13. den v Melbourne: Kvitová si to o titul a post světové jedničky rozdá s Ósakaovou. Krejčíková zabojuje ve finále mixu

25. 1. 2019, 20:00
Previews 40
V rámci třináctého hracího dne Australian Open je na programu finále ženské dvouhry a smíšené čtyřhry. Dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová bude bojovat o svůj třetí grandslamový triumf a také tenisový trůn proti úřadující vítězce US Open Naomi Ósakaové z Japonska. Barbora Krejčíková s Američanem Rajeevem Ramem budou ve finále mixu čelit domácí dvojici Astra Sharmaová, John Patrick Smith.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry žen •
Kvitová (8-ČR) - Ósakaová (4-Jap.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
• Finále smíšené čtyřhry •
Krejčíková/Ram (3-ČR/USA) - Sharmaová/Smith (Austr.) | Rod Laver Arena (11:00 SEČ)


• Finále dvouhry žen •
Petra Kvitová (6.) - Naomi Ósakaová (4.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
Do finále letošního Australian Open se probojovaly osmadvacetiletá česká tenistka Petra Kvitová a jednadvacetiletá Japonka Naomi Ósakaová, které se potkávají vůbec poprvé. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová bude hrát své třetí grandslamové finále a pokusí se utnout 13zápasovou grandslamovou neporazitelnost úřadující šampionky US Open Ósakaové.

Kvitová je ve finále grandslamu potřetí v kariéře. V letech 2011 a 2014 ovládla slavný Wimbledon. Ve finálových bojích je Češka neskutečně silná, což jasně potvrzuje její famózní bilance 26-7, navíc už osmkrát v řadě ve finále neprohrála. Naposledy se radovala před dvěma týdny v Sydney a na kontě má již 11 výher v řadě. Kvitová může být první českou vítězkou od vzniku naší republiky. V Melbourne se naposledy, ještě za dob Československa, radovala Hana Mandlíková (1987).

Ósakaová má v soubojích o titul vyrovnanou bilanci 2-2. Před třemi lety neuspěla doma v Tokiu, loni senzačně ovládla prestižní podnik WTA v Indian Wells a ještě větším šokem byl její triumf na grandslamovém US Open, kde ve finále porazila Serenu Williamsovou. Poté si ještě zahrála finále v Tokiu, v němž nenašla recept na Karolínu Plíškovou. Ósakaová je první japonskou finalistkou úvodního grandslamu sezony.

Kvitová může být první českou vítězkou Australian Open po vzniku naší republiky. Australský grandslam dvakrát dobyla Hana Mandlíková (1980 a 1987). Martina Navrátilová triumfovala třikrát (1981, 1983 a 1985), všechny tituly však získala pod vlajkou Spojených států.

Od prvenství Kvitové ve Wimbledonu 2014 český tenis grandslamový titul neslavil. Lucie Šafářová ve finále French Open 2015 prohrála se Serenou Williamsovou a Karolína Plíšková na US Open 2016 nestačila na Angelique Kerberovou.

Dnešní finále bude také přímým soubojem o post světové jedničky. Kvitová ani Ósakaová v čele žebříčku WTA nikdy předtím nefigurovaly. Ve virtuálním žebříčku momentálně obě aktérky dělí pouhých 40 bodů, poražená bude v pondělí světovou dvojkou, vítězka usedne na tenisový trůn.

Pokud by Kvitová uspěla, Češky by vládly dvouhře i čtyřhře, v které je v čele Kateřina Siniaková. Stejný obrázek nabídly žebříčky i nedávno, v srpnu 2017 vedla dvouhru Karolína Plíšková a čtyřhře vládla Lucie Šafářová.

Kvitová má naprosto fenomenální formu a do finále postoupila bez ztráty setu. Ósakaová měla na cestě do finále hned několik potíží, ale vždy je zvládla. Pro Kvitovou bude důležité získat úvodní set, jelikož Ósakaová po vyhrané úvodní sadě vyhrála všech 59 zápasů od října 2016. Mírnou favoritkou je kvůli zkušenostem i fantastické bilanci ve finálových bojích česká lvice.

Tip: Kvitová ve třech setech

Aktuální forma
Kvitová zahájila letošní sezonu v Brisbane, kde vypadla už ve druhém kole. Mnohem lépe si vedla v Sydney. Na poslední generálce bez ztráty setu přehrála Sabalenkovou, Su-Wei Hsieh, loňskou šampionku Kerberovou i Sasnovičovou, ve finále vydřela vítězství nad Bartyovou a získala 26. titul.

Cesta turnajem
V Melbourne si česká jednička v předchozích zápasech vedla naprosto suverénně a po cestě do finále neztratila jediný set. Postupně si poradila se Slovenkou Rybárikovou, Rumunkou Beguovou, Švýcarkou Bencicovou, se sedmnáctiletou Američankou Anisimovovou, s domácí Bartyovou a také se senzací letošního ročníku Američankou Collinsovou. Na kontě má již 11 výher v řadě.

Historie na Australian Open
Kvitová se v Melbourne Parku v roce 2011 probojovala do čtvrtfinále, o rok později dokonce do semifinále, jenže od té doby se jí na úvodním grandslamu sezony přestalo dařit. Během pěti dalších ročníků vyhrála jen čtyři zápasy, loni se loučila už v prvním kole po dramatické bitvě s Petkovicovou.

Petra Kvitová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sydney (vítězka)
Největší úspěchy na betonech: Sydney (vítězka)
Bilance: 12-1
Bilance na betonech: 12-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-0 (kariérní 50-49)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 2-0)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 26-7)

Petra Kvitová - Australian Open
Kariérní bilance: 20-9
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Brisbane (2. kolo), Sydney (vítězka)
Cesta turnajem: Rybáriková (6-3 6-2), Beguová (6-1 6-3), Bencicová (6-1 6-4), Anisimovová (6-2 6-1), (15) Bartyová (6-1 6-4), Collinsová (7-6 6-0)

Aktuální forma
Ósakaová vstoupila do letošní sezony v Brisbane. Po výhrách nad Aiavaovou a Sevastovovou postoupila do semifinále, v němž ovšem nepodala dobrý výkon proti Curenkové.

Cesta turnajem
Na Australian Open si bez větších potíží poradila s Polkou Linetteovou i Slovinkou Zidanšekovou, ve třetím kole však musela otáčet stav 5-7 1-4 proti Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu a další obrat předvedla v osmifinále proti Lotyšce Sevastovové. Ve čtvrtfinále s Ukrajinkou Svitolinovou ztratila jen pět gamů, v semifinále ve třech setech vyřadila Karolínu Plíškovou. Na grandslamu neprohrála už 13krát v řadě.

Historie na Australian Open
Ósakaová hraje své čtvrté Australian Open. Loni až v osmifinále nestačila na světovou jedničku Halepovou, letos své melbournské maximum výrazně vylepšila.

Naomi Ósakaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (finále);  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (finále); Brisbane (semifinále)
Bilance: 8-1
Bilance na betonech: 8-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-0 (kariérní 7-18)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 2-2)

Naomi Ósakaová - Australian Open
Kariérní bilance: 9-3
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Brisbane (semifinále)
Cesta turnajem: Linetteová (6-4 6-2), Zidanšeková (6-2 6-4), (28) Su-Wei Hsieh (5-7 6-4 6-1), (13) Sevastovová (4-6 6-3 6-4), (6) Svitolinová (6-4 6-1), (7) Kar. Plíšková (6-2 4-6 6-4)


• Finále smíšené čtyřhry •
/ Krejčíková / Ram - / Sharmaová / Smith | Rod Laver Arena (11:00 SEČ)
O titul ve smíšené čtyřhře letošního ročníku Australian Open bude bojovat česká tenistka Barbora Krejčíková. Po boku Američana Rajeeva Rama ve finále nastoupí proti nenasazené domácí dvojici Astra Sharmaová, John Patrick Smith. Bude se jednat o premiérový souboj.

Krejčíková s Ramem už spolu jednou mix zkoušeli. Předloni právě na Australian Open vypadli hned v prvním kole. Třiadvacetiletá Krejčíková, která loni s krajankou Siniakovou vyhrála French Open a Wimbledon, si finále mixu zahraje poprvé. O 11 let starší Ram se s krajankou Vandewegheovou probojoval do finále na US Open 2016, ale titul americké duo nezískalo.

Cesta turnajem
1K: Bacsinszká/Mahut (1-6 6-2 10-6)
2K: Swiateková/Kubot (6-3 4-6 10-5)
ČF: (5) Grönefeldová/Farah (6-2 7-5)
SF: Martínezová/N. Skupski (6-0 6-4)

Třiadvacetiletá Sharmaová hraje vůbec svůj první turnaj v mixu, její o sedm let starší parťák Smith se až na letošním Australian Open dočkal první výhry ve smíšené čtyřhře. Oba Australané v singlových žebříčcích figurují až ve třetí stovce. Na turnaji na rozdíl od svých soupeřů neztratili jediný set.

Cesta turnajem
1K: Inglisová/Kubler (6-1 6-2)
2K: Klepačová/Roger-Vasselin (6-4 7-5)
ČF: Matteková-Sandsová/J. Murray (6-2 7-6)
SF: (2) Melicharová/Soares (6-4 7-6)

AUSTRALIAN OPEN 2019 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 2:15 SEČ)
1. Tausonová (1-Dán.) - Fernandezová (4-Kan.) / juniorky
2. Alcott (1-Austr.) - Wagner (2-USA) / vozíčkáři
3. Musetti (1-It.) - Nava (13-USA) / junioři
4. Kvitová (8-ČR) - Ósakaová (4-Jap.) / nejdříve v 9:30 SEČ
5. Krejčíková/Ram (3-ČR/USA) - Sharmaová/Smith (Austr.)
• MARGARET COURT ARENA • (od 2:15 SEČ)
1. de Grootová (1-Niz.) - Kamijiová (2-Jap.) / vozíčkáři
2. Olsson (Švéd.) - Fernandez (2-Arg.) / vozíčkáři
3. de Grootová/van Kootová (1-Niz.) - Buisová/Ellerbrocková (2-Niz./Něm.) / vozíčkáři
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Atoidi1
mi prave vypadl... funguje nekomu neco?
Reagovat
petrulinka
Ve studiu právě Muratoglu a Wilander označili za favoritku Osaku
Reagovat
Mayo
Snáď to dopadne takto:

Péťa 6-7, 7-6, 7-6 (23) Osaka
Reagovat
Fandina
To by asi moje nervy nevydržely :-)).
Reagovat
kada.tom
Za chvilku je to tu :-)
Reagovat
Andrew89
téměř je to tu...neboj se jí. utoč přes druhý servis, tam má slabinu. Hraj tvrdě, rychle , agresivně a ono to půjde. 6:3 , 6:3. POJD
Reagovat
smazaný uživatel
Moje nervy!
Hodně štěstí Peťo!
Poojď!!!!
Reagovat
jirkaS
jsem nervózní že se mi ani nechce koukat :-/
Reagovat
smazaný uživatel
No jestli ji to nepůjde, tak budu asi taky jen na číslech! ;)
Reagovat
rybicka
Mě právě umluvili na koukání v kolektivu u výčepu. Přes značné počáteční odmítání, jedu :-) Třeba to tam bude pro nervy snesitelnější...
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
petrulinka
Já to dělám tak, že si to kousek vrátím, v tabletu si zapnu online score, a pak to nejsou takové nervy
Reagovat
brixner
:-) :-) :-)
Reagovat
Mayo
Ja budem, jbmti boha (:
Reagovat
FulnekUltras
nech žije Československo ;-)
Reagovat
brixner
Jebemtibohaanciášakrista - JÁ TAKY!!!
:-)
Reagovat
George_Renel
V 9:30 zalezu do své bubliny. Bude v ní ještě rotoped. Doufám že ho nebudu muset roztočit, ale jistota je jistota. :-)
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
FulnekUltras
;-)
Reagovat
Jabadu
České fans obcházejí mrákoty, teplota v Melbourne solidní, STV2 jede v přímém přenosu, vzácný host na tribuně, Li Na připravena předat trofej a Ridley Scott potřebuje dopsat závěrečnou stať hollywoodského scénáře. Na tuto chvíli jsme čekali pět let! Přišel tvůj čas ... Teď nebo navždy!
Reagovat
pokrytec
Silný finále oproti minulému roku, obě dvě se snaží o vítězný míče.
Fandím a přeji Petře, ale Naomi je mi také velmi sympatická, tak se zase moc zlobit nebudu, když to nevýjde. Jde jen o to, že to je možná poslední možnost získa právě slam na AO a být i sv.1. Po tom všem, si to Petra zslouží, co si prožila.
Naomi bude určitě v budoucnosti šampionka.
Reagovat
PetaM
Co k tomu říct. Bude to finále, poslední zápas turnaje, věřím, že tam obě nechají všechno a bude to kvalitní tenis, plný krásných winnerů s minimem chyb.

Jedna ze slečen přijde o neporazitelnost ve finále GS a dobrou šňůru vyhraných zápasů.

Koho favorizovat? Já samozřejmě doufám ve vítězství Petry. Před finále s Bouchard hodně lidí psalo, že Petru Genie určitě porazí, diktuje tempo hry, zabíjí z každé pozice, atd. ... Přišlo finále a Genie netušila, co hrát. Nenašla odpověď na hru Petry. Doufám, že se něco podobného bude dít i zítra :D Ale Naomi dávat kanára nemusíš Péťo, ta si to nezaslouží :D

Mohl bych toho napsat hodně, ale to by vystačilo na samostatný článek, takže nakonec: Ať vyhraje ta lepší!!! :D
Reagovat
Jan
Jen ať jí dá kanára. Mi to vadit nebude :) A když ho dostane, také si ho zaslouží :)
Reagovat
tommr
já si přeju výhru Petry a pokud Petra vyhraje tak mi nebude ani trochu vadit když to bude nekvalitní tenis ... :)
Reagovat
Fandina
Já také :-)).
Reagovat
jirkaS
pěkný vzkaz Petra Rychlého:
"Petro, i kdyby to zítra nevyšlo, ty už si vyhrála!"
:_)
Reagovat
tommr
v článku je chyba:

"Na poslední generálce (Petra Kvitová) bez ztráty setu přehrála Sabalenkovou, Su-Wei Hsieh, loňskou šampionku Kerberovou i Sasnovičovou, ve finále vydřela vítězství nad svou dnešní soupeřkou a získala 26. titul."

V Sydney Petra ve finále porazila Bartyovou. Se svou dnešní soupeřkou ještě nikdy nehrála ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky za postřeh, nějak jsem zapomněl tuhle větu aktualizovat :/
Reagovat
tommr
to se stane ... :)
Reagovat
kada.tom
Kvitová > = Ósaka (6-4 4-6 6-3)
Reagovat
Enterprise
Zdravím, nevíte prosím, jaká je předpověď počasí na zítřejší finále ?
Reagovat
PetaM
26 °C :)
Reagovat
FulnekUltras
a po 19. hodině doufejme ještě tak o 2-3 stupně míň
Reagovat
Fandina
.
Reagovat
Fandina
13 hodin do začátku
Reagovat
Mayo
Hlavne sa dobre vyspi.
Reagovat
Fandina
Já ano, Petra snad také, takže uvidíme. Pojď!
Reagovat
Mayo
Konečne si pozriem nejaký zápas Aussie.

Vamos Péťa. Snáď zvíťazí po trojsetovej bitke s snáď to bude najlepsi zápas všetkých čias.
Reagovat
Jan
Najlepší zápas všetkých čias - odvážné tvrzení. Kolik bylo v historii skvělých zápasů :)
Reagovat
pokrytec
Nejlepší zápasy všech časů se hrají pouze na okruhu futures.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist