19. dubna 1998. Den, kdy Peschkeová získala jediný titul ve dvouhře

19. 4. 2020, 13:25
Stalo se... 22
Mezi 35 turnajovými tituly skvělé deblistky Květy Peschkeové je i jeden z dvouhry. Získala jej ještě pod dívčím jménem Hrdličková poté, co 19. dubna 1998 porazila ve finále v Makarské nejvýše nasazenou Číňanku Fang Li. Ve vrcholovém tenise se jedna z nejstarších profesionálek na okruhu pohybuje i 22 let po svém premiérovém triumfu.
Profily hráčů
Květa Peschkeová

Dvaadvacetiletá Češka se tehdy účastnila pouze satelitních turnajů a do hlavní soutěže v Makarské se dostala z kvalifikace. Na chorvatské antuce si postupně poradila s Maďarkou Virág Csurgóovou, druhou nasazenou Chorvatkou Mirjanou Lučičovou, Ukrajinkou Olhou Luhynovou a v semifinále i s krajankou Lenkou Němečkovou.

Ve finále Hrdličková smetla turnajovou jedničku Fang Li 6-3 6-1 a v žebříčku si polepšila ze 140. na 99. místo, díky čemuž poprvé nakoukla do elitní stovky. Maxima dosáhla v listopadu 2005, kdy byla šestadvacátá. Do finále ve dvouhře se mezitím dostala už jen v listopadu 1999 v Lipsku, kde nestačila na Francouzku Nathalii Tauziatovou.

V roce 2005 měla Peschkeová v osmifinále Wimbledonu proti Rusce Naděždě Petrovové dva mečboly, ale nevyužila je. Krátce na to se začala plně soustředit na čtyřhru, v níž se hned následující rok spolu s Italkou Francescou Schiavoneovou kvalifikovala na Turnaj mistryň.

To se tenistce, která se v roce 2003 provdala za svého německého trenéra Torstena Peschkeho, povedlo už celkem osmkrát s pěti různými partnerkami. Třikrát se probojovala až do finále, ale vítěznou trofej nad hlavu nezvedla. Ve světovém žebříčku se dostala až na úplný vrchol.

Nejvíc deblových titulů v čele s triumfem ve Wimbledonu 2011 získala se Slovinkou Katarinou Srebrotnikovou. Dařilo se jí i po boku Australanky Rennae Stubbsové, jež později trénovala Karolínu Plíškovou, či Němky Anny-Leny Grönefeldové. Při 34 primátech vystřídala dohromady 13 partnerek.

Předloni se Peschkeová dala dohromady s Američankou českého původu Nicole Melicharovou, která je o 18 let mladší. Společně ovládly pět turnajů, naposledy loni v září v Zhengzhou. O rok dříve se ve Wimbledonu dostaly až do finále, ale ve třech setech podlehly Barboře Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou.

Peschkeová, jež letos tartovala po boku Nizozemky Demi Schuursové, byla i na počátku vítězné fedcupové éry. V roce 2011 v Moskvě v rozhodující čtyřhře uspěly s Lucií Hradeckou a Češky se po 23 letech mohly radovat z titulu. U dalších triumfů už dobrovolně chyběla, ačkoli i ve 44 letech stále drží krok s o hodně mladšími soupeřkami.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
makro99
Ten Bol, to bylo tenkrát zjevení. Trošku jí limitovala výška, ale mezihru od základní čáry mívala pěkně svižnou.. vždycky jsem měl pocit, že toho v tom singlu mohla dosáhnout o kousek víc.
Reagovat
Frick
že nemůže mít (či choť) děti.

Jiné vysvětlení nemám. Spíš nechci mít.
Reagovat
milik254
Třeba děti nechce?
Reagovat
Frick
Ano, to je to vysvětlení, které bych nechtěl mít. Ale nějak mi do toho nepasuje.
Reagovat
blixa
Proč bys ho nechtěl mít ? To jako každý musí chtít do tohodle zkur.venýho světa přivést děti ???!!!
Reagovat
Cico93
Však svet je krásny:-)
Reagovat
blixa
To byl možná naposled tak v eneolitu :-D
Reagovat
blixa
No dobře, uznávám že devadesátky taky nebyly špatný, ale s tím novým tisíciletím jde všechno čím dál víc do hajzlu ...
Reagovat
gigin
Protože se z tebe stává starý bručoun tvl. To máš z toho života jaký vedeš, s kým se stýkáš... :DDD
Reagovat
blixa
Myslíš ? Samá práce a samý ajťáci :-D Ale tak jsem to měl skoro pořád ... :-D ;-)
Reagovat
Fandina
A na co se to ptáš? Co takhle normální lidská slušnost, to ti nic neříká? Není povinností mít děti. Jen ubožák to pořád pitvá.
Reagovat
weak
...a co takhle jedna pěkná vzpomínka z Prostějova 2004...?

2.kolo: Květa HRDLIČKOVÁ PESCHKE vs. Cristina TORRENS VALERO

Květa tenkrát v prvním kole porazila po super výkonu turnajovou pětku Kláru Koukalovou, hrála skvěle, takže v tomto zápase šla na dvorec coby jasná favoritka - navíc soupeřka byla sotva průměrná antukářka...
zápas začal hned brejkem Květy čistou hrou, ve druhém lehce pronesla svůj servis a i třetí game byl pohodový brejk a bylo z toho rychlé vedení *3/0 - soupeřka uhrála 2 míče... během následné přestávky cosi Květa houkla na umpire, najednou se zvedla a podala soupeřce i rozhodčí ruku.... ozvalo se "GAME SET MATCH - TORRENS VALERO 0/3 skreč" - bez jakéhokoliv ošetřování či konzultace s doktorem či fyzioterapeutem - Květa vzala tašku a opustila s úsměvem dvorec...
budu upřímný - tenkrát mi na tomto zápase končilo opravdu hodně peněz a protože v té době "skreč" na tiketu znamenala automaticky prohru, tak mi bylo v ten moment nepěkně od srdíčka :D ... seděl jsem tam u prázdného kurtu ještě asi 25 minut a přemítal, jak je krásně na světě... :-)
později jsem se dověděl, že druhý den Květa údajně nastoupila v důležitém zápase Bundesligy... a byl jsem rázem ještě spokojenější...

Tak bych chtěl tímto paní Květu moc pozdravit a nechat jí zahrát nějakou pěknou písničku! :-)
Reagovat
sojka1
:-)) jak rika blixa - nesazejte, nebo se z toho zblaznite!
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo ještě nečetl.
https://www.bezfrazi.cz/diky-vam/
Reagovat
Nenela
Rozhovor s Maky super, diky za tip!
Reagovat
smazaný uživatel
;)
Reagovat
Holahej
...díky za odkaz /někdo ho na TP dal už před pár dny/, zajímavé čtení, trošku se ztrácím v tom, jak to dělají /finančně/ hráčky, co jezdí z turnaje na turnaj po celém světě, celý rok, ale pohybují se třeba okolo třístovky na žebříčku nebo taková Voráčová....a nejsou v hledáčku manažérů jako "perspektivní", nemají smlouvy s Nike, apod....
Reagovat
sojka1
neco lze vydelat i lokalne, na narodni urovni, bundesliga.......
Reagovat
sojka1
jako pani Kveta... :-)))
Reagovat
blixa
... a pan Květa vaří i v obranné třetině Švédů ! ;-)
Reagovat
sojka1
dobre, tak mu taky zahrajeme pisnicku... ;-)
Reagovat
jirkaS
https://sport.aktualne.cz/tenis/jako-deblistky-bojujeme-o-preziti-smutni-voracova-fed-cup-ji/r~288796867cc011ea9d470cc47ab5f122
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist