13. den v Melbourne: O titul hrají Clijstersová s Na Li nebo junior Veselý

28. 1. 2011, 22:11
Previews 10
Získá Kim Clijstersová premiérový titul z Australian Open, nebo Na Li jako první tenistka z Číny vyhraje grandslamový turnaj? V Melbourne se rozhodne v sobotu dopoledne! O první velký triumf hraje také český junior Jíří Veselý.

Kim Clijstersová je především díky zkušenostem favoritkou sobotního duelu o titul ve dvouhře žen na Australian Open. Belgičanka nastoupí ke svému sedmému grandslamovému finále, zatímco její soupeřka Li Na, která se může stát první čínskou grandslamovou vítězkou, k prvnímu.

"Je krásné zůstat v turnaji až do konce, hrát o titul a pokusit se vystoupit až na vrchol. Každá z nás do toho dá všechny zbytky sil a zapomene na bolavé svaly a puchýře," řekla před finále Clijstersová, trojnásobná vítězka US Open.

I vzájemná bilance hovoří pro třetí hráčku světa Clijstersovou, která se v pondělí stane světovou dvojkou. Z šesti zápasů vyhrála čtyři, ale ten poslední, před čtrnácti dny ve finále v Sydney, získala pro sebe Číňanka, což může být její výhoda.

"Porazila jsem ji v Sydney, tak proč bych to nemohla zopakovat tady? Ale vím, že to bude jiný zápas a obtížnější," řekla osmadvacetiletá Číňanka, semifinálová přemožitelka světové jedničky Caroline Wozniacké. "Li Na hraje sebejistě, čiší to z ní, ale to ze mě taky," řekla Clijstersová a předpověděla, že finále bude napínavé.

Pro Číňanku bude první finále náročné. Už před semifinále nemohla dobře spát, i když to zlehčovala, že manžel chrápal. "Před svým prvním grandslamovým finále jsem taky nemohla spát, nervozita byla strašná," vzpomínala Clijstersová na rok 2001.

Belgičance ale tenkrát bylo osmnáct let a Li Na je o deset let starší. A podle mnohých je klidnější. "Na kurtu se cítím mnohem šťastnější," přitakala.

Obě finalistky jsou si v mnohém podobné. Dokonce si obě daly během kariéry pauzu a úspěšně se vrátily. Li Na odložila raketu a studovala žurnalistiku, Clijstersová nehrála přes dva a půl roku, během kterých se jí narodila dcera Jada.

S raketou v ruce se obě opírají o agresivní údery ze základní čáry, dobře se pohybují a jsou výborně fyzicky připravené. "Bude záležet na tom, která z nás donutí druhou k více chybám, která z nás bude hrát razantněji," řekla Belgičanka.

Belgičanka může mít ve finále v Melbourne jednu motivaci navíc. V Austrálii se jako hráčka možná objeví naposledy. "Může to být moje poslední sezona," řekla.

Finále dvouhry žen začne v sobotu v 9:30 hodin středoevropského času.



Už hodinu po půlnoci bude o premiérový grandslamový titul ve dvouhře bojovat Jiří Veselý. Na sedmnáctiletého českého tenistu čeká domácí Luke Saville.

"Bude to můj největší zápas kariéry," řekl Veselý, který již dnes vyhrál čtyřhru. "Asi tam bude hodně fanoušků podporovat Luka, ale musím to brát jako každý jiný zápas. Chci potvrdit svoji pozici juniorské jedničky a hrát svůj tenis," dodal.

Na závěr dne, respektive večera, budou v 18. grandslamovém finále usilovat o jubilejní 10. titul bratři Bryanovi. V cestě jim stojí Indové Mahésh Bhúpathí a Leander Paes, kteří pokud uspějí, zkompletují své sbírky grandslamových triumfů ve čtyřhře mužů.

- Program 13. dne na Australian Open -
(sobota 29. ledna)

Rod Laver Arena (od 01:00 hodin):
Veselý (1-ČR) - Saville (Austr.)
Mestachová (Belg.) - Puigová (5-Portoriko)
od 9:30 hodin:
Clijstersová (2-Belg.) - Na Li (9-Čína)
B. Bryan/M.Bryan (1-USA) - Bhúpathí/Paes (3-Ind.)

kompletní program 13. dne

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
tito
No vida, zatím to vypadá na první číňanku co získá grandslam.
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně mám za to, že se Clijstersová ještě zvedne a zápas otočí. :-)
Reagovat
tito
Každopádně zatím skvělý tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
Kim by měla asi víc variovat hru, tohle tempo úderů Li evidentně vyhovuje. :-)
Reagovat
tito
Jojo, Li je zatím klidnější máš pravdu. No konečně, doufám že to Kim potvrdí. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádně Na Li - stejně jako v zápase s Wozniackou - ukazuje, že drive-voleje nejsou zrovna její nejsilnější stránkou. Já ostatně nechápu, proč skoro všechny řženy (na rozdíl od mužů) dávaj skoro pořád přednost drive-volejům před klasickými voleje.

Doufám, že Kim teď konečně udrží servis.
Reagovat
tito
Pěkný obrat, jakoby Tě slyšela
Reagovat
smazaný uživatel
No tak dle svých vlastníéch slov má jednu z posledních šancí získat titul z Aus. Open, tak jsem předpokládal, že do toho dá vše. :-)

Ve třetím setu to má rozehrané velmi dobře, tak uvidíme.
Reagovat
matesdc
Prosím nějaký odkaz kde se to dá sledovat on-line, dík
Reagovat
smazaný uživatel
www.fromsport.com
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist