"Soustředěná" Clijstersová je ve čtvrtfinále

24. 1. 2011, 15:23
Aktuality 0
Před Australian Open ji mnoho lidí považovalo za největší favoritku grandslamového turnaje a ani dnes je Kim Clijstersová nezklamala. Bývalá světová jednička porazila nebezpečnou Rusku Makarovovou ve dvou setech a postoupila do čtvrtfinále. V něm se utká s Polkou Agnieszkou Radwaňskou.
Kim Clijstersová (© australianopen.com)

Kim Clijstersová a Jekatěrina Makarovová nastupovaly v dnešním programu na kurt jako poslední a začátek zápasu ještě oddálila rozhodčí Mariana Alvesová. Té se zdálo příliš veliké logo na oblečení ruské hráčky, kterou poslala do šatny se převléci.

Rozhodnutí ženy na umpiru zřejmě Makarovové na klidu příliš nepřidalo. Po návratu na kurt si rychle prohrála podání, brzy ale Clijstersové oplatila stejnou mincí, a když dokázala odvrátit další brejkboly světové jedničky, došel první set do tie-breaku. V něm už úřadovala Belgičanka, která nechala Makarovovou uhrát jen tři míče.

Ruská tenistka, která si už v prvním kole dokázala poradit s jinou bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou, už síly na zvrat nenašla. Clijstersová ve druhé sadě ovládla kurt a po po necelé hodině a půl zvítězila 7-6 6-2.

"V důležitých chvílích, třeba v tie-breaku, hrála neuvěřitelně - bojovala o každý bod," pochválila Clijsersovou Makarovová. "Musím zkrátka jít do každého míče, protože kdybych jen čekala na její chybu, nemám šanci vyhrát. V těch důležitých výměnách byla lepší."

Slova chvály pro svou soupeřku našla i Clijstersová, která zvedla vítězně ruce nad hlavu až po půlnoci místního času. "Je to nevyzpytatelná hráčka. Tenhle týden hraje moc dobře. Člověk nenarazí na moc levaček, a když s ní hrajete, musíte uvažovat jinak, hlavně při returnech. Byl to zajímavý zápas. S ní se člověk dostane do rytmu, je to dobrá tenistka," řekla Belgičanka, jež je se svými výkony v Melbourne spokojená. "Mám pocit, že jsem se dokázala ve všech svých zápasech celou dobu soustředit. Ve dvou z nich jsem se necítila nejlépe, ale s tím, jak hraju, jsem spokojená. Člověk se ale pořád musí zlepšovat."

Radwaňská odvrátila mečboly a postoupila
Čtvrtfinálovou soupeřkou Belgičanky bude Agnieszka Radwaňská. Dvanáctá nasazená hráčka, která původně neměla v Melbourne vůbec startovat, byla na pokraji vyřazení, když v souboji s Číňankou Shuai Peng musela odvracet dva mečboly, po téměř třech hodinách ale zvítězila 7-5 3-6 7-5.

Tak dlouhý zápas není v historii jejich vzájemných duelů ničím výjimečným. Všechna tři dosavadní utkání se musela rozhodnout ve třech setech, předloni ve Wimbledonu dokonce Radwaňská zvítězila v rozhodujícím dějství až 9-7. Poslední zápas ale patřil čínské tenistce, která dnes byla blízko tomu, aby srovnala vzájemnou bilanci na 2:2.

Do třetího setu vstoupila lépe Shuai Peng, která sebrala Polce podání. Radwaňská si to nenechala líbit a po dvou brejcích otočila na 3-1, kdo by si ale myslel, že je hotovo, zmýlil by se. Číňanka ukázala, že je bojovnice, a po dalších dvou prolomených podání vedla 5-4 a podávala na vítězství. Ani tehdy ale diváci neměli vidět konec zápasu: Radwaňská odvrátila dva mečboly, sebrala soupeřce servis, udržela si podání a za stavu 6-5 si sama vypracovala tři mečboly. První ještě Shuai Peng odvrátila, další ale Polka proměnila a postoupila mezi nejlepší osmičku.

"Po zápase jsem byla hodně smutná," přiznala Číňanka. "Ve třetím setu jsem prohrávala 1-3 a 0-40, obrátila jsem to na 5-3. Měla jsem dva mečboly. Řekla bych, že v ten moment jsem byla trochu ztuhlá, a taky mi trochu chybělo štěstí," dodala Peng, která prý také doplatila na únavu z předešlých zápasů.

Výsledky - Australian Open - ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
Clijstersová (3-Belg.) - Makarovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:2, A. Radwaňská (12-Pol.) - Peng (Čína) 7:5, 3:6, 7:5.

Čtvrtfinálová dvojice: A. Radwaňská - Clijstersová.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Chuang/Norman (Tchaj-wan/Belg.) - Záhlavová-Strýcová/Marach (8-ČR/Belg.) 6:4, 6:4.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist