12. den na French Open: Kvitová se o finále porve s Keninovou, Šwiatekovou vyzve kvalifikantka Podoroská

8. 10. 2020, 06:00
Previews 56
V rámci dvanáctého dne French Open poznáme finalistky letošního ročníku. Poslední česká zástupkyně ve dvouhře a dvojnásobná wimbledonská královna Petra Kvitová bude na své premiérové pařížské finále útočit proti vítězce letošního Australian Open Sofii Keninové. Ještě před nimi se o postup do sobotního finále utkají Iga Šwiateková a kvalifikantka Nadia Podoroská.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Češi v akci •
Kvitová (7-ČR) - Keninová (4-USA) | Court Philippe Chatrier (16:30 SELČ)
• Semifinále dvouhry žen •
Šwiateková (Pol.) - Podoroská (Arg.) | Court Philippe Chatrier (15:00 SELČ)


• Češi v akci •
Petra Kvitová (11.) - Sofia Keninová (6.) | Court Philippe Chatrier (16:30 SELČ)
Poslední česká zástupkyně ve dvouhře Petra Kvitová dnes bude útočit na premiérové finále v areálu Rolanda Garrose a čtvrté na grandslamech. Dvojnásobná wimbledonská šampionka se o postup do sobotního finále utká se senzační vítězkou letošního Australian Open Sofií Keninovou, s níž oba předchozí souboje vyhrála.

Třicetiletá Kvitová si své jediné letošní finále a celkově 37. zahrála před pauzou v Dauhá a prohrála v něm s Arynou Sabalenkovou. Na grandslamech hrála finále naposledy na loňském Australian Open, v němž ve třech setech podlehla Naomi Ósakaové. V semifinále French Open je podruhé v kariéře, v roce 2012 nestačila na Marii Šarapovovou. Případným postupem do finále by navázala na loňský úspěch Markéty Vondroušové. Jednadvacetiletá Keninová bude útočit na třetí letošní a sedmé kariérní finále, v semifinále grandslamů je podruhé a dnes ji čeká vůbec první antukové semifinále na hlavní tour.

Keninová se v Paříži zápas od zápasu zlepšuje a určitě bude nebezpečnou soupeřkou, jelikož se umí skvěle bránit, z obrany i zaútočit a udržet dlouho míč ve hře. Pro Kvitovou tedy i přes vzájemnou bilanci nebude dnešní duel vůbec jednoduchý. Češka je nicméně po výkonech v předchozích kolech zaslouženě favoritkou.

Tip: Kvitová ve třech setech

Aktuální forma
Kvitová před pauzou startovala na čtyřech turnajích a na všech postoupila minimálně do čtvrtfinále. Po restartu sezony se ovšem další takové účasti dočkala až na French Open. Na generálce v New Yorku totiž ztroskotala hned na krajance Marii Bouzkové a na US Open vypadla v osmifinále se Shelby Rogersovou.

Cesta turnajem
Svůj první a nejspíše i poslední letošní turnaj na antuce odstartovala dvousetovým vítězstvím nad domácí Océane Dodinovou a bez ztráty setu si poradila také s antukářkou Jasmine Paoliniovou a teenagerkou Leylah Fernandezovou a poprvé po pěti letech postoupila do osmifinále French Open. V něm nedala šanci Shuai Zhang, ve čtvrtfinále hladce přehrála Lauru Siegemundovou a stále pokračuje bez ztráty jediné sady.

Historie na French Open
Kvitová v minulosti na French Open startovala desetkrát a jen čtyřikrát se probojovala do druhého týdne. Postupem do semifinále vyrovnala svůj nejlepší výsledek z roku 2012. Loňský ročník kvůli zranění levého předloktí vynechala.

Petra Kvitová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Dauhá (finále);  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 20-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 5-0
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-1 (kariérní 56-57)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 3-3)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), US Open (osmifinále)

Petra Kvitová - French Open
Kariérní bilance: 28-10
Nejlepší výsledek: semifinále (2012, 2020)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance v semifinále: 0-1
Generálka: žádná
Cesta turnajem: Dodinová (6-3 7-5), Paoliniová (6-3 6-3), Fernandezová (7-5 6-3), Shuai Zhang (6-2 6-4), Siegemundová (6-3 6-3)

Aktuální forma
Keninová se od senzačního triumfu na Australian Open hodně trápila, přestože o měsíc později po vydřených výhrách ovládla slabě obsazený halový podnik v Lyonu. Po pauze startovala na amerických betonech ve Flushing Meadows na generálce i US Open a vyhrála jen tři zápasy, na antukové generálce v Římě dokonce v úvodním utkání neuhrála jediný game s Viktorií Azarenkovou.

Cesta turnajem
Na French Open úvodními dvěma koly prošla s problémy, když musela do rozhodující sady proti Ljudmile Samsonovové i Aně Bogdanové, ve třetím kole smetla kvalifikantku Irinu Baraovou. V osmifinále suverénně otočila souboj s domácí Fionou Ferrovou a ukončila její sérii osmi antukových vítězství, další třísetové vítězství oslavila ve čtvrtfinálovém derby s Danielle Collinsovou.

Historie na French Open
Keninová v areálu Rolanda Garrose startuje v hlavní soutěži potřetí. Při své předloňské premiéře vypadla v prvním kole, loni prohrála až v osmifinále s pozdější vítězkou Ashleigh Bartyovou.

Sofia Keninová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Lyon,  Australian Open (vítězka)
Největší úspěchy na antuce: French Open (semifinále)
Bilance: 23-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 5-1
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 0-3 (kariérní 7-11)
Bilance v semifinále grandslamů: 1-0 (kariérní 1-0)
Grandslamy: Australian Open (vítězka), US Open (osmifinále)

Sofia Keninová - French Open
Kariérní bilance: 7-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2020)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Řím (2. kolo)
Cesta turnajem: Samsonovová (6-4 3-6 6-3), Bogdanová (3-6 6-3 6-2), Baraová (6-2 6-0), Ferrová (2-6 6-2 6-1), Collinsová (6-4 4-6 6-0)


• Semifinále dvouhry žen •
Iga Šwiateková (54.) - Nadia Podoroská (131.) | Court Philippe Chatrier (15:00 SELČ)
První finalistka letošního French Open vzejde z naprosto nečekaného premiérového souboje mezi teprve 19letou Igou Šwiatekovou, senzační přemožitelkou nasazené jedničky a největší favoritky Simony Halepové, a kvalifikantkou Nadiou Podoroskou, která je první argentinskou grandslamovou semifinalistkou po 16 letech (Paola Suárezová, French Open 2004).

Devatenáctiletá Šwiateková bude útočit na své druhé finále na hlavním okruhu, loni na antuce v Luganu v souboji o titul nestačila na Polonu Hercogovou. O čtyři roky starší Podoroská, jež nikdy předtím na grandslamech nevyhrála zápas hlavní soutěže a na hlavní tour neporazila v hlavních soutěžích dvě soupeřky po sobě, bude bojovat o finálovou premiéru na nejprestižnějším okruhu. Šwiateková se může stát první polskou finalistkou grandslamů od Wimbledonu 2012 (Agnieszka Radwaňská), na French Open teprve druhou v historii (Jadwiga Jedrzejowská, 1939), z Argentiny naposledy o grandslamovou trofej bojovala před dlouhými 29 lety ve Wimbledonu Gabriela Sabatiniová.

Obě aktérky mají na letošním French Open životní formu, ovšem Šwiateková je herně ještě o úroveň výše než její dnešní soupeřka a je celkem jasnou favoritkou na postup do sobotního finále.

Tip: Šwiateková ve dvou setech

Aktuální forma
Šwiatekové se letos daří hlavně na grandslamech, což potvrzuje i v Paříži. Na Australian Open uhrála osmifinále a na US Open třetí kolo. Na generálce v Římě v prvním kole překvapivě nestačila na kvalifikantku Arantxu Rusovou.

Cesta turnajem
Na French Open ovšem zatím předvádí suverénní výkony, šanci nedala loňské finalistce Markétě Vondroušové, Su-Wei Hsieh ani Eugenii Bouchardové, v osmifinále smetla nasazenou jedničku, největší favoritku a 17 zápasů neporaženou Simonu Halepovou a ve čtvrtfinále po dalším hladkém vítězství zastavila senzační jízdu kvalifikantky Martiny Trevisanové.

Historie na French Open
Šwiateková i při své druhé účasti na French Open prošla do druhého týdne. Loni se postupem do osmifinále, v němž schytala výprask od Halepové, dočkala životního výsledku.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: French Open (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: French Open (semifinále)
Bilance: 14-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 5-1
Bilance proti hráčkám mimo Top 100: 6-0 (kariérní 73-15)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), US Open (3. kolo)

Iga Šwiateková - French Open
Kariérní bilance: 8-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2020)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Řím (1. kolo)
Cesta turnajem: (15) Vondroušová (6-1 6-2), Su-Wei Hsieh (6-1 6-4), Bouchardová (6-3 6-2), (1) Halepová (6-1 6-2), Trevisanová (6-3 6-1)

Aktuální forma
Podoroská strávila většinu dosavadního průběhu sezony na nižším okruhu. Nedávno si na třímilionovém podniku WTA 125k v Praze zahrála své tehdy největší semifinále a těsně před French Open slavila na akci ITF W60 v Saint-Malu svůj nejcennější triumf. Letos má vynikající bilanci 43-6 (na antuce 22-3), momentálně se veze na vítězné vlně 13 zápasů.

Cesta turnajem
Na French Open suverénně prošla tříkolovou kvalifikací a v hlavní soutěži po výborných výkonech nedala šanci Greet Minnenové, dvojnásobné čtvrtfinalistce Julii Putincevové ani Slovence Anně Karolíně Schmiedlové. V nervózním osmifinále s Barborou Krejčíkovou zvítězila po obratu, ve čtvrtfinále si ve dvou setech vyšlápla na turnajovou trojku Elinu Svitolinovou a stala se první argentinskou semifinalistkou French Open po 16 letech (Paola Suárezová).

Historie na French Open
Podoroská se French Open účastní podruhé, před třemi lety skončila v kvalifikaci.

Nadia Podoroská - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: French Open (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: French Open (semifinále)
Bilance: 43-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na antuce: 22-3
Bilance proti hráčkám Top 50-100: 1-3 (kariérní 5-10)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (nehrála), US Open (nehrála)

Nadia Podoroská - French Open
Kariérní bilance: 5-0
Nejlepší výsledek: semifinále (2020)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: WTA 125k Praha (semifinále), ITF W60 Saint-Malo (vítězka)
Cesta turnajem: Minnenová (6-2 6-1), (23) Putincevová (6-3 1-6 6-2), Schmiedlová (6-3 6-2), Krejčíková (2-6 6-2 6-3), (3) Svitolinová (6-2 6-4)

FRENCH OPEN 2020 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
• COURT PHILIPPE CHATRIER • (od 15:00 SELČ)
1. Šwiateková (Pol.) - Podoroská (Arg.)
2. Kvitová (7-ČR) - Keninová (4-USA)
• COURT SUZANNE LENGLEN • (od 12:00 SELČ)
1. Cabal/Farah (1-Kol.) - M. Pavič/Soares (7-Chorv./Braz.)
2. Koolhof/Mektič (9-Niz./Chorv.) - Krawietz/Mies (8-Něm.)
• COURT 12 • (od 11:00 SELČ)
2. Nosková (ČR) - Ealaová (2-Fil.)
• COURT 14 • (od 11:00 SELČ)
3. Krumich/Svrčina (ČR) - Lorens/Ozolins (7-Pol./Lot.)
Kompletní program 12. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
zfloyd
je to samá chyba tolik chyb snad neudělala za celý turnaj dohromadysmile
Reagovat
Holahej
Petro nový zápas, nový příběh, fandím, ať ti to vyjde radostně, škoda, že nebude podpora fanoušků, to jediné Sofii rozhazuje.

Sofia Kenin - Vím, že ji neporazím silou, tam šanci mít nebudu. Ona má skvělý servis, silné rány. Ale, letos jsem dokázala vyhrát v Austrálii a vím, že mohu porazit i ty nejlepší. Abych Petru porazila, musím svou hru mixovat, znám ji, takže vím, jak hrát. Každopádně, ona je veliká hráčka a já jsem opravdu ráda, že si semifinále zahraju právě proti Petře.

15:1 ! Sofia Kenin má na letošních GS skvělé výsledky

Jiří Vaněk o Sofii Kenin
Nedá balon zadarmo, Peťa musí atakovat její servis, který není nejrychlejší.

Idnes..Na kurtu se ovšem Sofia Keninová rve do padnutí. A nenávidí porážky. Sofii Keninovou, jíž její nejbližší říkají Soňa, popohání za úspěchem vroucí touha. Po lednovém triumfu na Australian Open už sice není přehlíženou děvenkou, nicméně její šílená chuť vítězit neochabuje.Petru Kvitovou čeká v semifinále Roland Garros tuze krušná šichta. Keninovou jen tak něco nezlomí.
Reagovat
tmora
No paradni pohled. Pekny porivy vetru, publikum nadity v kabatech a zimnich bundach. Evidentne prima podminky. To je tak na biatlon a ne na tenis..Mohla by byt strecha pro Petru
Reagovat
RF46
V tom porivu to neni ani na byatlon.
Reagovat
tmora
Na byatlon urcite ne, ale biatlon obcassmile
Reagovat
RF46
aha...
Reagovat
Fandina
Vítr ano, ale je tam prý 19 stupňů, někde za větrem a na sluníčku to musí být prima.
Reagovat
RF46
Treba po perinou? smile
Reagovat
tommr
dneska to nevidím moc dobře ... smile

tip: Swiatek, Kenin

přání: Podoroska, Kvitová
Reagovat
blixa
Tak teď nevím, jestli tommruješ, nebo to myslíš vážně ... smile. V každém případě jsi to ale úplně nezvládl .. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Si z toho voĺako zmatený, čosmile?
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/serena-williams-tenistka-krasa-vzhled-barva-pleti-postava-stihlost-dcera-ohanian.A201007_102615_lidicky_sub/diskuse
Reagovat
misa
https://www.idnes.cz/sport/tenis/roland-garros-semifinale-sofia-keninova-petra-kvitova.A201007_212206_tenis_par
Reagovat
ReadyTeddy
psát Światekovou se Š na začátku je zhovadilost, kterou umí vymyslet jen Češi. Pište ji normálně sakra.
Reagovat
blixa
A co to je "normálně" ? jak chceš správně přepsat polské "Ś" do češtiny ? Ano, má měkčí výslovnost než české "š", ale pořád je to "š" nejbližší originálu. Samozřejmě ji můžeš psát polsky, ale to už je dle přání každého soudruha ... smile
Reagovat
dadaft
no jo, v tom případě by se ale mělo psát Šwianteková, protože to "a" je s kuří nožičkou dole a čte se jako an (neznělé n).
Reagovat
blixa
Jistě, proč ne. I když to "n" je opravdu nevýrazné, takže obě varianty by mohly být správně.
Reagovat
lvicek
Podle toho, co jsme my naposlouchali, at je to dokonce spis on nez an, takze Švjontekova nebo tak neco..
Reagovat
lvicek
Hehe, to uz by asi z titulku nepoznala, ze je clanek o ni ;).
Reagovat
blixa
Je to tzv. "nosovka", sám nevím, jak ji správně přepsat smile
Reagovat
blixa
Ale přimlouval bych se bez toho přechylování, takže asi nejlépe polsky "Iga Świątek" smile
Reagovat
lvicek
Mne neni jasna jedna vec. Pokud vim, tak hracky pro web WTA samy namluvi sve jmeno. Ty by snad mely vedet, jak se jmenuji. Proc si to nemuzou ty komentatori pred prenosem pustit, aby to jejich pojmenovani aspon trochu pripominalo original? Ted si namatkou vzpominam treba na Makace na FO, sice chlap, no, u nich teda nevim, jestli to maji namluvene, ale stejne vtipne...
Reagovat
blixa
No, asi proto že někteří prostě neumí některá písmenka vyslovit ... smile ale zase mi přijde, že zrovna v případě Igy se na Eurosportu dost snaží (nemám na mysli české komentátory smile).
Reagovat
Nenela
Ano, presne tak se cte, ale skoro nikdo to nedela
Reagovat
Mayo
Dnes fandime: Česku a Argentíne smile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Česku a Polsku !!!
Reagovat
Krisboy
Tak tak, Argentině až zítrasmile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Jojo, Vilase sem měl rád...smilesmile
Reagovat
dadaft
Dneska to bude hodně těžké. Zatím soupeřky na výbornou Petřinu hru neměly odpověď. Keninová bude mít. Je to malá, běhavá, mrštná všudybýlka, která umí i z těžkých pozic rozdávat přesně umístěné nízké rány. Nekazí.
Petra bude muset udržet svou hru. Nesmí selhávat na servisu a nesmí se moc vyhazovat.
Pak to snad dopadne dobře.
((( p o j ď )))

Podoroska s vysokou pravděpodobností dopadne stejně jako ostatní soupeřky Igy na letošním RG.
Reagovat
brixner
Joj:taky:doufám:že:Petra:vyhraje:!smile
Reagovat
pepin
Souhlasím s Tebou, myslím si, že je to nejhorší soupeřka kterou mohla Petra dostat. Snad si s ní Petra poradí, ale bude to hodně těžké.
Reagovat
Andrew89
nejspíš bude zákaz všech sportovních akcí na 14 dní :/
Reagovat
Nenela
ach jo...
Reagovat
tommr
kdyby jen na 14 dní. Dokud bude šílenec Prymula u moci tak má sport utrum ... smile
Reagovat
blixa
Kdyby jen sport ...
Reagovat
Cico93
Všetci fandíme Petre.
Reagovat
Nenela
Blixa fandi Ize. Tedy v pripadnem finale s Petrou. Je to zradce :-)
Reagovat
blixa
A na to jsi přišla jak ? Jasně jsem tu psal, že v případě finále Petra - Iga nemám žádnou preferenci a jen si užiju tenis. Ať vyhraje lepší smile
Reagovat
Cico93
Však ty si veľký vlastenec, tak čo to?
Reagovat
blixa
Já ??? smile Naródnik ? A na tohle jsi přišel jak ? Já dneska nestačím žasnout. Jak to zpívá ta Bára Poláková ?
"Všichni ví líp nežli já
Líp než já kdo jsem já"
smilesmile
Reagovat
Cico93
To si trafil, častokrát to tak naozaj je...
Tak ja len čo preletím WTA, tak Garbiňa a české tenistky...nemáš to tak?
Reagovat
blixa
Jojo, Garbine, prdelka, české tenistky, ale mám v oblibě i jiné, třeba Karličku, dříve Kim, Justine, Fran ... je to různý.
Reagovat
Cico93
No a ešte Azarenka.
Reagovat
blixa
Baťůžek ? Tam to mám takové ambivalentní. Někdy fandím, někdy ne ... smilesmilesmile
Reagovat
Cico93
To už je dávno minulosť, ale tvoja prezývka očividne nie.
Momentálne len Kar. Plíšková jej konkuruje medzi tenistkami.
Reagovat
brixner
Já to mam neambivalentní - nefandim nikdá...smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Tož to je jasné, nemáš čas. Když zrovna neklátíš "sousedky", válíš si šunky na lodi ... smilesmilesmile
Reagovat
Nenela
To byla jen mala provokace smile vim, co jsi psal.
Reagovat
Dobry-den
No, favoritky jsou jasné, ale dle logiky WTA bude finále Naďa - Soňa. A vyhraje Naďa. smile smile
Reagovat
slacker
Porve? MMA v oktagonu?smile
Reagovat
peek
Prosím všechny sázkařské smolaře, aby tu Petru pojistili a vsadili si proti ní, čím víc, tím líp.
Děkuji pěkně smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Mantra
smile
Reagovat
Ela-fon-isi
udělala jsem i včera.???? Přidám i modlitbičku a
mantru Hare Krišna. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Já vsázím již tradičně obě ženské naopak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist