5. den v Singapuru: Kar. Plíšková vyzve Ostapenkovou, Muguruzaová a Venus si to rozdají o postup

26. 10. 2017, 01:00
Previews 56
Letošní ročník Turnaje mistryň v Singapuru pokračuje pátým hracím dnem a dnes jsou na programu poslední souboje Bílé skupiny. V tom prvním proti sobě nastoupí česká jednička Karolína Plíšková a vítězka letošního French Open Jelena Ostapenková. O přímý postup do semifinále si to poté v duelu wimbledonských šampionek rozdají Garbiñe Muguruzaová a Venus Williamsová. Do akce jdou také české deblistky.

1. Karolína Plíšková (3.) - Jelena Ostapenková (7.)
V prvním souboji čtvrtečního programu už půjde jen o body do žebříčku. Utkají se v něm totiž Karolína Plíšková a Jelena Ostapenková. Zatímco česká jednička již vyhrála Bílou skupinu a má jistý postup do semifinále, Ostapenková se i v případě výhry s letošním ročníkem Turnaje mistryň loučí. Obě hráčky se střetnou potřetí. Pokaždé zvítězila Plíšková, ovšem v posledním vzájemném měření sil letos na Australian Open až poměrem 10-8 v rozhodující sadě.

Plíšková měla fantastický vstup do letošní sezony, kterou zahájila triumfem v Brisbane, poprvé si zahrála čtvrtfinále Australian Open a zisk dalšího titulu slavila v polovině února v Dauhá. I vinou náročného programu skončila na následující akci v Dubaji hned po prvním zápase.

Rodačce z Loun se povedly také americké turnaje v Indian Wells a Miami. Na obou prestižních podnicích série WTA Premier Mandatory došla do semifinále.

Na antuce se naopak pětadvacetileté Češce zpočátku vůbec nedařilo. Na prvních třech akcích vyhrála dohromady jen dva zápasy. Zlom přišel až v Římě, kde postoupila do čtvrtfinále, v němž nestačila na pozdější vítězku Svitolinovou. Ve výborné formě se předvedla na French Open. Na antukovém grandslamu skončila v semifinále, když prohrála třísetovou bitvu s Halepovou.

Generálka na Wimbledon byla doslova perfektní. Plíšková v Eastbourne po roce znovu postoupila do finále a tentokrát slavila titul. Ve Wimbledonu ale v roli jedné z největších aspirantek na triumf selhala a loučila se již ve druhém kole. Přesto se po skončení nejslavnějšího turnaje světa jako první Češka v historii stala světovou jedničkou.

Americké betony nebyly v podání Plíškové vůbec špatné. V Torontu prohrála čtvrtfinálovou bitvu s Wozniackou a v Cincinnati v semifinále nestačila na Muguruzaovou. Na US Open ji ve čtvrtfinále vyřadila domácí Vandewegheová. Plíšková tak neobhájila loňské finále a po osmi týdnech přišla o post světové jedničky.

Asijská pouť se Plíškové podobně jako loni nepovedla. V Tokiu i ve Wuhanu ztroskotala na čtvrtfinálových soupeřkách a na velké akci v Pekingu ji již v osmifinále překvapivě přehrála Cirsteaová.

Na Turnaji mistryň si česká jednička odbyla svou premiéru loni. Své první vystoupení v Singapuru zahájila vítězně, ovšem následující dva souboje prohrála a skončila ve skupině. Letos si zahraje minimálně semifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Eastbourne,  Dauhá,  Brisbane (vítězka);  Cincinnati,  French Open,  Miami,  Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance: 53-16
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 2-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)
Letošní bilance vs Top 10: 8-4 (kariérní 20-27)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 3-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (čtvrtfinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (osmifinále)
Výsledky: V. Williamsová (6-2 6-2), Muguruzaová (6-2 6-2)

Plíšková má jisté prvenství v Bílé skupině

Ostapenková zahájila letošní sezonu v Aucklandu, kde skrečovala semifinále. Už na Australian Open o sobě dala pořádně vědět, když prohrála bitvu třetího kola s Karolínou Plíškovou až poměrem 8-10 v rozhodující sadě.

Na dalších turnajích se ale talentované Lotyšce vůbec nedařilo. V Petrohradu, Dubaji a Miami nezvládla úvodní zápas, v Indian Wells si připsala jedinou výhru a nejlepšího výsledku dosáhla v Acapulku postupem do čtvrtfinále.

Na antuce však přišel kariérní zlom. Už v Charlestonu si Ostapenková zahrála finále, ve Stuttgartu zvládla kvalifikaci, ale v prvním kole těsně podlehla Vandewegheové, v Praze přidala další semifinále, v Římě ve druhém kole potrápila Muguruzaovou a poté naprosto senzačně a jako první nenasazená hráčka v open éře ovládla French Open, kde dva dny po svých dvacátých narozeninách slavila premiérový grandslamový titul.

Ve výborné formě pokračovala na trávě. V Eastbourne sice vypadla v osmifinále po velké bitvě s Kontaovou, nicméně ve Wimbledonu došla až do čtvrtfinále, ve kterém sehrála vyrovnanou partii se zkušenou Venus Williamsovou.

Americké betony se jí naopak moc nepovedly. V Torontu i Cincinnati se loučila po prvním kole a na US Open skončila v kole třetím. Přesto se po skončení závěrečného grandslamu sezony poprvé objevila v Top 10 žebříčku WTA.

Jako kdyby Ostapenkovou další kariérní milník povzbudil. V Soulu vybojovala svůj druhý kariérní triumf na okruhu WTA, na nějž navázala semifinálovou účastí ve Wuhanu i Pekingu.

Na Turnaji mistryň startuje dvacetiletá Lotyška poprvé v kariéře a do semifinále neprojde.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Soul,  French Open (vítězka);  Charleston (finále);  Peking,  Wuhan,  Praha,  Auckland (semifinále)
Letošní bilance: 49-21
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (1. kolo)
Letošní bilance v hale: 0-3
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (vítězka), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-7 (kariérní 5-9)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 0-2
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Soul (vítězka), Wuhan (semifinále), Peking (semifinále)
Výsledky: Muguruzaová (3-6 4-6), V. Williamsová (5-7 7-6 5-7)

Ostapenková naopak končí ve skupině


2. Garbiñe Muguruzaová (2.) - Venus Williamsová (5.)
Ve druhém zápase čtvrtečního programu naopak půjde úplně o vše. S bilancí jedné výhry a jedné porážky do singapurské haly vstoupí Garbiñe Muguruzaová a Venus Williamsová, aby svedly přímý souboj o postup do semifinále. Williamsová vede ve vzájemné bilanci 3-2, nicméně oba letošní duely se Španělkou prohrála. Muguruzaová se z výhry radovala na antuce v Římě i ve wimbledonském finále.

Muguruzaová zahájila letošní sezonu v Brisbane postupem do semifinále, v němž po pěti gamech skrečovala Cornetové. Zdravotně se ale dala včas do pořádku a na Australian Open došla do čtvrtfinále, ve kterém ji vyřadila senzace letošního ročníku Vandewegheová.

Na Arabském poloostrově se Španělce absolutně nedařilo. V Dauhá vypadla ve druhém kole a hned první utkání v Dubaji po pěti odehraných hrách vzdala. Alespoň částečně si vše vynahradila ve Spojených státech, když uhrála čtvrtfinále v Indian Wells a osmifinále v Miami.

Ani na antuce nepředváděla svůj nejlepší tenis. Také ve Stuttgartu a v Madridu se loučila po prvním zápase, až v Římě se dočkala postupem do semifinále kvalitního výsledku. Znovu ale odehrála jen pět gamů a poté Svitolinové vzdala. Na French Open Muguruzaovou v osmifinále vyřadila rozjetá Mladenovicová a znemožnila jí obhájit loňský triumf.

Druhá polovina letošní sezony je s tou první nesrovnatelná. Muguruzaová do nejkratší části tenisového roku vstoupila semifinálovou účastí v Birminghamu, v Eastbourne naopak hned v prvním duelu utrpěla debakl od Strýcové. Na Wimbledon ovšem načasovala formu fantasticky. V sedmi zápasech ztratila jediný set a získala svůj druhý grandslamový vavřín, když ve finále dorazila kanárem pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou.

Ve skvělé formě pokračovala i na amerických betonech. Ve Stanfordu prohrála semifinále s pozdější vítězkou Keysovou, v Torontu čtvrtfinále s pozdější šampionkou Svitolinovou a v Cincinnati slavila zisk páté kariérní trofeje. Ve finále s Halepovou ztratila pouhý jeden game.

Na US Open v roli jedné z největších favoritek vypadla v osmifinále s Kvitovou. Přesto se po skončení závěrečného grandslamového turnaje sezony stala na čtyři týdny světovou jedničkou.

Následoval však pokles formy. V semifinále v Tokiu utrpěla debakl od obhájkyně titulu Wozniacké, ve wuhanském čtvrtfinále neudržela vedení proti Ostapenkové a utkání prvního kola v Pekingu kvůli viróze skrečovala.

Akce pro osm nejlepších tenistek se zúčastní potřetí a třetím rokem po sobě nebude mezi elitou chybět. Ze skupiny dokázala postoupit jen při své premiéře před dvěma lety, kdy skončila v semifinále. Loni se s asijskou metropolí loučila už ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Wimbledon (vítězka);  Tokio Premier,  Stanford,  Birmingham,  Řím,  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 47-20
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 1-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (vítězka), US Open (osmifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 8-6 (kariérní 27-27)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 5-4
Nejlepší výsledek: semifinále (2015)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (semifinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (1. kolo)
Výsledky: Ostapenková (6-3 6-4), Kar. Plíšková (2-6 2-6)

Muguruzaová stále bojuje o post světové jedničky

Williamsová se jako první vydala do Aucklandu, ale kvůli zdravotním potížím nemohla navázat na výhru z prvního kola. Na Australian Open se ale předvedla ve fantastické formě a v Melbourne po dlouhých čtrnácti letech postoupila do finále, které prohrála se sestrou Serenou.

Náročný přesun do Petrohradu absolutně nezvládla a v prvním kole uhrála jen čtyři gamy s pozdější šampionkou Mladenovicovou. Na velkých domácích turnajích ovšem opět zazářila, když v Indian Wells uhrála čtvrtfinále, v němž byla nad její síly pozdější překvapivá vítězka Vesninová, a v Miami semifinále, ve kterém ji rovněž vyřadila pozdější šampionka - Kontaová.

Na větších antukových akcích se legendární Američanka i nadále prezentovala solidní formou. V Charlestonu sice vypadla hned po prvním zápase, nicméně v Římě došla do čtvrtfinále a na pařížském grandslamu do osmifinále.

Generálku na Wimbledon se rozhodla neabslolvovat. Přesto v All England Clubu přidala další grandslamové finále, v němž nestačila na ve vynikající formě hrající Muguruzaovou, a šestou wimbledonskou trofej tak nezískala.

Před domácím US Open se představila v Torontu a Cincinnati. V kanadské metropoli v osmifinále utrpěla debakl od pozdější vítězky Svitolinové, v Cincinnati byla ve druhém kole nad její síly Bartyová. Na US Open však sedmatřicetiletá Američanka protáhla letošní skvělou grandslamovou šňůru postupem do semifinále a po více než šesti letech se vrátila do Top 5.

Williamsová se v Asii dostavila na jediný turnaj. Velké podniky ve Wuhanu a Pekingu vynechala a zahrála si jen menší akci v Hongkongu, kde vypadla ve druhém kole s Naomi Ósakaovou.

Na Turnaji mistryň bude startovat po dlouhých osmi letech. Svou premiéru si odbyla před neuvěřitelnými osmnácti lety. Ani při jedné ze svých čtyř účastí na závěrečné akci sezony neskončila ve skupině. Do semifinále se probojovala v letech 1999 a 2002 (ještě se nehrál systém skupin), v roce 2008 získala trofej pro vítězku a o rok později hrála finále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Australian Open (finále);  US Open,  Miami (semifinále)
Letošní bilance: 36-13
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 1-2
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 5-4 (kariérní 129-95)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 12-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2008)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Hongkong (2. kolo)
Výsledky: Kar. Plíšková (2-6 2-6), Ostapenková (7-5 6-7 7-5)

Williamsová ještě nikdy neskončila ve skupině

Do akce půjdou oba páry s českým zastoupením. Nasazené trojky Timea Babosová a Andrea Hlaváčková budou na úvod celého čtvrtečního hracího plánu čelit Andreje Klepačové s Marií José Martínezovou, které letos velmi těšným rozdílem přehrály v Cincinnati.

Naopak na závěr celého programu se pokusí o překvapení Anna-Lena Grönefeldová s Květou Peschkeovou. Německo-český pár bude čelit světovým jedničkám Yung-Jan Chan a Martině Hingisové. S Tchajwankou a Švýcarkou mají Grönefeldová s Peschkeovou letos negativní bilanci. Právě po porážce v Torontu s Němkou a Češkou odstartovaly Yung-Jan Chan s Hingisovou vítěznou vlnu, jež čítá už 18 vítězství v řadě.

BNP PARIBAS WTA FINALS 2017 - PROGRAM 5. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 7:30 SELČ)
1. Babosová/Hlaváčková (3-Maď./ČR) - Klepačová/Martínezová (Slovin./Šp.)
2. Kar. Plíšková (3-ČR) - Ostapenková (7-Lot.) / nejdříve v 10:00 SELČ
3. Muguruzaová (2-Šp.) - V. Williamsová (5-USA) / nejdříve ve 13:30 SELČ
4. Y. Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Grönefeldová/Peschkeová (Něm./ČR)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

56
Přidat komentář
bIbec
aj, tak Kája dostala klepec. Ale Aljona je schopná přestřílet i Petru Kvitovou.. a když hraje bez tlaku, tak to se to pak sřílí.
V semíčku to Káje nějak neuškodí, tak vo co de. Nový mač, kde půjde o hodně oběma hráčkám.
Reagovat
tommr
dneska byla vyloženě trapná a od stavu 3:3 v prvním setu na kurtu působila jen jako statistka ... :(
Nevím co si od takovýho výkonu Karolína slibovala, ale myslím si, že se jí to v semifinále zle vymstí. Soupeřka at už to bude kdokoli proti ní bude nastupovat s vědomím, že se nemusí ničeho bát. A to je v zápasech vyrovnaných soupeřek často rozhodující ...
Reagovat
Faddova
souhlas
Reagovat
George_Renel
Nebylo to s kanárem .-).
Reagovat
tommr
ten kanár sice není na první pohled viditelnej ale byl tam ...
Reagovat
George_Renel
Ten byl jen s letmým startem. .-)
Reagovat
Andrew89
vidět:D jaký je klíč prosím? kKdo vyhraje v zápase Mugu - venus postoupí?
Reagovat
milik254
Logicky ano :D
Reagovat
Andrew89
promin, ale já jsem neviděl jedinej zápas. Vlastně jeden a to Caro a Halep, takže nevim :)
Reagovat
Krisboy
Strašné.
Reagovat
Lunej..
Tak se na to tak nejak vyflakla a setri si sily no. Postup ma jisty, tak co.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně.
Karolínu čeká (-ají) podstatnější zápas(-y). A Penko má aspoň výhru :-)
Reagovat
d@ve
Jen aby po tom skoro debaklu na ni nepadla deka a ještě v SF vůbec něco uhrála.. :/
Reagovat
Lunej..
Jezis i ty jsi uz nakazeny?;)
Reagovat
d@ve
Ale nejsem nakažený.. :D Jen si myslím, že i na Karolínu hodně působí psychické rozpoložení a když jí nepůjde z nervozity servis, tak si myslím, že nebude mít v SF nic moc nabídnout. ;)
Reagovat
Lunej..
Nesyckuj. Dneska bylo videt, ze Kaja do toho naplno nesla. Tak si hlidej kalhoty, aby ti nespadly:D
Reagovat
d@ve
Neboj, Lunej, pojistil jsem si to páskem. :D
Snad nedostane do SF Simonu, páč by to byla asi konečná. Ale ty bys vlastně asi měla radost tak jako tak. :)
Reagovat
Lunej..
Co predvedla vcera Simona nebudu radeji komentovat, takze jestli takhle hodla pokracovat, tak nemusi ani nastupovat k zapasu. :)
Reagovat
Krisboy
Kdyby spolu hrála dnešní Karolína se včerejší Simonou, bylo by to jak okresní přebor.
Reagovat
d@ve
No po pravdě ani Mugu se moc s Karolínou nepředvedla. ;)
Reagovat
Lunej..
Prave, to je jak den a noc, takova komedie:)
Reagovat
d@ve
Všechny adeptky na No.1 měli nějaký ten výpadek. Asi se už na všech projevuje ke konci sezóny únava.
Reagovat
d@ve
*měly
Reagovat
Lunej..
Prave, ale vysvetluj to fandum u televize a gauce:)
Reagovat
tommr
tím doufám myslíš hlavně sama sebe. Když si přečtu ten tvůj komentář z 12:15 tak mi to tvoje moralizování jinak příjde hodně úsměvný ... :)
Reagovat
Lunej..
Co to zase placas o nejakem moralizovani? Kdyz uz chces do me rypat, tak se bav k veci. Na rozdil od tebe neberu nic tak tragicky a nepisu tu same nekrology. :)
Reagovat
d@ve
Ona někdy i na gauči může být pěkná dřina a únava. :D
Reagovat
Lunej..
No tak nevim, jak si to mam prebrat:D
Reagovat
d@ve
Samozřejmě jsem Lunej myslel při tom fandění. ;)
Reagovat
Lunej..
To se nejak vylucuje?:)
Reagovat
tommr
dostala virtuálního kanára. Od stavu 3:3 v prvním setu až do stavu 0:3 ve druhým setu neuhrála ani hru ... :(
Reagovat
PetaM
Když soupeřka Karolíny hraje blbě, tak je to tím, že jí Karolína nic nedovolí. No ale když soupeřka Karolíny hraje tak, že Karolíně nic nedovolí, tak je to vlastně tím, že Karolína hraje blbě a ne tím, že jí tak blbě nutí hrát soupeřka :D Takže z toho Karolína vždy vyjde jako vítězka :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
rozhodně dávám plné zásluhy dneska Ostapenko, hraje fantasticky, Karolína je zatím bez šance
Reagovat
PetaM
Holka si věří, hraje uvolněně. Jako na RG. Tohle měla předvádět celou dobu. Škoda :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
souhlas
Reagovat
sprchon
To musí bejt výbornej zápas. :) Doma kouknu aspoň na HL.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Ostapenko hraje výborně, Karolína je absolutně bezradná, Ostapenko tam sype rány z obou křídel
Reagovat
sprchon
Škoda, že tak nehrála aspoň v jednom z těch prvních dvou zápasů. :)
Reagovat
George_Renel
Karolína ji nejen posadila na koníka.
Ještě jí teď utahuje třmeny. Na otočku to opravdu nevypadá.
Reagovat
Krisboy
Bože, ještě, že nejsi. Kdybys byl, musel bych se tě zeptat Za co mě tak trestáš? a potom bych se trápil že nedostávám odpověď. Takhle si jenom odplivnu a tím to hasne.
Reagovat
tommr
dneska je to bída. Dalo se předpokládat, že Karolína nebude hrát naplno, ale že to bude takhle flákat jsem teda opravdu nečekal. Nechápu co si od toho slibuje ... :(
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já bych spíš řekl, že Ostapenko hraje uvolněně a výborně, teď tam sype jeden winner za druhým, Karolína nemá co hrát
Reagovat
tommr
no to se není co divit když jí to Karolína umožnuje svým pasivním tenisem beze jakýkoli snahy ... :(
Reagovat
Ondřej.Jirásek
myslím, že Karolíně trochu křivdíš, ona se snaží, ale Ostapenko je prostě jasně lepší. je vidět, že pokud hraje uvolněně, tak je hodně nebezpečná, už teď má skoro třikrát víc vítězných míčů, fakt hraje výborně
Reagovat
tommr
to je ale dáno právě tím špatným vstupem Karolíny do zápasu. Soupeřku podcenila, ta se chytla a ted si s ní Karolína neví rady ... :(
Reagovat
Ondřej.Jirásek
jj, od těch nevyužitých brejkbolů ve druhym gamu je Ostapenko jasně lepší
Reagovat
lars
Karol se nedari hrat dobre
Reagovat
d@ve
Karolína měla pěknej začátek a pár nabídnutejch BB, ale nevyužila je a už má brouka v hlavě. Najednou se o podání opřít nemůže. :/
Snad se brzy vzchopí.
Reagovat
d@ve
Tak to vypadá nadějněji.. :)
Reagovat
tommr
to je z toho, že nehraje naplno. To je podle mě velice špatná taktika ... :(
Reagovat
tommr
po velmi solidním výkonu vyhrály ve dvou setech a postupujou do semifinále ... :)
Andrea to dneska zase táhla. Babosová nehrála - na její poměry - špatně, ale opět si neodpustila zkrat když měla dopodávat zápas. Soupeřky nebyly tak nebezpečný jak jsem se před zápasem obával. Hodně k tomu přispělo to, že se hraje na výhody což dává lepšímu týmu větší manévrovací prostor ...
Reagovat
George_Renel
Andrea excelentním výkonem zvedla i Timeu. Moc hezké. Andrea opravdu nejlepší na kurtu a pokud bude hledat novou partnerku, asi taková nevěsta nebude mít problém s výběrem. .-)
Reagovat
tommr
jj doufám, že si Andrea vybere dobře. Trochu mě překvapilo, že chce opět zahraniční partnerku, ale snad ví co dělá ... :)
Reagovat
George_Renel
Minimálně bude ušetřena drobnohledu bulváru mediálního i fandovského. .-)
Reagovat
tommr
tak tohle asi nebude ten hlavní důvod, protože deblu se média téměř nevěnujou at už v dobrým nebo ve zlým ...
Spíš si myslím , že dostala nějakou zajímavou nabídku a jsem docela napnutej kdo to bude ... :)
Reagovat
tommr
jsou k vidění na O2 TV a zatím si vedou velice dobře ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist