1. den ve Wimbledonu: Soutěž začíná pro sedm Čechů či Nadala

19. 6. 2011, 20:00
Previews 44
Zítra na trávě v All England Clubu začíná tenisový svátek - Wimbledon. První hrací den do třetího grandslamu sezony vstoupí sedm českých tenistů včetně největších nadějí Berdycha s Kvitovou, ale také loňský vítěz mužské dvouhry a světová jednička Rafael Nadal.

Tomáš Berdych v pondělí vykročí za obhajobou loňské finálové účasti ve Wimbledonu. Soupeřem šestého nasazeného hráče na trávě v All England Clubu bude na kurtu číslo jedna Ital Filippo Volandri.

Úvodní zápas čeká také českou ženskou jedničku Petru Kvitovou. Osmá nasazená hráčka a loňská semifinalistka se na zatím neurčeném kurtu utká s Američankou Alexou Glatchovou.

Jednadvacetiletá Glatchová předloni ve Fed Cupu i právě díky hladké výhře nad Kvitovou režírovala postup Američanek do finále přes český výběr.

Na duel se soupeřkou z kvalifikace se chystá také Barbora Záhlavová-Strýcová, která nastoupí proti Kanaďance Aleksandře Wozniakové. V českém souboji na sebe narazí Sandra Záhlavová s Ivetou Benešovou.

Vedle Berdycha se ve dvouhře mužů v pondělí představí také Radek Štěpánek v utkání se Španělem Fernandem Verdaskem, Jaroslava Pospíšila čeká grandslamová premiéra proti Victoru Haneskovi z Rumunska.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
pondělní program (20. 06. 2011)

Centrální kurt (začátek 14:00 SELČ):
Nadal (1-Šp.) - Russell (USA), Schiavoneová (6-It.) - Dokičová (Austr.), A. Murray (4-Brit.) - Gimeno-Traver (Šp.).

Kurt č. 1 (14:00):
Riskeová (USA) - Zvonarevová (2-Rus.), Volandri (It.) - Berdych (6-ČR), Beck (Něm.) - Roddick (8-USA).

Kurt č. 2 (13:00):
čtvrtý zápas Štěpánek (ČR) - Verdasco (21-Šp.).

Kurt č. 5:
třetí zápas Záhlavová-Strýcová (ČR) - Wozniaková (Kan.).

Kurt č. 7:
třetí zápas Záhlavová (ČR) - Benešová (ČR).

Kurt č. 9:
třetí zápas Pospíšil (ČR) - Hanescu (Rum.).

zatím neurčený kurt (nejdříve v 18:00):
Kvitová (8-ČR) - Glatchová (USA).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jde někde sledovat ve slušné kvalitě i něco víc, než nabízí nova sport? Klidně i jestli existuje něco placeného, zasekávající se videa v tak nízkém rozlišení, že ani nevidím tenisák, nechci :) Dík!
Reagovat
smazaný uživatel
Výborný utkání Dokič vs. Schiavone a ono začne pršet.Ješte že je aspon natom centrkurtu ta zatahovací střecha.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak oni na tom centru "za chvíli" psustí tu střechu, ne? Takže to není zas až taková tragédie. :-)

Jinak Jelena hraje pěkně, je dobře, že se jí letos konečně začalo pořádnějc dařit (i mimo Austrálii); v letošním "Race" je zatím 34., a na žebříčku 45.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Petra Kvitová (a asi ani Danka Hantuchová) se nejspíše dnešního zápasu už nedočkají, což je pro ně patrně dobře. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
4:6, 6:1 ... doufám, že to Jelena dá. V prvním setu ztratila v prvních 4 gamech při podání snad jen dva fiftýny, měla opakovaně šance breaknout podání Schiavone, ale nevyužila je. A pak odehrála špatnou hru při vlastním podání za stavu 4:4. V druhém setu Jelena dominovala.
Reagovat
smazaný uživatel
Alison byla v prvním setu dost nervozní a Vera hrála dobře, za 25 min vyhrála 6:0. V druhém setu úplně jinej zápas, Alison výborně podávala i hrála na síti a Vera navíc udělala dost chyb (zhruba 8 nevynuc. chyb), takže Alison vyhrála 6:3. Třetí set bude zajímavý.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nakonec Vera vyhrála 6:0, 3:6, 6:3. Alison měla za stavu 2:2 ještě breakbol při servisu soupeřky, za stavu 4:3 byla velká přetahovaná o servis Alison, Alison se podařila dva breakboly odvrátit, ale pak si dvěma chybama podání prohrála.

Ale hrála pěkně, málokterá žena dnes chodí na síť tak často a má tam tolimk pěkných zásahů, jako dnes měla Alison. jen ten forhend je po technické stránce hrozný (ale i tak sem tam nějakž winner z forhendové strany zahrála).
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám zatím na tento zápas, Varvara hrála velmi dobře, vedla 5:3 a při podání Wickmayerové měla tuším asi dva setboly (nebo tři), jeden z nich Yanina odvrátila esem na lajnu z druhého podání. Pak výkon Varvary dost poklesl, převážně vlastními chybami si prohrála servis za stavu 5:4 a nakonec po boji prohrála první set 5:7.

Yanina je jednou z možných soupeřek pro Petru Kvitovou v případném 4. kole (pokud tam Petra dojde).
Reagovat
smazaný uživatel
Varvara si navíc v druhém setu zranila koleno za stavu 1:3 a 30:0 ve svůj prospěch při podání Yaniny, takže byl nakonec vůbec zázrak, že zápas dokoncčila: 5:7, 3:6.
Reagovat
smazaný uživatel
www.atennis.blog.cz
Reagovat
smazaný uživatel
Karlovič může dojít hodne daleko!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nejzajímavější zápasy:

Jelena Dokič vs. Fran Schiavone (č. 6) -- druhý zápas na centru

Pokud Jelena bude hrát pořádně, měla by zvítězit, páč Fran 1/ má poměrně špatný return (co se týče úspěšnosti na returnu nepatří letos ani do první padesátky), 2/ její topsponové údery nejsou na trávě účinné, 3/ má u svých úderů velký nápřah a díky tomu má na trávě problémy s timingem; ostatně, dokonce i na antuce trefuje dost míčů nečistě / rámem.

Alison Riske vs. Zvonareva (č. 2) -- první zápas na kurtu č. 1

Alison hraje na trávě slušně, možná Verku potrápí, ale čekám i tak rutinní výsledek typu 6:4, 6:3.

Magda Rybaríková vs. Vika Azarenka (č. 5) -- třetí zápas na kurtu č. 3

Kdyby Magda byla co k čemu, vyhraje na trávě aspoň set. Ale jak známe Magdu, opět ji přemůžou nervy a výsledek bude něco typu 7:6, 6:3 pro Azarenku (je-li tedy zdravá).

Jelena Jankovič (č. 15) vs. MJMS -- čtvrtý zápas na kurtu č. 4

MJMS vede na vzájemné zápasy 2:1, letos neměla moc formu, ale v Eastbourne hrála celkem slušně. Jedno z možných překvapení na účet favoritek v 1. kole. Přát budu ale Jeleně, protože případný zápas 3. kola proti Venus by mohl být velmi zajímavý.
Reagovat
smazaný uživatel
Strýcová vs. Wozniak (kurt č. 5, třetí zápas)

No, snad to Bára zvládne, i když pokud nepočítám zápas se Sofií Arvidsson, která se de facto porazila sama tím, že enbyla schopna trefit míč do kurtu, naposledy vyhrála zápas ve dvouhře v Charlestonu (!!!).

Shuai Zhang vs. Sveta Kuzněcovová (č. 12) -- druhý zápas na kurtu č. 12

Zde by se popř. taky mohlo zrodit překvapení (je-li Shuai zdravotně v pořádku), ale myslím, že si to Sveta po boji pohlídá.

Christina McHale vs. Katya Makarova (č. 28) -- druhý zápas na kurtu č. 14

Christina může slušně kousat, ale doufám, že to Katya zvládne.

Sara Errani(ITA) vs. Kaia Kanepi(EST)[17] -- druhý zápas na kurtu č. 15

Kaia asi nemá zrovna nejlepší formu, Errani kupodivu hraje velmi slušně i na trávě; může se zrodit překvapení.

Ayumi Morita(JPN) vs. Tamira Paszek(AUT) -- druhý zápas na kurtu č. 17

Tamira Paszek na trávě hrát umí, přeji jí, aby Moritu (která naopak na trávě moc hrát neumí) porazila.
Reagovat
smazaný uživatel
Matěji, ty si s tím neustálým rýpáním do Magdy jak vidím nedáš pokoj :( No kdo ví, snad Rybka prodá co v ní je a tebe nemile překvapí ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale zatím to vypadá dle mé předpovědi: vyrovnaný zápas, ale v rozhodujícím momentu Magda selže (za stavu 4:5, kdy podávala na udržení v setu).
Reagovat
smazaný uživatel
Federico Gil - Dudi Sela (Court 8)
Jasný Sela, vyhral posledné 3 challengre čo hral, vo Fergane, Busane a Nottinghame (tráva). Dostal divokú kartu, zaslúžene. Sela 3:0.

Olivier Rochus - Kenny De Schepper (Court 8)
Sranda zápas, malý Rochus s vysokým De Schepperom, pravák proti ľavákovi, myslím, že Rochus vyhrá 3:0, ale tesne.

Mardy Fish - Marcel Grannollers (Court 10)
Je čo riešiť ? Fish favorit, 3:0. Hocičo iné je prekvapenie.
Karlović - Tipsarević (Court 12)
Dosť ťažký zápas, Karlovic na tráve mega-nebezpečný, ak sa Janko dá fyzicky dokopy bude to na 5 setov, Karlovic vyhrá, podľa mňa.

Fognini - Raonic (Court 14)
Fognini vie prekvapiť, viď QF na RG, minulý rok 1.kolo s Verdascom. No Raonic si s ním poradí, 3:0 je dosť možné.

Arnaud Clement - Lukasz Kubot (Court 15)
Clementa som videl v Queense proti Cilicovi, snaha bola, no nepresvedčíl. Kubot je tradične dobrý na grandslamoch, no Arnaud sa môže vytiahnuť, Kubot 3:2.

Belluci - Schuettler (Court 16)
Rainer môže prekvapiť, ale no neviem. 35 rokov je už celkom dosť, v Queens Clube potrápil Querreyho, ale ten bol z formy - Belluci asi ustojí post mierneho favorita, na tri sety to ale nebude.

Del Potro - Cippola (Court 18)
DelPo problémy s pohybom po kurte, ale s Cippolom by nemal mať žiadny problém, 3:0.

Chela - Matosevic (Court 16)
Pre mňa Matosevic, 3:0 alebo 3:1, Chela na tráve nie je to čo na antuke. Matosevic je kvalitný trávar.

Gilles Muller - Tommy Haas (Court 19)
Haas po zranení, Muller vyhral CH v Nottinghame na tráve, pre mňa je Gilles víťazom, 3:1.

No vidím, že vela zápasov "mi skončí" 3:1, ale takéto predikcie ma celkom bavia, naozaj mi prepáčte dĺžku,snažil som sa aspoň o prehľadnosť :) Tak zatiaľ.
Reagovat
smazaný uživatel
Verdasco - Štepánek (Court 2)
Najzaujímavejší zápas dnešného programu. FeVer odohral v Queense 2 solídne zápasy (Mahut, Nalbandian) a Štepánek detto (Ljubičič, Nadal), no na môj vkus robí Radek priveľa chýb a síce to aj Verdasco, myslím že ho to bude stáť zápas. Kedže Verdi rád svoje údery rotuje, s obhadzovaním pri Radkovom servis-voleji by nemal mať problémy. Slabina Verdasca - pohyb po kurte, uvidíme. Každopádne očakávam Verdasco 3:1, prinajhoršom 3:2.

Starace - Wawrinka (Court 3)
Hrať sa bude na novom kurte, Stan je dosť nevyrovnaný posledný mesiac-dva, ale kvalitatívne na Staraceho má aj o polnoci.
Wawrinka 3:0, 3:1.

Cilic - Ljubicic (Court 3)
No, to je rébus. Druhý naj zápas tohoto dňa. Cilicova hra je na môj vkus nudná, taká bez korenia. Preto budem rád ak vyhrá Ivan, ale je to ťažké tipovať. Bude to 4 alebo 5 setov, určite nie 3. Niečo mi hovorí, že vyhrá Cilic.

Feli Lopez - Michael Berrer (Court 4)
Dva jednoručné bekhendy, rozhodne Feliho podanie, Lopez 3:1.

Roger-Vasselin - Simon (Court 4)
Tráva nie je Simonov povrch, stratí set ? Snáď, dobrý kurz ;) Simon 3:1.

Andujar - Sweeting (Court 5)
Andujar na tráve ? Trochu neznáma. Sweeting favorit, ale Pablo môže prekvapiť, veď už na betóne v Miami porazil Verdasca. Ale asi Sweeting, možno aj v piatich setoch.

Grega Zemlja - Lukáš Lacko (Court 6)
Luky sa po úspešnej kvalifikácii dočkal fajn losu, treba to využiť ! Zemlja prehral s De Voestom 1:3, Lacko je lepší hráč ako on a tráva mu sedí, minulý rok na nej porazil Baghdatisa. Z poverčivosti netipujem.
Reagovat
smazaný uživatel
Prvý deň ponúka zopár zaujímavých zápasov, tu sú moje vybrané :
Nadal - Russell (Centre Court, 14.00)
Som zvedavý ako sa s tým Nadal popasuje, Russell je na tráve "decent player" ale samozrejme nič extra, predpokladám výsledok v zmysle 6:4, 6:3, 6:3.

Murray - Gimeno Traver (Centre Court)
Prvý set môže byť jedinou šancou pre Travera získať aspoň set, aj keď je to minimálna šanca. Murray môže byť zo začiatku trochu nervózny, ale pravdepodobnejšie je, že Travera prejde bez problému 3:0, žiadny tie-break ani nič podobné.

Berdych - Volandri (Court 1)
Síce prehral Berdych s Petzschnerom v Halle a jeho problémom je podľa mňa nedostatok sebavedomia, ale možno keď okúsi znova Wimby atmosphere, tak sa naštartuje. Tak či onak, Berdych 3:0 a nič iné.

Monfils - Bachinger (Court 2)
Monfils môže pri prechode na trávu skúšať rôzne veci (ako to má vo zvyku) a Bachinger je veľmi schopný Nemecký mladý tenista, ktorý má toho ešte hádam dosť pred sebou, podobne ako Cedrik-Marcel Stebe (tiež sa kvalifikoval, bude hrať s Dimitrovom). Monfils zvykne v prvých kolách strácať set, RG (Phau, Paire), minulý rok s Karolom Beckom tiež napríklad. Očakávam niečo podobné aj teraz, Monfils 3:1. (bez záruky) :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda že taky nesleduješ dámy. Podle tvého výpisu fakt nemám pocit, že "deň ponúka zopár zaujímavých zápasov" :-))
Naopak, naprostá většina bude díky grandslamovým pánským 3-5 setům asi dost slušný vopruz. Naštěstí tohle můžu úplně vynechat, výběr je velký.
Reagovat
smazaný uživatel
Vieš čo, na začiatku som netušil, že sa tak rozpíšem, ale začalo ma to baviť, tak prečo nie. Samozrejme, že všetko asi odohrať nestíhnú, ale to už je údel Wimbledonu. Btw, ženy sledujem ale len naozaj vybrané zápasy. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je niekde k dispozícii SlamTracker ? Na stránke Wimbledonu som ho nenašiel.
Reagovat
smazaný uživatel
Již zítra odstartuje třetí grandslam tenisové sezony 2011 -- Wimbledon. Následující dva týdny vypukne v londýnském All Endland Clubu tenisové šílenství. A bude oprávněné. Čeká nás totiž asi nejzajímavější Wimbledon za posledních několik let. I duely v prvním týdnu budou nesmírně zajímavé. Již v prvním kole se mimo jiné utkají loňští rekordmané Mahut s Isnerem, které zase svedl los dohromady stejně jako před rokem, když na wimbledonské trávě odehráli epickou bitvu, jež trvala přes jedenáct hodin a vyhrál ji Američan Isner 70:68 v pátém setu. Co však zajímá tenisové fanoušky nejvíce je to, kdo získá v neděli 3. července trofej. Bude to Nadal? Djokovič? Federer? To jsou asi tři největší adepti na wimbledonský titul. Ale co domácí Murray nebo obhájce loňského finále Berdych? Tuto otázku nám zodpoví příští dva týdny. Faktem je, že letošní ročník wimbledonského turnaje je otevřený a nelze určit jednoho favorita. Závěrem bych chtěl tenistům v následujících dvou týdnech popřát hezké počasí a vám, milí čténáři, wimbledonský turnaj dle vašich představ.

Zajímavé zápasy na zítra:

Češi v akci:

Berdych - Volandri (přibližně od 16:00 SEČ)
Pospíšil - Hanescu (od 17:00 SEČ)
Štěpánek - Verdasco (od 19:00 SEČ)

Ostatní:

Nadal - Russel (od 14:00 SEČ)
Del Potro - Cipolla (od 17:00 SEČ)
Ljubičič - Čilič (od 17:00 SEČ)
Karlovič - Tipsarevič (od 17:00 SEČ)
Murray - Gimeno-Traver (od 18:00 SEČ)
Roddick - Beck A. (od 18:00 SEČ)
Reagovat
smazaný uživatel
Ljubičič - čilič zítra jednoznačně tahák pro mě:)
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodně toho vypadá zajímavě více, ale právě souboj Ljubičič - Čilič, tam to bude "hustý". :-) Už jsem natěšený, až to zítra vypukne. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidime, kolik se toho zitra odehraje. Ma byt necas, a to dokonce po cely tyden.
Reagovat
tito
Bude toho v následujících dnech více než dost, já osobně se těším na utkání Harrisona s Dodiqem :). Přeji Ryanovi nějaký významnější úspěch ale obávám se, že ten příjde až s betony.
Reagovat
smazaný uživatel
ja sem na toho pavouka proadne nekoukal, tiket budu skladat az zitra, ale do oka me bouchl pripadny zapas druheho kola mezi grigorem dimitrovem a tsongou, na ten se teda budu tesit a doufam ze se dockam:)
Reagovat
smazaný uživatel
Musím tedy říci, že kromě zápasu Štěpánek vs. Verdasco mě žádný ze zítřejších mužských zápasů moc neláká, možná teda Čilič vs. Ljubičič, ale 1/ ani jednoho z nich nemám nějak zvlášť v oblibě rád, a 2/ poslední dobou se na Čiličovy zápasy v podstatě nedá koukat -- neudrží míč v kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě na grandslamu v prvních třech kolech mužská utkání většinou nijak nezaujmou a moc to ani nesleduju. S výjimkou rodících se překvapení jako třeba nedávno Rafan s Isnerem.
U ženských, kde se favoritky běžně odporoučí velmi předčasně, je první týden něco úplně jiného. Dokička mě včera ve finále tím tradičním nepřesným mlácením hlava nehlava dost naštvala, ale třeba zítra právě ona na účet hýkalky vyrobí první překvapení.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsme na tom podobně.
Reagovat
Stan_Borowitz
chlapci, chlapci, vy si ale v poslední době notujete... Tentokrát s vámi ale souhlasím. První kola na GS turnajích nemá moc cenu sledovat. Jen nechápu, co vidíte na tom ženským pinkání. Tam se podle mne obvykle dá sledovat maximálně jeden zápas za celý turnaj. Ještě že nehrají na tři vítězné.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, když se koukneš třeba na finále RG 1981 (Lendl vs. Borg) nebo RG 1882 (Wilander vs. Vilas), to bylo teprve pinkání -- a taky na to lidi tenkrát koukali (a rádi). V porovnání s tím je dnešní ženský tenis asi tak tisíckrát zajímavější (a razantnější).
Reagovat
smazaný uživatel
RG 1982 ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak abych ti odpověděl ještě vážněji, mě se na tom líbí, že ženský tenis je momentálně velmi vyrovnaný + podání není u žen ani trávě zase až tak smrtící zbraň.

Dříve to bylo jiné: pamatuji si, že když jsem byl sotva teenager v 90. letech, tak mě zápasy žen v prvních kolech grandslamů vůbec nezajímaly, koukal jsem jen na mužské zápasy. Tenkrát byl skoro zázrak, když nějaká z osmičky nasazených ztratila set před čtvrtfinále.
Reagovat
Stan_Borowitz
No jo, když si vybereš zápasy typických baselinerů a ještě k tomu na antuce, tak to samozřejmě byla taky nuda, ale pro tu dobu to není zrovna typický příklad. V té době hráli i skvělí útoční hráči a zápasy třeba mezi Connorsem či McEnroem a Borgem nebo Lendlem (například) jsou dodnes úchvatné. A rozhodně si nemyslím, že by byl dnešní ženský tenis "razantnější" než tehdejší mužský, jak to chápu já. Žádná hráčka dnešní špičky by podle mne neuhrála proti tehdejšímu Lendlovi nebo Borgovi lepší výsledek než 0:6 1:6.
Reagovat
smazaný uživatel
No kdyby ty holky hrály s dnešníma raketama a tehdejší Borg se dřevem, tak by podle mě prohrál. :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Proč si to myslíš? I s tím dřevem servíroval rychleji (kolem 195-200 km/hod), byl podstatně rychlejší, měl lepší práci nohou (oboje i v porovnání s dnešní mužskou špičkou) a údery by i s tím dřevem bezpečně zvládl na srovnatelné úrovni s dnešní ženskou špičkou, stačí se podívat na videa. Krom toho psychiku měl na úrovni, s níž se může srovnávat snad jen Nadal. Podle mne by to bylo pořád dost jednoznačné.
Reagovat
smazaný uživatel
Odkud čerpáš poznatek, že Borg servíroval s dřevěnou raketou kolem 195-200 km/h? Co jsem viděl nějaký videa, kde hrál, tak bych ty nejrychlejší jeho servisy tipoval tak maximálně na něco kolem 180 km/h.

A s tou dřevěnou raketou to byla dost pinkačka, řekl bych, že Kvitová, Na Li, Venus, Serena, Davenportová a Šarapová mají určitě vyšší průměrnou rychlost úderů.
Reagovat
Stan_Borowitz
Třeba tady http://bleacherreport.com/articles/165046, tam uvádějí kolem 120 mph. Jinak například Roscoe Tanner měl oficiálně změřeno 153 mph v Palm Springs 1978, takže až taková pinkačka to těmi dřevěnými raketami úplně nebyla. Samozřejmě, že hráli o dost pomaleji než dnešní muži, ale pořád myslím, že minimálně stejně rychle jako dnešní ženy. Taky nezapomínej na to, že se hrálo vesměs na rychlejších površích a rychlejšími míčky, čímž se častečně kompenzovaly ty pomalejší rakety.
Reagovat
smazaný uživatel
To, že Tanner údejně dal podání rychlostí 153 mph, vím, ale absolutně nevěřím. Bůhví čím to tam tehdy měřili. :-)

120 mph, to tam uvádějí jako maximum, jakého byl Borg ke konci své kariéry schopen -- to odpovídá zhruba 193 km v hodině.

Mimimálně 12 až 15 žen je / bylo schopno podat rychleji:
http://www.wtatennis.com/news/20110606/ids-serve-speed-leaders_2256076_1978722
Reagovat
Stan_Borowitz
Nesmíš hned všechny považovat za blbce :-). Technika v roce 1978 byla na dostatečné úrovni na to, aby rychlost servisu změřila dostatečně přesně, ostatně už v roce 1969 dokázali lidé doletět na Měsíc a rychlost světla byla velmi přesně změřena už v roce 1862 a uznej, že proti tomu změřit rychlost tenisáku je legrace :-)

Jinak v tom článku se podle mne tvrdí, že 120 mph byl schopen servírovat opakovaně, ne jednou. Na US Open 1981 údajně servíroval rychlostí 125 mph, a to se tehdy neměřil každý servis, jako dnes.

Anyway, navrhuji kompromisní závěr, že s dřevenou raketou by to byl vyrovnaný zápas, ale v případě rovných podmínek by Borg jednoznačně vyhrál a holky by byly rády za jeden game ve třech setech.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych si tou extra přesností moc jistý nebyl. Borovičko, můžeš něco vysvětlit? Přemýšlím nad jednou věcí. Jak se vlastně měří rychlost podání? Na každé straně jenom jedním senzorem, který je v podélné ose kurtu? Pokud ano, tak přece veškerá podání, odchýlená od osy do strany, vidí senzor pomaleji než je skutečnost. Čím víc se míč vytočí do strany ven z kurtu, tím narůstá chyba změřené rychlosti. Ukazatel pak udává mnohem nižší číslo.
Reagovat
Stan_Borowitz
odpovědět za pana Borovičku, kterého znáš asi jen ty a pan Frantz. Tak nějak jsem si opět vzpomněl na krásný film Čistá duše, tam taky hlavní hrdina, geniální - leč šílený - matematik Nash hovořil s neexistujícími lidmi.

Ale k tématu - opět podotýkám, že není dobré ostatní lidi považovat za úplné pitomce. Rychlost míče při tenisu se samozřejmě neměří žádnými senzory na kurtu, to by byl samozřejmě nesmysl. Měří se stejně jako rychlost aut - radarem. Takže směr pohybu míče je irelevantní. No a radary v roce 1978 jistě měly slušnou přesnost, policie je tou dobou už pár let používala...
Reagovat
smazaný uživatel
Senzor = radar
"Takže směr pohybu míče je irelevantní"
Pokud je tam pro půlku kurtu jenom jeden "radar", směr pohybu vůči radaru určitě není irelevantní.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist