14. den v Melbourne: Finále Djokovič - Murray

29. 1. 2011, 16:30
Previews 54
Téměř dva roky na sebe nenarazili a nyní je čeká finále Australian Open. Novak Djokovič už v Melbourne v roce 2008 triumfoval, Andy Murray bude ve třetím grandslamovém finále usilovat o premiérový titul.
Profily hráčů
Novak Djokovič - Andy Murray

Ve finále grandslamového turnaje nebude po třech letech Rafael Nadal ani Roger Federer. Naposledy se tak stalo přesně před třemi lety na Australian Open. Tehdy získal svůj dosud jediný titul Novak Djokovič, když zdolal Francouze Tsongu. Nyní bude mít třiadvacetiletý Srb možnost svůj životní úspěch zopakovat.

V cestě mu stojí již "jen" Andy Murray, který bude hrát ve třetím grandslamovém finále. Na první titul zatím čeká, neboť loni v Melbourne a před třemi lety na US Open neuhrál proti Federerovi ani set.

Oba mají na začátku sezony skvělou formu. Jak Djokovič tak Murray před úvodním grandslamem roku vyhráli všechny tři zápas ve dvouhřena Hopman Cupu a do finále Australian Open se dostali bez větších potíží.

Srbský tenista ztratil jediný set v tie-breaku s Chorvatem Dodigem, v semifinále vyhrál 3-0 na sety nad obhájcem titulu Federerem. "Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaký jsem odehrál za dlouhou dobu," chválil svůj výkon rodák z Bělehradu, jenž kromě svého jediného triumfu hrál ještě ve finále na US Open v letech 2007 a 2010. Tehdy nestačil na Federera, respektive Nadala.

Murray má před finálovým soubojem o den odpočinku méně. Až do čtvrtfinále byl suverénní, pak už mu sebrali set Dolgopolov a v semifinále Ferrer, se kterým byl dokonce fiftýn od stavu 0-2 na sety.

H2H Djokovič - Murray 4-3:
2009 Miami Murray 6-2 7-5
... (tv. povrch, finále)
2008 Cincinnati Murray 7-6(4) 7-6(5)
... (tv. povrch, finále)
2008 Toronto Murray 6-3 7-6(3)
... (tv. povrch, čtvrtfinále)
2008 Monte-Carlo Djokovič 6-0 6-4
... (antuka, 3. kolo)
2007 Miami Djokovič 6-1 6-0
... (tv. povrch, semifinále)
2007 Indian Wells Djokovič 6-2 6-3
... (tv. povrch, semifinále)
2006 Madrid Djokovič 1-6 7-5 6-3
... (tv.povrch/hala)

Vzájemnou bilanci vede Srb 4-3, ale poslední tři zápasy pokaždé vyhrál skotský tenista. "Už jsme spolu dlouho nehráli ostrý zápas, takže uvidíme," upozornil Murray, že se naposledy střetli téměř před dvěma lety v Miami. Dosud spolu hráli vždy na turnaji série Masters.

Murray může ukončit téměř 75 let dlouhé čekání Velké Británie na vítězství v mužské dvouhře na grandslamu. Posledním vítězem byl Fred Perry, který v roce 1936 triumfoval ve Wimbledonu a US Open.

Světová trojka Djokovič a pětka Murray jsou kamarádi a poměrně často spolu na turnajích trénují. I v Melbourne si několikrát zahráli. "Nemáme před sebou žádná tenisová tajemství. Navzájem se známe, takže to bude těžký zápas. Brutální," uvedl Murray.

Pokud by Djokovič získal druhý titul, přiblíží se v pondělním vydání žebříčku na necelých sto bodů k druhému Federerovi, jehož vyřadil v semifinále.

Zápas začíná v tradiční čas v 9:30 hodin SEČ v Rod Laver Areně. Ta má být rozpálená z denních tropických teplot, které mají dosahovat 40 stupňů Celsia.

Ještě před vrcholem turnaje se o titul ve smíšené čtyřhře utkají Katarina Srebotniková ze Slovinska s Kanaďanem Nestorem proti Yung.Jan Chan z Tchaj-wanu a domácímu Paulu Hanleymu.

- Program 14. dne na Australian Open -
(neděle 30. ledna)

Rod Laver Arena (od 06:30 hodin):
Srebotniková/Nestor (2-Slovi./Kan.) - Yung-Jan Chan/Hanley (Tchaj-wan/Aus.)
od 9:30 hodin:
Djokovič (3-Srb.) - Murray (5-Brit.)

kompletní program 14. dne

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co to vidím? Novak si zase šahá do oka, že by zase problémy s čočkou?
Reagovat
smazaný uživatel
No zatím teda tenis nic moc ... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, když tam neni Federer tak je to vždycky nic moc. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš mi vadí, že většina výměn končí chybou ... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
No tak v téhle hře se to zlepšilo -- vi ta výměna o 38 míčích. První set Djokovič 6:4, a to nehrál úplně nejlépe.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak právě Frew McMillan na Eurosportu prohlásil, že Murray má "heavier strokes of those two". :-)) To se mi snad zdá.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jo já jsem rád, že to vyhraje někdo netradiční a více to přeju Novakovi
Reagovat
smazaný uživatel
A ja myslel, ze sem prispivaj fanoušci tenisu..... Chtit polofrofesionalní debatu o třetím a čtvrtým hraci sveta-bych asi chtel moc.Ten Fanatismus je zde čistokrevny !!!! Co se tyce me, nemohu si zatim přat lepsi prubeh .... .Chce se zeptat nekdo na opet přesny vysledek ? s tolerancí jednoho gamu ::)) !! ? ......
Reagovat
a.magerova
Stačí mi výsledek na sety !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, zeptam se te na presny vysledek a kdyz to bude uplne naopak, tak zase napises, ze nejsi schopen predvidat neci telesny a dusevni stav. :-)) To zname. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím :)))) totalne neodhadnutelny mač ... Predpokladam, ze to bude neprekonatelny zapas roku 2011.Dokonaly tenis a drama
Reagovat
smazaný uživatel
Ať vyhraje kdoliv, oba získají velkou dávku sebevědomí (nejen pro zbytek sezóny). Na rozdíl od loňské první poloviny sezóny (dominance jednoho hráče), to bude o dost zajímavější - hlavně nahánění v žebříčku. Kdo bude asi končit rok jako svěrová jednička?
Reagovat
tito
Přál bych si, kdyby to byl Rafa, ale když to bude Novak nebo Roger,tak by mne to nepřekvapilo:)Nikdo jiný - včetně AM si myslím nemá šanci.A co se týče zítřejšího zápasu myslím, že Novak je favoritem- grandslam již má, při podání bude jistě stabilnější než David Ferrer a je to finále- Andy bude labilnější.Tipuji 3:0 max 3:l.
Reagovat
a.magerova
Vyhraje Novak : holky umíte si představit ty jeho luxusní fotky s trofejí?! Mňamy-mňamy!!! :-))

Vyhraje Andy : bodově ohrozí méně tu naši zvedenou dvojici tam nahoře :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No super... nuda, nuda, nuda... to bude teda zápas:/
Reagovat
smazaný uživatel
Jistě, až ti jednou skončí Rožér, nejlepší tenista vesmíru, budou všechny grandslamy jedna velká nuda :-)
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak... je to tak jak si napsal
Reagovat
smazaný uživatel
Ale neblbni. Třeba já mám oblíbených tenistů a tenistek víc. Ti dva finalisti nehrajou dost dobře? Velká tenisová hvězda se už nikdy neobjeví? Fanatismus některých fandů je opravdu legrační.
Reagovat
smazaný uživatel
Já fandím Rogerovi, Roddickovi, Hewittovi a Hassovi... ale nejlepší je prostě jenom Roger. Jeho styl hry je nádherný. Ty jsi taky fanatik, tak moc nekecej
Reagovat
smazaný uživatel
Chybí ti tam někdo mladší. Lejton je už pár let pasé a hulvát Rodyk teď vypadá podobně. Nevyužitá šance ve finále W09 byla jednou provždy poslední. Isner, Čilič, Gabašvili, Lu, Tipsa, Wawroš. Kdo ho vyklepne příště?
Reagovat
smazaný uživatel
No, myslím si, že oproti finálovým zápasům na sklonku Samprasovy kariéry (např. Hewitt - Nalbandian nebo Roddick - Ferrero, to bude vzrušující zápas. Tenkrát, v letech 2002 až 2004, to panovala v mužském tenise skutečná doba temna. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no tak...:-) Jsi si jisty, ze vsichni Andyho vyklepli? :-) Vetsina tebou zminovanych zapasu byla velmi vyrovnana a A-Rod padnul az po boji. Treba zapas s Isnerem, kde rozhodl jen jediny micek v TB pateho setu (stale rikam, ze tie-breaky v patem na USO jsou hloupost). Nebo petisetove maratony s Cilicem, ci Luem. Pravda, ze v nekterych zapasech Andy vyhorel a nenaplnil ocekavani, ale vetsinou vazne bojoval a rozhodl jeden break nebo mic.
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě bojoval až mu z kšiltovky teklo, prohrál a nepostoupil. Je ta formulace už lepší? Takových těsných proher už bylo. Ať už prohrál při rozdílu dvou gemů nebo v případě USO dvou míčů - s tím nic nenaděláme.
Ostatně, na výhru bez tajbrejku měl příležitostí dost. Jeho chyba, že s jasným outsiderem (hrálo se to jen 2 měsíce po finále Wimbledonu) byl dva sety dole a pak nakonec nebyl schopný Isnerovi vzít podání.
Reagovat
smazaný uživatel
Mně by se velmi líbilo, kdyby se Andy Murray zapsal do historie jako hráč s nejvíce prohranými GS finále, tj. na konci kariéry třeb bilance 11 finále, žádné vítězství. Ať má jeho maminka a britští komentátoři na Eurosportu radost. ;-))
Reagovat
smazaný uživatel
V bilanci prohraných utkání ve finále zatím vede Lendl. Takový suverén a přesto víckrát GS finále projel než vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
No je fakt, že zrovna Lendl má těch prohraných GS finále na svém kontě právě 11 -- chtělo by to tedy, aby Andy prohrál ve finále 12 x. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
andy musi vyhrat
Reagovat
smazaný uživatel
tak pro me to je naprosto prekerni situace: Je mi UPLNE JEDNO, kdo vyhraje finale AO! Jen premyslim, co bude horsi, jestli podivana na Noleho, jak se bije do prsou nebo na jasajici maminku Judy. Tusim, ze budu muset nejak pretrpet ji :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja radsi uvidime mamku. At si Andy taky ukousne z grandslamoveho kolace a vsem uz zavre pusy
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s Monacem, měl by už všem odpůrcům a kecalům zavřít huby. Snad to zvládne, forum i schopnosti na to má. Come on Andy!
Reagovat
smazaný uživatel
Tomašíňo, který spolu s nicynkou vždycky prohry Novaka skoro obrečel, teď fandí skoťákovi !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo Brozi, časy se mění, jenom ty zůstáváš stejným blbem, který prakticky nikdy neřekne nic k tématu. A poprosil bych tě, zkomolování nicků si příště nech pro sebe, taky ty neříkám všelijak jinak. Od prdele jsem ti neodpad.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak me to treba taky prekvapilo a nemyslim to ve zlem :-) Zvlast, kdyz jsi tolik casu venoval sledovanim Djokerovych zapasu. Byl jsi tady jeden z nejvernejsich fandu Novaka, co si pamatuju. :-) Ale je to tvoje vec.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, že byl. Jenže fandit Novakovi byla obrovská dřina, každý zápas se u toho vztekat a nadávat, že ten tupec tomu nedává vše a hraje každý zápas úplně jinak. Chtěl jsem přestat dříve, ale nějak to nešlo, pak to pozvolně přešlo samo na konci minulé sezony, kdy jsem přestal prožívat Novakovi zápasya víc jsem prožíval Andyho zápasy. To byl hlavní singál, ještě před čtyřmi, možná pěti měsíci, bych prožíval semifinále Novaka s Rogerem jinak, ale teď jsem jen chtěl, aby vyhrál protože by měl Andy lehčího soupeře. Ať si každý myslí, co chce, že nejsem správný fanda. Možná nejsem, ale momentálně je mi to jedno.
Reagovat
smazaný uživatel
Chlapče, nějak ti ujely nervy. Prostě mě ten tvůj obrat opravdu moc překvapil, proto ta poznámka. Jinak včera jsem k věci určitě psal.
Novak se postupně zvedá, proto tu totální náhradu Andym nechápu - dnes další obrovské zklamání ???? Fandit jde přece více hráčům.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, že jde. Nelze přestat úplně, ale prostě mám teď výš Andyho, Novak mi začínal lézt na nervy.
Reagovat
smazaný uživatel
Tipuju remízu :-), poprvé v historii, oba omdlí vyčerpáním na setinu sekundy stejně, v pátém setu, za stavu 135:135, při shodě a Djokovičově podání, bude to ve čtvrtek nad ránem, asi si na to i vsadím :-)
Reagovat
smazaný uživatel
: ))
Reagovat
smazaný uživatel
No, tve komentare jsou sice urceny jen k pobaveni, ale nekdy to vazne prehanis, ze uz to vlastne ani neni zabavne...
Reagovat
smazaný uživatel
...vím. Netyka se to Rožžžera - zamítnout, shodit ze stolu, Že ?
Reagovat
smazaný uživatel
armstrong - min takovych sucharu jako ty
Reagovat
smazaný uživatel
armstrong ještě nerozdejchal Federerovu prohru. Většinou je s nim velká sranda. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ty reckej blbce, zase ses uplne mimo, jako vzdycky. :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
jak viš že je ŘEK ? ( Pete Sampras byl take řek...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jednou jsem tu jednomu kreténovi, kterej mě poučoval o pravopise vysvětloval, že jména řeckého původu, které končí na as, us, os atd. se skloňují bez koncovky a ten šašek si od té doby myslí, že jsem Řek. Prostě armstrong. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
On napsal, že jsi suchar a já, že je s tebou sranda. Vysvětli mi v čem jsem mimo. Nebo jestli sám sebe považuješ za suchara tak to by se dalo pochopit.
Reagovat
smazaný uživatel
:) a já zas morgoš. Ale zatim suverene za nejpřiblbejsiho považuji kromaňonce Pe3K. Ten je blbej jak dlabaný necky.On to hovado na anonymní debate zduraznuje vysokou školu a ze je o 10 let starší !!!!! totalni vrchol kreetenismu
Reagovat
smazaný uživatel
.. za to ty jsi vtipný jak okres na severu, kosmonaute!
Reagovat
tito
To, že Pe3k není zrovna chytrolín je jasné, ale ti, kteří mu potvrdili VŠ studia by měli mít trochu soudnosti..Pe3K 26.1. 12:48
Tohle alter ego je idiot, stejně jako jeho majitel..
Reagovat
smazaný uživatel
Ty blbce, myslim to uplne jinak, zase nic nechapes, proste Mutademus. :-))))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mi vysvětli jak to myslíš, když jsem tak nechápavej. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
To bys nepochopil, protoze nechapes nic. :-))))))))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Já si spíš myslim, že ani ty sám nevíš jak si to vlastně myslel. Ale tak v pohodě už tě nebudu trápit. Nic my nemusíš vysvětlovat. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ja vim, jak jsem to myslel, ale takovy trulant jako ty nedokaze pochopit, i kdyby ses snazil sebevic. :-))))))))))))))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist