sezony. Južnyj se utká se Slovákem Lackem, Čilič má v prvním kole volný los.

- ATP 250 MNICHOV (Německo, antuka, 398.250 eur) -
nedělní výsledky (09. 05. 2010)

Dvouhra - finále:
Južnyj (2-Rus.) - Čilič (1-Chorv.) 6-3 4-6 6-4

Čtyřhra - finále:
Marach/Ventura (4-Rak./Šp.) - Butorac/Kohlmann (3-USA/Něm.) 5-7 6-3 16-14.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
skott
Tak konecne, vypadalo to, ze je to v Mnichove pro Mishu zakletety:-) A v rozhodujicim setu, se taky az do toho klicoveho brejku hralo vyhradne o jeho servis.Cilic si svuj v te dobe drzel vetsinou bez problemu cistou hrou (narozdil od zacatku utkani, kde to bylo opacne), nez Misha stastne brejknul i diky pasce, ktera vyhodila Marinovo forehand ven.Ale nakonec se do tretice vseho dobreho toho BMW prece dockal.
Mimochodem, tim sestym titulem se dotahnul na Dimu Tursunova a tak me napadlo, kdy ten by se mel vratit na okruh?Vim, ze byl na operaci s kotnikem, ale dal zadny zpravy, nic...
Reagovat
smazaný uživatel
Pravě Dima už chybi dlouho, přitom je to GREAT KISSER:) Co jsem občas koukal na rusky informačni portaly, tak tam zatim byla jen pravě zminka o operaci a jeho komentař k tomu, že zatim bude rehabilitovat..nic zatim o navratu neni. Snad brzo, typoval bych to kolem Indianapolisu před US Open, snad to stihne..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist